tumblr_n4jga1EIxH1szjftbo1_500

Enligt mig är en ”bra människa” en öppen människa. Någon som accepterar och inte dömer. En bra människa är när man kan tänka längre än näsan och istället se sig runt omkring. När man åtminstone försöker förstå hur någon annan känner, även om det inte är lätt. En bra människa är någon som förlåter, både sig själv och andra, för misstag. En bra människa respekterar kulturer, religioner, kön, sexualitet och bakgrund och ser istället en levande medmänniska framför sig. Vi alla är ju egentligen bara skal. När vi föds är vi en bok fylld med tomma sidor. Som en tavla utan penseldrag. Vem hade jag varit om jag föddes i Mississippi, USA, för 50 år sedan? Hade jag varit rasist? Hatat homosexuella? Trott på Jesus? Antagligen. Det är så läskigt att ”samma skal” kan ha så olika åsikter och värderingar. När jag ser en person, eller läser ord från en kommentar som personen lämnat under ett reportage på nätet om Pride där en vräker ur sig saker och som inte accepterar andra människor som inte matchar deras mall om hur man ska vara som person brukar jag tänka ”det här kunde varit jag”. Man behöver inte sympatisera med folk som t.ex. hatar muslimer, men jag kan nästan inte bli arg på dom människorna. Jag tycker så fruktansvärt synd om dom. Fyfan vad sorgligt att leva i en värld där man hatar allt. Där man är rädd för utlänningar och spottar på marken så fort någon med mörk hy går förbi. Fyfan, vilken sorglig uppväxt den människan har haft, brukar jag tänka. Fyfan, vilken fyrkantig liten box som man kvävs i dagligen med det tankesättet. För det är ju som sagt allt runt om kring som formar en persons åsikter och tankar. Ingen föds till kvinnohatare eller rasist. Och jag är så otroligt glad att jag har fått två föräldrar som accepterar och inte dömer. 

Vad är en bra människa enligt dig?

2014-08-06 Zara

Kommentarer

Alice 7 år sen

Asså du är så sjukt mega bra. Ord kan inte beskriva hur grymma dina texter är. Så pricksäkra, ärliga och tar upp tunga ämnen utan att det blir för provocerande. Tycker alla SKA läsa din blogg. Obligatoriskt.

olivia 7 år sen

FAN vad du är grym och fan vad jag hade velat lära känna dig girl, tycker du verkar ha det klaraste synen på allt, beundrar dig så för hur du tänker, skriver och värderar saker och ting. Top notch.

Kausar 7 år sen

Perfekt inlägg! detta är varför du är min favoritbloggare du tar dig tid att skriva om saker faktist spelar roll som får oss att tänka om. Kunde inte ha sagt det bättre själv :) x

Elsa :) 7 år sen

Jag har precis inte tänkt på det men jag håller med om allt. Det jag tänkte på (om jag kan komma med något som inte har helt med din fråga att göra) var att efter jag sett girl power intervjuerna från seventeen har jag tänkt på vad jag tycker är girl power. Detta kan ändå vara om båda könen och först och främst är det precis som du säger. Sen tycker jag också att det är bra att ha respekt för både sig själv och andra och ta hand om sig själv (och andra) och ta kontroll i sitt liv då det behövs. När vi pratar om bara girl power tycker jag att man också ska förstå att vi (könen) är lika värda även om samhället inte säger så. Det är ju ändå skillnad på regim och folket. <3

Johanna 7 år sen

Jag tycker inte synd om de som växer upp i hem där alla är rasister. Men ändå så gör jag det. När jag hälsar på mor-och farföräldrar märker jag att de inte har riktigt samma åsikter som man ”ska” ha här i Sverige. Det kan vara att de använder ”neger” som ett vanligt ord eller att de kan säga att allt olagligt som sker i Sverige är Afghanernas fel. Det här gör inte att jag blir arg eftersom jag vet att det var precis så de lärde sig att vara av deras föräldrar. Jag tycker inte heller synd om dem för det var det enda sättet de kunde tänka på utan internet och en sådan kontakt vi nu har med omvärlden. Och jag antar, att det fortfarande är så vissa har det. Föräldrarna berättar och uttrycker det som deras föräldrar har lärt dem. Dock är jag glad att det är så många barn till dem ändå som har kommit bort från det här spåret och bytt riktning. Men jag tycker inte synd om dem för att de tycker som de gör, utan för att de levde som de gjorde. De som har det jobbigt och fattigt tar ofta efter sina föräldrar, för att ha någon att skylla på och visa att man är tuff. Det är DET som man ska tycka synd om!
Slutligen vill jag säga att jag tycker att alla är bra människor, med olika åsikter och tankar, precis som det ska vara.

hannah 7 år sen

Gud vad du ska härma nickys.se

Frida 7 år sen

Sjukt bra skrivet, så bra att du som har en så stor blogg väljer att skriva om viktiga saker!

Julia 7 år sen

Grymt inlägg verkligen! Du äger :)

Alice 7 år sen

Du har verkligen rätt Zara! Uttrycket ”du kommer förstå när du blir äldre” stämmer faktiskt otroligt bra in i många lägen! Ju äldre vi blir, desto fler erfarenheter får vi, och det är erfarenheterna som formar oss till dem vi är. Jag har t.ex. väldigt många tjejkompisar som är emot feminism. När de pratar om hur dålig feminismen är tänker jag alltid: ”Ni kommer ångra att ni har sagt det där om 10 år”. Jag HOPPAS verkligen att jag har rätt. Jag HOPPAS verkligen att de någon dag stöter på någon inspirerande människa, läser någon fin text eller hör några betydelsefulla ord på radion som får dem att stanna upp och inse att de har haft så jäkla fel.

Jag ser så tydligt att mina anti-feministiska vänner inte har öppnat upp ögonen tillräckligt. Jag slår vad om att de inte ens har googlat upp ordet ”feminist”, för jag är ganska säker på att om de hade gjort det, så hade de insett att de egentligen håller med om samma åsikter som en feminist gör. När folk säger: ”Jag är inte feminist, för jag vill att det ska vara jämställt”, så vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Jag blir så besviken på mänskligheten ibland. Hur kan folk vara så egoistiska att de inte ens FÖRSÖKER se saker från någon annans sida? Ibland vill jag bara ge upp, gräva ner mig i en grop i jorden så att jag slipper höra på alla egoistiska, trångsynta människor. Sen tänker jag: ”Nää.. Jag ska fanimej hjälpa de här människorna! Jag ska springa och hämta nyckeln, för att sedan låsa upp dörren till deras bubbla, som de har varit inlåsta i aningen för länge. Jag ska köpa sminkborttagning, för att sedan ta bort deras mascara, som har fått deras ögonlock att bli tunga och hindrat dem från att öppna upp ögonen för verkligheten. Jag ska stå upp för mig själv och mina medmänniskor. För vem är jag om jag bara ger upp och slutar bry mig? Jag ska kämpa. Kämpa kämpa kämpa, för att få en rättvisare värld.”

ida 7 år sen

Jag tycker att du glömde en viktig del om hur en bra människa är. En bra människa är en person som bryr sig om vår jord, naturen och alla levande varelser, inte bara andra människor. En bra människa är en person som tycker att djuren har ett lika stort värde som vi människor. En bra människa är en person som är imot djurplågeri, pälsfarmar, jakt. En bra människa är en person som inte vill förstöra vår natur med att hugga ner alla träd och bygga storstäder. För att vara en bra människa skall man enligt mig också ha lika stor respekt för naturen och alla djur som lever på denna jord. tack

Lina 7 år sen

Fantastiskt bra skrivet. Gick rakt in i hjärtat.

Isabelle 7 år sen

Helt perfekt skrivet, så klockrent!

Wilma 7 år sen

Kunde inte sagt(skrivit) det bättre. Du äger!!

Vanessa 7 år sen

Jag tycker att ett bra människa är en människa som har ögonen öppna och öronen stängda! En människa som kan stänga ute skitsnack och bara tro på vad den ser. För skitsnack rullar på snabbt och det är inte många som orkar hålla sig fast i karusellen. En bra människa för mig är en sån som inte höjer ögonbrynet och säger -umgås du med henne?! Och skrattar, dömande! Min pappa är väldigt kritisk och rent ut sagt rasist. Han skojar om människorna som de vore något annat än människor. Han klagar på att det är för lite svenskar i vårt land osv. Även mina kompisar märker av det, men jag får ändå beröm av att jag inte lyssnar, för jag stänger mina öron och använder ögonen. Bara för han tyvker behöver inte JAG tycka! När man kan det, anser jag att man är en bra människa! Jag är en väldigt bra människa som alltid går med raken rygg och inte sätter foten ivägen för någon annan, men ser jag något som inte borde va så säger jag till. För jag anser inte att om du är svart, vit, gul eller lilla kanske blå? Ska ha någon betydelse. Utan dina handlingar i din vardag. Väljer du att trakassera någon och jag ser det kommer jag hjälpa den svage att reda sig upp och bli starkare än de som trakasserar. Därefter skulle jag dömt dig till mobbare, men jag hade inte dömt dig med en stämpel i pannan som aldrig går bort utan är lika öppen för förlåtande och skulle därför kunna ta bort min stämpel från hens panna när jag ser skillnad. Det är i mina ögon viktigt att stå för vad man tycker, men kunna inse med tiden att förändring har skett och alla kan ändra sig. Jag är glad över att jag alltid stått upp för vad jag tycker och att folk vet om hur jag funkar. Det resulterade faktiskt en trevlig aura runt mig, för trevlighet blir bemött på samma sätt. Och jag har nog aldrig blivit särskilt illa bemött!

Olivia 7 år sen

Bra skrivet!

Jenny 7 år sen

Du.

rebecka 7 år sen

hundra procent med dig! <3

Emma 7 år sen

Kunde inte hålla med mer!!!! Älskar dina ”djupare” inlägg!!!! :)

Emma 7 år sen

Zara, det du skriver tror (vet) jag gör mig till en bättre människa. Jag försöker se varje människa som spännande, ge varje person en chans och försöka hitta något gott hos varje individ. Ibland är det svårt, men jag blir påmind om det gång på gång av dig genom dina texter. TACK Zara, sluta aldrig skriva. För det du skriver är viktigt och värdefullt. Och framförallt lärande och ger en perspektiv.

Emma Hultgren 7 år sen

AMen precis lika jävla dant. precis så är en bra person för mig, du har så räätttt i allt du skriver, jag håller liksom alltid med, konstigt kanske men nae du är bara för bra! om alla tänkte som du, och alla andra som värderar sådär, haha. åhh så bra bara

Anna 7 år sen

Ska bara säga dig att dåliga dagar så mår jag så jävla mycket bättre av personer som dig. Bor i en liten skithåla där säkert 90% är trångsynta och rasister. Fatta vad kul att bo här? Man vill ju knappt träffa nya när man vet hur de dömer andra.

Lovisa 7 år sen

Bra skrivet Zara! Jag håller helt och hållet med.
Dessutom så är du så duktig på att uttrycka dina åsikter/tankar på ett bra sätt. Sluta aldrig med det! Sluta aldrig tycka och tänka!

Hedvig 7 år sen

Alltså du är så himla klockren i allt du skriver!!!! Du är verkligen så smart och håller med i i allt du skriver haha!!!!!!!

Ellen 7 år sen

Jättebra skrivet och jag håller verkligen med!! :)

Amelie 7 år sen

Jag håller med dig till hundra procent. Jag tror att en bra människa kan bortse från samhällets alla mallar, och istället se till de värderingar som ligger rotade innerst inne. Kanske kan man till och med välja att se på de egna värderingarna som felaktiga. Ibland räcker det med att vara öppen och lyhörd för att inse att man har fel. Vi har alla möjligheten att ändra oss och sättet vi tänker på – vågar man göra det tycker jag att man har uppnått mycket. Man kanske inte genast blir en bra människa, men jag tycker att man har kommit bra mycket längre än alla de som väljer att krampaktigt hålla fast vid ”det rätta”.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Protected by WP Anti Spam

Relaterade inlägg

Jag upplever vid återkommande tillfällen någon slags sömnparalys. Jag befinner mig i vad jag tror jag vara limbo mellan vakenhet och sömn. Jag kan kontrollera mina drömmar men jag är heller inte…

Ser ut som att jag har en förkärlek till crack-cocain pga sjukdom. Don’t judge. Hej bloggisen. Här sitter jag i vad som känns som vargtimman, trots att klockan är ynka 23:00, på en…