IMG_0555

Hej bloggisen. Jag sitter i mitt rum och läser lite om maskulint initiativ. Är det någon som missat denna grupp? Det är i vilken fall som helst en grupp på Facebook där män då uttrycker sina åsikter om det mansförtryckande samhälle vi lever i. Ett skämt? Jag hoppas det. Adminen beskriver hur sjukt det är att män ständigt sexualiseras, förväntas bli PT och brandman, och att kvinnan gör faktiskt inget annat än att bära barnet. Säga vad man vill om gruppen, det är egentligen inte gruppen i sig som skrämmer mig så värst, utan männen som kommenterar och fullständigt håller med. När fan blev du senast sexuellt kränkt, du vita medelålders man? När fick du senast sämre lön än din kvinnliga kollega som utför exakt samma arbete? Partiet anser själva att dom förtjänar en plats i riksdagen och ber om röster 1 september. Well…

Maskulint Initiativ, det är ju fint att ni har såpass lite fantasi att ni tar namnet Feministisk Initiativ och tror att ni vänder på det. För ni har inte vänt på det, ni har byggt er grund på en icke-rörelse. Ni ser själva att Feministiskt Initiativ inte heter ”Feminint Initiativ”, de heter Feministiskt Initiativ eftersom det bygger på ideologin feminism. Feminism är en teori, ideologi och politisk rörelse som funnits de senaste 100 åren för att kvinnor i vårt samhälle systematiskt blivit och blir exkluderade, förtryckta, diskriminerade och trakasserade.

Om ni hade ”vänt på det” hade ni kallat er ”Maskulinistiskt Initiativ”, men det finns ingen sådan rörelse, då det inte finns någon social, politisk, ekonomiskt och kulturell diskriminering av män. Det är inte ni män som får mindre lön för samma arbete, det är inte ni män som inte hade rösträtt förrän så sent som 1920-tal i Sverige, det är inte ni män som går hem från krogen med nycklarna i handen rädda för att bli våldtagen av en kvinna.

Tack vare den feministiska rörelsen (inte någon maskulinistisk rörelse) har kvinnor nu rösträtt, vi har suffragetterna att tacka för detta, de som slet i början av 1900-talet när ni män motsatte er det rimliga i att ge kvinnor full demokratisk rätt. Sådant har ni gjort, medan feminismen önskade att alla skulle få samma rättigheter och möjligheter. Någon maskulinism har inte funnits, helt enkelt för att ni aldrig behövts.

Senare del taget av Michaela som driver hej.blekk.se (så fucking bra, man dör)

2014-05-28 Zara

Kommentarer

Albin 11 månader sen

Jo det finns visst en rörelse som heter maskulism, den kom strax efter feminismen. Men dock blev den först ”viral” 1990 cirkus. (Ungefär när många småflickor fick reda på det……)

Hannes 3 år sen

Jag tycker att du har rätt i det du säger. Att kvinnor ska få bättre lön, slippa vara rädda för sexuella handlingar mot deras vilja osv. Det håller jag fullständigt med dig om(och många fler här inne, märker jag). Men om feminism handlar om jämställdhet i allting, varför kallas det då feminism?
Det hade lika väl kunnat kallas något annat, för nu kallas ju kampen mot könsförtryck ”feminism”. För män och andra av det könet ligger ju under på många andra punkter. T.ex så får män i genomsnitt mycket sämre hjälp efter våldtäkter(det händer faktiskt). Jag har läst om en kille, 16 år, som bollades fram och tillbaka mellan barnmottagningen(0-15 år) och kirurgin(över 18 år). För de hade ingen mottagning för hans ålder, medan kvinnor oftast får hjälp när de ber om det( ca. 95% får hjälp, är jag säker på). Men som jag skrev ovan, kvinnor ligger också under på vissa frågor.

Rickard 4 år sen

Det är väl klart att det är ett skämt, från dom som skapat gruppen. Sen kommer det ju givetvis alltid finnas idioter som verkligen har dessa åsikter, tycker synd om sig själva och plötsligt fått ett forum där de kan ventilera detta i. Tyvärr tror jag bara att de gynnas av sån här uppmärksamhet som bland annat du nu ger dom. No offense, just sayin. Bättre att låta dom leka i sin lilla sandlåda än börja gräva och slänga ut sanden på gräsmattan. Fyfan vilken dålig metafor. Haha. Klart du har rätt i det du skriver, jag menar bara att det är onödigt att mata trollen. Pöss!

Andrée 4 år sen

Detta är så himla idiotiskt … Maskulinism är väldigt nödvändigt i detta land (världen), och du diskriminerar män genom denna text.

Feminister asså…. *facepalm*

Josephine 4 år sen

Skit bra!! ”Där satt den!” :D

Karin 4 år sen

Besök gärna min blogg där jag senast skrev om ask.fm
Danskarin.devote.se

Sara 4 år sen

Vill bara säga att du är grym påå att skriva och alltid lyckas förmedla vad jag tänker! TACK för att du är så smart och står för att du är feminist, det inspirerar många andra!

lisa 4 år sen

med publicera menar jag skicka in till ngn tidning elr vad som, för jag menar att detta var så bra så ALLA borde läsa. så är det, så bra, klokt!

Lisa 4 år sen

så SÅ bra skrivet av dig, du borde typ publicera detta inlägg tillsammans med det du skrev efter, där du tar upp ytterligare en aspekt, det inlägget om normerna alltså. för du har så rätt, alltså, ah, så bra av dig.

Elin 4 år sen

Att skriva ”men män då? Vi skall ju vara så starka hela tiden” är inget argument! Feminismen handlar ju om JUST det! Att det inte skall vara någon skillnad på hur du blir sedd i samhället varken som man eller kvinna, feminismen vill motverka att kvinnor ses som ”svaga” och män ses som ”hårda”. Så enkelt är det. Och om vi nu pratar om att kvinnor blir förtryckta, varför hela tiden jämföra med hur männen har det? SJÄLVKLART finns det män som blir misshandlade av såväl män som kvinnor och på det sättet blir förtryckta, det kan man också diskutera, men varför byta ämne? Om vi nu skall prata om hatet som finns i samhället kanske vi skall börja med det som dominerat i flera hundra år, dvs kvinnohatet.

Tova 4 år sen

Du är en sån förebild för mig Zara, får typ rysningar när du skriver sånna här inlägg. Du har så rätt i allt du säger och jag håller med dig till fullo. DU ÄR GRYM!! ♥

Bestblogever 4 år sen

Så sjukt bra inlägg!!!!! :D jag döör typ ! :P
Älskar din musik Zara , tycker du e grym!!! :D Fortsätt så! :)
Har lagt upp din senaste låt på min blogg för den e sååå braaa! :D haha
bara så att du vet :)
Hoppas du gör fler grymma låtar som vi kan njuta av! :D
KRAM på dig även fast jag inte känner dig! hihi :) <3
http://www.nattstad.se/bestblogever

Elina 4 år sen

ÄLSKAR DETTA!!

Rikard 4 år sen

Du har ju helt missförstått idén med M!. Det handlar inte om att män har det sämre än kvinnor. M! har precis som F! sin grund i feminismen. Dock utan det manshat som finns inom DELAR av F! (se https://www.facebook.com/photo.php?fbid=676945935706250&set=a.666369626763881.1073741828.665039713563539&type=1 t.ex.) De står också inte så långt ut på vänstern i andra politiska frågor som F! gör. De ger alltså en alternativ väg för de som vill styrka ett jämställt samhälle men inte vara så vänsterextrema i andra frågor. Att de sedan lagt fram diverse argument om att båda könen blir förtrycka på olika sätt i samhället är ett sätt att få upp folks ögon. Att inse att samhället blir inte bättre genom manshat, för att uppnå jämställdhet måste människan jobba tillsammans, inte könen mot varandra.

Lisa 4 år sen

Ett fantastiskt och välskrivet inlägg!

helena 4 år sen

Bra skrivet! Heja!!

Olivia 4 år sen

Håller helt med dig!!! Grym är du!

alice P 4 år sen

Jag håller helt med! Det är idioti! Helt jävla korkat. Men det är inte ALLA män som tycker såhär. Vi ska inte vara arga på alla män. ”När ni män motsatte er” skriver du, när det var alla män´s idag för-fädrar. Men jag fattar vinken, det finns så många idioter därute, men minst lika många bra människor. Det borde vi även tänka på. :)

Anna 4 år sen

Kan typ inte säga annat än att jag håller med dig, Zara! Det stämmer till hundra och tycker att det är så himla bra att du skiter i vad vissa skulle tycka och skriver ett sånt här inlägg. Att du vågar uttrycka dig när nåt är fel. Tillsammans kan man fixa saker, det är jag övertygad om. Detta är en sådan sak. Du är faktiskt en förebild på många sätt, men detta är nog det bästa, att du vågar uttrycka dina åsikter

Bruno 4 år sen

” Har du någonsin varit rädd för att bli våldtagen av en tjej?”
Nej men rädd för att bli misshandlad och rånad då detta oftast händer män och inte kvinnor, se BRÅ.
”Har du blivit nertryckt med massa ”roliga skämt” om ditt kön?”
Ja, av kvinnor dessutom.
” Har din kropp sexualiserats dagligen? ”
Ja, se diverse kalsongmodeller, din egoist.
”Och det sker så extremt mycket våld mot kvinnor, eftersom att vi ÄR fysiskt svagare.”
Män mer utsatta för våld i relationen än kvinnor/ Göteborgs Universitet som vet mer än dig, egocentrobloggerskan.
http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/man-mer-utsatta-for-vald-i-relationen-an-kvinnor.cid1185940

”Kvinnan ligger i underläge, alltså ett sjukt jävla underläge och det är som sagt FAKTA.”
Du baserar ingenting på fakta, bara dina EGOistiska känslor om ditt EGET kära kön.
” Feminism behövs, inte maskulinism. Sen är normer en annan sak att jobba med och jag VET att killar utsätts för diverse saker, men just nu så behövs kvinnan lyftas upp lite extra för att det ska bli JÄMSTÄLLT.”
Och statistiken för självmord fortsätter som den gör. Att du inte skäms. Skaffa ett jobb, prinsessdiva.

Svar på kommentaren:
alice P 4 år sen

Så du anser att mannen är förtryckt? Att kvinnan inte är det? Du vet inte ett skit om vad kvinnor går igenom, inte ett jävla skit. Har du blivit våldtagen någon gång? Tro oss, du skulle föredra misshandeln.

Lisa 4 år sen

Bruno
Ja, män är överrepresenterade som brottsoffer när det gäller misshandel och rån. Dock är män även överrepresenterade när det gäller vem som begår brottet… förstår du?
Alla har någon gång blivit nertryck med en massa roliga skämt om sitt kön, men har du vuxit upp med det som de flesta kvinnor gjort? Någon gång är inte samma sak som ett helt liv.
Män står oftast rakt upp och ner i sina kalsonger och osar styrka medan kvinnor fjantar runt och böjer sig i ”sexuella” vinklar. Och är kalsongmodellandet det enda du kan komma på betyder det att män är jävligt lyckligt lottade i det här med sexualisering.
Dock står det att de män som uppger att de blivit slagna även begått våldshandling själva, det står även att kvinnor uppger självförsvar som största orsaken till våldshandling. Ser du sambandet? Plus att 1400 personer var med i undersökningen, det finns 6 MILJARDER personer. Förhoppningsvis är du påläst om andra länder för då vet du att en sån undersökning är pålitlig i de 1400 fallen men skulle ändras markant om du ringde upp alla 6 miljarder.
Du baserar ingenting på fakta utan bara på dina egoistiska känslor om ditt eget kön, det är precis exakt vad DU gör Bruno ”suck”.
Självmord är vidrigt hemskt och ja du har alldeles rätt i att självmord är orsaken av ett sjukt samhälle med omänskliga ideal och orättvisor. Att pojken tog sitt liv för att han var mobbad på grund av sitt utseende och att flickan tog sitt liv för att hon var mobbad för sitt utseende. Men vem har skapat denna sjuka bild som ska uppfyllas men är omöjlig att uppfyllas? Kan det vara du när du äcklas över orakade ben, för små bröst, för mjuk mage och lår, för smal mage och lår, för finnig hy, för blek hy, för mörk hy, för glasögon och tandställning, för kort, för lång. Det som innan slog hårdast mot kvinnor har börjat slå om och börjar slå tillbaka lika hårt mot män, de krav du ställde på kvinnor börjar nu ställas på män. Sjukt – ja. Men vem skapade bilden, vem är orsaken till självmorden? Precis Bruno, du är orsaken för du som så många andra skapade bilden ni nu inser att ni inte ens själva kan uppnå.

Lisa 4 år sen

Och om du inte förstod… Du är rädd för ditt egna kön, du lider och kränks av det ditt egna kön skapade. Och blir du någon gång oprovocerat misshandlad av en kvinna anmäl henne då för fan och jag kommer stå helt på din sida! Misshandlar du oprovocerat en kvinna någon gång, gissa vems sida jag kommer stå på då. Precis, hennes. Svårare än så är det inte.

Rebecca 4 år sen

Åh vad du är bra! Jag tycker att M! är ett förlöjligande av F! faktiskt. Visst blir män också utsatta och har normer de känner krav på sig att följa, men det är inte alls på samma sätt som för kvinnor, precis som du skriver! Blir lite ledsen när det alltid ska kommenteras ”men män då, vi då” när någon skriver/säger något om kvinnors utsatthet. Det är ju typ som att en ambulanssjukvårdare skulle hjälpa den med skavsår före den med skärsår…. Båda har ont, men den med skärsår blöder lite mer.
Puss på dig Larreman!

Svar på kommentaren:
Lisa 4 år sen

Älskar din jämförelse!!

rebecka 4 år sen

ÄLSKAR också Hej Blekk, så jävla klockren! Och jag tycker det är faaaaantastiskt att du skriver om ämnen som feminism, normer och genus. Feminismen kan aldrig få för många coola, smarta och relatable förebilder like yo self i kampen om mänskliga rättigheter. Härligt!!!

Anthon 4 år sen

Har nu följt dig i 2år med allt, och tycker fortfarande att du är perfekt med utseendr och röst. Du är inte bara snygg, du är även vacker och fin. Och din röst kommer ta dig långt. Men det är inte bara det, ditt tänkande… Att du har sådana tankar och är såpass smart är sjukt. Zara, du är helt sjukt jävla perfekt. Hade jag känt dig, hade jag älskat dig. Du är smart vacker du är allt Zara. Med ditt tänkande och utseende samt röst kommer du gå långt!

Och jag är en kille på 16 jordvarv” Tog din synonym och användr mig, gör jag är en swaggig larreman” iallafall, har aldrig brytt mig speciellt mycket om kvinnornas rätt i samhället. Men när fu börja lägga ut bildrr på IG, samt skriba om det så börja man tänka på det, och det är sjukt bra av dig! Störtar dig oavsätt vad Zara ♥

Måste träffa dig iår, tar fan tåget till Stockholm om det nu behövs, kom ihåg namnet Anthon nu ♥

En del stavfel, blir bländad av solen swag

Annika 4 år sen

Hahaha vänta nu, gör en låt om bad boys å är sen feminist? AHHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAH

HAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHA

Jävla rikspuckon det finns alltå xD

Svar på kommentaren:
Anthon 4 år sen

Hon skrev dock på sin andra blogg att dem är raka motsatsen vad hon gillar :)

Farbror Einar 4 år sen

Lustigt Zara Larsson att du gjorde en sång om ”bad boys” och hur attraktiva dessa är för tjejer. Är det rimligt tycker du att män ska ha föväntningar på sig att vara hårda, trycka ner andra, kriminella etc.?

Men detta kanske inte ingår i ditt jämställdhetsideal? Eller är pengar och kändisskap större än allt?

Svar på kommentaren:
Sandra 4 år sen

Lustigt att du inte vågar kommenter i ditt egna namn, du som påstod att Zara borde stå för som åsikt :)

Farbror Einar 4 år sen

Det behövs inte. Poängen var att hon är en medveten hycklerska alt. låtsasaktivist som hoppar på den senaste trenden när hon till sin gärning inte alls vill eller orkar leva upp till något. Men cash är tyngre än ideal som sagt.

Nils 4 år sen

taget från sidan

1. Ingen här hatar kvinnor, & vi tycker inte män är bättre. Vi är inte heller nischade på genus, utan våran åsikt är att varenda INDIVID är lika mycket värd. Vare sig man är man eller kvinna, vilket etnicitet du än har, religion, sexuell läggning, ekonomisk situation m.m. Vi vill lyfta fram ALLA.

2. M! är inte motsatsen av F!. Utan M! har en åsikt om jämställdhet & jämlikhet som FEMINISMEN delar, dvs. ideologin/rörelsen. Dvs. att alla är lika mycket värda. Sen vad man själv har för åsikter om F!s tankar, partiprogram m.m spelar mindre roll, vårat mål & vision är jämställdhet & jämlikhet för alla världen!

3. Namnet på partiet har blivit omdiskuterat ett flertal gånger. Jag tror att namnet är inte för att bevisa att man är motsatsen till F!, inte heller för att bara män ska lyftas fram, utan för att visa att man tänker MASKULINISTISKT, dvs. likadant som FEMINISTISKT. Två sidor av exakt samma mynt, samma värderingar om alla individer. Samt att grundarna till partiet har gjort klart att namnet är också för att folk ska uppmärksamma partiet, vilket verkar ha lyckats väldigt bra. Min egna önskan är att när partiprogram & vad partiet står för kommer fram, så kommer det byta till Humanistiskt Initiativ. Skulle det ej hända skulle jag heller inte bry mig, namnet på partiet säger inte vad partiet står för.

4. Alla här är inte ”Vita kränkta män”. Jag tror INGEN här är en vit, kränkt man. Vem är du/ni att komma hit & peka och dra slutsatser om sympatisörer? Jag har inga som helst slutsatser jag kan dra om någon som röstar på F!, följer feminismen, är moderat m.m…. Vi är ALLA INDIVIDER!

Svar på kommentaren:
Zara Larsson 4 år sen

Det låter ju så jävla fint och bra, visst gör det? Och det handlar i stot sätt inte om den kränkta individen, utan det kränkta könet. Vissa blir otroligt dåligt behandlade i skolan eller på jobbet pga av egentligen ingen anledning. Vissa är helt enkelt idioter som mobbar folk for no reason. Sedan finns det systematiskt förtryck, som majoriteten av KVINNOR utsätts för. Då handlar det inte längre om en kränk individ, utan ett kränk kön. Du blir alltså behandlad annorlunda bara för att du ha ett annat kön. Jag pratar bara inte om Sverige. Här i Sverige gråter vi för att vi vill säga hen, medan i afrika våldtas och stympas kvinnor.

Självklart finns det vissa normer i samhället som killar också få ta stryk av, t.ex att dom måste vara ”hårda och tuffa” och inte gråta, att man är rädd för att bli misshandlad istället för våldtagen en sen kväll osv. Men män BLIR inte förtryckta i världen på samma sätt och det är FAKTA. Har du någonsin varit rädd för att bli våldtagen av en tjej? Har du blivit nertryckt med massa ”roliga skämt” om ditt kön? Har din kropp sexualiserats dagligen? Och det sker så extremt mycket våld mot kvinnor, eftersom att vi ÄR fysiskt svagare. Visst vore det bra om alla var lika mycket värda? Men så är det inte nu. Kvinnan ligger i underläge, alltså ett sjukt jävla underläge och det är som sagt FAKTA. Feminism behövs, inte maskulinism. Sen är normer en annan sak att jobba med och jag VET att killar utsätts för diverse saker, men just nu så behövs kvinnan lyftas upp lite extra för att det ska bli JÄMSTÄLLT.

Kram

Elise 4 år sen

Jag förstår vad du menar, verkligen. Jag är själv feminist, och hade jag varit gammal nog så hade jag röstat F!. Jag hade röstat på dem av anledningen till att jag vill ha ett jämställt samhälle, utan generalisering, ett samhälle där alla har samma rättigheter, ett samhälle där vi alla är lika mycket värda.

Det är jättebra att du förespråkar feminism! vad jag inte tycker är bra är att indirekt, uppmärksamma indirekt, påstår att män inte har några problem i samhället. Det är en förnekelse att säga ett en vit man inte har några privilegier, det har han. Och det ska inte finnas. Men det är också en förnekelse att säga så som du gör : ”det inte finns någon social, politisk, ekonomiskt och kulturell diskriminering av män”. Jo det finns det, inte alltid i samma grad som kvinnor har och har haft i historien. Men precis som för kvinnor finns det sjuka ideal för män, oskrivna lagar. Precis som kvinnor diskrimineras också män för sin religion, för sitt utseende, för att inte vara som alla andra. Precis som kvinnor så nekas också män arbete pga sin kultur, även fast det aldrig nämns av arbetsgivaren.

Jag antar att du påstår att grunden i denna diskriminering inte ligger i att det är just en man utan snarare en diskriminering utav en religion osv osv, men detta framgår inte tydligt i ditt inlägg. Om det hade stått det, då hade jag kanske inte reagerat på samma sätt. Men just nu reagerar jag såhär, eftersom att du får det att verka som att män inte påverkas av några samhällsproblem, även fast detta kanske inte är medvetet.

”maskulint initiativ” har inte behövts och kommer inte heller att behövas just för att feministiskt initiativ har möjligheten att ta hänsyn till båda könen. Även fast mer energi kommer, och behövs läggas på just kvinnors rättigheter. Och så ska det vara, för just nu är det kvinnorna som har det värst. Men det betyder inte nödvändigtvis att männen inte har några problem som är värda att ta upp och diskutera.

Svar på kommentaren:
Farbror Einar 4 år sen

Det var jävligt konstigt , att män bårde har problem och oskrivna regel men att det ”just nu” behöver läggas mer energi på kvinnor. Och just imorgon, och dagen efter det osv.

Det hela är självklart en ursäkt till att alltid slippa göra någonting. Likt en vilsen religiös stolle så projicerar du det DU tycker representerar jämställdhet medans F! inte alls har några sådana ambitioner i praktiken.

Elise 4 år sen

Ja fast Fabror, nu var det ju inte det jag skrev. Jag skrev att det just nu är kvinnorna som har det värst, kvinnor är det mest
förtryckta könet. Jag sa inte att de just nu är det enda könet vi ska bry oss om. Jag sa inte att vi endast ska fokusera på ett kön i taget, snarare menade jag motsatsen: Att även fast kvinnor har det värst så förtjänar också mäns problem att uppmärksammas. Läs om, läs rätt. Sen står jag fast vid att kvinnor kommer och behöver mer tid, men endast utav anledningen till att de har en majoritet av problemen. Detsamma hade gällt om det var män.

Jag avslutade mitt kapitel om F! I första stycket, med anledningen till varför jag skulle röstat på dem. Hela min kommentar är speglat av mina egna värderingar och åsikter, och min avsikt var då inte att propagera för F!.
F! Har en del brister i sitt partiprogram enligt mig, men jag anser att deras grundvärderingar är sunda och att vi skulle behöva mer utav denna slags politik i vår riksdag.

Du får gärna förklara varför F! inte skulle ha några ambitioner för jämställdhet…? Citera

Farbror Einar 4 år sen

Du skrev det inte, men det är just så det lär bli i praktiken. Ideologin ”feminism” i allmänhet och partiet F! i synnerhet kretsar nämligen kring teoribildningar kring ”patriarkat”, ”manliga privilegier” och ”förtryckarstrukturer” – d v s själva kärnan. Kvinnan kommer ALLTID att ha det ”värst” och fokuset ligga där helt OAVSETT hur verkligheten ser ut. Det du använder dig av är inget annat än ett retoriskt knep för att rättfärdiga denna förljugenhet och du har själv inte en jävla aning om vad du håller på med.

Det finns inget att citera utan själva avsaknaden av manligt fokus talar sitt tydliga språk.

Sådant som att män begår de flesta självmorden, har press på sig att vara manliga (”patriarkatet” är skyldigt – men kvinnors sexuella preferenser är självklart inte delaktiga), är överrepresenterade som fattiga och uteliggare (höga bolagsbefattningar å andra sidan lägger man märke till jävligt bra) , har urusla föräldrarrättigheter (kvinnan kan strunta i abort och mannen ska ändå betala underhåll) är några jag kommer på så här på rak arm. Och då ska vi inte ens tala om skitmedia som sprider mansförakt och exklusivt kvinnosnyft i var och varannan artikel.

Bruno 4 år sen

Så du bestämmer helt sonika att MI inte behövs för att det passar din snäva egovärldsbild? Som deprimerad, kränkt och bortvald och mobbad kille stödjer jag MI helhjärtat.
Är trött på Sveriges Kvinnoloby och deras ”klipp kuken”-skyltar. Jag har aldrig gjort någon ont. Far åt helvete, bloggarnarcissist.

Svar på kommentaren:
Katja 4 år sen

Är du mobbad pga att du är en kille? Blir du kränkt för att du är kille? Jag skulle gissa att de som kränker dig gör de för att dom är dumma i huvudet, men inte för att du är kille. Att i dagens samhälls bli bortvald och mobbad för att man har är en kvinna är ett problem, jag menar inte att du blir mobbad inte är ett problem men att man behöver ett parti för att män skulle bli kränkte för att dom är män? Knappast

Sara 4 år sen

”Jag har aldrig gjort någon ont.” Nej, kanske inte. Men som Zara har skrivit högre upp handlar det inte om individen. Det finns många män och killar som inte har gjort någon något ont överhuvudtaget, men det betyder inte att vi inte lever i ett patriarkat. Kvinnan ÄR underlägsen mannen i alla samhällen världen över, det är ett faktum. Och därför behövs feminism, för att ändra på det systematiska förtrycket och ändra på samhällsstrukturen i stort – inte för att ändra på enskilda individer.

Det verkar även som att du tror att feminismen riktas mot dig personligen eller att feminismen på något sätt vill vända på steken och istället förtrycka det manliga könet. Detta är inte fallet – feminismen kämpar för jämställdhet. Anledningen till att det heter just feminism och inte maskulinism är för att kvinnan i alla tider har varit det kön som har blivit förtryckt, och för att det ska bli jämställt behövs mer rättigheter till kvinnor och inte till män, därav namnet feminism.

Att förneka kvinnans underordnade roll i vårt samhälle är rent ut sagt idiotiskt, och det verkar faktiskt som att du gör det. Män utsätts också för förtryck baserat på kön, självklart. Men att påstå att det är i samma utsträckning som kvinnoförtryck är också helt idiotiskt och aningen skrattretande då det är uppenbart att så inte är fallet.

Nellie 4 år sen

Zara du är så grym du kan bli! Älskar att klicka in här och läsa dina fantastiska åsikter. Du använder ditt kändisskap till något värdefullt, så borde alla kämpa. Du är mer vuxen än vuxna trots att du bara är 16 år, du rockar och sluta Aldrig upp med det du gör :)

Oliv 4 år sen

Zara är du feminist och/eller anhängare till F! ?

Svar på kommentaren:
Zara Larsson 4 år sen

Feminist? Javisst!

Oliv 4 år sen

Det är skilland på att vara feminist och att vara F! anhängare då F! är ett vänsterparti

Nicole 4 år sen

Zara är ju inte 18 år ännu och får ändå inte rösta, så du behöver inte oroa dig ;p Viktigt att påpeka är att fler partier än Fi är för jämställdhet – exempelvis Miljöpartiet! =)

Ida 4 år sen

Älskar att du står upp för dig och visar att du är feminist! Så ska det va :D

Kajsa 4 år sen

Zara.. Du är ju bäst och så duktig på att formulera dina texter, man förstår vad du menar och vad ditt syfte är. För det första så tycker jag att det är bra att FI partiet finns så att man kan rösta på det så att kvinnor kan få mer rättigheter i samhället då menar jag inte bättre än män men istället jämställdhet. Man kan alltid diskutera från himmel till jord angående politik eftersom det finns så mycket djupa frågor och svar. Med dina texter på bloggen kommer du väldigt långt med och förmodligen får människor en tankeställare, jag är redan mörkrädd när jag ser att nazist-rasistiska partier växer och växer och då undrar jag vad det ska bli med vårt samhälle i framtiden. Jätteviktigt att du tar upp politiska ämnen så man kan vara med och påverka en liten del av det. Du äger Zara Larsson <3

Svar på kommentaren:
Nicole 4 år sen

Håller med dig. Men det finns andra partier än Fi som står för kvinnors rättigheter och ett jämställt samhälle =) Exempelvis Miljöpartiet! (Många vet inte det ännu, vilket är synd – tror dock att de kommer att gå ut med det mer inför valet i september.)

Linnea 4 år sen

Så jäkla bra! Feminist for life <3

Matilda 4 år sen

Fyran vad du är bra!

Farbror Einar 4 år sen

Du tjänar pengar på att snacka om mode, smink och att lägga upp meningslösa bilder på dig själv – ALLT möjliggjort för att du råkar vara tjej. Hur känns det? Att kunna glida på en räkmacka och samtidigt klaga på andras priviligierade status?

Du borde ju föregå med ett gott exempel istället för att bekräfta stereotypen av en hjärndöd kvinna som bara gör meningslösheter…

Svar på kommentaren:
Em tjej 4 år sen

Bara för att hon driver en blogg och skriver om sitt liv och lägger ut bilder så betyder det inte att killar också kan göra det.
Hon får betalt för bloggen, ja. Men det finns hur många andra personer som gör samma sak!
Och hon klagar inte på andras priviligierade status, hon visar oss andra sina åsikter om vad hon tycker är fel och vad hon tycker är bra. Hon vill få saker att hända här i världen än att sitta i soffan och inte göra ett skit!!!
När hon skriver sådana här inlägg så visar hon ju att hon inte är en bortskämd liten snorungen som bara bryr sig om smink och mode…
Hon visar att hon har en åsikt och hon förekommer med GOTT EXEMPEL!!!

Maja 4 år sen

Du vet väl att hon går i skola..

En tjej 4 år sen

Ja, jag vet det. Men det betyder inte att hon inte fattar sådana här saker;)

Nicole Pajovic 4 år sen

Hej Zara!

Jag tycker att du är jätteduktig och bra som väljer att skriva om problem vi har i samhället (och i världen). Du som är i detta rampljus väljer att faktiskt göra något mer av det, och det beundrar jag. Du har dessutom ett underbart verktyg till din hjälp – en blogg. Din framgång är ju inte via bloggen, men om jag jämför med bloggerskor vars framgång från början beror på deras blogg, finns det väldigt många som endast fokuserar på mindre viktiga saker, som exempelvis mode eller skönhet. Det tycker jag är så synd, då de har makten att nå ut till så många läsare/fans. Och därför tycker jag att det du gör är extra bra.

Visst tror jag att det kan bli jobbigt när man får så många tråkiga kommentarer som allvarligare ämnen ofta medför, men kom ihåg att det finns så många fler som håller med dig, som är öppna och demokratiska människor, och som vill se ett slut på orättvisorna i världen, precis som du. Att du dessutom är 16 år, upptagen med en hel del som ”vanliga” 16-åringar inte är, och att du ändå är så medveten är fantastiskt. Så fortsätt som du gör!

Tore 4 år sen

Lol, ännu en 16årig liten tjej hjärntvättad av marxismens lära ser jag. Tänk vad våra förfäder vänt sig i sina gravar om dom vetat om vilken hjärntvätt som pågår i Sverige i nutid.

Svar på kommentaren:
Katja 4 år sen

”Marxismen är en ideologi vars huvudmål är ett samhälle med klart jämnare fördelning av ekonomiska tilldelningar och politisk inflytande”
Snälle berätta för mig exakt vad de här har att göra med att våra olika könsroller?
Och att du klankar ner på hennes ålder visar att du är äldre än henne, borde du då inte veta att man kan vara 16 eller 45 och fortfarande ha egna politiska åsikter? Att man kan vara precis lika insatta?

Sara 4 år sen

För det första: vad har marxismen med detta att göra om jag får fråga?
För det andra: här är ett tydligt exempel på just kvinnoförtryck, ”16årig liten tjej”. Som att det är ”litet” och ”svagt” att vara en tjej och av det kvinnliga könet.

Och ändå finns det människor som förnekar kvinnoförtryck. Vilken värld va

Josefine 4 år sen

Blir så jävla trött på personer som vill utmärka sig genom att säga ”jag är inte feminist, jag är jämställdist”. Blir så arg över att de med all sin kraft stöter ifrån sig ett begrepp innan de ens vet vad det innebär.

Natalie 4 år sen

Alltså blir typ rädd för hur världen blir. Massa rasistiska och nazistiska partier som får massa röster hit och dit, och nu detta? Jag tar inte på mig en offerkofta som måste kvinnor gör istället för att sätta ner foten. Men det är FAKTA att tjejer är lägre i samhället än män, det är bevisat. Det finns självklart fall där män blir våldtagna av kvinnor, men har aldrig läst om det på nyheterna. Liksom, man ser ju skillnaden..

Det är fan riktigt läskigt att komma upp i åldern vi är i nu och förstå, delta i samtal, rösta osv om politik, speciellt nu när det verkar gå åt fel håll. Nej usch!

Svar på kommentaren:
Zara Larsson 4 år sen

Indeed, my friend.

Gustav 4 år sen

”Det finns självklart fall där män blir våldtagna av kvinnor, men har aldrig läst om det på nyheterna.”

Och vad är det som säger att det inte är på grund av att det är mer stigmatiserande för en man att råka ut för sexuella övergrepp? Bara för att något inte rapporteras på nyheterna innebär inte det att det inte sker.. Jämför det med våld i nära relationer: om jag inte minns fel så är det endast 1% kvinnor som döms. Jämför det med detta: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/man-ofta-utsatta-for-fysiskt-vald-i-relationer/

Förstår ni då hur det känns för oss män att ni säger att det inte behövs en rörelse som även bryr sig om mäns rättigheter?

Tilde 4 år sen

Hej Gustav!
98% av allt sexuellt våld utförs av män.
80% utav världens parlamentsledamöter är män.
Sverige har aldrig haft en kvinnlig statsminister, USA har aldrig haft en kvinnlig president.
70% av allt som sägs på TV sägs av män.
Kvinnor får lägre lön för samma arbete som män.
Var sjätte kvinna i USA har blivit utsatt för våldtäkt eller försök utav det.
3% av alla konstnärer på Met. Museum är kvinnor, medans 83% av de nakna objekten att titta på är kvinnor.
Osv, osv, osv…
Detta var några få exempel på konkret fakta som visar hur kvinnor ständigt har förtryckts och förtryckts i vårt nutida samhälle. Kvinnor nedvärderas ständigt (lönen exempelvis), vi reduceras till objekt för att behaga mannens blick och killars bus eller bråk förklaras bort som pojkstreck. Det finns en anledning till varför så många män tar sig friheten att tafsa eller våldta en kvinna (lägg ihop de två fakta av de 98 procenten och var sjätte kvinna i USA). Som man blir man i vårt samhälle mer maktfull. Som man har man makt över kvinnan, för kvinnors rättigheter respekteras inte på samma sätt som mannens. Som kvinna har man färre möjligheter för en intelligens ses inte alls på samma sätt som en mans, för kvinnans roll är att sköta om sin kropp och sitt utseende för att behaga (den manliga) omgivningens blickar.
Självklart (som Zara har skrivit) ställer de normer som uppkommer ur detta samhälle krav på mannen också, att man ska vara stark och händig. Men det är kvinnans rättigheter som är feminismens huvudämne just för att vi är de som har mindre makt, över vår kropp och vårt liv. Som sagt skapar det krav på mannen också, att han inte ska vara en fjolla eller en pussy, man ska inte vara motsatsen till manlig – vilket är kvinnlig. Män ska inte gråta, det är kvinnligt. Män ska inte ha smink, det är kvinnligt. Män ska inte rida, det är kvinnligt. Dock är det mer accepterat för kvinnor att delta i manliga aktiviteter, såsom fotboll (manligt pga fotboll och damfotboll). Det beror på, som jag har nämnt att det som kvinnor gör anses sämre än män, och allt det samspelar med löner, presidenter, TV tider och mycket mer.
Vi lever i ett patriarkat, där man som kvinna har mindre makt än män. Därför är det kvinnans rättigheter som är, och borde vara, i fokus.

anonym 4 år sen

Well, Zara. som du skriver i ditt inlägg ”Att det inte finns någon diskriminering av män”, är lika fel som att säga att kvinnor inte är förtryckta. Detta gör mig på riktigt ledsen i själen och trött. Kvinnor är förtryckta, likaså män. Sen är kanske inte en heterosexuell man i Danderyd, som läst på handels och nu är delägare i ett revisionsföretag, speciellt förtryckt. Håller du med? Men alla oss andra killar då? Som inte passar in i den mallen som du och många andra feminster målar upp? Som inte är hetero, har ekonomiskt/social makt och är 50 år? Ni glömmer alltså av cirka 90% av befolkningen, som inte är någon mäktig man med inflytande. Jag är 18 år, homosexuell kille. Vet inte hur många gånger jag bokstavligen spytt av ångest, stannat hemma pga ångest och förvirran. Förvirran över vem man är och vart man passar in. Tror du aldrig att jag har känt mig förtryckt? Dina fördomar och generaliseringar späder bara på detta.

Som svar på dina frågor. ”När fick du senast sämre lön än din kvinnliga kollega som utför exakt samma arbete? Svar: sämre lön har jag aldrig fått. Dock har det i Flera kontaktannonser jag läst för jobb, tydligt och klart stått skrivit att ”vi säker unga tjejer”. Alltså, diskriminering av ett kön existerar inte. Diskriminerar man ett kön, gör man indirekt detsamma med det motsatta könet. Då man i detta fall uteslöt mig att söka detta jobb, pga av mitt kön. Är inte detta lika fel som att diskriminera tjejer tycker du? Tycker du inte att detta exempel även är diskriminerande för killar, genom att skriva ”Vi söker unga spralliga tjejer”?

Det jag ville visa med detta inlägg och även understryka genom att skriva vem jag var, är att samtidigt som ni ”feminister” vill ha jämlikhet i samhället, diskriminerar ni dem som inte är just den typ av man ni klankar ner på, de ”medelålders vita männen”. Ni späder bara på den traditionella sterotypen av hur en man ska vara, och hur en man är

Svar på kommentaren:
Zara Larsson 4 år sen

Självklart!!!

Blev glad, men samtidigt ledsen över din kommentar. Glad, eftersom du lagt ner tid på att skriva till mig och upplysa mig om DINA problem, men ledsen över att det ska behöva vara såhär. Jag kämpar också för HBTQ och det är så jävla viktigt att man inte blir kränkt för sin läggning. När det kommer till jobb så harjag personligen aldrig sett att företag söker efter enbart ”spralliga tjejer” i kontaktannonser.

Och NEJ, det är inte bara kvinnor som blir kränkta och förtryckta men i samhället är kvinnan under mannen. Om du är tjej och spelar bas blir du oftast ”tjejbasisten”. Varför inte vara basisten? Varför ska allt kretsa runt männen? Du får inte ens bo i Dubai om du inte är gift, eller har en man som ser över din ekonomi eller är din förmyndare. Du anses alltså inte vara kapabel till att sköta ditt eget liv. En femtedel av alla kvinnor kommer någon gång under sitt liv att bli våldtagna. En av fem.

Det finns så mycket hemska exempel, åt båda hållen. Men eftersom jag är kvinna ligger feminismen mig varmt om hjärtat! Jag hoppas du mår bättre och kämpar för DIN rätt i samhället! Massa styrkekramar.

E 4 år sen

Här beskriver du hur du som homosexuell blir förtryckt, inte du som man. Det är jättefel att homosexuella bli förtryckta, men det har inget med feminismen att göra. Tex om du blir retad för att du är rödhårig så kan du inte säga att du blev retad för att du är man och därför behövs M! Vi behöver bekämpa både homofobism och antifeminism!

Mette 4 år sen

Det du pratar om är diskriminering gentemot olika sexualiteter vilket är extremt vanligt idag. Detta förekommer inte bara bland män, utan bland kvinnor också och det har absolut ingenting med könsdiskriminering eller feministiskt initiativ att göra. Det du skrev var helt klart rörande och jag kan inte nog understryka hur fel jag tycker det är att homosexuella/bisexuella/transsexuella förtrycks i vårt samhälle. Men med detta måste man även förstå att diskriminering av sexualiteter förekommer både bland män och kvinnor och har som sagt ingenting att göra med ett jämställt samhälle då det kommer till lika lön för samma arbete eller klyftorna mellan mäns sociala status jämfört med kvinnans.

alexandra 4 år sen

Alltid skriver du precis det jag tänker på men 1000x bättre! Tack för att smarta vettiga människor som du och Michaela från Hej Blekk finns <3 <3

Raymok 4 år sen

Medans jag kollar på en bild på dig med en klockren autograf på som hänger över mitt skrivbord, läser jag ditt fantastiska inlägg! Förstår du hur bra du är? Att folk går o tänker ”när jag kommer hem ska jag läsa Zaras blogg”? DU ÄR BARA SÅ BÄST!!!

M 4 år sen

Hej Zara! Grymt att du är en ung kvinna med stora åsikter och vågar stå för vad du tycker. Men det jag tror många glömmer är att feministiskt initiativ är en vänsterdriven politiskt parti som siktar mot ”mer makt åt staten” så t.ex det du säger om lika jobblön skulle om F! Kom till makten innebära istället att en utbildad läkare ska ha samma lön som en outbildad icabiträde.. Är inte det samma motsättning du pratar om? Jag är anti all denna motsättelsepolitik! Kön mot kön, ras mot ras, klass mot klass. Jag förstår inte vad feministisk initiativ har för mer accepterad politik än SD? Båda går emot sin så kallad ”konkurrent”. Så grymt fel och det handlar om okunskap tyvärr.

Jag är tjej med åsikter men jag jobbar inte med att gå på den typen av olikhet! Jag är inte feminist, inte maskulinist, inte rasist..

Men bra skrivet, måste ju även få säga min åsikt i ett Sverige med yttrandefrihet so, no hate gurls

Svar på kommentaren:
Tine 4 år sen

Feminismen går verkligen inte emot män eller det andra könet som du skriver. Vi vill ju att kvinnor ska lyftas upp lika högt som män gör i dagens samhälle. Vi krigar inte, vi vill hjälpa och göra det jämnlikt? Tyvärr så är det du som har lite kunskap och ämnet och jag tycker du borde läsa på innan du uttalar dig om vad feminismen vill.
Förstår inte heller vars du fått lönesnacket om icakassör och läkare ifrån. Det låter ju helt galet och stämmer inte.

Zara Larsson 4 år sen

Jag nämnde aldrig att jag röstar på F! :) Och jag tycket det är mycket dumt av dig som kvinna att inte vara feminist. Som kommentaren ovanför säger så handlar det inte om att ”vinna” och det andra könet. Vi vill ha ett rättvist samhälle, världen över. Manshat och feminism är olika saker! Kram.

M 4 år sen

Kul att du svarar även om det är ett barnsligt svar, ja du nämner tydligt F! flera gånger om jag inte läser fel, haha

Det jag ville var att av det jag läst tidigare på din blogg och vad jag själv tycker kommentera en åsikt, jag hoppas du är beredd på det när du själv har dem!

Så, jag menar att f! faktiskt driver samma fråga som det där maskulina partiet, om hur man ska jobba för sitt kön. Right? Och då frågar jag mig vad som är skillnaden på dessa partier egentligen förutom könet? Det visar alltså tydligt att det är motsättelsepolitik och jag tycker det är fel.

Jobbexemplet jag tog upp var såklart extremt men för att ge en uppfattning av vad kommunism och viss vänsterpolitik strävar efter..

M 4 år sen

Du ändrade och nu blev det ett mycket bättre svar! Och ja, klart du inte röstar på F! du är väll under 18! ;)

Jag kanske drog det hela längre än vad inlägget handlar om men det är för jag kokat lite senaste dagarna över just det du precis skrev ”att det handlar om feminism i hela världen” men jag tror inte F! är svaret på det för jag vill se längre in på partiernas svar i andra frågor. Och nej det handlar kanske inte om andra könet men varför tar du då din tid och ägnar ett helt inlägg till detta maskulinisniska partiet? Då går du ju helt plötsligt mot det andra könet ;)

Anledningen varför jag inte är feminist är för det har blivit en hets och är inte längre en livsstil utan en status och nästan ett skällsord vilket jag bara inte klarar av och jag tycker det är synd! Jag älskar kvinnor och vad vi gör och att vi ska ha samma rätt som alla män, men jag kallar mig inte feminist för det, det är mänskligt.

Kramkram

Zara Larsson 4 år sen

Hej. Ja insåg så klart att jag nämnde F!, därför ändrade jag min kommentar, men inte att jag förespråkade deras politik (vilket jag delvis gör). Min fråga är hur du ens vågar jämföra F! med SD. Läste du min text? Eller har du glömt bort att ditt kön ständigt blir förtryckt? Kanske inte du som person, men runt om i Sverige och världen så blir folk kränkta på grund av sitt kön. Detta gäller så klart både man och kvinnor, men framför allt kvinnor.

Det är inte jämställt. Punkt slut. ”Nästan jämställt” spelar ingen roll när det inte ÄR jämställt. För att samhället ska bli balanserat krävs det att det kvinnliga könet lyfts upp lite grann, får ta lite mer plats. Ditt jobbexepempel är ju bara kommunistiskt och inte feministiskt någonstans.

K 4 år sen

Fast Sara, det stämmer ej. F! är ett vänstervridet parti, och därmed förespråkar de så jämlika löner som möjligt. Bokstavligt talat, att läkare ska ha lika lön som dagisfröknar och så vidare. Det är lite vad extremvänstern handlar om, och du har helt rätt i att det kan liknas vid kommunism.

Du påstår dock att exemplet inte hamnar om feminism, utan kommunism. F! ser det dock såhär, att det är en löneskillnad mellan män och kvinnor. Om man jämför med att mannen har kvinnan har samma jobb, så stämmer detta inte (kan ta upp en källa om du vill, har inte framför mig). Det är ungefär 0.5% procent skillnad.

Det gudrun schyman och F! menar med löneskillnader är att kvinnor väljer jobb med lägre löner, i större grad kommunaljobb. Kansk beror på att jobbet är roligare, ingen aning. Men det är här det kommuniska kommer in, F! vill alltså i princip flytta pengar från ”manliga jobb” (vad nu det kan vara nu för tiden, programmerare eller bilmekaniker?) till de lågbetalda kvinnorna.

Tycker du att det är rätt? Varsegod att rösta på F! när du blir 18. Annars skulle jag överväga om det.

Sandra 4 år sen

är det så att carry you home bara finns i Sveriges Spotify? hittar nämligen inte den i Finland på min spotify :/ när kommer den ut här vet du? ursäkta om du redan svarat på det! du är verkligen grym :)

Josefine 4 år sen

Såå bra skrivet! Gryym

Greger 4 år sen

Tja, rösträtten var inte allmän för ALLA ”vita medelålders män” innan 1920.

tora 4 år sen

Blir lika taggad på att nominera dig igen och igen till guldpennan i blogawards varje gång jag går in på din blogg! Fan va grym du är!

Johanna 4 år sen

Dessutom, kallar man sig feminist så betyder det inte att man vill att kvinnorna i samhället ska ha det bättre än med utan att man vill ha ett jämställt samhälle

Ellinor 4 år sen

klockrent inlägg!!

julia 4 år sen

Jag sitter och sjunger: jumping on the rainbows

Anonymt 4 år sen

Så sjukt! Såg något liknande fast på instagram, någon som startat upp en ”antifeminist” konto, man ba? Hallå? Så sjukt, såret är kanske samma? Samma man som skapat.., ingen aning, ville kräkas när jag läste hans texter… Kommer inte ihåg vad kontot hette, men sök på antifeminist # och leta efter en svensk! man ba.. Alltså, vi vill ha jämställdhet inte krig mellan vem som är bäst av killarna å tjejerna, orkar inte haha, bra skrivet by the way zara, som vanligt! :)

Anja munther 4 år sen

Så jävla grym! Yå go gurl

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Protected by WP Anti Spam

Relaterade inlägg

Jag upplever vid återkommande tillfällen någon slags sömnparalys. Jag befinner mig i vad jag tror jag vara limbo mellan vakenhet och sömn. Jag kan kontrollera mina drömmar men jag är heller inte…

Ser ut som att jag har en förkärlek till crack-cocain pga sjukdom. Don’t judge. Hej bloggisen. Här sitter jag i vad som känns som vargtimman, trots att klockan är ynka 23:00, på en…