bredb3ciyaeib64-1

Under Bråvalla festival delade Ung Vänster ut lappar till killar med 8 tips för att inte våldta någon. I tipsen ingick bland annat ”Ha telefonen i handen så du kan ringa polisen, en kompis eller dina föräldrar ifall frestelsen blir för stark” och även den klassiska kommentarer som ofta riktas till tjejer ”undvik att dricka alkohol. Om du gör det, drick inte för mycket och enbart tillsammans med en nykter kompis (ifall frestelsen att våldta någon skulle bli för stark och du inte skulle kunna kontrollera dig)” Det är intressant när man läser texter som blir vinklade åt ett annat håll. I detta fall mot förövarna, alltså killarna. Det blev många blandade reaktioner, många killar som blev kränkta och upprörda och många som tyckte det var rätt gjort av Ung Vänster. Till killarna som blir kränkta – jag fäller en tår för er. Jag själv anser att detta är ett nyttigt sätt för vårat samhälle att se hur verkligheten ser ut. Oftast läggs skulden för en våldtäkt på offret och jag kan inte ens räkna hur många gånger jag fått många av dessa tips nerkörda i halsen. ”Du hade ju slampiga kläder, var full och gick ensam i mörkret” får många offer säkert höra. Men när man helt plötsligt vänder på allt blir dessa ”tips” till us guurls helt irrelevanta. Varför ska vi gömma oss? Varför ska vi täcka våra kroppar en varm sommardag? Män slipper ständigt ta ansvar för våldtäkter, alltid ska det skyllas på offret. 

Jag tror personligen inte att lapputdelandet handlade om att peka ut potentiella våldtäktsmän. Jag tror inte heller Ung Vänster menar att alla killar våldtar tjejer bakom bajamajor, jag tror att en diskussion ville skapas. Alla borde få upp ögonen för detta och inse att det aldrig är offrets fel. Aldrig. Vad tycker ni om detta?

2014-07-02 Zara

Kommentarer

Lol 3 år sen

Ha en slöja på dig så blir du inte våldtagen på gatan. Lovar

Shanelle Normark 5 år sen

Tycker det är så roligt när folk skriver att ”problemet” med att dela ut sånt här är att man inte har någon aning om vem personen är. Det handlar inte om det, det är allmän information som ska nås ut till folket. Ska information om, låt oss säga, intensivkurser inte tas upp för att ”man inte vet vem personen är”? Lite samma sak. Budskapet OM kursen ska gå ut, men det är inte alla som behöver den.

Carl 5 år sen

Våldtäkt är hemskt, fruktansvärt och dåligt på alla vis. Men jag undrar varför jag som aldrig har lagt ett finger på en tjej ska få i skamvrån

sptroll 5 år sen

Detta är så otroligt sorgligt, bara för att jag är kille så våldtar jag?

Tomas 5 år sen

Problemet med att dela ut sånt här till totala främlingar är att man inte har en ANING om vem personen är.
Rent statistiskt så kunde det med stor sannolikhet funnits FLERA killar på festivalen som själva blivit utsatta för sexuella övergrepp (t ex som liten, av en äldre man).

Dessa skulle kunna reagera VÄLDIGT starkt på att någon kom fram och började antyda/skoja om att de själva var våldtäktsmän.

Martin 6 år sen

De flesta män vill nog inte våldta kvinnor. Åtminstone inte jag. Inte ens om kvinnan skulle tigga och be om att bli sexuellt dominerad (t.ex. inom ramen för rollspel i en relation). Det är helt enkelt inte intressant att ha ”samlag” på ett sådant sätt med kvinnor.

Berit 6 år sen

asså, jag kan ha helt fel men så vitt jag har hört så är det inte våldtäkt om båda gråter.

Svar på kommentaren:
Gustav 6 år sen

Jo det kan nog stämma

Trasdocka 6 år sen

Sorglig läsning om ett viktigt ämne. Men jätteviktigt att det diskuteras (även om en och annan dumbom häver ur sig en korkad kommentar).

Själv blev jag bortförd utomlands när jag var barn av en man som arbetade som barnläkare på Stockholms barnavårdsnämnd (utan ens att ha läkarlegitimation). Som barn var jag olyckligtvis hans patient och våldtogs gång på gång av denna vidriga ”doktor”. Han använde sin position på Barnavårdsnämnden genom att få den att officiellt placera mig hos hans bror som var diplomat utomlands. I verkligheten blev jag satt ensam i ett rum på en bondgård utan att kunna språket och ”försatt i vanmakt” som det heter. Inte förrän 42 år senare fick jag veta att jag (på papperet) varit ”fosterbarn” hos våldtäktsmannens bror och dennes fru. Jag varken bodde hos dem eller hade med dem att göra, allt var fejkat för att våldtäktsmannen dvs. ”barnläkaren” skulle få fosterbarnsersättning för mig också. Han lyckades få dubbla maxbeloppet. Pengarna finansierade bl.a. hans utlandssemester + resa t.o.r. med fru och två barn och när han åkte hem från semestern blev jag dumpad i Paris; han satte mig (utan pengar) på ett billigt ställe med halvpension så jag fick svälta i flera månader innan jag lyckades få resa hem.

Jag har intervjuats i den statliga utredningen om vanvård som kom att ligga till grund för lagar om ”ersättning”, bildandet av Ersättningsnämnden och ”upprättelseceremonin” i Stockholms stadshus där riksdagens talman bad de vanvårdade om ursäkt för vanvården i närvaro av drottning Silvia. Jag var också där.

Jag anmälde mig till Ersättningsnämnden och begärde ersättning för all vanvård och våldtäkter jag utsatts för men fick NEJ! Det var mitt eget fel pga att jag inte hade sagt något till mina s.k. fosterföräldrar som jag inte hade en aning om var mina fosterföräldrar) att jag utsattes för övergrepp av deras släkting! Så dom hade inte vanvårdat mig eftersom dom inget visste… Om det inte är vanvård att bara vara fosterföräldrar på papperet (och inte ta hand om det barn man ansvarar för utan i stället ge en våldtäktsman fria händer att göra vad han vill med detta barn) vet jag inte vad vanvård är.

Min berättelse har sekretessbelagts i 40 år av vanvårdsutredningen men jag har skrivit boken Trasdocka (Ordfront 2006) där allt beskrivs.

n/a 6 år sen

Man kan inte bara ”vända” på dessa tips och rikta dom mot män istället för kvinnor som dessa vänstertjejer har gjort. Folk som beskyller offer är dumma i huvudet, missförstå mig inte där, men att säga till en tjej ”drick inte för mycket” eller ”gå inte ensam” handlar inte om att man ska skuldbelägga offer utan om att världen är inte perfekt, det finns elaka människor som vill skada dig, såhär kan du göra för att skydda dig. Det är egentligen inte konstigare än att man uppmanar folk att ta på säkerhetsbälte eller låsa dörren. Har svårt att tänka mig en debatt där folk är upprörda för att dom blir uppmanade att låsa sin husdörr ”Men vaddå, ska jag som inbrottsoffer skuldbeläggas nu också? Jag ska väl inte behöva låsa min dörr. Förmedla till alla tjuvar att det är fel att göra inbrott” Som ni märker; löjligt. Med detta menar jag absolut inte att det är hemskt att tjejer ska behöva skydda sig såhär, det är jättesynd att världen ser ut så. Men det gör den. När man gör såhär och ger killar tips på hur dom inte ska våldta blir det lite skevt därför då förmedlar man inte längre tips på hur man skyddar sig från brott, utan tips på hur man låter bli att begå brott vilket faktiskt innebär att man utgår från att den som ska läsa tipsen är en brottsling, annars är dom ju meningslösa.

Svar på kommentaren:
n/a 6 år sen

Med detta menar jag absolut inte att det inte är hemskt* ska det såklart vara.

Gunvald 6 år sen

Jag känner mig kränkt, sårad och diskriminerad. Jag tycker att denna skit ska ner till helvetet där du bor.

Svar på kommentaren:
Gunbritt 6 år sen

Jag tycker detsamma men med olikt ordval.

Joel 6 år sen

Jag anar att medelåldern här inte är särskilt hög med tanke på hur detta resoneras omkring.

Att hylla en lista på 8 råd som indirekt antyder att de bär relevans för gemene ”man”, är inte bara obegåvat men också extremt onyanserat. Ni skickar även signaler till bra män att de är av samma skrot och korn som de avskum ni vill nå ut till. Ifall detta verkar vara ett främmande koncept så finns det tyvärr inget mer att diskutera här.

Detta är den felande länken i diskussionen och anledningen till alla dessa arga kommentarer från killar (ofta tecken på deras frustration). Tyvärr så adresseras detta sällan av utan killar går till attack på samma nivå för effekt och snabba (billiga) poäng. Jag säger inte att det är fel att kritisera män för deras gärningar och mentalitet, men var jävligt noga med att rikta ert budskap till de som behöver höra det. Återigen, väcker detta ilska och oförstånd så kanske ni på allvar bör se över er egen människosyn och eventuell historik.

Min slutpoäng är att ni aldrig tycks inse att alla behövs på samma tåg för en positiv förändring. Räkna inte med att någon oförtjänt tar en skopa dynga och sedan känner sig manad att heja på era övertygelser, tjej som kille.

Svar på kommentaren:
Anna 6 år sen

Du menar på samma sätt som vi kvinnor (ALLA kvinnor) får dessa tips att klä oss på ett visst sätt, stanna hemma, vara nykter, att passa jävligt noga vare sig vi är potentiella våldtäktsoffer eller inte? Så dumt resonerat….hur tycker du man ska välja ut vilka män som ska få ta del av budskapet? Vilka ska känna sig träffade? Detta var ett sätt att synliggöra hur man beskyller våldtäktsoffer för brottet samt hur man som kvinna enligt dessa tips kan slippa bli våldtagen (som det vore ett jävla val). Känner man sig kränkt av att maktstrukturer och attityder synliggörs och inte kan stå upp för sig o va säker i att man är en reko kille fast man fått en liten lapp i handen med ett budskap så kanske man ska jobba lite på det, för sin egen skull :) I all välmening, lägg undan ditt ego för en bättre sak!

Felix 6 år sen

Tjejer kan också våldta killar har du aldrig hört talas om det?

Svar på kommentaren:
Anna 6 år sen

Men please. Klart dom kan det. Alla människor kan våldta. Men om du är insatt (vilket du inte verkar vara) kanske du kan försöka förstå att kvinnor våldtas mest. 98% av alla våldtäkter misstänks utgöras av MÄN. Så ja, kvinnor kan också våldta. Men det går inte ens att jämföra den lilla lilla procent mot den manliga våldtäktskulturen.

Felix 6 år sen

Fy vilken dålig syn många här har mot killar :(

Felix 6 år sen

Där har du fel Anna

Elin 6 år sen

hahahaha felix seriöst? ”dålig syn mot killar”? Hela VÄRLDEN har en dålig syn på tjejer. tjejer lever under förtryck. vi har inte samma möjligheter som killar. vi objektifieras. vi tas inte på allvar. vi anses svaga, känsliga. Men det roliga är att killar skriker som bebisar så fort det uppkommer någon form av generalisering mot killar. ”KILLAR KAN OCKSÅ VÅLDTAS”… mmmm jaaa men 98% av alla våldtäktsoffer är tjejer och det är dessutom vanligt att när det är en kille som blivit våldtagen så är våldtäktsmannen också kille. Män våldtar. grååååt

felix 6 år sen

inte riktigt så är det Elin :(

Von 6 år sen

Nej du, jag tycker synd om dig. Du ser inte ens hur okunnig, ignorant och självisk du får dig själv att framstå som. Ditt ego och syn på män har kringgått målet om jämställdhet och har kommit till den punkten där ni bara vill bli särbehandlade. Och snälla ni alla högextrema feminister som ska mot argumentera mig, kom med ett vettigt argument.
Som sagt, ignorant och rent av väldigt barnsligt skrivet.

*** 7 år sen

Det är häftigt att se hur en så ung tjej är ett så klokt och gott föredöme för alla ungdomar. Ofta är det dom utan argument som skriker värst. Jag hoppas att du orkar förbise dem och fortsätta stå upp för det rätta!

Daniel 7 år sen

Bra initiativ och finns ingen anledning att klaga på detta.

Det jag däremot skulle önska att det tas upp utan att skrattas eller skämtas bort. är när tjejer/äldre kvinnor tafsar på pojkar/killar och inte accepterar ett nej och börjar gapa och skrika på killen, eller från min egen ungdom när jag vaknar efter en fest och en tjej sitter på mig och rider i soffan i lokalen där alla festade, får svaret du är ju kåt och hård så du vill…

Skit samma de allt detta är överspelt och över 15 år sedan det hände ”men de har påverkat mig”, tänker inte något skriva mer om det men tror mörke talet är stort, jag gjorde ingen anmälan utan skämdes speciellt då jag dessutom hade flickvän ville inte jag att detta skulle komma upp då..

annika 7 år sen

Var aldrig ensam med en tjej? Så du menar alltså att alla män är våldtäktsmän? Din syn på män är hemsk…

Svar på kommentaren:
Anna 6 år sen

98% av alla våldtäkter som utgörs är av män. Så, väldigt många män är potentiella våldtäktsmän ja. Det är inget man skyller på kvinnor, utan det är dom som våldtars fel – alltså männen.

Daniella 6 år sen

Gå om 7ans mattekurs. Du verkar inte förstå vad statistik innebär.

Emma 7 år sen

Intressant att de blir sånt ramaskri när detta vinklas att killar inte ska gå ensamma mm mm. De tänker ni absolut inte finna er i!
En del känner sig kränkta… men varför i helvete ska tjejer behöva finna sig i detta?!!???????
Oavsett kön, läggning, ursprung, klädsel mm mm så borde alla tänka till å va för en förändring.. de kan ALDRIG va offrets fel att han lr hon blivit våldtagen för de e inget man väljer.. gärningsmannen kan välja att inte förstöra någons liv.. att skilja på rätt å fel!

Poängen ne dessa ”8 tips” e för att skapa en debatt.. att ha vinklat på detta sett för att vi ska vakna å se hur absurt å bisarrt de e.. 2014!!!!
Detta handlar om jämställdhet!
ALLA e vi människor… ingen förtjänar att bli våldtagen å ingen har rätten att våldta!
ALLA har gemensamt att våra var, söner, döttrar, systrar, vänner etc. Ska kunna va trygga.. lr allra minst att vi har ett fungerande lagar å rättssystem!

Svar på kommentaren:
Fd feminist 7 år sen

”detta handlar om jämställdhet” skriver du, när du försvarar ett påhopp på män. Makes sense.

Psyrora 7 år sen

Hur IQ-befriad får man va?!
ALLA vill väl ändå att ämnet ska komma fram.. alla vill väl att våldtäkter skall förebyggas å att vi ska ha ett rättssystem som fungerar för våra dötrar, era framtida döttrar å söner, för våra systrar å mödrar?!!!!
Att göra andra skeva jämförelser.. ja finner inga ord! Detta e vinklatppå ett sätt för att vi ska tänka till.. se hur absurt å bisarrt de e.. 2014!!

jag... 7 år sen

Själva lappen vore jätte smart att ÄVEN dela ut till tjejer.
8 tips till tjejer. – För att inte förstöra liv.

1: Pengar är inte allt, se alltid till att ha dina egna pengar ute en gång på krogen, kanske bjuda en kille för en gångs skull?
2: Dejta killar med måtta du behöver inte leta efter någon som är rik som ett as, det finns kärlek i flera än bara i pengar.
3: sminket ni målar er med är falskt som bara den se till att ha lite mindre för det fina finns faktist på insidan om ni inte visste det?
4: om ni har haft sex med en kille se till att ni INTE går till polisen dagen efter bara för att ni är besvikna på er själva och vill att killen ska betala er pengar FAST det var ni som kom med iden med att ha sex.
5: Killar är känsliga på flera sätt än att bara se tuffa ut, ni tjejer borde nog tänkta till lite att vissa killar är döda i dagens läge just på grund av att ni älskar att ”skoja”, Te,x : ååh vad söt du är= kan faktist låta som något bra i öronen på en kille, men för er är det bara ett påhopp MOBBING med andra ord.
6: Be er kille inte att komma hem till er HELA tiden. ni tjejer har faktist ochså tid att kunna åka hem till eran kille. Killen ska inte vara eran bank ni kan ringa för att fråga om pengar.
7: Se till att inte dricka för mycket så att ni själva inte kommer ihåg om det var en våldtäkt eller en kärleks lek.
8: Släng iväg bitchigheten och se det positiva i livet och inte bara det ni kan tjäna på.

P.S. Detta är ingen hämnd om vad Zara Larsson skrev detta är FAKTA, fast ni tjejer tror att ni är så jävla perfekta så tänk om innan ni anklagar för mycket.

Något fint på slutet är alltid bra för moral.:
Smink är falskt jag själv tycker att folk utan smink är dom som är renast och ärligast, och samtidigt dom vackraste.
Mr, me is out tack för denna kommentar.

Svar på kommentaren:
Bea 7 år sen

Det där var nog det mest barnsliga och ointelligenta jag läst på ett bra tag

Linnea 7 år sen

Det var nog fan det mest barnsliga och ointelligenta jag hört någonsin. Fyfan.

Hedda 7 år sen

Herregud, är du dum i huvudet? Jag vet inte vilken tjej som har sårat dig, men det finns ingen anledning att dra alla över en kam. Snälla sluta generalisera, och börja tänka på människor som individer.

Gudrun Blygläpp 6 år sen

Haha Hedda, du inser väl att de där var ungefär samma påhopp som den originella texten var på män? All den här extremfeminismen i Sverige drar ju även män över en kam och kallar oss våldtäktsmän och säger åt oss att vi trycker ner er. Jag är feminist själv (röstar dock inte på F! Då jag anser dom som extremister och efterblivna) men extremism är ALDRIG bra utan matar bara hatet mot feminism istället ochde F! Försöker göra är förfan att göra så att kvinnan får de bättre på bekostnad av mannen och göra så att mannen hamnar i samma sits som kvinnan är nu och kvinnan till mannens sits, tycker att alla ska ha samma chans och att man ska få göra vad man vill med sin kropp (även porr och andra snuskigheter :) ) oavsett kön, etnicitet etc. Förlåt för eventuella stavfel och dylikt, skrev från mobilen och ganska hastigt :)

Krister Karlsson 7 år sen

Jag läste om en kvinna som hade mördat sitt barn. Enligt Ung Vänsters logik är då alla kvinnor potentielka barnamördare. För att undvika fler barnamord bör därför varningslappar delas ut till nyblivna mödrar redan på KK.

Svar på kommentaren:
Elin 6 år sen

är du dum i huvudet

von 6 år sen

Om man bygger det på samma grund som denna söta blondinen så är det fult möjligt.
Håller med dig Krister.

Mica 7 år sen

http://micaengstrom.blogg.se/2014/august/asikter-tankar.html#comment

Jag blev, minst sagt, jävligt irriterad då jag bestämde mig för att läsa igenom kommentarerna på Zara’s instagram ang. det här ämnet. Skulle verkligen uppskatta om i alla fall någon tog sig tid att titta på mitt inlägg om det, då det är ett så pass viktigt ämne. Vet dock att jag kommenterar & ger mig in i ämnet i efterhand så.

Em 7 år sen

Läst blogginlägget, även läst några kommentarer. Underligt hur det kan förarga människor när det som borde förarga är själva brottet och kränkningen våldtäkt. Tycker det är bra att du tar upp viktiga frågor i din blogg.

Svar på kommentaren:
Em 7 år sen

Jag menar, det riktar sig till våldtäktsmän så vad är problemet? Det handlar om att förhindra våldtäkter, att vidta åtgärder innan våld sker. Jävligt bra och det förhindrade kanske någon tjej från att bli våldtagen den dagen på den festivalen. Sen de som tar illa upp, får göra det, för det handlar om potentiella offer, inget annat spelar roll.

Fd feminist 7 år sen

”Dont’t hate the player, hate the game”-logik.

Jens Lindgren 7 år sen

Läst din artikel och har skrivit detta: Ta med er detta tips grabbar (se länk nedan), för hur många av oss blir inte frestat att våldta en kvinna. 1% av män våldtar men det är ju klart med deras tänk (Radikal feminism) så omfattas alla som födes till pojke till skuld över vad 1% gör, man häpnar att alla killar får detta i ansiktet. Vilket dårskap Dom flesta barn mord görs av en kvinna. Ska vi dela ut blad där det står skaffa inte barn med en kvinna och tips till kvinnor om frestelsen blir för stor för henne så att hon inte gör denna handling??

Det är sjuka individer som gör detta inte alla kvinnor eller män i (allmänhet). Så sjukt det har blivit i debatten http://www.zaralarsson.se/2014/07/02/8-tips-till-killar-att-inte-valdta/

Svar på kommentaren:
m... 7 år sen

För det första så antar jag att du inte räknade med att 80%-90% av alla våldtäkter anmäls ej och i Sverige och ändå så är det vanligare att man berättare om man blivit det än i andra länder. Sen värkar det också som att du glömmer att de delade ut det här bladen på en festival, så det där om att det är större chans att kvinnor dödar barn än män är inte relevant på något sätt. (Sen vet jag inte ens om det stämmer) Och i statistiken så är det 98% större chans att du blir våldtagen av en man än en kvinna och om nu det där med barnmods grejen är sant så är det med någon jävla procent eftersom att det inte står någon stans på nätet. Det är som sagt inget att jämföra med, om du är en smart och bra kille så kanske du skulle fatta att det inte är så kul att få kommentarer hela jävla tiden om att man klär sig fel och att tjejer ska klä sig heltäckande för att minska risken att bli våldtagen. Men nu äntligen så kommer det tips till killar och då blir ni stöta av det… WELCOME TO A WOMENS WORLD BITCH

Fd feminist 7 år sen

Jag som kvinna har däremot aldrig någonsin fått höra att jag ska klä mig heltäckande för att inte bli våldtagen, existerar det ens i någon utsträckning att tala om? Det är väl bra att man får tips eftersom det är så det råkar se ut idag, de flesta våldtäktsoffren är kvinnor. Det är tråkigt att kvinnor ska behöva vidta åtgärder för att skydda sig men vad är alternativet? Att anklaga alla män som ovan? Kan kvinnor pusta ut då? Nej, detta handlar bara om hämnd.

Den sista meningen i din kommentar, m…, tyder på att du är för matriarkat istället för jämställdhet.

Rebecka 7 år sen

Har gjort en reflektion om den här listan på min blogg, läs gärna: http://emberella.spotlife.se/2014/07/12/957/

Agge 7 år sen

Tjena, tänkte bara lägga ner en liten tanke här.
Såsom jag förstod vid inlägget på instagram så var det här ett skämt med en seriös bakgrund. Sedan hade du själv skrivit ”alla åsikter är välkomna”. Det är nu du tappade mig, då du sedan la upp en bild och låtsas spela på en liten fiol. Om folk vill uttrycka sig om det du säger behöver du inte förlöjliga dem. Alla åsikter är välkomna löd meddelandet men om det är en åsikt du inte gillar ska du säga att det är ”synd om er” till killarna som ser det från ett annat perspektiv. Nästa gång du skriver ”alla åsikter är välkomna” men sedan lägger in en personlig kommentar om hur dumma männen är så är inte alla åsikter välkomna. Bra inlägg annars, vart bara lite irriterad över ditt agerande.

Svar på kommentaren:
helena 7 år sen

Ja det viktiga är hur alla killar känner, de som blev stötta, inte sakfrågan. Fiolen spelar lite högre för just dig!

Andreas 7 år sen

Tycker denna diskussion är rätt meningslös. Vad är syftet?
Ska vi komma fram till att det aldrig är offrets fel?
Våldtäkt är fruktansvärt och vi ska jobba för att förhindra det!

För mig är detta självklarheter och jag tror nog att i princip alla håller med om det.

Man ger tjejer ”tips” är för att vi lever i ett samhälle där det tyvärr existerar. Där tjejer tyvärr är det vanligaste offret. Oavsett vad det handlar om försöker man alltid undvika att försätta sig i fara som existerar.
T ex när vi flyger går vi igenom säkerhetskontroller, vi får inte ta med oss för mycket vätska i handbagaget, nu senaste från USA håll är att all elektronik ska vara laddad. Gör vi detta bara för att göra det?
Nej, vi gör det för att det finns en hotbild att vi kan utsättas för ett terrordåd.

Bor man i ett område där våldsbrott är hög t ex misshandel, då undviker man att säga åt okända människor som ser skumma ut som beter sig illa för att det ökar risken för att man blir misshandlad, nu kan man ändå bli misshandlad helt utan anledning. MEN man undviker att försätta sig i en sån situation.

Det ska givetvis inte vara så, men nu är det dessvärre så i dagens samhälle och att man då upplyser tjejer om de farorna som finns kan jag inte se som något negativt överhuvudtaget.

Svar på kommentaren:
Agnes 7 år sen

Det negativa i upplysningen är att den bara riktar sig till tjejer och inte till alla. Genom att bara rikta sig till tjejer gör man tjejer automatiskt till offer/säger att bara tjejer är offer för våldtäkter. Det dessa 8 tips vill säga är inte att alla män är potentiella våldtäktsmän utan att belysa problematiken med att bara ge tips riktade till en specifik målgrupp.

helena 7 år sen

Ok, fast det är helt meningslöst att ge tjejer dessa råd då det är främst en man de känner som våldtar samt att flest våldtäkter sker inomhus. Vilka tips vill du ge då, baserat på dessa fakta? Att kvinnor ska undvika män?

Andreas 7 år sen

Agnes, tyvärr är det ju så att tjejer oftast/nästan alltid är offer i denna form av brott.
Visst hade man kunnat ge samma tips som man ger tjejerna till killar. Men det känns inte alls aktuellt så som det ser ut idag.

Helena, visst kan det hända även då. Finns inga råd som skyddar 100%. Men om rådet så skyddar 0.0005% är det värt att ge det.
Det man måste förstå är ju framför allt att de personerna som ger dessa råden till tjejer gör det av omtanke. Man är orolig att något ska hända personen man bryr sig om. Glöm inte det!
Men om nu folk tar illa vid sig av det, är lösningen kanske att vi slutar visa denna ”förebyggande omtanke” och tar itu med det endast när det inträffar istället för att upplysa om hur samhället uppenbarligen ser ut idag? Är det det du helena vill komma fram till?

Hanna 7 år sen

Jag tycker det är riktigt bra. En tankeställare som jag hoppas leder till en förändring.

Lars Ahlfors 7 år sen

Tycker spontant att detta var en av de där utspelen som inte gjorde någon glad. Vilken tjej blev egentligen hjälpt av det där?

Att man får sitta här i en blogg och förklara för alla utanför den redan frälsta skaran hur detta ska tolkas så blir det svårt att säga att det var ett lyckat tilltag.

Iden att vända på steken och ge killar tips på samma sätt som man gör till unga kvinnor var inte fel. Däremot gick man för långt och tappade därmed poängen och därmed debatten.

Ämnet är viktigt och det behövs ett arbete med att ändra värderingarna i samhället. Det måste däremot se bättre och smartare ut än så här.

Svar på kommentaren:
h 7 år sen

Trist att den feministiska kampen använder metoder som inte passar dig…

Fd feminist 7 år sen

Men jösses vilka påhopp bara för att män kommenterar. Jag håller med dig, Lars. Två fel blir inte till ett rätt, bättre med vettiga och rättvisa metoder än hämnd.

Lovisa 7 år sen

Så sjukt bra skrivet Zara!!

Jacob 7 år sen

Det finns inget positivt i att bedriva ett feministiskt tankesätt i ett land som Sverige, där vi redan har en god syn på jämställdhet. Vad ni ”Feminister” inte inser är det faktum att ni utövar något som skiljer mellan män och kvinnor och skapar en ”barriär”. Det går definitivt emot det feministiska budskap som representerar lika för bägge könen.

Svar på kommentaren:
h 7 år sen

Det finns redan barriärer – där kvinnor dragit nitlotten dessutom. Din kommentar visar att det finns mycket kvar att göra, när du istället för att stödja kampen för att alla människor ska behandlas lika istället kritiserar feminister och den feministiska kampen.

lovisa 7 år sen

så jävla bra Zara!

Melina 7 år sen

Hej Zara! Du förklarar det helt riktigt, om man vänder på saken och visar det från ett annat perspektiv – hur killar kan göra för att undvika att våldta – istället för hur tjejer bör göra för att undvika att bli våldtagna. Varför ska man jämt rikta kritisera offret och ifrågasätta hens handlingar?
När det borde vara tvärtom.

Heja feminist, solidaritet och jämställd partiet – Vänsterpartiet! :)

Ta hand om dig Zara,
kram

michael 7 år sen

Kul samtalsämne. Bra åsikter :)

malle 7 år sen

våldtar man är man inte frisk i huvudet. punkt.

Malin 7 år sen

För att börja någonstans vill jag ge dig en stor eloge bara för att du är så modig så du vågar ta upp denna diskussionen,
De är som du skriver att de är så mycket större än en lapp från ett politiskt parti, men för att samhället ska sluta blunda för de här problemet så måste man våga lyfta diskussionen. De är ju som de flesta här skriver att dom känner sig krängta utifrån de kön man har och hur dom här texterna är vinklade, Ja är väl inte så konstigt, de är ju faktiskt så att man har ALDRIG rätt att ha sex men en person oavsett kön eller ålder när den sagt nej eller pga olika omständigheter inte kan säga varken ja eller nej. Sen ser de ju tyvärr ut så att de är flest tjejer som är drabbande men jag är övertygad om att mörkertalet är enormt, och jag tycker man ska se de som sexuellaövergrepp vilket gör att de blir mer tydligt att de handlar om ”ett offer” och ”den som utför övergreppet” istället för hur tjejer är och hur killar är,

Angelica 7 år sen

Jag tycker det är jättesvårt att få fram det här på ett bra sätt men ska försöka. För det första är våldtäkt det värsta man kan göra mot en annan människa. Det är aldrig offrets fel osv.. Men det är något jävla stort fel någonstans för att våldtäkter händer. Är det samhället, personen, uppväxt, kvinnosyn? Jag vet inte! Men att dela ut flygblad löser inte problemet. Det skapar diskussion som jag inte vet kommer ut på rätt sätt. Tycker fortfarande att det var fel sätt att skapa diskussion på. Vi behöver lösningar. Men hur löser man problemet?

Svar på kommentaren:
h 7 år sen

Eftersom att 98% av allt våld av sexuell karaktär utförs av män, kanske de kan ta tag i frågan?

Fd feminist 7 år sen

Fler kvinnor än män är otrogna, det kanske du ska ta tag i då, du som är kvinna?

Vit okränkt man 7 år sen

Jag är så gruvligt trött på att internets anonymitet gör folk så oförskämda. Visa lite hyfs!

Alla män är potentiella våldtäktsmän – det krävs verkligen ingen mental störning för det. Punkt Slut. Du som blir kränkt av detta: bli så kränkt du vill – det är fortfarande en fis i kosmos i jämförelse med de livslånga sår som en våldtäkt samt det sociala och juridiska efterspelet orsakar.
Min flickvän läste nyss Alfahannen av Wennstam. Där vänder de också lite på normalretoriken. Bla frågar åklagaren den våldtäktsmisstänkte om den ”har för vana att stå med byxorna nere och vänta på sin tur” (dvs. gruppvåldtäkt)

Ett nej är ett nej. Kämpa på Zara! Smart idé av Ung vänster.

Svar på kommentaren:
Johan 7 år sen

”Alla män är potentiella våldtäktsmän” allvarligt talat är du inte klok? Vad har man egentligen för människosyn när man lägger den kommentareren? Varför försöker du med ditt nickname få folk att tro att du är man?

alexander 7 år sen

Smart idé? Ja. Utförd/ framförd på rätt sätt? Nej.

h 7 år sen

Johan: Vi matas ständigt med åsikten att män förgriper sig på och tar sig för allt de vill av kvinnor. För en kvinna är det omöjligt att veta om en man hon möter är en potentiell våldtäktsman – OM det händer något ska vi dessutom skylla oss själva? Ändå ber ni oss chansa, det KAN ju vara en s.k. ”snäll kille?”

Ivar Samuelsson 7 år sen

Hur kan du dela något där det står ”…tips till killar för att inte våldta”?
När det står ”killar” antyder det att det är alla killar. Långt ifrån alla killar våldtar (ungefär 4.5%). Detta brev antyder att alla killar är potentiella våldtäktsmän, annars skulle det inte stå som det gör. Det är kränkade och inte alls okej.

Svar på kommentaren:
Emil Larsson 7 år sen

Allvarligt talat, vad är fel med dig? Det står ju precis samma på lappar som delas ut till tjejer där det står ”Tips till tjejer för att inte bli våldtagen”. Om du skulle få en lapp där det stod ”Tips till dig som vill våldta”, hade du blivit kränkt av det? Eller hade du tyckt att det var en kul grej eftersom det för en gångs skull var åt andra hållet och inte tjejen som måste förebygga sitt sätt att vara utan killen? Tänk efter lite innan du postar, mansvalp.

Jämlikist 7 år sen

Underbart att se att du verkligen vet vad fan du pratar om…
Väx upp, vakna och sluta spela för galleriet..

Nu när jag tänker efter, gå o lägg dig istället, du är ju bara barnet som har skolat i skolan som redan kan allt…

90-talisterna kommer ta död på Sverige

Svar på kommentaren:
Moa 7 år sen

Jag tycker att det ser ut som att 90-talisterna kommer rädda världen. Synd att du som kallar dig ”jämlikst” inte kan se lika på alla.

hanna 7 år sen

TACK ZARA! så jävla bra skrivit. jag håller med dig, det här du skriver är så rätt. det är ALDRIG offrets fel, ALDRIG. och det tycker jag är viktigt att alla måste veta. ett nej ALLTID är ett nej. det här är så jävla viktigt! TACK!!! du är så grym, YOU GO GIRL #girlpower

Svar på kommentaren:
h3ilh1tl3r 7 år sen

Hur kan du tycka att det är bra att kränka killar på det här sättet?
Denna lapp är riktad till alla killar trots att endast ungefär 4.5% av alla män någonsin våldtar. Det blir extremt kränkade för oskyldiga män att ses potentiella våldtäktsmän för att 1 på 20 är en. Den här lappen hjälper inte feminismen ett dugg, den segregerar kvinnor och män då kvinnor generellt sett som du visar sin extremfeministiska sida (”YOU GO GIRL #girlpower”) och män som jag blir kränkta då vi anses vara potentiella våldtäktsmän till skillnade från er.

Moa 7 år sen

h3ilh1tl3r: Bara för 1 på 20 killar våltar, betyder väl inte heller att inte bara 1 tänker på det? Vi försöker stoppa detta, skillnaden mellan könen och våldtäkter, om ni inte kan förstå att vi vet att inte alla män våldtar, så vet jag inte vad ni gör i diskussionen.

Skulle Zara lagt ut den ”vanliga” texten där tjejer alltså ”offret” ska gömma sig, klä sig annorlunfa och undvika bajamajor, skulle ni inte kommenterat, ni skulle tyckt det var bra. Men då har jag en sak att säga. 1 av 20 män våldtar, men om en tjej ser massa killar som kanske exempelvis står i kö för en bajamaja, ska hon undvika dem då?

Johan 7 år sen

”Bara för 1 på 20 killar våltar, betyder väl inte heller att inte bara 1 tänker på det? ” JO det är precis vad det betyder. Förövrigt tror du dig besitta rätten att berätta för folk hur män tänker.

Isak 7 år sen

4,5% låter mycket.. vart ifrån får du dom siffrorna?

Linnéa 7 år sen

Jag skrev precis om det på min blogg. Gå gärna in och läs <3 http://minilini.blogg.se/2014/july/en-bild-som-vacker-debatt-2.html#comment

moa 7 år sen

Så grymt jävla bra att du tog upp den här! Som ung tjej får jag ständigt höra av mina föräldrar, lärare ovs att vi tjejer måste vara extra försiktiga när vi är ute, absolut inte ha tajta klänningar eller urringat, inte heller bli as fulla. Jag ska väl kunna bli hur full eller ha en hur kort/tight/urringad klänning som helst utan att bli våldtagen!

Zara for president!

Josephine 7 år sen

Grymt bra gjort av dem! De borde dela ut på varje festival! Bra skrivet Zara, fortsätt! :D

Angelica 7 år sen

Tycker det är fel gjort av ung vänster. Fel sätt att skapa diskussion på. Ingen frisk människa känner frestelse till att våldta. Det känns nästan som ett jäkla skämt när man delar ut nåt sånt. Och våldtäkt är fruktansvärt så tycker det var riktigt dåligt gjort av ung vänster.

Svar på kommentaren:
jajaj 7 år sen

Så du menar att ALLA våldtäkter som någonsin utförts har utförts på grund av att våldtäktsmännen/våldtäktskvinnorna varit mentalt sjuka? HUR vet du det? Att kalla någon mentalt sjuk är ingenting man går runt och gör till alla människor som man blir arg på. Vänligen sluta generalisera, både du, Zara och UngVänster.

Isak 7 år sen

Precis så jag tänker Angelica!

Till kommentaren: Vadå, så du anser att man kan vara frisk om man begår en så hemsk handling? Herregud…

Hanna 7 år sen

De flesta gärningsmän är ”vanliga” killar och de flesta av oss har förmodligen träffat våldtäktsmän utan att ha en aning om det. Och i 80 % av fallen känner offret och gärningsmannen varandra. Min tjejkompis blev våldtagen av sin bästa killkompis tex. Och det är på festivaler och fester som våldtäkter oftast förekommer så varför fan skulle det vara fel gjort av ung vänster?
Varsågod.

Oskar 7 år sen

Hur vet du att de flesta gärningsmännen är ”vanliga killar”?

Hanna 7 år sen

Hur vet du att de flesta gärningsmännen inte är friska i huvudet?

gg 7 år sen

Hanna, vad finns det som visar på att alla våldtäktsmän är psykiskt sjuka?

gg 7 år sen

Hanna, vad finns det som visar på att alla våldtäktsmän är psykiskt sjuka? jesus

Hanna 7 år sen

Precis det jag också undrar.

Angelica 7 år sen

Jag tror ni inte riktigt förstod vad jag menar. Självklart kan man bli våldtagen av en kille man känner. Men jag fokuserar på orden på flygbladet ”frestelse” till att våldta. Känner man frestelse till att våldta så är det något som är fel, jävligt fel!

Angelica 7 år sen

Sen tycker jag det är rätt att killar ska få höra det tjejer får höra hela tiden, men det här blev lite väl. Och gick lite över så det nästan blev ett skämt. Och våldtäkt ska man inte kunna skämta om för det är så pass allvarligt. Våldtäkt är det värsta du kan göra mot en annan människa !

Angelica 7 år sen

Jag tycker det är jättesvårt att få fram det här på ett bra sätt men ska försöka. För det första är våldtäkt det värsta man kan göra mot en annan människa. Det är aldrig offrets fel osv.. Men det är något jävla stort fel någonstans för att våldtäkter händer. Är det samhället, personen, uppväxt, kvinnosyn? Jag vet inte! Men att dela ut flygblad löser inte problemet. Det skapar diskussion som jag inte vet kommer ut på rätt sätt. Tycker fortfarande att det var fel sätt att skapa diskussion på. Vi behöver lösningar. Men hur löser man problemet?

Isak 7 år sen

Hanna, om man har sex med någon mot dennes vilja ÄR man SJUK i huvudet. Sedan om det kanske är en person som offret känner är en annan femma.

h 7 år sen

Fast de flesta våldtäkter sker i hemmet, av någon som offret känner. Jättemånga killar tjatar sig till sex, börjar ha sex med tjejer som sover eller är fulla, eller tycker att de kan göra vad de vill med en tjej bara för att de kallar henne flickvän eller fru. Tragiskt nog är det inte så att alla som går över de sexuella gränserna är sjuka i huvudet, utan det är något som verkar ingå i mansrollen.

AncAp 7 år sen

”Män slipper ständigt ta ansvar för våldtäkter”
Individer utför våldtäkter, ej kollektivet ”män”.
Sluta dra alla över samma kam.
Vi bestraffar INDIVIDER som begår våldtäkt i Sverige, ofta blir det väldigt långa fängelsestraff (hårdare straff vore självklart önskvärt).

Det finns ingen FÄLLD våldtäktsman/våldtäktskvinna i Sverige som ej fått ta ansvar för sina handlingar i form av fängelsestraff.
Om sedan en människa som begått våldtäkt ej blir fälld på grund av bristfälligt bevismaterial är en helt annan sak som är mer brottstekniskt betingad än rättsligt då det redan ÄR OLAGLIGT ATT VÅLDTA I SVERIGE.

Vi kan aldrig garantera att alla som begår brott blir ditsatta, enbart brottsteknologiska framsteg kan förbättra rättsbeslut.

Och, nej. Det är aldrig offrets fel att denne blivit utsatt för ett våldsbrott, och aldrig har det i lagens mening ansetts vara så heller.
Debatten är urlöjlig.

Svar på kommentaren:
Emelie 7 år sen

Däremot blir typ inga fällda, varför? JO, DÄRFÖR ATT DET INTE ÄR VÅLDTÄCKTSMANNANENS FEL ATT KVINNAN HADE EN KORT KJOL PÅ SIG. Självklart är det hans rätt att vålda! Ja, heja heja!

AncAp 7 år sen

Nej, Emilie.
Anledningen till att så få blir fällda för våldtäkt är på grund av bristfälligt bevismaterial.
I Portalparagrafen 6 kap. 1 § BrB står –
”Den som genom misshandel eller annars med våld eller genom hot om brottslig gärning tvingar en person till samlag eller till att företa eller tåla en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt till fängelse i lägst två och högst sex år.”
Det står inget i lagen om att man får våldta om kvinnan ej är fullt klädd.
Man frågar inte ens kvinnan om hon var påklädd eller ej under rättsprocessen då det är helt irrelevant.
Snälla, sluta skriva en massa skitsnack och läs på lite istället.

matilda 7 år sen

Statistiskt sett så är det kollektivet män som våldtar kvinnor. Det är ett strukturellt problem som grundar sig i en könshirarki och en allmän rutten kvinnosyn som måste belysas inte förnekas. Resten orkar jag inte svara på för det e så dumt. Som om debatten skulle vara löjlig? Kryp tillbaka under din sten.

AncAp 7 år sen

”Statistiskt sett så är det kollektivet män som våldtar kvinnor”
”Statistiskt sett så är det kollektivet invandrare som våldtar kvinnor”
Men så får vi ej säga, och så ska vi ej säga då det är definitionen av rasism, precis som det du sa är definitionen av sexism.
Våldtäkter utförs utav psykopatiska individer, ej av normalt fungerande Svenssons.
Att försöka ge en psykopat en bättre kvinnosyn eller människosyn är som att försöka övertyga ett lejon att ej äta en gasell, det går ej.
Det finns än så länge ingen metod för att omvandla en psykopat, vilket är varför vi sätter dem i karantän (fängelse).
Vad är det för könshirarki du pratar om?
Majoriteten av alla universitetsstuderande är kvinnor.
83% av alla pengar i Sverige spenderas av kvinnor.
Varit i ett köpcentrum senast?
Hur många affärer fanns det för män?
En liten teknikhytta längst bak, resten (hela ekonomin) är anpassad för kvinnor.
Vart du än vänder dig i Sverige kommer du hitta speciella statligt verkställda privilegier för kvinnor i form av inkvotering och ökat övervägande i rättsprocesser (tvistemål, skilsmässor).
Hade varit kul om ni åtminstone försökte komma med lite logiska argument istället för den verbala retorik-diarré ni för nuvarande spyr ut.

Emelie 7 år sen

Gud vad jag skrattade åt din kommentar AncAp. De frågar i princip alltid vad man hade på sig, om man var full, gick ensam i ett speciellt område. Jag antar att du bara försöker provocera för annars så kan inte vara äldre än 12 med lågt IQ. No offense, men du har ingen koll hur det ser ut i rättsalarna. Själv läser jag juridik och vill jobba inom detta område efter examen.

Isabelle 7 år sen

Jag ska försöka förklara, var snäll och använd inga härskartekniker mot mig, isåfall kommer jag lämna diskussionen.
Vi lever i en könshierarki, ett patriarkat. Män äger 99% av världens resurser, kvinnor 1%. Män tjänar många miljoner kronor mer under ett arbetsliv för samma arbete. Över 95% av alla som våldtar är män, mot kvinnor. Det är ingen slump, det är samhällsstrukturer som vi måste se, vi kan inte bara säga att slumpmässiga individer våldtar, i media porträtteras kvinnor som objekt vilket får män att tro att de ÄR objekt, att de kan ta rätten till deras kroppar och våldta dem.
I samhället är mannen normen: människan är en man och kvinnan är avvikande. Det finns fotboll och damfotboll osv. Kvinnor fick rösträtt på 1900-talet. Uttryck som ”du slår som en tjej”, ”du springer som en tjej” osv används som något dåligt.
Vi lever i en könsmaktsordning. Försök se det.

AncAp 7 år sen

”De frågar i princip alltid vad man hade på sig, om man var full, gick ensam i ett speciellt område. ”
För att bekräfta och stärka historien, inte för att lägga skulden på offret.
Från brottsbalken skrivning om våldtäkt –
”…den som med en person genomför ett samlag eller en sexuell handling som enligt första stycket är jämförlig med samlag genom att otillbörligt utnyttja att personen på grund av medvetslöshet, sömn, berusning eller annan drogpåverkan, sjukdom, kroppsskada eller psykisk störning eller annars med hänsyn till omständigheterna befinner sig i ett hjälplöst tillstånd.”
Det är tur att du läser juridik och inte kärnfysik, för då hade helt klart härdsmälta blivit en del av vardagen.

Oskar 7 år sen

”Män äger 99% av världens resurser, kvinnor 1%. Män tjänar många miljoner kronor mer under ett arbetsliv för samma arbete”

Var får du dessa siffror ifrån?

”Över 95% av alla som våldtar är män, mot kvinnor. Det är ingen slump, det är samhällsstrukturer som vi måste se, vi kan inte bara säga att slumpmässiga individer våldtar”

Invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken, är det inte heller en slump?

”i media porträtteras kvinnor som objekt”

Det gör män också. Se alla underklädesreklamer, eller evenemang som Ladies Night.

”Det finns fotboll och damfotboll osv.”

Nej, i fotbollsklubbar finns det herrlag och damlag. Det heter herrfotboll.

”Uttryck som ”du slår som en tjej”, ”du springer som en tjej” osv används som något dåligt.”

Det beror ju på att män generellt är starkare än kvinnor och generellt snabbare.

Emelie 7 år sen

AncAp, du är fan pinsam du…

Venus 7 år sen

Bravo, AncAp, Oskar m.fl! Ni är pålästa, medvetna och jag skriver under på allt ni säger. Här har ni en kvinna med livserfarenhet, det är mer än vad man kan säga om dessa små virrpannor som kommenterar här. Hamnade här av en slump, det är sandlåde/vänster-stil här inne. Zara vill ha ryggdunk och det får hon också med inlägg som detta. Småtjejer som inte blivit tillräckligt sedda av sina fäder verkar det finnas gott om här inne. Tjejer med bra självkänsla drar inte alla svenska killar över en kam på det här viset. De får leta länge innan de hittar mer väluppfostrade, jordnära och artiga killar än de svenska.

Vi medvetna, vuxna och vakna människor vet alla om att invandrare är överrepresenterade inom våldsbrottsstatistiken och främst när det gäller våldtäkter. Så ser det ut även i Danmark och i Norge och en hel del andra länder där invandringen skenat iväg. Sedan invandringen från de sk MENA-länderna tog fart, så har våldtäktsstatistiken slagit i taket och Sverige ligger TVÅA i världen efter ett litet land i Afrika. Det är inte ett typiskt svenskt beteende. Skolbränder är heller inget svenskt beteende, där ligger vi ETTA i världen. Varför tror ni att många kvinnor/flickor från vissa länder måste gå klädda i burka, slöjor, hijab..? Jo, för att männen inte ska se dem som ”otrogna” dvs. horor. En kvinna måste skyla sig, annars ser de kvinnor som horor och lätta offer, som att vi tigger om det. Den synen på sexualitet och kvinnor är inte något som nordbor generellt har, vi har kommit längre än så. Vår religion och livsstil har klarat av en reformation, det har de inte klarat av. Många följer deras heliga bok slaviskt! Det talas aldrig om det, men många våldtäkter föregås med rasistiska förtecken, dvs att invandrarkillar/män våldtar BARA svenska tjejer eller tjejer från en annan världsdel/kultur/bakgrund än dem. Gruppvåldtäkterna ni läst om den senaste tiden har vad jag vet ALLA begåtts av icke etniska svenskar om jag nu ska kalla dem så. Jag vet, den som letar och söker fakta finner svar. Den som inte vill se, blundar och fortsätter rabbla floskler och indoktrinerade förklaringar på de ökade våldsbrotten (ni har väl läst slaskkvällspressen, de är duktiga på att förvränga och mörka sanningen, alla är ”svenskar” enligt dem).

”Rutten kvinnosyn” skrev Matilda. Inga, vita kristna män har GENERELLT det, men GENERELLT har de från mellanöstern och norra Afrika en dålig kvinno- och människosyn, detsamma gäller synen på homosexuella. Det är så djupt inrotat i deras religion och deras politiska ideologi.
En del personer med utländsk bakgrund har dock klarat av att utveckla ett eget ”tänk”, en mer västerländsk hållning till detta ämne och har ett sunt förnuft, men de får det inte lätt när de måste distansera sig från deras ”egna”. De ses som förrädare, jag har ex. en vän som inte haft det lätt pga att landsmän som gjort livet svårt för henne, då hon valt att leva mer västerländskt och fritt. (Lägg märke till att jag inte pekat ut en viss ”ras” här, ifall någon vill känna sig ”kränkt” å deras vägnar.)

Emelie, ja visst, du studerar juridik, i dina drömmar kanske. Ditt sätt att uttrycka dig signalerar att du har en del att ta igen vad gäller studier innan du har en chans att komma så pass långt. Skulle tro att du behöver en del livserfarenhet också, men du är i gott sällskap av många andra små virrpannor här inne, inklusive blogginnehavaren! Kram och väx upp!

Obligatorisk namn. 7 år sen

Venus, jag vet inte riktigt vad du lever i för fantasivärld, men den typiska våldtäktsutövaren är i Sverige en vit man i 20-årsåldern. Väldigt ofta en helt vanlig snubbe och folk som känner honom skulle aldrig kunna tro något sådant om honom. DET är den typiske våldtäktsutövaren i dagens Sverige, inbilla dig inget annat!
Det som står på flashback, friatider etc. är faktiskt väldigt sällan sant!

År 2013 anmäldes fler än 4000 våldtäkter, 168 blev dömda. Falska anmälningar och anmälningar som dras tillbaka av andra anledningar är TILLSAMMANS mindre än 0,1%, ändå släpper rättsystemet ut fler än 99% av de våldtäktsutvöare som de kommer i kontakt med.
Ca 1 av 10 anmälda våldtäkter går vidare till rättegång. 98% av de anmälda våldtäkterna år 2013 utfördes av män. För samma år räknar man att endast 23% av alla som blev våldtagna gjorde en anmälan. Vilket betyder att vi hade minst 16 000 våldtäkter. 320 av 16 000 våldtäkterna utfördes av kvinnor.
I majoriteten av alla våldtäktsfall så är förövare och den utsatta redan bekanta. I majoriteten av alla våldtäktsfall så är den utsatta påverkad, för någon anledning tycker våldtäktsutövare att det är okej att våldta om den utsatte inte är nykter.
Det är väldigt ovanligt med överfallsvåldtäkter, de flesta våldtäkter sker oftast antigen i förövarens eller den utsattes hem.

Resonemang 7 år sen

Vi lever inte i ett patriarkat, eller i någon slags kultur där man trycker ner kvinnor för att lyfta fram män. Om det skulle vart så, så skulle väl man inte gett kvinnan rösträtt till att börja med. Man skulle inte heller skapat en massa maskiner och prylar för att göra skötsel av hemmet från en heltidssyssla till en deltid för att kvinnor skulle kunna komma in på jobbmarknaden.

Du har rätt i att män säkert äger 99% av världens resurser. Det du missar att säga är att det inte är män (ca 3.5 miljarder personer) som delar på dessa rättvist, utan snarare 10000 män runtom i världen.

Du har även rätt i att män oftast tjänar mer för samma jobb (notera att jobb och arbete inte är samma sak) dels för att män oftast arbetar fler timmar än kvinnor gör och dels för att vi kan vara lite mer aggressiva när det gäller att förhandla högre lön etc. Det finns många variabler.

Ännu en gång så har du rätt i att det är fler män som begår våldtäkt. Däremot så missar du även där att ta upp att män även utsätts nästan lika mycket om inte mer än kvinnor (osäker på Sveriges statistik, men i Nordamerika stämmer detta) för våldtäkt, då våldtäkt som sker i fängelset knappt anmäls, ännu mindre kommer hamna i rätten. Fokus ska ligga i att vissa människor våldtar, att de har störningar som får dom att begå detta, INTE i att det är just män som gör det. För det är fortfarande en minoritet som begår brott. Precis som vi i vår demokrati väljer det som majoriteten säger och tycker, ska vi alltså döma män efter det majoriteten säger och tycker, dvs att vi inte är våldtäktsmän och att vi inte vill förknippas med de brottslingar och män som gör det. Så det ÄR individuella personer som våldtar, inte män som grupp generellt.

Känns som om det börja likna ett mönster här, men ännu igen så har du rätt. Kvinnor objektifieras, men det blir män med. Har du tittat i en hälsotidning för män/kvinnor. Båda visar ”idealet” med män/kvinnor. Det är oftast män som skriver tidningar för män och vice versa med tidningar för kvinnor. Därav de som påverkar män och kvinnor är det egna könet. Skulle man ta upp pornografi här och säga att det objektifierar kvinnor så har man fel. Alla som är med i en porrtidning eller film (från en riktig utgivare då, inte amatörer eller par som spelat in själva) har valt det själv, frivilligt. Om några kvinnor och män vill göra det så kan man inte komma in och säga att deras yrke objektifierar kvinnor eller män för den delen, bara för att man tycker det dom gör är oetiskt etc. Porrstjärnors val talar inte för alla män eller kvinnor. De är fortfarande individer.

Vi följer trenden där du har rätt. Det finns herrfotboll och damfotboll. Dock när du inte spelar på professionell nivå så kallas det fotboll. Anledningen till varför fotboll är uppdelat är oftast pga av att tjejer kommer fram och klagar på att det är orättvist att killar är med, eller att de tävlar i samma liga etc just pga män oftast (inte alltid) har bättre fysik och presterar bättre i de flesta fysiska grenar. Sen att ”tjej” används som ett skällsord tycker jag också är dåligt, men som sagt det är inte heller riktigt osant. Vi kan ju konstatera att män presterar bättre i fysiska sporter, så när en man inte gör lika bra ifrån sig som andra män så blir han alltså ”underpresterande som en tjej”. Detta används oftast då för att förolämpa män, trots att det är ”tjej” som används. Säger man så till en tjej så kommer väl svaret att bli ”ja, jag är ju en tjej..”. Men som sagt, inte för att det betyder att det är ok att förolämpa någon.

Gällande rösträtt så fick män i Sverige (alltså vanliga bönder och arbetare) 1866, och då fick man det endast ifall man hade betalt skatt i 10 år och rösterna var baserade på inkomst (dvs rika kunde få jättemånga röster) så det var ju långtifrån alla män som kunde rösta. Samt kvinnor som uppfyllde samma krav hade också rätt att rösta. Ca 60 år senare (med lite reformer under vägen) fick alla män lika rösträtt, och 1 år efter det fick även kvinnor det. Så även vi andra ”vanliga” män har fått rösträtt under 1900-talet. Och en av de största anledningarna till varför alla män skulle ha lika rösträtt till att börja med var pga den allmänna värnplikten (som för övrigt endast gällde män, inte kvinnor, inte ens när kvinnor fick rösträtt heller) att ifall man kunde kallas in till att strida för land och konung/drottning så skulle man få något i utbyte för det.

Detta blev en väldigt lång text och jag förstår ifall folk inte orkar läsa igenom det. Men bara för att man tar upp vissa saker i vissa sammanhang och det låter bra betyder det inte att det är allt som finns att lära sig.
Jag har inget emot feminister, men jag skulle aldrig kalla mig det pga av detta ”patriarkat” och ”könsmaktsordning” ni tar upp. Det existerar inte. Det är staten och personer i höga positioner (ja, dock så har det oftast varit män) som kontrollerar vad vi får säga, tänka och göra med alla lagar och regler de sätter in.

För övrigt så var detta ett svar till Isabelle

Izza 7 år sen

Bra !

Ella 7 år sen

Du kommer förmodligen inte ens se det här Zara, men jag har ritat ett porträtt av dig, det skulle vara sååååå kul om du kikade in på min blogg och kollade på det :))))
Om någon annan läser det här så är ni också välkomna haha

Svar på kommentaren:
alexander 7 år sen

Relevant..

h 7 år sen

Relevant eller ej, bra mycket trevligare kommentar än din alexander.

Myrna 7 år sen

Så jävla bra och rätt. Och alla killar (och tjejer för den delen) som bah ”men hallå alla killar är inte våldtäktsmän” man bah NEJ men det är väl fan inte poängen!!!! Se beyond din jävla näsa och förstå helheten i sammanhanget. Gaaaah kan bli så sjukt förbannad på samhället och det normaliserade jävla patriarkatet. Det är såååå bra att du tar tydlig ställning, du är ung och du har många ungdomar som ser upp till dig så detta är helt fantastiskt på alla sätt. Keep on rocking gurl, du äger!!!!
Ps nu när jag ändå kommenterar kan jag passa på att skriva att jag drömde om dig härom natten, att vi var typ fett bra kompisar och hängde runt tillsammans i lilla Lund hehe, var typ ledsen på riktigt när jag vaknade??:( du verkar vara en underbar människa!
Pok från Myrna

Sofia 7 år sen

Vad bra gjort av ung vänster, verkligen! Förstår inte varför man skulle bli arg över en sån sak, man pekar ju inte ut enskilda människor.

Svar på kommentaren:
Oskar 7 år sen

Just det som är problemet…

En väldigt anonym person 7 år sen

Lägger mig inte i någon diskussion om din bild på instagram, förstår din poäng men läste igenom kommentarerna och tycker inte det va okej att kalla någon inkompetent… Det är inte okej att använda som skällsord!

Svar på kommentaren:
Ally 7 år sen

Oh please… -___- Säg det till någon som faktiskt bryr sig.

. 7 år sen

Jag tycker faktiskt inte det är okej ALLY. Men Zara du kan väl gärna skriva vad du tycker om det?

Ally 7 år sen

Är du helt… Det var ju HON som skrev det så tydligen så är det så som hon har yttrat sig. Att gnälla om att hon använda NÅGOT skällsord här och där… smh.

David 7 år sen

Hola!

Eftersom du verkar vara väldigt upprörd över våldtäkter och kvinnors rättigheter hade de varit väldigt intressant att får höra vad du tycker vi måste göra för att lösa problemet. Varför tror du våldtäkter är ett större problem i sverige än i andra länder? Eller är statistiken missvisande? Vad krävs för ändring i samhället för att detta problemet ska försvinna?

Peace David

Svar på kommentaren:
Mirick 7 år sen

Vilka länder syftar du på då? Var finns den statistiken?

Mirick 7 år sen

Nu får jag rätta mig; du hade rätt. Det var obehagligt att läsa. Fast jag undrar hur du tänkte när du bad en 16-åring att lösa problemet våldtäkt åt dig i ett kommentarsfält på en blogg.

David 7 år sen

Tanken är väll inte direkt att en 17 årign ska lösa problemet, men det är väldigt enkelt och sitta och säga ”stoppa våldtäkter” men någon lösning på problemet har man oftast inte, om man nu uttrycker sina åsikter och man vill att något ska ändras, tycker iallafall JAG att man ska ha ett förslag vad som skulle behöva ändras för att lösa problemet.

Tina 7 år sen

Riktigt bra sagt! Själv tycker jag att alla ska ha rättigheten att tro, vara och se ut som man vill. Oavsett om man är tjej eller kille, ja det är ett sjukt samhälle vi lever idag och det behövs verkligen förändras! (Fortsätt så här Zara!)

Hanna 7 år sen

Helt rätt Zara!

emelie 7 år sen

Det är skrämmande hur många som tar åt sig. Du är så grym zara som vågar ta upp det här trots att man vet hur reaktionerna brukar bli!

Elin 7 år sen

Jag tycker budskapet är bra men så som det framförs är inte acceptabelt. Så som de säger att man inte ska dricka för du vill man våldta. Jag ser ironien på vissa ställen men inte på andra så jag kan inte se det och därför kan jag inte ta det seriöst.

Svar på kommentaren:
Isak 7 år sen

Jag håller med dig till 100% Elin. Nu när jag läst texten ett antal gånger så kan jag se viss ironi här och där, men att det står ”8 tips till killar -för att inte våldta” gör lappen/ texten väldigt riktad. Det är samma sak som att skriva att alla män är våldtäktsmän och om vi inte tänker oss för kommer vi helt plötsligt att hoppa på någon stackars tjej. Alla människor, kvinnor som män (även om kvinnor är en större riskgrupp), kan bli våldtagen. Däremot är det inte så att vilken man som helst kan utföra en våldtäkt. Det måste man ju vara en aning sjuk i huvudet för att göra.

Bara för att det är fler män som våldtar betyder det ju inte heller att det BARA är män som våldtar. Om en man skulle säga att han blivit våldtagen av en kvinna skulle antagligen bli utskrattad.

Det är ju självklart att det upprör folk, ikl. mig själv, när det är skrivet som om alla killar och män, och endast killar och män är våldtäktsmän. Det hade varit en helt annan sak om det delats ut till ALLA på festivalen och det hade stått ”tips för att inte våldta” istället. Då hade jag, och säkert många andra, kunna ta det med lite humor.

Jag vill förtydliga att jag förstår syftet och tycker att det är ett bra initiativ. Men som det är formulerat här ÄR det en kränkning mot alla män.

emlen 7 år sen

Till Isak.
Ofta får tjejer lappar/texter och annat där det står ”Tips till tjejer för att inte bli våldtagna.”
Det var antagligen därför hon skrev KILLAR istället.

Agnes 7 år sen

Rape is one of the most terrible crimes on earth & it happends every few minutes. The problem with groups who deal with rape is that they try to educate woman about how to defend themselves. What really need to be done is teaching men not to rape. Go to the source and start there.”
~ Kurt Cobain, Nirvana

veronica 7 år sen

Min åskikt är att ALLA borde få klä sig hur de vill utan att bi våldtagna. Man skulle måste få gå med bara underkläder på stan, utan att man skulle bli våldtagen. Tjejer får ha så mycket urringning de vill, ingen ska röra dem för det! Såklart att alla skulle titta på en, men man får inte röra andra människor utan lov. Usch för våldtäcktsmänniskor.

Jennifer 7 år sen

Det är såklart att det inte är offrets fel. Våldtäkt är ju bland det vidrigaste som finns. Men det är oxå något sjukt, och inte nåt som vilken kille (eller tjej för den delen) skulle utföra. I dagens samhälle drar man ju alla killar över en kam o då förstår jag om dom blir kränkta. Alla är inte potentiella våldtäktsmän, men dom som är behöver självklart hjälp.

Louise 7 år sen

En kille kan ALDRIG bli kränkt. Ni förstår inte hur bra ni har det, ni har verkligen inga problem så KLAGA INTE!!! Särskilt ni som är vitaa, ni ska bara hålla käften! Vita män borde låsas in och utrotas. HUR FAN KAN NI VARA KRÄNKTA?! NI KRÄNKER OSS GENOM ATT BARA FINNAS!!!!!

Svar på kommentaren:
Zara Larsson 7 år sen

Vad är det du säger?…

Anonym 7 år sen

” Särskilt ni som är vitaa, ni ska bara hålla käften! ”

Ursäkta mig men alla vita killar är inte rasister! Jag vill inte se en värld utan vita killar inte heller mörka. Jag vill se en värld där alla blir lika behandlade oavsett hudfärg,kön eller religon.

Madde 7 år sen

Rasist Louise

Anonym 7 år sen

Japp, min vita vän som blev våldtagen, sedan blev utslängd ur en anti-våldtäkt parad (som han modigt nog ställde upp för) för att han var kille har ingen anledning för att bli kränkt, nope. Personer som dig är anledningen varför folk inte tar riktigt feminism på allvar, bra jobbat.

Isak 7 år sen

Detta kan va en av de grövsta blandningarna av sexism och rasism jag sett på länge..

Jag antar att du är feminist. Och jag antar också att du vill att respekterad för det (den punkten är jag dock lite osäker på) hur tror du folk ser på dig och det du representerar när du skriver sånt där?
Ta och tänk på vad du säger för fan

sofia 7 år sen

Isak: Jag antar att den som skrev den där kommentaren är ett troll eller INTE en feminist. Feminister jobbar just för att utrota rasism och sexism vilket är deras hjärtefrågor, så du kan ta och sätta dig ned och läsa om feminismen innan du uttrycker dig om den.

Isak 7 år sen

Sofia: Jag vet vad feminism är och jag har inget emot det utan snarare tvärtom. Och det var därför som jag blev jävligt förbannad när jag läste vad ”Louise” skrev. ”extremistfeminister” har en tendens att uttrycka stort manshat, därför uppfattade henne som feminist och därav min kommentar. Min avsikt var inte att på något sätt visa trycka ner eller visar hat mot feminism. Om det uppfattades så ber jag om ursäkt.

Amanda 7 år sen

Tycker det är jättebra att du tar upp såna här saker! Det hemskaste med allt är ju att en tjej blev våldtagen på Bråvalla under en konsert (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19149284.ab), fattar inte varför killar inte kan ta detta seriöst.

Svar på kommentaren:
Zara Larsson 7 år sen

Det där är helt galet. Fruktansvärt!

Anna 7 år sen

Helt rätt!!!

karl 7 år sen

Killar som blir provocerade har antagligen något fel i huvudet eller inte tänkt till ordentligt. Det är ju såna här saker tjejer får höra/lära sig under hela sin uppväxt. ”ha inte på dig det där, gör inte så, bete dig inte på det viset osv” för du kan ju råka illa ut. Varför skall de inte få göra sina egna val? Att behöva uppföra sig och anpassa sig för att inte bli våldtagen som att det är varje kvinnas uppgift är ju helt sjukt. Det är nästan som att det finns en dold acceptans för våldtäkter. Så fortsätt provocera och ta upp sånt här till killarna. För det är deras tur att få höra mer om detta ämne. BRA ZARA:) (Im a maaan)

Svar på kommentaren:
Oskar 7 år sen

Gör du egna val så får du stå för konsekvenserna.

Det finns orsaker till att jag inte rör mig i den värsta slummen i Los Angeles.

h 7 år sen

Jaha du Oskar, så eftersom de flesta våldtäkter sker i hemmet och av någon som offret känner så ska alla kvinnor ta sitt ansvar och helt undvika män i sitt liv?

hej 7 år sen

DET HÄR ÄR DET BÄSTA JAG SETT I MITT LIV

karl 7 år sen

Jag som ung kille blev först provocerad när jag läste det, tänkte typ såhär: va fan är det här? Tänker dom att alla killar våldtar? Är dom helt jävla dumma i huvudet? MEN, sen läste jag det igen och insåg allvaret samt ”ironin” i budskapen.

Ella 7 år sen

Så himla roligt och provocerande hur folk reagerar på den här bilden. Flera tjejer jag känner har lagt upp den här och fått så mycket skit från killar. De flesta av dem försöker få sympati genom att skriva att killar också blir våldtagna och att det är helt puckat att hänga ut alla över en kant.
Ingen har sagt att alla killar våldtar men om man kollar statistiken så är det ändå alldeles för många. Det är inte direkt så att alla våldtäktsmän innan de våldtagit går runt och säger att de ska våldta nån. Hur många killar får höra av sina föräldrar att de ska ta det försiktigt på kvällarna när de går hem själva pga av risken att bli våldtagna? Väldigt få.
Bilden är inte till för att folk ska känna sig kränkta osv utan den är bra för att den förhoppningsvis får folk att öppna ögonen och se problemet som tyvärr finns i vårt samhälle idag. Våldtäkter är ALDRIG okej oavsett vilket kön man har och eftersom vi uppenbarligen har ett stort antal människor som har ett fuckat sätt att se på respekt, makt och sex så behövs ju uppenbarligen texter som denna för att folk ska reagera.

Hillevi 7 år sen

Det är alltid sjukt med våldtäkt. Jag tycker att det är bra att du tar upp det här. Go ahead jag tycker att alla borde läsa och förstå att det är ALDRIG NÅGONSIN offrets fel.

Josefina 7 år sen

Tyvärr hjälpte de ju inte, nått as våldtog en tjej i publiken på maggio???!

Erica 7 år sen

Och där rök ännu en ungdom iväg i vänsterns händer. Fått vart på sin livs första festival, druckit tillsammans med ett gäng träkramande hipsters och är villig att förstöra sin karriär för att bli en väldigt upplyst och kritisk vänsterpartist. Snart kommer du bli vegetarian, röka, gnälla över samhället och att folk har det bättre än andra.

Gglife, du dog just för mig

Svar på kommentaren:
Zara Larsson 7 år sen

Jag är inte vänster. Bara för att jag snodde den genialiska bilden från Ung Vänster betyder det inte att jag sympatiserar med dom. Vad har min politiska åsikt med min karriär att göra? Våldtäkter är något som även rör Sverigedemokrater. Förstår du vad jag menar? Feminismen är inget politiskt parti, dock är det F!:s stora fråga kanske, men feminismen är i grunden en ideologi. en mycket bra en, må jag säga!

Ser du något fel i att vara vegetarian? Att inte äta kött? Är man en dålig människa då? PS. Bråvalla var inte min första festival. DS.

Evelin 7 år sen

Skönt att fler o fler börjar ta drtta på allvar! Tycker lappen är en smart idé för att öppna diskussion:)

Daniel 7 år sen

Tycker alla borde ta Ung Vänsters lapp med en nypa salt. Länge har fokuset varit på hur kvinnor ska ”undvika” att bli våldtagna – att inte bli våldtagen är en självklarhet. Felet ligger inte i att kvinnan bär ”utmanade” kläder eller liknande, utan det är själva mentaliteten runt våldtäkt som är boven. Våldtäkt ska aldrig tolereras, nånsin, och det är vårat ansvar att se till att det tankesättet förblir.
Angående Ung Vänsters lapp: det finns en tydlig ironi i lappen som folk ser förbi. Då kvinnor blivit instruerade hur de ska undvika våldtäkt, så instruerar Ung Vänster nu hur killar ska undvika samma sak. De menar inte att peka ut killar eller generalisera (som många tror), utan de ville förmedla ett nytt sett att se på vem som egentligen ansvarar för våldtäkten – gärningsmannen.

Svar på kommentaren:
hanna 7 år sen

Håller med till 100 äntligen killar som fattar en så allvarlig grej!

resonemang 7 år sen

Eller så kan man göra precis som man gör för alla andra brott. Man upplyser alla potentiella offer för vad som kan ske ifall man passar in på vissa kriterier. Jag har då aldrig sett något liknande för tjuvar eller mördare. Jag menar, tror du att folk som bryter mot lagen bryr sig om vad en lapp säger, ”hur man undviker att stjäla/mörda/våldta”. Nej, för de vet redan att de kommer begå ett brott och vet att det dom gör är fel, de bryr sig bara inte.
Och om våldtäkt vore tolererat i vårt samhälle skulle det inte finnas lagar som gör det olagligt.

Så för att sammanfatta: Att säga till någon ”hur du inte blir mördad” (dvs, undvika gå i en gränd på natten i ett dåligt kvarter etc) blir exakt samma sak som att säga ”hur du undviker våldtäkt” och man skyller inte på offret bara för att man säger så. Utan man talar till den normala människan som man kan resonera med och få att förstå att man kan sätta sig i onödiga risker genom vissa val.
Till skillnad från psykopater som gör det för att de har behov eller tycker det är kul. De kommer inte heller lyssna på resonemang som ”hur du inte mördar/våldtar/stjäl” för de bryr sig inte om någon annans välmående förutom sitt eget.
Det är därför killar känner sig kränkta och borde göra det. Vem vill jämföras med en psykopat?

Sara 7 år sen

Och TAAACK Zara för att du är så jävla smart och skriver så bra grejer och ger nya perspektiv och står upp för feminismen. Det är få bloggare som gör det och det behövs!

Oliver 7 år sen

Håller helt med dig att det aldrig är offrets fel dock tycker jag det är jävligt dåligt att ung Vänster får det att låta som om alla killar på festivalen våldtar samt som att det ligger i killars natur….

Svar på kommentaren:
Sara 7 år sen

Oj en till kränkt kille:) buhu

-- 7 år sen

omg nej en kille känner sig kränkt ? cry me a river

... 7 år sen

Vilka idioter. Samma rasist-retorik som vanligt. Alla män är potentiella våldtäktsmän. Är alla invandrare potentiella kriminella? Precis samma äckliga retorik.

Isak 7 år sen

Ja, det är ju så lätt att ta bort ordet killar och dela ut till alla istället för bara killar…

Hjalmar 7 år sen

Du är fan dum i huvudet haha, ända anledningen vrf nån håller med dig är för att du har 12 priga fans. De äldre har en helt annan inblick i sådant ocj förstår att generalisering inte är nyckeln. Gå in på dina instagramkommentarer och se hur många över 16-17 år som håller med, killar som tjejer. Och se sedan hur många som faktiskt håller med. Använd din jävla hjärna och mogna till, ung vänster. Fan värre än Nordkorea

Svar på kommentaren:
Bella 7 år sen

Jag är 18 och du är dum i huvudet :) Även jag, trots ung ålder har en inblick i det hela. Att varje gång man ska gå ut få höra ”drick inte för mycket, tänk på att du måste kunna stå upp för dig själv om någon kille skulle äckla sig” är inte speciellt rättvist. Varför är det jag som ska tänka mig för, medan killen får dricka hur mycket som helst? Jag tror att jag som tjej har lite mer att säga om ämnet än vad du har, eftersom det oftast är vi tjejer som blir utsatta för övergrepp och liknande. Tänk dig för innan du uttalar om någonting som du själv inte kan bli utsatt för pga din SNOPP

frida 7 år sen

Jag är äldre och du verkar var 9 år?

frida 7 år sen

Min kommentar är självklart till hjalmar, inte Bella :)

Sara 7 år sen

Jag är 16 och håller med. Kan vara så att du känner dig väldigt kränkt över detta men en liten fakta: det är inte synd om killarna i detta fallet. Tror precis som Bella skrev här över att TJEJER kanske har lite större inblick i det.

Niklas 7 år sen

Jag är 22 och din kommentar var sjukt jävla onödig rent ut sagt. Förmodligen vill du endast provocera vilket återspeglar din IQ. Tycker det är synd att såna som du svärtar ner hennes blogg, väx upp istället.

Isak 7 år sen

Hjalmar, du lär ju själv inte vara äldre än 12 om du börjar dina argument med ”du är fan dum i huvudet haha”… Och du säger att de flesta som håller med henne är 16-17 år? Det kanske kan bero på att de som läser Zaras blogg och följer henne på instagram är i den åldern? Hon är inte den enda som skrivit om detta och du hittar antagligen minst lika många om inte fler, som är både mot och med henne, som är över 18 än de under 18. Och vad fan spelar åldern för roll?

Bella, tänk dig för själv innan skriver. Män kan visst bli utsatta för våldtäkt. Vad är det som säger att en kvinna inte kan ha sex med en man mot hans vilja? Det är förvisso ovanligare, men det är inte det samma som att det aldrig förekommer. Om du anser att jag har fel så för du gärna förklara varför det är omöjligt för en kvinna att ha sex med en man mot hans vilja?

emee 7 år sen

Isak.
Lägg ner bara. Alla vet att män också blir våldtagna. Men majoriteten är kvinnor. Mindre än 1% är män och därför läggs det kanske (självklart) MER fokus på majoriteten.
Dessutom, de män som våldtags, är större procenten av ANDRA MÄN och inte av kvinnor.

Anonym 7 år sen

Bella och Sara.
Om en man penetrerar en kvinna mot sin vilja är det våldtäkt då? Skulle jag fråga många utav mina kompisar skulle de säga att det inte är det och typ: vem är tjejen som gör det, henne vill jag träffa? Ganska svårt att bli tagen på allvar som man. Vilket skapar ett stort mörkerantal.

Spelar väl ingen roll om det är en man eller kvinna som blir våldtagen, eller är det ”mer våldtäkt om det sker på en kvinna”?

Jag kan tänka mig extrema situationer då jag anser felet är offret. Ex: när samlaget är påbörjat och precis innan den ena når klimax vill den andra avsluta, det kommer skapa en väldigt jobbig situation.

Anonym 7 år sen

”Om en man penetrerar en kvinna mot sin vilja är det våldtäkt då?”. För att förtydliga meningen Det är mot mannens vilja och INTE kvinnan i detta fall.

Jossan 7 år sen

Helt rätt!!!! Bästa jag läst på riktigt länge! Vi tjejer ska kunna gå ut nakna utan att vara rädda för att bli våldtagna! Nu är det dags för en förändring.

Evangelina 7 år sen

Jag tycker det var asbra! Som du skriver så är det aldrig offrets fel, och detta kanske var ett sätt för att få många att tänka till lite. Nytänk gillar vi ju!

Soffan 7 år sen

Så rätt, det är darför så få våldtäktsmän blir fällda just för att de ses som offrets fel. Vilket är helt sjukt, tjejer måste få ha på sig vad de vill utan att killar har ”rätt” att få våldta någon! Bra att vända och se de ur ett annat perspektiv!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Protected by WP Anti Spam

Relaterade inlägg

Jag upplever vid återkommande tillfällen någon slags sömnparalys. Jag befinner mig i vad jag tror jag vara limbo mellan vakenhet och sömn. Jag kan kontrollera mina drömmar men jag är heller inte…

Ser ut som att jag har en förkärlek till crack-cocain pga sjukdom. Don’t judge. Hej bloggisen. Här sitter jag i vad som känns som vargtimman, trots att klockan är ynka 23:00, på en…