IMG_1162.PNG

Hej bloggisen. Jag vill börja inlägget med lite fakta. Halva jordens befolkning menstruerar. Ändå leder normer, tabun och okunskap kring mens till restriktioner och hälsoproblem för flickor och kvinnor världen över. I ett enkelt skjul, med en ingång så liten som ett mindre fönster, sitter 14-åriga Uttara Saud ihopkrupen. Det är här hon ska sova inatt, hennes status är just nu lägre än djurens. Det beror på att hon har mens.

Uttara Saud bor i en by i västra Nepal där kvinnor hålls avskilda under menstruationen. De får inte arbeta eller gå till skolan och ingen får vidröra vare sig dem eller maten de äter. Traditionen kallas chaupadi. I en annan by i närheten, Ridikot i Achhamregionen, bor Ishwora Bhuloch hennes man Yagraj Bhul. Deras 15-åriga dotter Sarmila dog när hon praktiserade chaupadi och tvingades sova i avskildhet utanför hemmet. Andra flickor i landet har våldtagits eller attackerats av djur. Forts artikel här.

Jag la upp en bild på min Instagram idag, nämligen den som ni ser i inlägget. Mens är något nästan alla tjejer har.  Jag la upp bilden eftersom den väckte många tankar hos mig. Den är så sann. Den är så jävla sann. Många snubbar kommenterade snabbt att ”bajs är ju också naturligt, men lika äckligt.” Ursäkta, men jag anser att om man jämför mens och bajs så är man fan ute och cyklar. Varför inta ta och jämföra deras sperma med mensen istället? Båda sakerna är ju relaterade till våran fortplantning, men sperman? Ja, den ska ju tjejen helst kleta in på brösten eller ta i ansiktet! Jag har dock aldrig bett någon käka upp min tampong, som vissa killar ville få det till. Andra tyckte till och med att jag har tappat det helt! Tyvärr måste jag då säga att jag tror inte ens dom har något att tappa.

I dagens samhälle så är folk helt nöjda med att se bilder av objektifierade kvinnor överallt. Puta med rumpan, sticka ut med brösten, små bikinis utan överdel, äta banan med porrig blick – det är helt ok! Men en bild på en kvinna i profil, som inte anspelar på sex för fem öre, med ett tampongsnöre är inte ok? Bilden av en kvinna som bara är kvinna är inte ok. Kvinnokroppen i dess renaste form är tydligen inte ok? Det finns lagliga bröstvårtor, och så finns det olagliga bröstvårtor (jag pratar såklart om män och kvinnors). Bilden på Instagram togs bort. DEN bilden togs bort. Har någon här sett Christy Macks bilder på Instagram? Jag tycker absolut att hon får lägga upp vilka bilder hon vill, men om man ska se det från Instagrams vinkel så är väl hennes bilder snäppet ”värre”? Eller vad är det dom kollar på när dom plockar bort bilder? Enligt Instagram vill man skydda barn och unga genom  att att bort nakenhet. Jag försöker förstå, men det går inte, att se på vilket sätt den här bilden skulle göra skada på ett barns hornhinna. Jag hävdar att bilden av den kvinnan sedd som sex objekt gör mer skada, men det kanske bara är jag.

Jag blir så jävla förbannad över denna äckliga censur på en helt vanlig kropp. Hejdå. 

2014-10-10 Zara

Kommentarer

duharfel 5 år sen

(youtube) watch?t=141&v=vNErQFmOwq0
Kolla på denna videon, och sedan svara på varför du är feminist.
För du verkar inte ha speciellt bra koll på läget.

Anders 5 år sen

Kvinnokroppen är ju den mest vackraste skapelse som jag känner till inte bryr jag mig om mens eller om tjejen kliar sig i rumpan fiser kissar och bajsar de väl fullt naturligt eller ?

Oskar 5 år sen

Du är så bra! <3

Rebecca 5 år sen

Så jävla tung är du!
Mens är inte konstigt alls!!
Det mest pinsama jag hört om mens var från en kompis förra veckan då en kille frågat henne varför kvinnor har mens… Hon trodde han skämtade (vilket han inte gjorde). Så hon fick förklara detta för denna vuxna person varför kvinnor menstruerar. jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta.
Med detta menar jag att det inte förvånar mig att de tog bort bilden i och med att vissa inte ens vet vad mens är. Helt sjukt att vissa uppfattar din awesome tampongsnörebild som något provocerande..
Förstår inte skillnaden på ett snöre och ett snöre som sitter på en tampong.

Billie Baltatzis 5 år sen

Sjuuuukt efter med att läsa det här inlägget. MEN DU ÄR JU FAN FÖR JÄVLA GRYM. Helt sjukt. go go go för helvete!
kan vi mensa ner alla snälla..

Helena 5 år sen

Jättebra skrivet om ett viktigt ämne. Kroppen är en fantastisk skapelse och inget att skämmas över! Stå på dig och skriv mer asbra saker.

Josefin 5 år sen

Fy fan vad bra skrivet.
Alla som gnäller och säger att ”det är ju inget problem” bevisar bara att sådana här texter och debatter behövs.

Peter 6 år sen

Hälften av jordens befolkning?
51% är kvinnor. Men mer än 1% av dessa måste vara för unga för mens. Alternativt nått klimakteriet.

anon 6 år sen

Sjukt att små flickor ska bli våldtagna av djur..

Svar på kommentaren:
Anon 6 år sen

Nej, lite lustigt skrivet bara. Jag förstår din frustration, men jag anser att den är missriktad. Jag vill inte höra om din eller någon annans mensproblem, på samma sätt som jag inte vill höra ifall någon kille kanske ejakulerar spygrön sperma. Absolut kan en tjej säga, nej tyvärr jag kan inte göra detta bla bla bla jag har en sån sjuk mensvärk. Ser inga problem i det. Vill kanske inte höra ifall fet är extrema klumpar i någons mens osv. Ta det med en vårdcentral istället. På samma sätt som någon med spygrön sperma kanske bör ta det med en vårdcentral och inte prata om det öppet på tunnelbanan. Tror ingen i dagens samhälle skulle höja ögonbrynet ifall någon sa mensvärk. För övrigt tror jag det skulle bli lite liv i grytan ifall dom la upp en bild på en kondom full med sperma också. Sånt här blir så himla larvigt tycker jag, folk blev upprörda över en bild på ett tampongsnöre, detta stör dig något enormt, folk blir halshuggna, stenade till döds för dom använder läppstift, våldtagna och mördade för dom tror på en annan religion. Trorbdet finns bättre saker du kan lägga tid på, säger verkligen inte att du inte får ha egna åsikter. Absolut får du det, det måste alla ha, men med tanke på att du är känd, vill du röra till grytan lite och kanske göra en förändring tycker jag att du bör fokusera på annat, till exempel att 13 åriga flickor blir bortgifta, stenade, mördade, våldtagna, och inte på att en bild av ett tampongsnöre skapar diskussion, sålänge det finns något att prata om kommer folk jiddra, vissa kommer alltid hata bögar, vissa kommer alltid hata mörkhyade, hur mycket det nu än SUGER, så är det så det är, finns det något att jiddra om kommer folk jiddra, då bör man försöka fokusera på att eliminera dom jidder som skadar folk på riktigt.

Katarina 6 år sen

Du är helt jävla grym. Klart slut.

olle 6 år sen

Tack Sara för att du sparkar inte öppna dörrar…

S 6 år sen

En fråga; vilka källor har uppgett att kvinnfolk i mellanöstern verkligen behandlas sådär illa vid mens? Hur syns mensen utåt på dem? Ifall det är lika med sanningen med tanke på precis all kritisk granskning; usch! Men annars; att jämföra mens och sperma… kallar jag I-landsproblem. Om detta är ett av de krav som ställs på ett jämställt samhälle har nog ordet jämställdhet missbrukats i ordens rätta bemärkelse. Du skriver iofs att du inte ”bett någon käka upp din tampong”. Vad var din konkreta poäng och ditt förslag, vad som i ett superjämställt land som Finland eller Sverige borde göras för att ändra killarnas inställning till mens? Eller är det kanske sist och slutligen helt okej att bara ha mens och inte desto mer tala om det, lika litet som man talar om att man gör nummer ett och två (som tjej åtminstone)? För alla tre är ju helt naturliga ting, men inget som desto mer behöver diskuteras ifall inte enorma avvikanden börjar äga rum…?

Lena 6 år sen

Jisses killar…..mens = ägglossning…..ägglossning = möjlighet att bli gravid……graviditet = NI.
OM inte kvinnor hade mens så hade ni inte funnits!!!!

Svar på kommentaren:
svennesmörkaka 6 år sen

Och om inte sperma hade funnits så hade ingen av oss funnits heller dumjävel

Ärliga Birgitta 6 år sen

+1

Caroline 6 år sen

Oj. Fel det blev?
Du menar väl: ägglossning= möjlighet att bli gravid, graviditet= ALLA, mens= ingen graviditet.
Mensen kommer ju efteråt, det är ju resterna.

karolina 6 år sen

Dessa kommentarer.. Bevisar bara att det är så många som är opålästa om feminism och framförallt hur mycket den behövs. Så bra att du tar upp sådana här frågor på tapeten och att du står på dig. grymt zandra!

Ebba 6 år sen

Du är så otroligt underbar som skriver om sådana här saker, gör mig alldeles varm i hjärtat! Keep up the good work! <3

jon 6 år sen

Ursäkta, men låt mig ha mina åsikter ifred. Om du vill kleta in mens i ditt ansikte eller spruta mens på någon annan så gör det sålänge båda parter är med på det. Det är ingen som tvingar dig ta ett spermasprut eller bajs i ansiktet. Jag tycker mens är äckligt, likaså svett, blod öht, kiss, bajs, sperma, fittsaft, kroppsvätskor i största allmänhet tycker jag är äckligt. Varför får jag inte tycka mens är äckligt för? varför jämför du mens och sperma? sperma är väl mer jämförbart med fittsaft isånafall och fontänorgasmer?
Bara för du har en väldigt udda fetish så behöver du inte trycka ner din fetish i halsen på andra.

Anna 6 år sen

jag blir så extremt impad av dig Sara!
det är fantastiskt att en tjej som inspirerar såpass många unga tjejer (som du gör) skriver om relevant fakta och med det bidrar till att tubun kring ämnet någon dag kanske försvinner!
du är grym!

kim 6 år sen

Har du ramlat och slagit dig eller? du har ju inte blivit riktigt riktig.
ta tempen eller nåt. feminist äckel

Svar på kommentaren:
Kevin 6 år sen

Det kanske är du som inte har blivit riktigt riktig. Att slänga ur sig en massa elaka kommentarer om folk man inte ens känner löser väl knappast några problem. Nästa gång du får för dig att kalla någon för feministäckel råder jag till att hålla tyst istället.

Handära 6 år sen

Tycker att det är en jävla massa tjat på henne nuförtiden. Hardcore feminister är jävligt jobbiga må jag säga,

Petris 6 år sen

Skit bra!! Alla som försöker motargumentera med detta är ju helt väck. Vattentätt och asbra skrivet!

Svar på kommentaren:
Frederico 6 år sen

Enda problemet är väl kanske då att hon tjänar pengar på att objektifiera kvinnor med videos där hon springer runt halvnaken och sjunger. Bara en detalj ;-) men annars ”vattentätt” ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=3M3Xiw6OHnQ

Alex 5 år sen

Öh…?

Vart ska jag börja @Frederico.
För det första.. Halvnaken? Jag visste då inte att ha magtröja (fyi – många tjejer har det, springer tjejer runt halvnakna för att de visar magen då? Då är väl män mans-horor när dem går utan tröja?) och byxor som täcker hela benen slutfört med sneakers kunde visa på att man är halvnaken och OBJEKTIFIERAR kvinnor. Herregud.
För det andra.. Jag visste inte heller att just dans ansågs vara en form av att springa runt. Visste inte att något som kräver talang för att ens bemärka sig var så otroligt lätt. Sen om du tycker hon är DUKTIG på att dansa, eller om koregrafin kunde förbättras, är det en personlig åsikt.
För det tredje. Man behöver inte hålla med allting som en människa säger/gör för att kunna erkänna att något de sagt är logiskt och bra?
Jag håller med henne i detta blogginlägg, men inte blå-valla incidensen där hon klagade över tiden hon fick.

Mvh.
Tjej & F.d Dansare.

Sara 6 år sen

Jag blir nästan mer förbannad över alla påhopp som sker i den här kommentatorstråden. Du borde ha ett filter eller två, för mycket av det som skrivs är bara påhopp och tjafs.
Vågat av dig att ta upp det här och jag tycker att det är viktigt, men tråkigt att vi ska behöva läsa dessa sjuka kommentarer därefter.

Jonas 6 år sen

”Jag hävdar att bilden av den kvinnan sedd som sex objekt gör mer skada, men det kanske bara är jag.”

Vilka ”sex objekt” skulle kvinnan vara sedd som? Jag kan ej komma på vilka sex dessa skulle vara.
För övrigt så tycker jag det är roligt att du klankar ner på, vad du anser, dumma personer när du själv sitter och särskriver.

Svar på kommentaren:
Emil 6 år sen

Kan man vara drygare än vad du är? Hur vore det om du istället för att leka besserwisser försökte att faktiskt läsa vad hon skriver och reflektera över det? Idiot.

Philip 6 år sen

Vem är det som är dum egentligen? Du som inte förstår vad hon menar med ”sex objekt” eller hon som råkade ha ett extra mellanslag mitt i ett ord? Det rätta svaret är du.

jacob 6 år sen

du visste ju från början innan detta hände att alla skulle reagera på detta sätt… bara ute efter uppmärksamhet av media…

Jonas 6 år sen

Faktafel. Hälften av jordens befolkning menstruerar inte. Förpubertala tjejer har inte mens, damer har efter klimakteriet inte mens och 51,5% som är killar har inte mens. Kvinnor med preventinmedel så som p-stav har oregelbunden eller utebliven mens. Tror snarare en tredjedel av jordens befolkning har mens.

Svar på kommentaren:
Johnny 6 år sen

Du är nog den tionde i tråden som likt en nördig autist påpekar detta och som inte fattar att det är helt oväsentligt för hennes poäng.

Me2 6 år sen

lol orka jonas

Erik 6 år sen

Så du menar att de som har gått igenom klimakteriet inte har haft mens och borde inte räknas då? Eller att de tjejer som är 10 år inte kommer få mens det närmsta åren? Ja, procenten andel kvinnor är lägre än men, pga att fler kvinnor dödas i världen av men, så där är jag med dig. Jonas.
Men kvinnor som har haft eller kommer få borde inte räknas ut ur statistiken? De är lika påverkade av detta som vilken annan kvinna som helst. Vare sig de är 10 eller 100. Redan när man är 10 år som tjej blir man matad med information om vad som kommer hända med våra kroppar och underliv. Då går man i 4:an. 4:an! Då hade inte ens dina kulor ramlat ner kan jag lova.
Dum kommentar tycker jag.
Kort sagt, din mamma, mormor, farmor, faster och syster eller klasskompis är medräknad i statistiken. Det handlar inte om andelen blod som kommer ut. Vi har alla p-piller eller andra preventivmedel (för att vi i första hand inte kan lita på att sådana som dig tar ditt ansvar) som kan stoppa mensen i månader framåt! Men så länge man har äggstockar är man en kvinna, och en kvinna ska räknas med i statistiken!
Nu tycker jag att du sätter dig och funderar lite på om du skulle kommenterat detta om du själv blödde okontrollerad flera dagar i månaden, hela livet. Men räknas inte med i statistiken. Eftersom det tydligen är det som spelar roll. Tack.

Jonna 6 år sen

Det värmer verkligen i hjärtat att det finns förebilder som du! Unga medvetna feminister som tycker såhär och når ut till så många ungdomar!! Det är verkligen fantastiskt

AnnA 6 år sen

Sååå bra skrivet!!!! Är så jävla trött på all skam som är kopplad till mens!

Elina 6 år sen

Bra skrivet!

Kajsa P 6 år sen

Hey, killar! Blir du äcklad av din tjejs mens, är det faktiskt du som har ett problem. Ett problem du får ta itu med. Du vet, som vuxna gör.

Svar på kommentaren:
Tobias 6 år sen

Hey, tjejer! Blir du äcklad av din killes armhåla efter ett gympass, är det faktiskt du som har ett problem. Ett problem du får ta itu med. Du vet, som vuxna gör.

Nej män behöver inte älska allt som kommer ur en kvinna för att älska en kvinna, det är bara sjukt att påstå. Väx upp.

Me2 6 år sen

Tobias, nej du behöver inte älska allt som kommer ur en kvinna. Men vi är jäkligt trötta på att behöva gömma och dölja att vi har mens pga att människor tycker det är äckligt?! De flesta tjejer har mens typ 7 dagar i månader i många år, jävligt förnedrande att det ska anses äckligt.

Tobias 6 år sen

Det är upp till dig om du ”gömmer” att du har mens, jag har aldrig haft en flickvän som inte berättat när det är den delen av månaden, kvinnliga vänner har inte skämts över det heller. Män, i min omgivning, har absolut inget problem att få veta detta av flickvänner. Det som ÄR äckligt är feminister som ballar ur och ska fota det, prata om att käka tamponger och gå lös på män som inte älskar det. Det är absurt och ett tecken på att rörelsen ”feminism” i Sverige inte längre har tillräckligt tydliga mål utan ”går bananas” på allt möjligt. Exemplen i inlägget från en annan del av världen är hemska, fokusera på det, men ge f*n i att, som vanligt, gå lös på Svenska män som inte har med saken att göra. Jag skäms inte över att jag går på toaletten, men tror du jag kommer fota mig själv med toalettpapper hängades ner för arslet och skriva inlägg likt Karin ovan att alla kvinnor som inte gillar avföring bör gå till psykolog ? Det hör till etik och hygien. Väx upp kära hobbyfeminster.

samuel 6 år sen

Jämföra mens med sperma? Är du seriös? Något som är kopplat till lust och njutning och det andra kopplat till smärta och obehag?

Eftersom du själv jämförde sperma med mens, hade du själv gillat en bild där en man står på samma sätt fast med en kondom hängandes nerför låret? Sperma är ju lika naturligt som mens?

Du kanske ska ta och tänka igenom dina jämförelser innan du bloggar.

Svar på kommentaren:
Kajsa p 6 år sen

Tycker att det är en perfekt jämförelse att dra paralleled mellan mens och sperma. Båda lika naturliga, båda är fucking vätskor från könsorgan. Grattis, vi är levande varelser med allt som medföljer.

samuel 6 år sen

Kajsa: Med din logik så kan man tydligen jämföra kiss också, lika naturligt och kommer också från könsorganen?… Är det så svårt att tänka lite? Eller är det bara så naturligt för dig att följa blint efter andra människor som påstår det ena och det andra? Patetiskt.

Me2 6 år sen

Samuel hur vet du att mens är kopplat till smärta och obehag? Och är det inte precis det vi vill förändra, sluta få folk att koppla mensen till något negativt, dåligt eller äckligt.

Hon där 6 år sen

Tja han kanske har fått höra från kvinnliga varelser att det inte är så nice? Med den logiken kan jag ju fråga hur du vet att Stalin eller Hitler mördade miljontals…

Nina 6 år sen

Helt rätt!! Kunde inte sagt det bättre själv!

Ida 6 år sen

Du är så klok, inspirerande och fantastisk! Man får inte heller glömma bort din unga ålder vilket jag tror människor lätt gör…DU är SÅ grym och du behövs!!
Tycker absolut att din jämförelse var vettig på flera plan. Inför min pojkvän ,och många med honom, kan jag inte ens nämna ordet ”mens”. Han har någon egen bild av hur otroligt äckligt det tycks vara och skulle aldrig vilja ha sex med mig (snoppen inne enbart) när jag har mens. Dock är det faktum att jag sväljer hans sperma helt okej?! Till och med sexigt och något många killar pressar tjejer till? Nu menar jag ju inte att han skall ha huvudet mellan mina ben när jag har mens, men det faktum att något så naturligt inte ens kan pratas om, är ju helt sinnes…Speciellt med tanke på vad många anser att tjejer skall utöva på dem, vad som är sexigt, naturligt osv i övrigt.
Den fakta du lägger upp angående situationer i andra länder är också otroligt viktiga! Kan man inte inse det har man nog ”tappat det helt” istället. TACK för att du är du, för att du upplyser, propagerar och är dig själv! Världen behöver dig. Fortsätt vara den du är, alltid!!

Kram tjej 21år

Svar på kommentaren:
Karin 4 år sen

Åh, kan inte tjejer som blir pressade till att svälja sperma pressa sina killar att svälja deras mens!! Det ÄR inte mer stört på något sätt! Det som är stört är själva pressandet. Det är så typiskt och så synd att en tjej/kvinna känner att hon måste poängtera att hon/du inte menar att killen ska ha huvudet mellan dina/hennes ben under mens, samtidigt som hon/du faktiskt sväljer hans sperma. Visst, sperman är knuten till själva sexakten genom att den kan vara (men inte måste vara) ett resultat av den, men det är ändå en kroppsvätska och det är mens också. (Och nej, kiss och bajs är något helt annat, eftersom det är ”skräp”, det som blir över när kroppen tagit hand om det användbara i födan.) Både mens och sperma har med reproduktionen att göra. Sperman finns knappast till för herrarnas höga nöjes skull! Dessutom: Att slicka upp mensen skulle i högsta grad enkelt kunna kopplas till sex genom att ”om du slickar upp min mens så gott det går så kan vi ha sex utan att förstöra lakanen och madrassen”. Utan denna manöver kanske det inte blir något alls! Det är med andra ord en ren vinst. Så slicka mens och ha mer sex, killar!

Jag menar inte att någon ska pressa någon alls till något, för det är som sagt det vidrigaste någon kan göra, men den kille/man som tycker att det är självklart att partnern ska svälja sperman bör själv kunna se det rimliga i resonemanget om kopplingen mellan mens och sex. Tycker man att kopplingen mellan kroppsvätska och sex är orimlig så bör man också tycka att det är orimligt att tjejen sväljer sperma.

Lycka till allihop och ta hand om er själva och varandra! Kom ihåg att ett nej är ett nej och det gäller oavsett om det är ditt eget eller någon annans ”nej”.

Angelika 6 år sen

DU ÄR SÅ GRYM! Är roligt att se hur många (och till synes relativt iq-befriade) som blir provocerade av alla intelligenta saker du skriver. Hoppas du inte tar åt dig, och att du aldrig slutar. Du är helt fantastisk. Kram :)

Roger Larsson 6 år sen

Varför har du spackel fulla ansiktet? Sjukt fult.

Svar på kommentaren:
Mikael larssom 6 år sen

Du e ful! Och oskuld!

Saba 6 år sen

You go girl !!!!

MillionDollarMan 6 år sen

Snälla du, 100% av befolkningen bajsar och kisar men inte tusan lägger man väl upp en bil när man håller på med det?
Kallas folkvett och något man lär sig med åldern, det handlar inte om att vi tycker mens/tamponger är onaturligt

Svar på kommentaren:
sunshine 6 år sen

Det är klart att det är en man som häver ur sig den urbota, dumma, onödiga kommentaren

Tobias 6 år sen

”sunshine” menar du att du är man i sådana fall ? Jag menar, det du skriver är det minst konstruktiva i tråden hittills, eller bara manshatare allmänt ?

Frabror Einar 6 år sen

”buhuhu, titta så hemskt kvinnor har det i X, därför behöver vi feminism i Sverige”.

Du sparkar upp öppna dörrar med ditt inlägg och attackerar halmgubbar. Det är självklart fel att kvinnor stigmatiseras och behandlas illa p g a vidskeplighet. Det betyder INTE att man i Sverige bör göra raka motsatsen och visa upp sina smutsiga nedpissade tampoger i tid och otid och använda dem som servettsubstitut att torka sig om munnen med. Vanligt vett och etikett helt enkelt, man håller sina ”behov” för sig själv.

Jämförelsen med sperma är dålig; du tar upp är sexualrelaterad aspekt och jämför den sedan med vardagligt liv trots att någon sådan likhet inte finns. Nedspermade/pissade kalsonger t ex är inte heller kutym och något som hyllas och visas upp.

Objektifierade kvinnor, hemskt va? Att mer eller mindre hela din image sedan kretsar kring det med musikvideos och hela faderuttan kan du bekvämligt nog glömma som om det inte existerade ;)

Bara ännu en i raden av osnutna fjortisar som hoppat på femnisttrenden för att verka intellektuell och politiskt insatt. Avsäg dig alla fördelar du fått i din karriär genom objektifiering och ta ställning PÅ RIKTIGT istället för att sitta där och propagera från din bekväma position, hobbyaktivist.

Svar på kommentaren:
Jennifer 6 år sen

Bra skrivet!!

Fredrik 6 år sen

Riktigt bra skriver håller helt med.

Marcus 6 år sen

Hej Frabror Einar,

de här smutsiga, nedpissade tampongerna du tvingas se på i tid och otid, var stöter du på dem?

Var snäll och läs på om objektifiering och sociala konstruktioner istället för att sparka in öppna dörrar.

Med vänlig hälsning, Marcus

Theodor 6 år sen

Så jävla sant, 99% av vad du säger förutom en sak.

”Varför inta ta och jämföra deras sperma med mensen istället? Båda sakerna är ju relaterade till våran fortplantning, men sperman? Ja, den ska ju tjejen helst kleta in på brösten eller ta i ansiktet! Jag har dock aldrig bett någon käka upp min tampong, som vissa killar ville få det till.”

Det finns en sak som bättre passar ihop med sperma, nämligen kvinnlig ejakulation. Och det är VÄLDIGT mycket på samma nivå som manlig ejakulation.

Mens är ett renande process (du vet trologtvis mer än jag, så rätta mig gärna), som är till för att få ut allt som livmodern har förberett för ägget. Bajs är en renande process som används för att få ut allt som blivit kvar efter matsmaltning. De har mer i samband än sperma och mens har. Så i det fallet har du fel.

Men resten har du all rätt i, censur är dumt, och att en tampong tråd skulle göra en bild ”Opassandes” när en identisk bild utan tråd skulle ses som sexig är helt skruvat. Visst, inte sexigt, men den ska inte tas bort när sexigt inte tars bort.

clara 6 år sen

Du har såååå rätt!! Det är en viktig fråga som lätt glöms bort! Du e bara grym!!

Bettan 6 år sen

Fantastiskt! Vilken förebild du är!

Fredrik 6 år sen

du har fel, halva jordens befolkning menstruerar inte, hälften av jordens befolkning är män och inga män menstruerar, och sen finns det kvinnor som föds med en Y kromosom och inte dem heller! Sen är det många kvinnor över 50 som inte gör det längre och flickor under tolv som inte heller gör det! Annars jätte Braa skrivet!

Svar på kommentaren:
sunshine 6 år sen

Men asså orka!!!!

Ellen 6 år sen

Det finns även män som menstruerar. Alla födda med livmoder är inte kvinnor.

Viktoria 6 år sen

Är det så viktigt att hitta fel i en så bra skriven text? Tror du vet precis vad hon menar.

Sara 6 år sen

Kvinnor över 50 har levt med mens i största delen av sitt liv, och flickor under tolv ska göra det i framtiden. Det är en stor del av bådas liv. Ska vi även räkna bort gravida, tjejer med p-stav, och dom som inte har mens precis just nu också eller? Mens drabbar i princip alla kvinnor någon gång i livet, och för de flesta ganska ofta. Därför borde det inte vara tabu, precis som kiss, bajs eller sex inte är speciellt tabu.

Eliiiin 6 år sen

Såååå, sant det är alltid så i samhället att bara för att det är kvinnor så är det fel, bara för att vi kvinnor/tjejer har mens så är det så fruktansvärt äckligt. som du skrev med bröstvårtorna, på killar är det full normalt att vissa dem, killar ska gärna ha så tajta tröjor så att man ser bröstvårtorna liksom, men om en tjej skulle ha för tunn BH eller något och man skulle se bröstvårtan ”sticka ut” så skulle det blir värsta grejen. samma som med sex, något jag stör mig på som in i h*lvete är att tjejer som ligger med många dem är horor och slampiga o billiga osv och får bara massa hat. medans killar som ligger med med många är kungar och får massa beröm för det, tycker det är så fel med sånt på riktigt, blir så jävla irriterad….

Jag hade länge funderat på och undrat vad som skulle hända om man la upp en bild på en mensbinda i bloggen eller instagram – liksom, vad skulle folk säga? Så en dag slog jag slag i saken och la upp en bild på en ganska blygsamt blodig binda. Jag skrev ”kärlek till flashback” (pga har en lång hattråd där) och reaktionerna lät inte vänta på sig. Folk blev SKITFÖRBANNADE. (och mitt konto togs t.o.m bort så tyvärr vågar jag ej göra om det)

Jag tror det handlar om att folk är ovana att se kvinnokroppens, ja…funktioner, sådär in your face. Kvinnors kroppar har alltid varit lite skambelagda, det smusslas med det. Jag har lagt upp bilder på en massa äckliga grejer, hundbajs till exempel, men att folk blir arga på det här sättet har jag aldrig varit med om.

Här kan iallafall den modiga ta en titt på bilden ifråga: http://blogg.mama.nu/hosschulmans/files/2012/11/mens1.png

Svar på kommentaren:
Johnny 6 år sen

Mmmm det ser smaskigt ut! Nu blev jag lite hungrig faktiskt.

Ellen 6 år sen

”Det är skillnad på blod och blod” det är ingen skillnad på mensblod och annat blod! Det är bara vad vi har lärt oss.

Ellie 6 år sen

Säger först att jag är tjej själv.

Det där var faktiskt väldigt äckligt. Jag ville inte ens se min EGNA binda med mensblod när jag använde sånt, så fyfan…nej…jag vill inte se!!
Men var tvungen att kolla om du var på riktigt att lägga ut en sån bild.
Fast tycker ändå att det var överdrivet av flashback att banna dej…

Det är faktiskt skillnad på vanligt blod och mensblod. Det borde ni redan veta.
Men jag har då inte sett en enda kille lägga ut en bild på deras nerpissade å nerspermade kalsonger. Aldrig faktiskt.

Mens är tabulagt för att det ÄR äckligt med ANDRAS mens utom sin egna!
Sperma…om man inte vill ha den i facet säger man det, annars kan man knipa igen om att dom ”pressar” er.

Feminister..!

Minna 6 år sen

Mycket bra skrivet! Helt rätt :)

Boktokig 6 år sen

Jag är så glad att du är så engagerad och skriver om det här och andra saker! Så viktigt! Tack!

Ylva Pavval 6 år sen

Så satans bra skrivet. Tack!

Malin 6 år sen

Det där har du helt klart rätsida på! I ren protest tycker jag att det hade varit på sin plats att lägga upp andra diverse kroppsdelar med ett snöre.

Daniel 6 år sen

Sprattelgubbe?

Evelin 6 år sen

Du är underbar !!! Keep it up,

Matilda 6 år sen

SÅÅÅ BRAAAA! *applåderar* =DDD

Rebecka 6 år sen

Grymt bra skrivet, helt rätt!

Anders 6 år sen

Något som borde tas upp och kunna pratas om fullt naturligt är väl mens och de produkter som används vid mens. Faktum är att tampong (som bilden visar) är riktigt kasst ur hygienisk synpunkt. Det torkar ut slemmhinnorna, du får in kemikalier och blekmedel i hugget, osv. För att inte tala om hur det är för miljön och plånboken, att ständigt behöva köpa engångsartiklar. Det är det företagen vill. Jag vill slå ett slag för menskopp istället. Mer hygieniskt, BÄTTRE för hälsan (inga kemikalier och blekmedel som behöver föras in i kroppen), och definitivt bättre för plånboken. Det behöver tas upp och belysas, det är inte ”äckligt” med mensblod (det är ju bara blod FFS), och det är inte ”äckligt” att tömma en menskopp. Det är smart. Smart för din hälsa, smart för din plånbok och smart för miljön. Om vi bara kommer förbi det där farthindret av moralpanik med mensblod.

Alexander Rudenstam 6 år sen

Du har helt rätt i det du skriver, tycker jag. De stora religionerna är rädda för kvinnor i allmänhet, och hennes kön och mens i synnerhet. Så rädda så de har satt upp en massa regler över hur en ”rättrogen” man ska förhålla sig och så har de förvandlat mensen till blå i reklamen… Världen skulle må bra av lite mer sanning. Det är faktiskt sant att ca hälften av världens befolkning menstruerar, att det finns bröstvårtor, rumpor, kön, sex, sperma, fittsaft… So what?
Jämförelserna är korkade och förtjänar inte ens en kommentar. Suck!

Christian 6 år sen

Jag håller med till fullo. Det konstigaste är instagrams beteende tycker jag. Deras ”nakenfilter” behöver ses över, det är väldigt många utmanande och sexualiserade bilder som dyker upp titt som tätt men de tas inte bort så vitt jag vet. När det dock dyker upp en sådan här bild så tas den bort på studs. Hmm… Det fanns ju ett annat exempel för inte allt för länge sedan med en kvinna som visade en bild på sin orakade bikinilinje, den togs bort medan det finns en uppsjö av andra bilder på kvinnor i bikinitrosor som verkar vara helt okej att lägga upp eftersom de får vara kvar.
Instagram och andra liknande tjänster har väl svårt för verkligheten gissar jag. Så länge bilderna följer det som är norm idag, ( läs: bekräftar bilden av kvinnor som objekt) får de snällt ligga kvar även om det i själva verket är de som borde tas bort… det kanske borde till någon sort kampanj för att få fram budskapet tydligare, det verkar ju inte räcka med att det skrivs om det.

Svar på kommentaren:
Marcus 6 år sen

Bra skrivet, Christian!

Kajsa 6 år sen

Jag håller med, jag förstår din ilska.
Människor är vackra och det ska man ståför. Jag tycker man ska stå för att man ät kvinna eller ät man lixom, för vi är unika.
Men när något som handlar om kvinnor blir porrigt kan jag bli lite trött på människor som säger att det är mer okey än det som är det naturliga nakna pm man nu säger så.
Jag tycker lite att kvinnor i alla tider har blivit smutskastade för att den göe olika saker som sticker ut eller så.
Men ja, jag håller med dig och bilr också arg när jag ser såna här saker!
Usch, vilka dumma människor det finns, som dessutom är rädda för riktig nakenhet som är riktigt vackert..

Maria 6 år sen

Vad är problemet? i-landsproblem? Historiskt sett skapades i olika religioner i varma länder religiösa regler kring hälsofrågor – alla har inte haft möjlighet till klassisk skolning som förr fanns men som nu för gott försvunnit och aldrig kommer nå utvecklingsländer. Okunskap tycker jag artikeln vittnar om – flickor var/är fredade från sex endast vid mens och olika antal dagar efter förlossning i olika religioner. Samma sak om religiösa vanor vid omhändertagande av döda och begravning. Okunnigt västerländskt gnäll är vad det är ;-) Amning på offentlig plats kan ju skötas snyggt, men så länge folk tar av sig kläder, skor, sitter m naken överkropp på krogen oavsett kön, rapar, pratar med mat i miunnen, putsar tänder – så är amning under en duk inget. Också ett icke-problem. Ochinget nytt. Ammade mina 30-35-åringar offentligt, men inte på restarurang, diskret. Finns inga bättre feministiska frågor?

Svar på kommentaren:
Marängswiss 6 år sen

Ammade du dina 30-35 åringar offentligt?
Det låter som en riktigt dålig porrfilm…

Johannes 6 år sen

Det är jättesvårt att veta vad det egentligen är du kritiserar. Är det ett västerländskt problem att bli upprörd över att kvinnor sexualiseras och kontrolleras världen över? Att du ammade offentligt har väl absolut inget att göra med primitiva ritualer mot menstruerande barn- och ungdomar i Nepal, förutom att det tycks vara en frihet du tar för givet? Jag förstår inte din poäng.

Monika Kylli 6 år sen

Detsamma gäller amning. Att mata en liten bebis är tydligen väldigt stötande och bör skötas på toaletten. För ve och fasa om det görs vid ett cafébord! Folk har tydl

Lisa 6 år sen

Bra skrivet! <3

Ica 6 år sen

Herregud vad jag nästan blir tårögd av att du skriver det här. Jag såg dig när du vann talang och tänkte att ”om den här tjejen har sunda och bra åsikter kommer hon kunna göra SÅN skillnad”. Nu har det gått ett par år, och du som både är sjukt snygg och extremt talangfull skulle lätt kunna ”följa normen” och inte vara en sån ”Jobbig och bitter” kvinnokämpe, vilket är svårt att vara för vilken vuxen kvinna som helst, men ännu svårare för någon som fortfarande är ung och går i skolan. Att vara den som äter banan med porrig blick är SÅ mycket enklare, och tyvärr SÅ mycket mer accepterat av samhället. Jag älskar att du bli arg, att du sätter ner foten och att du är både snygg, talangfull, ung OCH smart. Helt underbart. Önskar dig all lycka!

h.h 6 år sen

Vet inte varför folk blir så provocerade av varken ett litet pluttigt vitt snöre eller av att mens jämförs med sperma. En liten pluttig tampong vars funktion ungefär är densamma som en kondom; att samla upp sperma (spermier som inte har befruktar ett ägg) vs. att samla upp mens (ägg som inte blivit befruktat av spermier).

Jag skulle alltså inte jämföra toapapper med tamponger utan snarare kondomer (personlig preferens kanske) då toapapper inte på långa vägar har samma funktion som en tampong. Toapapper används till avföring och mens är inte ens nära en avföring.

Jag vet inte men en kondom utan spår av sperma brukar inte skapa sådana reaktioner som en tampongtråd utan spår av mensblod.

Vendela 6 år sen

Asbra skrivet! :)

Jocke 6 år sen

Vacker bild! Delar med glädje på fb. En påminnelse om den otroliga förmågan att kunna skapa liv!!

samuel isaksson 6 år sen

Dra igen truten

Svar på kommentaren:
Rebecka Klingberg 6 år sen

Har du inget bättre att komma med än denna kommentar så tycker säger det rätt mycket om din intelligensnivå.

Oskar 6 år sen

Håller med Rebecka.

Thess 6 år sen

Du har så rätt, riktigt bra skrivet!
Skäms över hur vissa beteer sig speciellt ang. mens som är så naturligt det bara kan bli!!

Besök gärna min blogg: http://tuwws.blogspot.se/
I min blogg hittar du massvis med bilder på DIY tutorials/guider på blandannat: hår, smink, smycken, kläder, dekorationer och mycket mer!

Mal 6 år sen

Bra skrivet!!! Fattar inte vad det ”hemska” är med denna bild. Lår och ett snöre. Ursäkta men hallå??? Skumt.

Miriam 6 år sen

fan va grym du är..

Lisa 6 år sen

Så välskrivet, tack!! Hoppfullt med en så klok företrädare för den yngre generationen :-).

Marina 6 år sen

YOU GO GIRL!!!

carro 6 år sen

Såååå bra! Blir så lycklig när offentliga personer lyfter dessa frågor. Du är bäst!

Linda 6 år sen

Försöker förstå vad det är som är så upprörande med ett lår och ett snöre, men det går bara inte. Ska man vara rädd för snören?

Sandy 6 år sen

WORD!

Annsie 6 år sen

Så många korkade antifeministiska aggressiva män det finns som måste trycka ner feministiska tankar. You go girl! Det är fler som är på din sida. Och tjejen som fick gömma sig. Så sjukt. Religiös fanatism. Sjuka kulturella företeelser som går ut på att hålla kvinnor i schack. kvinnohistorian är förtryckande och våldsam. Nu ljusnar det!

Annsie 6 år sen

Så många korkade antifeministiska aggressiva män det finns som måste trycka ner feministiska tankar. You go girl! Det är fler som är på din sida. Och tjejen som fick gömma sig. Så sjukt. Religiös fanatism. Sjuka kulturella företeelser som går ut på att hålla kvinnor i schack. Kvinnor har en lång våldsam och förtryckande historia

Eva Borglund 6 år sen

Ok,vad är det vi ser om vi nu ska ta det lite lugnt.En bit lår och ett snöre! Är det sä jävla farligt!!!!??

Myra 6 år sen

Jag älskade bilden på tampongsnöret. Du har såå rätt. Bra inlägg. Det är inte lätt att vara kvinna. Någon hackade på att du visat upp en platt mage. Hela samhället kräver platta magar. Men den här tjejen får ine visa upp sin. För hon har äntligen luftat sina åsikter. Och de är lite för obehagliga.

Lisa 6 år sen

Tack för att du vågar lyfta viktiga frågor. Så sjukt cool och smart du är.

Sara 6 år sen

En dag kommer fler förstå att du har helt rätt. Stå på dig! För allas skull.

Gisela 6 år sen

Så otroligt uppfriskande med en ung intelligent artist som för en viktig fråga på tal. Smart, argt, och som sagt VIKTIGT. Du är en bra förebild, vi måste lära oss att sluta skämmas för något som är helt naturligt!

Ylva 6 år sen

Blir så otroligt glad över att du i din ställning står på dig och tar upp sådana viktiga ämnen du är en stor förebild för många unga människor och jag hoppas att du lyckas öppna ögonen på många av dem även om många kommentarer här är skeva. När man har har haft sitt feministiska uppvaknade och börjat se världen som så krass den är så går det inte att blunda och glöma, det är som en förbannelse men även en befrielse för nu vet mam vad som är fel och hur det ska bli rätt och tillsammans kan vi göra om och göra rätt.

Sofia 6 år sen

Sjukt bra skrivet! Du är en feministisk förebild. Låt aldrig inskränkta antifeminister göra dig illa, du är bara så bra!

Malin 6 år sen

BLIR SÅ HIMLA GLAD! Sjukt skönt att det faktiskt finns folk som du som tar upp de här sakerna, uppmärksammar dem och visar hur sne vår värld kan vara ibland. Grymt bra, tror det är väldigt många som uppskattar att du står på dig, trots att de säkert finns en del människor som lämnar efter sig skeva kommentarer. Jag blir aslycklig när ja läste ditt inlägg! Kör hårt!

Vicki 6 år sen

Du kanske borde tänka efter lite innan du skriver. ”Varför inta ta och jämföra deras sperma med mensen istället? Båda sakerna är ju relaterade till våran fortplantning, men sperman?”. okej, då jämför vi dem då. Vad händer om man lägger upp en bild på sperma på ig? Jo den tas ner. Den liknelsen var så dum så att det inte är sant. Vad tjänar du på att alla ska älska mens? Jag är en kvinna och jag hatar mens, ser inget fel med det. Finns personer som hatar sperma, det är individuellt. Men om du vill smörja in mens på din kropp i ditt rum så får du väl göra det. Förlåt men tänk efter innan du skriver.. Det är en bra fråga, varför vill du visa upp att du har mens? Jag blir väldigt äcklad av att se mens (även min egen). Det är som att se spya för mig. ALLA ÄR OLIKA. Du måste inse det. Sluta leva i en bubbla och inse att alla tycker olika. Om du vill kolla på mens så får du det. Men tvinga inte andra att gilla det.

Svar på kommentaren:
Nathalie 6 år sen

Men här var det aldrig fråga om någon bild på en klick mens heller, det enda vi ser är ett SNÖRE. Varför jämför du det med att lägga ut en bild på sädesvätska?! Det är väl inte ens i närheten av samma sak…… Jag tycker att det är du som ska tänka efter….

Det hade varit en annan sak om det handlade om en blodig binda eller så, men som sagt… ETT SNÖRE. Om det äcklar dig mer än alla andra sexualiserade bilder på kvinnor så tycker jag synd om dig.

Marcus 6 år sen

Nathalie, jag instämmer helt med dig, bra skrivet!

Tomas 6 år sen

Om en tjej ses som sex objekt är det nog dags att antingen kolla synen eller fly från styckmordsscenen :)

Svar på kommentaren:
Sara 6 år sen

HA HA klyftigt

Niklas Wahlgren 6 år sen

Om du slutar generalisera, så kommer du troligen bli tagen på större allvar. Kiss, Bajs, Sperma, Mens mm är naturligt. Det vet de flesta. Sen hur bekväm en person är med att prata, röra, smaka och lukta etc. På någon av dem, är individuellt.

Vill du ha respekt för din åsikt, kanske du ska börja respektera andras? Oavsett vad du tycker om den ;) Jag tycker du har en brist på förståelse för helheten och varför andra människor inte tycker som du. Gör dig en tjänst och kliv ut ur bubblan och titta på helheten så kommer responsen va bättre nästa gång :)

Du kan inte forcera fram ”bättre” åsikter och tankemönster hos någon som inte ser det du ser och tänker det du tänker. Det funkar inte så. Du kan 1. Ljuga 2.Manipulera 3. Tvinga eller 4. Min favorit, va tålmodig, ödmjuk, förstående och jobba tillsammans med de som du anser behöver hjälp.

Lite konstruktiv feedback från mig :) Jag gillar att du uttrycker din åsikt och kämpar, fortsätt med det. Men var öppen för det andra säger tillbaka. För om du kan följa deras tankebana och se vad deras åsikter är baserade på, då ökar du din helhetsbild.

Så, lyssna och ta hjälp från människor med avvikande åsikter från din egen. Folk som bara håller med dig kommer skada din utveckling. Ut ur bubblan!

Majoriteten av män är lika frustrerade och vilsna som kvinnorna. Men det tar tid att förändra saker :) Puss och kram, lycka till!

Svar på kommentaren:
Pia 6 år sen

”Du håller inte med mig om vad jag tycker, så istället för att faktiskt försöka förstå vad du tycker, så ska jag mansplaina för dig om ödmjukhet med lite pinsamt många tecken.” <– Du.

Mal 6 år sen

right back at ya….

Annelie 6 år sen

Det stänker nästan av härskarteknik i ditt inlägg. ”Lilla Gumman”-attityd och välmenta råd som hon inte bett om… men om du bara gör som jag säger så blir det nog bra. Hahahaha… så lågt.

karin 6 år sen

PIa <3

Pernilla 6 år sen

Censur? Ditt nya album? Varför måste vi se din mage som är sååååå vältränad?! Hur kan du ens med att prata ”helt vanliga kvinnokroppar” OMG

ilir 6 år sen

1. Sara Larsson, du är för ung för att föra såna här diskussioner. Varför? Du saknar en omfattande världsbild.

2. Ovanstående grundar sig i att du helt enkelt jämför I-ländernas sätt att förhålla sig till dagens vetenskap. Det du inte har förstått är att i såna sammanhang som du nämner i ditt inlägg förekommer så betydligt mycket mer än att bara isolera ”mensoffer”.

3. Förtydligande – Du jämför dagens ”grott”-människor med oss vanliga människor. Du tar helt enkelt inte hänsyn till vår kunskapsnivå och våra kulturer när du argumenterar emot deras barbariska sätt att leva.

Tack o Hej! :)

Svar på kommentaren:
Nisse 6 år sen

Äntligen någon som sa det, fattar inte vaarför inte hon håller truten i sådan ung ålder..

Emma 6 år sen

Eh. . Va? Hur kan någon vara för ung för att förstå det här? Juste! För att all information censurerats bort på grund av att kvinnors kroppar, Tack vare media, blivit något som förknippas med sex. Allt hon skriver är sant och om man inte märker det beror det antingen på att man inte berörs av problemet eller så har man bara funnit sig i konsekvenserna.

Pernilla 6 år sen

Inklusive att hon är en artist och säljer sig själv och sedan tar upp en feministisk diskussion om kvinnosyn?! Låta mig asgarva

gun 6 år sen

Men praise Jesus för att du, ilir, är här med din omfattande världsbild! Tack för att du som är så upplyst vill censurera en människa för att din egen inskränkta (förlåt, menar omfattande) världsbild inte vill kritisera normer och samhället. Kanske visar det just på att du är förblindad av strukturen du är uppväxt i?
Unga är framtiden, och försök fan inte censurera någon genom att säga att de är för unga för att fatta. Uppenbarligen är du för inskränkt för att se framåt.

Misan 6 år sen

Svar till ilir

1/. I vilken ålder anser du att en kvinna/tjej skall ha en omfattande världsbild? Ålder baseras inte på erfarenhet/ av kunskapsnivå för att kunna ge uttryck för sina åsikter.

2./ Dina inskränkta värderingar och normer är beklämande.
Det är just genom media och dagens fantastiska snabba- IT teknik vi kan belysa och aktualisera viktiga frågor till övriga omvärlden. Som kan verka stödja o förkasta samt verka för människors lika värden.
Av framförallt mänskliga förtryck på många beklämande sätt. Av båda kön men inte minst kvinnor som i vissa delar av världen alltid haft en lägre stående grad könsmässigt. Din verklighetsbild är säkert helt basserat på dina ideologier.

3./ Du beskriver även i ditt inlägg människor från andra kulturella bakgrunder ( som om dem var djur och levde i grottor på forntiden )
Med oss vanliga människor, tala om brist på kulturell kompetens uppfattning! Kan du beskriva hur en vanlig människa skall leva och vara enligt dina normer?
Du talar även emot dig själv när du framhäver vår s.k. höga kunskapsnivå gentemot (de.sk lågbegåvade människorna enl. dig i I-länderna)
När du först i början av ditt inlägg kränker debattören Sara Larsson genom hennes inlägg, till debatten, att hon både är för ung och saknar erfarenhet, kunskap samt en omfattande världsbild, och i sedan i slutet av ditt inlägg höjer du oss människor från västvärlden kunskapsmässigt och att vi lever under andra kulturer !!!
I viken ålder har vi uppnått rätt kunskap enl. dina värderingar?
Kunskap baseras på utveckling bakgrund och erfarenheter vet inte vilka kunskaper du beskriver ???
Vilka andra kulturer lever vi under enl. dig ?
Ser framåt ett svar från dig ilir !!!

Tack o Hej! :)

Pernilla 6 år sen

Märkligt. Skrivit många kommentarer som antingen är ändrade eller som inte finns.

Simon Almèn 6 år sen

Jag kan inte för mitt liv fatta vad som är så jävla vidrigt med mens? Det är lite blod vafan? Alla har vi det i oss. Tråkigt att tjejer ska behöva blöda och få ont varje månad i hela sitt liv, tycker det är orättvist!

Jag håller väldigt mycket med om det du skriver angående att vissa killar tycker det är helt okej att spruta i ansikte eller annan kroppsdel, tycker det är respektlöst, och ännu mer när personen i fråga går å skryter om det för sina vänner dagen efter…

Jag menar, det finns inte en normal kille som själv skulle vilja kleta sin egen eller annans sperma på sigsjälv, det vore ju bara dumt/vidrigt om något?

Tyvärr finns det ju ”män” här i livet som bara ser kvinnan som ett objekt eller ett pris, hon ska vara strålande vacker och bra i sängen, hur hon är som person är ju skitsamma, det är ungefär så de flesta tänker… Och där står jag å höjjer på ögonbrynet och blir äcklad över hur mina vänner står och pratar/skryter om hur deras senaste ligg var och hur de förnedrade henne… Blir så jävla arg och besviken på att jag delar samma kön som odjur.

Lär antagligen bli hatad nu, men kan stolt säga att jag står på feminismens sida, kvinnor förtjänar så jävla mycket mer!

Svar på kommentaren:
Marcus 6 år sen

Hej Simon, fortsätt att reagera! Det är så märkligt att det finns kvinnor och män som inte är feminister. Men, kom ihåg att det beror på okunskap. Vi måste hjälpas åt att nedmontera den destruktiva machokulturen och kämpa för ett jämställt samhälle!

Mvh, Marcus

Oskar Lindgren 6 år sen

Tycker dock att man har lite förståelse för sex om man säger att det är fel att tycka om att spruta sperma och kleta in osv.. Det är en sexuell fantasi precis som det är en sexuell fantasi att tycka om feta eller smala tjejer eller unga och gamla.. Huvudsaken är att man hittar en partner som delar detta i sängen och inte blir tvingad till detta.. Men att trycka ner de som tycker om detta är som att trycka ner någon som gillar att se filmer som saw eller vad det nu än kan vara..

Oskar Lindgren 6 år sen

Men du Marcus att det finns de som inte är feminister är helt enkelt för att vi inte delar tankarna om att kvinnor har det värre än män! Kvinnor har det sämre än män i vissa situationer men vet du vad.. Män har det sämre än kvinnor med i andra! Fixar vi allt vad nu än kvinnor har det sämre i så kommer alltså kvinnor ha det perfekt och vi män har det som vi alltid haft det.. Halvt bra

Marcus 6 år sen

Men du Oskar Lindgren,

Att män ”har det sämre än kvinnor” i vissa situationer är ju även det ett resultat av att vi lever i ett patriarkalt och ojämställt samhälle. Så väl män som kvinnor är med och upprätthåller patriarkatet, det är själva kärnan. Med en feministisk samhällsanalys kan vi krossa detta patriarkat och få ett jämställt samhälle där vi slipper all form av könsdiskriminering. Förstår du? Du måste läsa på mer om feminism och jag rekommenderar dig även att läsa SCBs lathundar om jämställdhet. Att vi lever i ett ojämställt samhälle idag är ingen åsikt, det är fakta.

Oskar Lindgren 6 år sen

Så det du refererar till kallas alltså för equalism? Nej feminism.. Alltså kvinnor inte män det handlar om.. Kanske du som bör läsa på?

Linnea 6 år sen

”Feminism” är ett namn på en rörelse som kämpar för både kvinnor och mäns rättigheter. Tidigare (då kvinnor var omyndiga bebismaskiner som inte fick rösta) låg fokus på att uppvärdera kvinnan och ge henne mer makt och frihet, därav namnet. Idag är dock både mäns och kvinnors rättigheter och frihet frågor som feminismen driver. Anledningen till att namnet är detsamma är att samma värderingar som drivit feminismen historiskt – jämställdhet mellan könen – driver feminismen nu. Man kan också välja att kalla sig för feminist som ett erkännande av tidigare feministers kamp och framgångar, och för att visa att man fortsätter strida samma strid.

Linnea 6 år sen

Exempel på vad feminism kan göra för en man:

En hörnsten i feminismen är att kämpa för ett samhälle där identiteten inte är beroende av könstillhörigheten, vilken könstillhörighet man än anser sig ha. Alltså: bort med könsroller! Låt människor vara så som de vill vara, inte som de förväntas vara. Det måste bli accepterat för män och pojkar att vara svaga, att vara beroende av andra och att prata om sin hälsa och ohälsa. Och vi måste inse att män inte per automatik mår bra och är starka. Som följd skulle en stor andel av alla de unga män som begår självmord kunna upptäckas i tid av människor i omgivningen, eller i större utsträckning själva känna att de kan öppna upp om sina problem och söka hjälp. Vi har idag gjort stora framsteg för att förhindra att kvinnor/flickor tar sina liv, men i fråga om män/pojkar har vi inte kommit alls lika långt. Vi måste helt enkelt förändra vår bild av vad en man ”är”, till att omfatta mer än vad vi ser idag. Målet är alltså att normer bundna till kön helt ska upphöra att existera.

Det är ett område där feminism kan vara bra även för en man. Listar gärna fler vid intresse men det blev lite mycket text här så jag avvaktar.

Oskar Lindgren 6 år sen

Det var bra skrivet Linnea men allt fokus ligger fortfarande på att det är kvinnor som har det dåligt och att män är problemet.. Lyssnar man på Gudrun Schyman så förstår man att det i det hela handlar om kvinnors rätt och att män är vägstenen som står ivägen.. Mansskatt är ju ett roligt exempel tycker jag där man verkligen segmenterar grupper efter kön?

Marcus 6 år sen

Oskar Lindgren, går du fortfarande på gymnasiet? Isf är du varmt välkommen att besöka skolan där jag undervisar så kan du få lära dig mer om ideologin feminism. I övrigt, läs Linneas kommentarer några gånger till. Vill du ha en grundbok att börja med så får du ett tips här: http://libris.kb.se/bib/8724253

Oskar Lindgren 6 år sen

Nej jag är äldre än så men jag förstår att du gärna sätter dig över andra och tar dig an uppdraget att lära ut ett och annat om du får chansen. Tyvärr biter inte dina ord på mig.. Jag jobbar som psykolog och jag förstår ditt problem ;)

Marcus 6 år sen

Oskar Lindgren, ja men då så, då har du ju akademisk erfarenhet och borde kunna klara av att läsa på själv. Var har du läst? Min fru är också psykolog och hade relativt mycket genuspsykologi i sin utbildning.

Oskar Lindgren 6 år sen

Jag har alltid varit utav den typen som förstår mycket på egen hand och behöver inte plugga mycket.. Jag är den som brukar få hjälpa andra att förstå.. Självklart studerade jag annars hade jag inte fått min licens.. Jag har studerat både i Californien och i Berlin. Det är alltid lättare att förstå det alla andra tycker och tänker och enbart ett fåtal ser helheten i det hela.. Jorden var rund du vet inte platt som de flesta utav er skulle trott om ni levde då detta upptäcktes

Marcus 6 år sen

Oskar Lindgren,

å vad spännande med utlandsstudier. Inom vilket fält arbetar du?

Oskar 6 år sen

Jag har jobbat med både klinisk psykologi och social psykologi men jobbar nu med egen forskning med beteende hos barn och vuxna.. Blev uttråkad.. Samlar info om folk på nätet..

Marcus 6 år sen

Oskar Lindgren,

aha, var gjorde du din PTP? Min fru forskar också inom socialpsykologi. Så just nu arbetar du med datainsamling? Intressant.

Oskar Lindgren 6 år sen

Humboldt universitet i Berlin.. Behöver du hela mitt CV med för att lita på att jag vet vad jag talar om?
Vart har du själv fått din lärar utbildning?

Marcus 6 år sen

Oskar Lindgren, jag har läst vid Uppsala. Nej, jag behöver inte hela din CV, men jag blev nyfiken på var du har gjort din PTP (vilket ju inte kan vara i Tyskland) eftersom du uppvisar sådana kunskapsluckor när det kommer till feminstisk analys.

Oskar 6 år sen

Jag tror snarare att det fattas en del i din förståelse för vad jag säger. Vilket fall lägger jag inte ner tid på att förklara för folk med en IQ under 120 för det är bara slösri med min tid..

Marcus 6 år sen

Okej Oskar,

vilken skala använder du dig av? Det betyder alltså att du bara bryr dig om att underbygga din argumentation för att på så vis skapa förståelse för din ståndpunkt då du riktar dig till ca. 9% av befolkningen. Intressant.

Oskar 6 år sen

Det blir ingen argumentation värd att lyssna på om parterna inte är på samma nivå.

Marcus 6 år sen

Hej igen, Oskar, kan inte du berätta hur du avgör min intelligenskvot så här i ett kommentarsfält? Det skulle vara spännande att höra mer om!

Marcus 6 år sen

Tänkte bara flika in och säga att medans jag håller med om det du säger, så är inte mens och sperma jämförelsebart. Sperma är sexualiserat, mens är inte det. Något som kanske skulle kunna jämföras i så fall är Sperma och vätskan som utsöndras under en fontänorgasm/slidsekret, vilket även det är sexualiserat. Vilket alla killar som ger oralsex till tjejer (vilket jag tar förgivet är de flesta) även får i munnen.

Svar på kommentaren:
Marcus 6 år sen

Hej Marcus,
du fokuserar på fel saker. Försök att läsa på om objektifiering och sociala konstruktioner istället.

Mvh, en annan Marcus

Oskar Lindgren 6 år sen

Haha exakt samma som jag hade tänkt säga och så bläddrar jag ner och stannar upp vid din kommentar :P håller med helt enkelt!

Andy 6 år sen

Är det några här som ser kopplingen mellan religion och förtryck av kvinnor? Det är nämligen så att religion är påhittat av män för styra, förtrycka och rättfärdiga dåligt beteende. Läs på om vilken religion som helst så förstår ni varifrån kvinnoförtryck har sitt ursprung.

Svar på kommentaren:
Mikaela 6 år sen

Word!

Lars 6 år sen

Ämnet är viktigt men fakta är INTE att ”Halva jordens befolkning menstruerar” utan möjligtvis att ”cirka hälften av människorna är kvinnor”.

Dessa två är inte alls samma.

Svar på kommentaren:
Mikaela 6 år sen

Så här tolkade jag det; Hälften av jordens befolkning är kvinnor. Den allra största delen av världens kvinnor menstruerar någon period i sitt liv – alltså har hälften av världens befolkning (någon gång) mens! Right?

Johnny 6 år sen

Lars är uppenbarligen autistisk och tolkar allt bokstavligt.

Anders 6 år sen

Bilden är väl inte din?
Upphovsrättsliga intrång, kan ju faktiskt ligga bakom borttagningen.
Tycker annars bilden är otroligt fin, och ser inga problem i att se ett bomullssnöre hängande. Förstår inte hur folk kan få äckelkänslor av det, annat vore kanske om vi fick se en fitta nedkletad i mensblod, precis som jag inte vill se någons röv nedkletad i bajs, eller någon som kissat på sig!

14 årig tjej 6 år sen

jag har läst alla kommentarer och själva inlägget, hur tänker människor?
Vad är så äckligt med mens? Alla tjejer har eller kommer få mens. Det är inget man ska behöva skämmas över. I det landet där dom skiljde tjejerna från resten av folket för att dom har mens, det är så himla vidrigt gjort! Att skämmas är äckligt jobbigt, att få någon att skämmas pga något man inte råför att man har är äckligt och vidrigt. Jag mådde dåligt av att läsa nåra kommentarer, från vad jag tror är vuxna. Ni ska vara förebilder för andra, men det e ni då fan inte så som ni håller på. Varje gång jag får mens så mår jag dåligt, för jag vet att det finns människor som er som tycker att mens är äckligt. Då känner jag mig äcklig.
Det e tråkigt hur okunniga ni är.
Hoppas ni inser att ni är en anledning till ett vridet samhälle.

Svar på kommentaren:
Lisa 5 år sen

Fan vad bra skrivet av dig!

Olle 6 år sen

Måste vara rätt skönt att isolera tjejerna när dom har mens, slipper man ha dom hemma med sitt uppochner hummör. Vilket i sig är likt en schizofren person.

Svar på kommentaren:
Hanna Peach Sjöholm 6 år sen

Ditt försök till att vara rolig misslyckas totalt. Du skulle säkerligen inte vara av samma åsikt om du var spädbarn och din mamma hade mens. Vem skulle ta hand om dig då? Eller möjligtvis isolera din systrar och mamma varje månad. Hade detta varit verklighet för oss hade du inte dragit ett sådant osmakligt ”skämt”.

Lasse 6 år sen

Vet ni varför kvinnor har mens?

För dem förtjänar det!

/ Lasse

Svar på kommentaren:
Sanna 6 år sen

Lasse, det känns som om du försöker vara lite dryg och rolig med din kommentar, är det din intention så tycker jag synd om dig.

Man kan faktiskt se det som att vi förtjänar mens. Jag är tacksam för min mens, min mens visar att min kropp fungerar som den ska. Min kropp, pga att den fungerar har den burit och matat mina två makalösa barn och för det är jag den evigt tacksam!

Så absolut förtjänar vi kvinnor mens, det vi inte förtjänar är att bli undanskuffade och sedda som äckliga när vi har mens!! Hoppas verkligen att du ser det så också och att det var det du menade när du skrev denna kommentar.

Marcus 6 år sen

Snyggt svar, Sanna! Ja Lasse, utan mens skulle inte du och jag finnas, har du tänkt på det?

Kim 6 år sen

Sperma är väl en ännu sämre jämförelse med mens än vad bajs är. De flesta kroppsutsöndringar är saker kroppen behöver göra sig av med (urin, bajs, svett, mens) medan några är utvecklade just för att tas upp av en annan kropp (bröstmjölk, sperma). Det ska väl gå att avstigmatisera *personen* som har mens och ifrågasätta det sociala skamsystemet i Nepal utan att behöva avfärda jämförelser här av själva äckelvärdet inom kategorin avfallsprodukter som bara idioti. Klaga på killar som har oralsexfobi i stället, det är mer jämförbart med att ”ta sperma i ansiktet” än jämförelsen här med att äta ”käka tampong”…

Svar på kommentaren:
Robin 6 år sen

Äru helt dum i huvudet elr? Asså va i helvette?! Sämsta ja hört, du tar fan alla rekord, seriöst. Helt sjukt

lynn 6 år sen

Grymt inlägg! Viktig diskussion att ta enligt mig. Hoppas det öppnar ögonen på ännu flera av oss som läser och att tabun kring mens kan suddas ut i framtiden. Sperma är killarna stolta över och mens skäms tjejerna för, något står ju inte rätt till då. Det förstår väl alla som kan läsa? Vem vill ha min mens i sitt ansikte och i håret? Ungefär lika många som vill ha killars sperma i ansiktet och håret gissar jag. Men inget av dessa två alternativ är bättre än det andra. Båda två är lika meningslösa enligt mig, men kanske roar någon annan? Alla har vi ju olika läggningar, men det ena skall inte vara mer ”rätt” än det andra.

Emma 6 år sen

Du är så himla bra! En av Sveriges bästa förebilder på länge!!:) vi är många som gillar dig, inte bara för din otroliga röst, utan även för de värderingar du står för! Tusen tack:)

Angel 6 år sen

Tack för att du vågar ta upp ett sådant ämne som är så tabu i samhället och alltid varit det.
Personligen tycker jag att bilden är vacker! Den visar något som är ett tecken på en fungerande kvinnokropp.
Visst är det så att man kanske inte kan jämföra sperma och mens, dock förstår nog de flesta av oss som läst ditt inlägg vad du menar, även om en del spelar dumma..

Robert 6 år sen

Ja världen är förjävlig det vet vi redan eller? Och nej du kan inte jämföra sperma med mens, finns miljoner som tycker att sperma är jävligt vidrigt med, och nej jag vill inte se din tampong eller binda men det är la upp till mig eller? Och ja jag vet att det är helt naturligt, och ja sexobjekt finns det både kvinnor och män. Finns bra mycket större problem än detta i världen som man kanske ska tackla först? Klart infon kan bli bättre. Sen kan jag ju lova att alla tjejer som har mens inte känner sig rena och fina, som sagt mensen är till för att visa att allt funkar som det ska. Och ja sex säljer dax att sluta gnälla kanske och sluta stötta det då?

Svar på kommentaren:
Daniem 6 år sen

Klart som fan man kan jämföra sperma och mens…
Sperma är mannens könsceller i en vätska och mensen är tjejens könsceller och vätskan där är blod som fyllt livmodern för att vårda ett eventuellt barn.
Din okunnighet är skrämmande.
Sex säljer helt klart, men betyder det att man ska se det som okej medans något som detta censureras och tas bort?
Som kille som växt upp med pappa, mamma och TRE ÄLDRE SYSTRAR så vet jag ganska mycket om tjejers känslor när de genomgår menstruationen.
Kommer aldrig kunna förstå vad de får igenom utan bara ana det.
Men som kvinnor behandlas runt om i världen p.g.a sin mens är sjukt och skrämmande.
Barn vill de att kvinnorna ska föda åt dem, men utöver det så duger de inte till mycket.
Det äcklar mig.
Och att du kan sitta där och be henne sluta gnälla är vedervärdigt.
Så dags att lära sig respekt tycker jag.

Marcus 6 år sen

Så bra skrivet, Daniem! All heder åt dig! Robert, jag hoppas verkligen att du läser och tar till dig av Daniems kommentar.

Jenny 6 år sen

Robert, du är en jävla idiot. Ursäkta om jag är den som upplyser dig, men du bör inte gå ovetandes genom livet. Hur kan du ”lova att tjejer som har mens inte känner sig rena och fina”..? Känner du dig själv lite äcklig och smutsig så att du antar att din världsbild gäller för alla? Har du mens själv? Jag lovar isåfall att alla killar känner sig lite äcklade av sin sperma – ärligt talat, det luktar inte gott och är kletigt och slemmigt. Vilka problem är viktigare enligt dig? Möjligen något som främst är en mansfråga? Att unga tjejer DÖR är väl en rätt stor sak?

Robert 6 år sen

Ja du vart börjar man? Nej jag tycker inte sperma är jätte gött. Och nej har en massa tjejkompisar och dom har inte känt sig rena och fina när dom haft mens nä, hur vet jag det? Jo dom har alla sagt det. Ja jag sa sluta gnälla ja för det finns så mycket större problem än om du inte får upp en bild på en tjej som har en tampong i sig. Ja du får helt klart tycka att jag är en idiot. Tycker dock kanske att man ska ta en sak i sender så som att stoppa krigen som nu äger rum, all svält, alla som inte ens har rent vatten att dricka varje dag, att det finns folk som som blir massmördade varje dag om du nu tycker jag har en skev bild. Ursäkta att jag inte tycker det är en prio att du känner dig kränkt över att du inte får posta en bild. Sen så skrev jag att infon kan ju bli bättre, och att sluta gnälla, och kanske sluta stötta sexsäljerindustrin. Det är väldigt roligt tycker jag att du tar mig som en kvinnohatande mansgris bara för att jag tycker som jag tycker. Och om du anser att jag har någon manlig fråga i centrum här så är det ju tyvärr du som är en idiot :)

Robert 6 år sen

Och nej jag tycker inte du kan gämföra sperma med mens. Mens är en reningsprosess det är inte sperma

Robert 6 år sen

betyder dock inte att det ena är mindre naturligt än det andra

Marcus 6 år sen

Hej Robert, jag blir så himla nyfiken på hur du arbetar för att stoppa krig, svält, se till att människor får tillgång till rent vatten och förhindra massmord? Jag skulle också vilja engagera mig. Har du några tips?

”Tycker dock kanske att man ska ta en sak i sender så som att stoppa krigen som nu äger rum, all svält, alla som inte ens har rent vatten att dricka varje dag, att det finns folk som som blir massmördade varje dag om du nu tycker jag har en skev bild.”

Karl 6 år sen

Allt är helt rätt.
Men du gör ju allt det där själv – putar med läppar, lägger upp bilder där det verkar till största delen handla om utseende, osv osv osv.

Svar på kommentaren:
Robert 6 år sen

1-0 till Karl

Jenny 6 år sen

Bara för att en tjej putar med läpparna och vill vara fin så är det alltså uteslutet att hon kan TÄNKA på viktiga saker också? Har jag förstått dig korrekt? Ser inte vad detta har med ämnet att göra alls faktiskt. Har du läst? Dyslexi är inte något att skämmas för, ordförståelse bör dock alla över 8 behärska. Frågan är: varför är något så naturligt som mens äckligt? Så äckligt och orent att unga tjejer i vissa länder isoleras. Mens är inte äckligt, blodet är renare än både sperma och bajs. Ingen över 14 år ser väl en normal kroppslig funktion som något att skämmas över? Hos mig är det 2014, vilket år bor du i?

Felix 6 år sen

Skulle snarare ge Karl -3. Dels för att inte ens ha förstått ämnet, dels för att han tycks leva i villfarelsen att snygga tjejer är dumma och (antagligen) att fula är smarta. Så skönt att kunna vara både snygg och smart! Tyvärr får nog Karl aldrig uppleva detta, han kommer att växa upp och bli ihop med en rätt alldaglig och lätt pantad tjej, att döma av hans inlägg.

Beast 6 år sen

1000-0 till Karl
Så trött på dagens feminism äckel som drar ner män för att lyfta upp kvinnor i samhället.
Att ni ska börja ta diskussionen till en så barnslig nivå.

Beast 6 år sen

Jag är inte feminist. Utan jag står för alla människors lika värde. Vem får kliva av den sjunkande båten först? Vem får akuthjälp först? Vem får gå före i den långa kön? Vem är alltid bjuden på alla kostnader när man går ut? Vem är gullig om man rapar och vem är äcklet? Varför ses kvinnan direkt som offer för manntyranni när hon inte kan hitta en bostad. Om en kille tar på en tjej så blir det direkt sexuellt ofredande och våldtäkt om hon inte tycker om det. Men om en tjej tar på en kille så är han bög om han inte tycker om det. Jag kan också ta upp sånna argument som var relevanta för 30 år sen. Men på riktigt, visste du ens att det är mest killar som tar självmord mellan 14-40 år? Just för att de har en sån press på sig från samhället. Redan från årskus 3 så får tjejer gå på Tjejsnack och det erbjuds gruppsamtal hit och dit. Vart finns stödet för framtidens män varför har vi ingen plats att prata ut på? Oj juste, för att vi förväntas ta den hårda smällen och låtsas som ingenting.

Öppna dina ögon och förstå att män är MINST lika utsatta som kvinnor, om inte mer.

Petra 6 år sen

”Beast”, läs på vad feminism handlar om innan du uttrycker dina åsikter. Bara för att feminism liknar ordet feminin så innebär det inte att det står för att kvinnor ska ha mer makt än män, eller att det är mer synd om kvinnor. Dock, om du ser ur ett större perspektiv än vem som betalar på restaurangen eller går före i kön, så är inte ”män MINST lika utsatta som kvinnor”. Det är nämligen männen som har mer makt i dagens samhälle, det är inte så svårt att hitta fakta om det. Männens medelinkomst är högre, det är fler män som har maktpositioner, det är fler kvinnor som blir förtryckta och sexuellt ofredade mm.

Sen får männen mer eller mindre precis lika mycket chans att prata om deras känslor, dock är det samhällets normer som gör så att de inte vågar/ gör det. Och förstå mig inte fel, det är ett stort problem som också borde prioriteras. Men din världsbild om att det är MER synd om männen för att kvinnorna bla. får betalt för sig på restaurangen får mig att se rött.

Marcus 6 år sen

Jättebra svarat, Petra! Beast, läs på! Hoppas att du fortfarande går i gymnasiet så att du kan få hjälp.

”Men om en tjej tar på en kille så är han bög om han inte tycker om det.” Det är just den typ av machokultur och sociala konstruktioner som den feminstiska ideologin vill förändra.
Mvh, Marcus

Robert 6 år sen

tycker ju det är väldigt intressant hur Jenny här börjar med påhopp om dysleksi här. Med tanke på att han säger att du har helt rätt men att du själv stöttar sexobjekten i och med att med denna utseendefixering att man ska försöka se så vacker och sexig ut som möjligt är inte det en jävla dubbelmoral? Så Jenny kan inte du läsa?

Anonym "Hen" 6 år sen

Bra skrivet, världen rör sig och är påväg någonstanns och det är åt helt fel håll! De finns ingen människa som kan stoppa denna utveckling eftersom jorden är dödsdömd men det finns människor som är villiga att offra sin ”status” för att få jordens eländiga utvevkling att gå lite saktare. Det är mycket modigt av människor att våga gå mot strömmen och det är de som kommer längst. Några exempel

Bill gates trodde att mjukvara är värt mer än hårdvara – snuskigt rik

Albert einstein vågade tro på sina ideer och formler – världens mest omtalade fysiker

Martin luther vågade modifiera en världreligion och lyckades sprida den nya *korrekta* versionen av bibeln och religionen över stora delar av världen

Det finns många många fler människor som borde listas men du förstår vad jag menar. :)

Jag tycker att det är bra det du skriver och det kan förhoppningsvis få en del av dina fans och följare att ändra uppfattning om saker och ting men kom ihåg att vi är klumpar tillverkade av bland annat vatten, kol och lite allt möjligt, vi är 70% vattenklumpar som springer runt och gör saker i denna värld. En dag kommer vi alla dö. När vi dör så kommer vi kommas ihåg på olika sätt av våra barn och barnbarn men eftersom jag med stor säkerhet tror att människan kommer att utrota sig själv inom inte allt för lång tid så kan man fråga sig själv ”vad är vitsen med att leva när vi ändå ska dö och aldrig bli ihågkommna?”. Det är speculationer, tankar och ideer som jag skulle kunna prata om i timmar något som jag inte tänker göra i ditt kommentarsfält därför skippar jag det.

Sammanfattning:
Det är bra det du gör men kom ihåg att du kommer behöva ta mycket skit för det men det spelar ingen roll för vi alla kommer en dag att dö. Var rädd om dig själv och dina medmänniskor och oavsett vad som händer så kan du alltid göra något annat, bli anonym och gå under jorden i några år. ;)

Jag skriver nu min epost och kan tillägga för alla läsare att spam kommer att blockeras och anmälas, alla trakaserier kommer att polisanmälas och tro mig lyfter ni ett finger mot mig eller någon annan kommer jag att söka upp er! Om någon har SERIÖSA funderingar och tankar kan ni maila mig på ellerhur@live.se
Mailen har inget värde och är inte kopplad till något konto (hackare har inget att vinna). Om någon trakaserar mig kommer jag polisanmäla er (ni är INTE anonyma) och tar ingen skada av er! (Om ni inte förstår jag har vaccin mot mobbning m.m.). Seriösa ickeskadliga frågor och mail kommer inte att polisanmälas eller sökas upp.
Tack för mig och bli inte deprimerade.

Svar på kommentaren:
Kalle 6 år sen

dett är ohälsosamt att knarka, skriv gärna nytt inlägg när du nyktrat til :)

gjejlon 6 år sen

Jag trodde det var en självklarhet i civiliserad värld !!!
Jag menar det är kvinnans kropp och det är hennes rättighet att visa vad f…hon vill !!!

EvakWh 6 år sen

Att ha mens är väl det naturligaste som finns och något att vara stolt över!. Dels att man har passerat barn- stadiet och börjat bli vuxen, dels att man en dag kanske kan välja att bli gravid! Så se till att fira era döttrar då de får sin första menstruation, de är de som ska bära nästa generation! !!

Svar på kommentaren:
Maly 6 år sen

Har aldrig begripit varför man hela tiden uppmanas att vara STOLT över saker… Att ha mens är en naturlig sak. Punkt. Ska man även vara stolt över att man bajsar, kissar osv? Även dessa helt naturliga saker. Varför kan man inte bara förhålla sig till det som en effekt av hur den kvinnliga delen av människans reproduktionsapprat är konstruerad, utan att behöva prata om vare sig stolthet eller förnedring.

long 6 år sen

de flesta föräldrar är stolta när ens barn gör saker för första gången ex lär sig nya ord, prata, skriva, cykla, hoppa. på samma sätt kan man vara stolt när man får sin första mens. det är ett tecken på att man blir kvinna och att man kommer att kunna få barn. EvakWh sa inte att man ska fira varje mens, på samma sätt som man inte firar varje gång barnet pratar, hoppar eller skriver. tycker det är en fin grej att fira, att man börjar bli vuxen. kan man göra för pojkarna också när de kommer i målbrottet eller nånting som är tecken på att de börjar bli vuxna :)

Göran 6 år sen

visst är mens något naturligt, och inget en kvinna ska skämmas för eller tvingas bort för. Men jag har svårt att se att jag som man ska kunna komma bort från obehagskänslan inför mensblod. Inte för att jag inte vill utan för att präglngen är så stark.

Svar på kommentaren:
Marcus 6 år sen

Hej Göran,

”jag som man”. Vad menar du? Vilken prägling? Jag har inga som helst problem med mensblod och skulle jag ha det hoppas jag verkligen att jag skulle ha vett att hålla tyst om det.

Göran 6 år sen

Marcus,
Jag tror det är viktigt i en diskussion att man för fram vad man verkligen känner, inte vad man borde tycka/känna. Har fru och tonårsdöttrar, mens är inget onaturligt eller fult för mej, men vill inte ha det som samtalsämne vid matbordet.

Marcus 6 år sen

Hej igen, Göran. Menar du att din familj tvingar dig att tala om mens vid ert matbord. Jag förstår inte?

Stefan löven 6 år sen

Mens är så meningslöst. Ok det har en viss betydelse för kvinnor men det skiter man väl i

David Persson 6 år sen

Usch vad det finns hemskheter! Att lämna en stackars flicka bortom resten av civilisationen för att hon har mens är ju så fruktansvärt fel, det är väl inga killar av samma grupp människor som gjort detta som lämnas p.g.a. att de har utlösningar (eller vad det nu heter)?? Och att ha mens är ju som du säger långt från att skita! Du är fantastisk som säger till världen på skarpen och hoppas du når ut till fler människor väl i USA!

Anonym 6 år sen

Min pojkvän tror att tampongen inte har något att göra med att bilden blev borttagen. Han tror att alla bilder som syns att det är nakenhet tas bort.

Svar på kommentaren:
ida 6 år sen

Nja, be då din pojkvän kolla in hashtagen #nakenochorädd på instagram. Över 300 blider med nakna/halvnakna människor.

Kalle 6 år sen

Mens är ju skittäcklit plus tjejer gilar sperma

Svar på kommentaren:
Selma 6 år sen

Varför är det äckligt? Det är ju blod, anledningen till att du ens finns på denna jord. Det enda som är äckligt är väl ditt sätt att tänka på :)

NIwkenHarSwag 6 år sen

hahahaha

David Persson 6 år sen

Öööh, innan du säger så tycker jag att du borde testa själv att ha sperma i ansiktet. Och jag tror inte du har frågat alla världens kvinnor om de gillar att ha sperma på kroppen, så det har du nog inget att säga till om…

Amanda 6 år sen

Tror du verkligen att det är så jävla kul att bli nedsprutad me sperma? Har du smakat nångång, inte så jätte godis liksom. Den enda orsaken till att sperma har blivit ”en obligatorisk del” av sex nuförtiden är att killar ser på porr där kvinnan alltid får kletet i ansiktet/på brösten/ på magen o ”njuter” av det. Det är säkert personligt om man njuter av sperma i ansiktet men ja vågar påstå att en stor del av kvinnorna i världen helst skulle avstå. Det är inte en naturlig del av sexet
och skulle rollerna vara ombytta är det väl killarna som
skulle bli nermensade i slutet av sexet? tror du du skulle njuta av det va? jag är en säkert heterosexuell sjuttonårig tjej som inte alls gillar sperma i ansiktet:)

Violeta 6 år sen

Världen är allt bra upp och ner…
Människor förstör människor, ingen annan enhet här på jorden.. Sorgligt när vi har så mycket att lära oss av varandra genom att ge näring. Människor skulle behöva mer kärlek än egoism. Så vi kan bli kloka istället…

karin 6 år sen

Menstruation är en kvinnas kropps sätt att berätta att hon är fertil, det som kommer ut är inte smuts eller skit utan livmoderslemmhinnan som stöts ut om kvinnan inte blivit gravid. Denna måste förnyas hela tiden och sker alltså ca var 4e vecka. En helt normal process.
Att se det som något orent eller skamligt handlar om okunskap och ignorans. Den man som någon gång vill bli pappa och ser kvinnans menstruation som något äckligt, tänk om! Du kan inte bli pappa om inte kvinnan blöder.
Det går inte att jämföra med något mannen har rent fysiologiskt. Tyvärr måste kunskap spridas, inte bara i länder där man fortfarande lever kvar i den gamla kulturen att kvinnan är oren under den perioden hon blöder. Att förstå människokroppen är en stor vetenskap som många inte bryr sig och därför är vi också rädda när vi vi inte förstår.
Sprid kunskap istället för att klanka ner på varandra. Vi ser saker på olika sätt, det får accepteras, men två fel blir inte ett rätt.

Svar på kommentaren:
Anneli 6 år sen

Bra kommentar!!!

Amanda 6 år sen

Verkligen bra skrivet! Varför skäms vi tjejer över att vi har mens? Och alla reklamer sen där det alltid handlar om att dölja och gömma undan allt som har med ens mens att göra. Satan vad du sprider girlpower!

Erika 6 år sen

Mens är bara äckligt för att vi uppfostrats av samhället att tycka det. Ta en tamping/binda-reklam, vätskan är BLÅ, för att använda röd vätska är för realistiskt = äckligt.
Vi har ingen naturlig relation till våra kroppar, varken kvinnor eller män, men framförallt kvinnor då våra kroppar genomgår fler biologiska förändringar, mens, graviditet, menopaus etc. Vi känner inte våra kroppar, varken lukt, konsistinens, smak, temperatur, sensibilitet, fertilitet, cykler… all denna kännedom och kroppskontroll lämnar vi över till medicinska preparat el invasiva metoder. Helt sjukt.

Objektifieringen och distansen från kvinnokroppen i dess naturliga och biologiska form, är sjuklig och skapar tyvärr dessa åsikter och attityder hos allmänheten, ”Det är äckligt”. Nej, ignoransen och okunskapen är Äcklig, inte kropparna.

Svar på kommentaren:
Pernilla 6 år sen

Men tycker du att det är fräscht med sperma? Bajs? Urin??? Det är ganska många som tycker blod är obehagligt i största allmänhet, som är spruträdda osv. Det är helt naturligt, jag köper tamponger utan att ens tänka när jag är i affären men jag tycker det är ofräscht när en kroppsvätska rinner utanför mina trosor (om man blöder för mycket)

Kristina 6 år sen

Så sant det du skriver!!!!!

Sandra :) 6 år sen

Det här med maskeradkläder är ju också helt vrikat, så tjejen ska ta av sig kläder å killen ha mer kläder på sig tbx som dom visar här http://www.lajkat.se/22-sexistiska-halloween-drakter-som-visar-att-samhallet-ar-skevt/

Matilda 6 år sen

Hej, omg du har så fullständigt fucking rätt med ditt inlägg! Blir så frustrerad på alla puckon där ute som inte inser att vi kvinnor förtrycks 24/7 och inte ens kan komma på tanken att sätta sig in i våran situation eller öppna ögonen. Att normalisera och prata är enda lösningen. Okunskapen måste bekämpas!

Svar på kommentaren:
Pernilla 6 år sen

Lilla Matilda?! Hur är din sits? Bor du i Nepal??? Eller kan du sitta och titta på olika bloggar dagarna i enda o måla läpparna i senaste färgen???? Att folk säger vad de tycker innebär inte att de är puckon.

Pernilla 6 år sen

Ärligt talat. Sensur i all dess form är en del av samhället. Hur många bilder fixar du själv och varför sminkar du dig?! Tycker kommentaren om dina ögonfransar var klockren. Jag vill inte heller ha ett foto på min vägg som är konst (foto=konst) där det syns ett tampongsnöre. Det är äckligt. Jag hade inte velat ha sperma heller. Vissa saker kanske ska ta sin tid och allt ska inte funderas över. Min dotter har det tillräckligt tufft i dagens sjuka kommunikativa samhälle som det är där selfies och bloggare är något som dagligen händer. Framför allt. Gör inte detta till en man/ kvinnofråga. Ni har ingen aning om varför eller vilka kön som valt att ta bort bilden. Det handlar inte om kvinnosyn alls utan vad som säljer och vad folk vill se. Du vill inte se någons rumphål med bajs i och du vill inte se en kille komma på bild heller och de hade försvunnit lika snabbt…

Svar på kommentaren:
Louise 6 år sen

Jämför du verkligen en ciskvinnas menstruation med avföring? Det är väl självklart att censur är en del av samhället (det är svårt att komma ifrån), men det är inte det detta handlar om. Det handlar om hur obekvämt samhället är med allt som har att göra med kvinnors kroppsfunktioner. Jag kan lova dig att jag har kunnat prata om mäns kroppar och sperma sedan sjunde klass, fast fem år senare så kan jag fortfarande knappt tala om min mens med kvinnliga vänner.
Vad som säljer säger du? Hon vet inte vilket kön som tog bort bilden? Spelar detta verkligen någon roll? Även en kvinna kan själv vara misogynistiskt, jag tror att de flesta tjejer och kvinnor kan säkert säga att de någon gång sett ner på sig själv och andra tjejer. Dessutom, Pernilla, så var detta ingen grafisk bild på en blodig tampong, en använd binda eller blodet som forsar ut från personens kropp. Detta var en bild på ett snöre och modellens ben i profil. Bilden visar inte personens kön, bara som sagt hens ben och en liten bit av hens rumpa. Är denna störande? Verkligen? Skrämmer det lilla snöret och de svartvita benen dig så mycket?

Marcus 6 år sen

Så bra skrivet, Louise! Lugna ner dig Pernilla och läs på om strukturer och objektifiering så att du kan engagera dig i den feministiska kampen och vara en förebild för ditt barn.

Evelina 6 år sen

Så himla bra skrivet! Jag håller med fullständigt!

John Eriksson 6 år sen

Censur i alla dess former är äckligt. Att ta bort den bilden från insta tycker jag var väldigt fel av dem. tyvärr är dagens censur värre än någonsin och väldigt godtycklig utan några regler att förhålla sig till. Ofta skriver villkoren att det inte är tillåtet att lägga upp bilder som kan upplevas som stötande. Men det kan ju alla sorters innehåll, av någon.

För övrigt är det ju jävligt märkligt hur tjejerna i neapel kan anses vara så äckliga när de mensar att de måste sova i ett skjul, men att våldta dem är inte lika äckligt? Stoppa snoppen i det? De har ju inte någon häst hemma på loftet alls.

A. 6 år sen

Du borde försöka vara mer inblandad i hur dina musikvideos ser ut i framtiden. :) Man kan göra mycket där, istället för att bara spela på stereotyper. Snygg tjej dansar och sjunger om Bad Boys, snygg tjej tittar på när kille åker runt på motorcykel, o.s.v.

Svar på kommentaren:
Leona 6 år sen

Det är ju verkligen inte samma sak, hon uttalar sig om att om att tjejer med mens inte ska smutskastas. Hon skrev inte att det var fel att visa lätt klädda tjejer, utan att det är fel att man får visa det och inte en kvinna med mens.

Johanna 6 år sen

Nej att jämföra sperma och mens funkar inte. Sperma kan jämföras med fontänorgasm inte med blod och slemklumpar.
Mens är inget fint och kommer aldrig bli, tur jag slipper skiten.

Svar på kommentaren:
Robban 6 år sen

Precis detta skrev jag för ca 2 timmar sen, men hon skribenten raderar visst inlägg som bevisligen är för sanna:

Du har tappat det helt när du jämför sperma med mens. Motsvarigheten till sperma är en kvinnlig ejakulation, fontänorgasm. Mens är en typ av avföring som kroppen vill göra sig av med. Läs på…

Helmetmonkey 6 år sen

Felaktig info. Halva av världens befolkning menstruerar inte.

Svar på kommentaren:
Angel 6 år sen

Helt ovidkommande i sammanhanget. Har du inget vettigt att tillföra diskussionen kan du lika gärna låta andra som har något att säga göra det och själv låta bli!
Faktum är att de allra flesta kvinnor kommer att blöda månatligt under en längre tid av livet och detta för att kvinnokroppen funkar så. Så enkelt är det bara!

Josef 6 år sen

Så… Det här inlägget kom till för att Instagram tog bort en bild? Det kan inte vara lätt att bli så arg för så lite.

Svar på kommentaren:
skalman 6 år sen

Tror du missuppfattat lite.. Ilskan är inte över att de tagit bort bilden, utan VARFÖR de tog bort den.

Camilla 6 år sen

Så sant det du skriver. Jag håller med dig helt. Bra gjort.

Jasminka 6 år sen

Håller helt med, helt sjukt är det. Säger inte heller nåt om vare sig Christy Macks eller Jodie Marsh bilder men dom avslöjar definitivt med än denna. Det är tyvärr som du säger, så länge sexig o tillgänglig kvinnokropp så äre okej men så fort det är amning eller nåt annat fullt naturligt så blir det genast borttaget & ”förbannat”. Tröttsamt att så många inte fattar just vad sexualisering av kvinnokroppen är och hur mycket kvinnor o flickor världen över påverkas av det VARJE dag. Bra inlägg!!

Barbro 6 år sen

60-årig tant håller fullständigt med dig. Hur gärna vi än försöker inbilla oss att vi lever jämställt i Sverige t ex så är det de patriarkaliska värdegrunderna som styr i världen!

Svar på kommentaren:
karin 6 år sen

Så är det Även inom feminismen råder personkult och hierarki. Strukturerna sitter hårt och fsdt

Patrik 6 år sen

Väl rutet!
Detta är ett av många sätt som kvinnor/flickor i många delar av världen hålls tillbaka på…

Okunskap och traditioner grundade i detta är bland det värsta som kan förneka en människa de mest grundläggande rättigheter…

Anonym 6 år sen

När man gör ett uttalande ska man förstås ha giltiga argument till det. Vad är giltiga argument? Det går att diskutera, dock ett uttalande kan vem som helst göra! Om någon väljer att jämföra mannens sperma med kvinnans mens så är det helt okej om det finns argument till grunden. Exempel :

– Vill du ha sperma över ansiktet?
– Nej
– Varför?
– För jag tycker det är obekvämt och äckligt!

En man kanske heller inte vill ha sex med en kvinna som har mens för exakt samma anledning, man tycker att det är äckligt med blod.

Men såklart, att tvinga kvinnor gå runt med slöja, inte visa sin kropp, inte få göra som hon vill med sin kropp det är inte framsteg mot ett utopiskt samhälle! Men komihåg att samma uttalande går att göra för män => Män har rätt till sin kropp precis på samma sätt som kvinnor! Men såklart är inte den sista meningen jag nyss skrev helt sanning ännu…

Stefan 6 år sen

Jättebra inlägg! Som man och farsa till tre vuxna barn, och med en stor kärlek till kvinnor i allmänhet, så kan jag bara säga att jag ALDRIG uppfattat mens i sig, eller sex med en kvinna som haft mens, som oangenämt.

Svar på kommentaren:
Jenni 6 år sen

Stefan, jag tycker om dig.

Helene af Geijersstam Ottow 6 år sen

Hej!
Härligt med en så modig, mogen och klok tjej! All heder åt dig. Jag blir så djupt imponerad ditt engagemang och kloka åsikter. Tänker på hur jag själv var i din ålder och blir än mer impad, du har förmågan formulera dig, är konkret och rak och fokuserar på det verkliga och viktiga. Trots att du lätt skulle kunna rida bekvämt på enbart din skönhet och talang. Snyggt, du ger hopp om framtiden.
Hejar på dig.
Kram, Helene 49

Iris 6 år sen

För att inte tala om att ’mens’ i reklamer alltid är blå, eller ja, det kanske ska vara det och det bara är något fel på mig?

Victor 6 år sen

Förstår inte hur man kan tycka bilden eller tampongsnöret är så motbjudande. Om man nu måste jämföra kan man likställa det med att ladda upp en bild på en toarulle. Alla vet vad den används till, men ingen har något emot det. I bilden ser vi inte mensen eller var snöret har sitt ursprung, men folk äcklas över bilden man får i huvudet och vad den associeras till. Det förekommer inget blod, bajs, kiss eller sperma på bilden men det jag tror folk och framförallt män blir så upprörda över är att deras objektifierade bild av kvinnokroppen förstörs när de får syn på tampongsnöret, men det är ju så det ser ut, i alla fall ett par dagar i månaden. Det jag menar väldigt förenklat är att om man går och drar ner byxorna på varenda person hittar så finns det (förhoppningsvis) inte sperma, bajs eller kiss i byxorna, men tamponger – och det är verkligheten. En kvinna kan inte välja att helt plötsligt inte ha mens längre.

Svar på kommentaren:
Eric 6 år sen

Är det inte lite mer att jämföra med bild på någon som torkar sig med papper? För tampongen på bilden är ju faktiskt i användning . Att ta ett kort på en toa rulle är väl lite som att jämföra med en tampong som ligger på bordet? :)

Victor 6 år sen

Jo, det är väl mer riktigt att det exemplet är närmre än tampong på bordet – men inte alls samma sak som att en person torkar sig. Alla personer går på toa, och när man torkat sig är man färdig med det. Det jag menar med mitt inlägg är att en kvinna inte kan gå på toaletten och få det överstökat, utan det är så det ser ut. Folk går inte omkring med toapapper i byxorna för att förhindra eventuell ofrivillig tarmuttömning

Enrico 6 år sen

Problemet är aldrig där förrens du gör det till ett problem, som du tror du kommer kunna lösa med det du skriver, att killars sperma=mens. Läs på lite, skaffa erfarenhet, lämna datorn, mobilen och möjligtvis internet bakom dig så har du möjligtvis en chans att förändra något.

Svar på kommentaren:
Marcus 6 år sen

Hej Enrico,

vad är det du inte anser vara ett problem?

Victor 6 år sen

Marcus, vilken krigare du är. Du ska ha mycket credd mannen!

Enrico, det var inte ett problem för dig förrän du läste detta inlägg… Ryck upp dig.

Marcus 6 år sen

Detsamma Victor!

Janne.J 6 år sen

Vet inte om nån av bilderna är ok som du beskriver.Givetvis far kvinnor världen över illa av konstiga och dumma seder o ritter men även om inget är perfekt så lär man väl säga att vi kommit en bra bit på vägen i vårt land. eller? tråkigt med alla elaka kommentarer då det är viktigt att belysa alla orättvisor som finns i vår värld.

Eva Green 6 år sen

Jag har inte läst alla kommentarer men JAG tycker att du är en ovanligt klok tjej och applåderar inlägget! Tack, å alla tjejers vägnar i hela världen!

M 6 år sen

Här syns varken tampong eller mens, enbart ett snöre. Utan snöret hade somliga säkert tyckt att bilden var ”vacker” eller t.o.m ”tändande”. Var inte så oerhört egoistiskt barnsliga och sluta istället tro att kvinnans kropp och kön har någon som helst förankring till vad DU VILL ELLER INTE VILL SE. Ingen förespråkar att det skall vara blod (oavsett var det kommer ifrån) och/eller sperma på bild överallt. Ingen. Det handlar om att kvinnor ej skall behöva gömma det faktum att mens existerar – att det är en stor del som påverkar livet och kvinnor måste få öppet diskutera det om de vill det. Då menas inte nödvändigtvis detaljerade beskrivningar om hur blodet råkar se ut och te sig , men kvinnan ska inte skämmas för att hon menstruerar. Det hör till att bli och vara vuxen. Det männen kan göra är att sluta leva i villfarelsen att kvinnan har någon form av uppgift att vara en oändlig källa till njutning för männen och då särskilt hennes kön. Ibland kommer blod därifrån. Get over it.

Svar på kommentaren:
Victor 6 år sen

riktigt bra sagt

Leona 6 år sen

respekt till dig!

Eva-Lotta 6 år sen

Helt rätt. Så jäkla bra skrivet. Det är så felvinklat i denna värld. Amning och mens som är det naturliga accepteras inte och bilder som sexualliserar kvinnan accepteras.. nej, det ahr gått för långt!

anon 6 år sen

Är du helt dum? Du drar idiotiska kopplingar mellan saker som inte alls är relaterade till varandra, du drar alla över en kant och yttrar dig som om tjejer måste ta sperma i ansiktet eller över brösten, och som om tjejer är tvungna att ta slampiga bilder. Denna bilden som du lade upp tillsammans med inlägget är inte Svenskt, och det är inte Svenskar som har reagerat så starkt på det. Sure, några kanske anser att mens är äckligt men majoriteten tar det som det är – något naturligt. Inte bara detta, men du antyder också att halvs jordens befolkning är kvinnor. Det är fel, då män motsvarar lite mer än 51% av jordens befolkning. Det är också fel att säga att alla kvinnor menstruerar, för det är inte heller sant. Din Svenska är hemsk och dina ”fakta” är allt annat än sanna. Jag står gärna bakom acceptans, jämlikhet och all sån skit, men när någon lägger fram allt detta på ett sånt klantigt sätt så kan jag inte låta bli av att bli frustrerad.

Svar på kommentaren:
Fredric 6 år sen

Innan du lägger upp en kommentar om hur ’fel’ hon har så kanske du skulle vilja läsa igenom texten noggrant. Det du har påpekat har hon inte ens skrivit. Till exempel ’Alla kvinnor menstruerar’. Hon skrev ’nästan alla kvinnor menstruerar’. Stor skillnad. Så innan du hoppar på någon nästa gång; var säker på vad du säger. Sopa.

Däremot så är det jävligt dumt att jämföra mens med sperma… kvinnors motsvarighet av sperma är deras egna ejukalation aka fontänorgasm.

Marcus 6 år sen

Hej anon,

Svenska stavas med litet s (om inte ordet inleder en mening förstås). I övrigt: läs på om patriarkatet. Jag stannar där.

Jossan 6 år sen

Word sistah! Nu känner sig pojkarna kränkta och gör allt för att deras älskade sperma inte ska blandas ihop och jämföras med kvinnornas äckliga livmodersavskräde. För det vet väl alla, att kvinnor bajsar ur två hål, medan männen endast är försett med ett sådant. Mens är bara äckligt för att folk indiktrineras i att det ska vara äckligt. Själv förstår jag inte vad som skulle vara äckligt. Det är blod, helt jävla vanligt blod som bebisen ni inte lyckades befrukta skulle ha använt sig av. That’s it.

Svar på kommentaren:
Jossan 6 år sen

Jag får väl börja med att kommentera min egen kommentar då. Varför lär man sig aldrig läxan att läsa igenom det man skrivit innan man postat? Nåväl, det är naturligtvis inte någon bebis pojkarna ska befrukta utan ett ägg, som i sin tur ska bli en bebis! Sedan heter det indoktrinera och inte indiktrinera. Suck…

V 6 år sen

Älskar ditt inlägg!!

Emily 6 år sen

Klockrent skrivet!! Du har såååå rätt!!!

Robban 6 år sen

Du har tappat det helt när du jämför sperma med mens. Motsvarigheten till sperma är en kvinnlig ejakulation, fontänorgasm. Mens är en typ av avföring som kroppen vill göra sig av med. Läs på…

Svar på kommentaren:
RSl 6 år sen

Motsvarigheten till mannens sperma är en kvinnas ejakulation? Helt ärligt, du är helt ute och cyklar. Lär dig att förstå sammanhanget i rätt kontext! Vad hon menar är att MANNENS SPERMA BEHÖVS FÖR BEFRUKTNING, kvinnan behöver ha menstruation varje månad för att kunna bli gravid (oftast). Utan mens så kan de flesta kvinnorna inte ens få barn. Så därav jämförelsen att båda är viktiga för mannen och kvinnans produktion och för befruktning! En kvinnas orgasm ’fontänorgasm’ har ingen betydelse i relation till befruktning.

Marcus 6 år sen

Hej Robban,

du fokuserar på fel saker. Försök att läsa på om sociala konstruktioner istället.

Linda 6 år sen

Blir inte ägget befruktat av mannens spermier, stöts ägget ut i form av mens. Av mannens utlösning behövs ju bara en spermie så det som kommer ut är ”rester” Allt behövs ju inte, right? Att jämföra mens och avföring är anmärkningsvärt, det är ju inte samma sak. Den jämförelsen blir ju inte rättvis, det blir ju som att jämföra rester av sperma med avföring då, eller hur. Om vi ska spela dumma alltså

Hanna 6 år sen

Avföring är en del av kroppens slutprodukt som inte tagits upp i metabolismen medan mens är en hinna som varje månad går sönder för att kvinnan inte är befruktad. I anatomi sa min manliga professor att en man borde ejakulera minst en gång i veckan för att må bra. (Man skulle då kunna jämföra sperma med mens då dem någon gång under månaden måste ut från kroppen då det ska bildas nya celler!) Därav skulle jag se det som en utsöndring och inte avföring, om man ser till grunden av deras beståndsdelar förutom järnet så har dem på ett ungefär samma beståndsdelar utifrån en biokemisk synpunkt. Informera dig lite innan du skriver strunt och uppmanar folk till att läsa på! – student i farmaci på avancerad nivå.

Bruno 6 år sen

Zahra får objektifiera sig själv med opraktiska och obekväma kläder, poser, en jävla massa smink och whatnot men modellen i reklamen får det ABSOLUT INTE för då är det förtryck! Stackars lilla Zahra har det så jobbigt i livet.

Jakob 6 år sen

Hur kan du jämföra mens med sperma? Motsvarigheten hos tjejer är ju självklart fittsaft. Både mens och bajs är något oönskat så jämförelsen i sig är inget fel på. Det du säger att killar vill tjejer ska ta sperma i ansiktet? Jag vet många tjejer som vill att killar ska slicka dom och då får de fittsaft i hela ansiktet, så vart är problemet?

Svar på kommentaren:
Victor 6 år sen

du missar poängen

Sussie 6 år sen

Nu är det ju så att sperma råkar smaka fruktansvärt illa vilket fittsaft inte gör. Dessutom är det något som ingen tjej tycker är speciellt trevligt egentligen (sorry to burst your bubble). Det hamnar överallt, smakar äckligt och kladdar ner både en själv och lakan. Om det är ett allmänt faktum att tjejer ska både svälja sperma och få det kletat överallt så tycker jag att tjejernas rätt till att mens accepteras och slutar vara tabu (dessutom är mens HELT naturligt och inget vi kan styra) det MINSTA vi kan begära. Väx upp lite va? Det är bara blod.

Marcus 6 år sen

Hej Jakob,

är mens något oönskat? Oönskat av vem? Utan mens hade du inte funnits.

Erik 6 år sen

Sussie,
Jag tror varken sperma eller fittsaft smakar sådär underbart, dock klagar ofta min respektive på min andedräkt efter oralt samlag medan jag inte störs nämnvärt av hennes. Även, vill jag påstå, fittsaft hamnar på lakan, lukten går inte bort och det tar tid att bli av med även efter mun och handtvagning med tvål. Jag håller absolut med dig att även sperma är jobbigt att hantera, förstås.

I ett befruktningssammanhang håller jag med artikelförfattaren i jämförelsen mellan sperma och mens, i ett sexuellt sammanhang är jag däremot mer tveksam. Jag har aldrig haft oralt samlag under min respektives mens och tror inte jag kommer att ha det heller. Har använt fingrar några gånger och resultatet vill vi nog båda undvika. Du torde veta hur svårt blod kan vara att få bort från lakan och kläder, min tur till tvättstugan dagen efter var mer eller mindre ett tvång.

I övrigt, bra artikel som väcker goda poäng.

Leona 6 år sen

KAN VI SLUTA TJATA OM ATT HON JÄMFÖR MENS MED SPERMA, är det det ända ni har fått ut av det här inlägget? ho jämför dem för att de båda tillhör befruktnings processen. Att jämföra mens med avföring är väll inte heller rätt? Hon har skrivit ett helt inlägg om hur kvinnor dör för att mens smutskastas, och det ända ni tänker på är eran jävla sperma.

Erik 6 år sen

De sakerna du poängterar är för min del meninglösa att kommentera vidare på? Jag håller med, det är inte bra. Vad mer kan man säga om saken menar du? Jag tar åt mig det som jag tycker stämmer och reagerar och kommenterar på det jag inte håller med om eller anser kan utvecklas. I detta fall reagerade en stor del av läsarna just på detta stycket och således kan det eventuellt omformuleras för att få fler läsare att sympatisera med författaren av ovanstående inlägg. Detta torde väl trots allt vara syftet? Att informera och att få fram sin poäng till personer som inte är insatta om problemet eller väljer att ignorera det? Att bara skriva till de som redan håller med tenderar inte utveckla förståelsen eller sympatin för en fråga.
I mitt fall reagerade jag på den ensidiga inställning Sussie apterade i sitt inlägg.
Var vänlig sluta släng runt ”er” och ”vi”, det främjar knappast diskussionsklimatet, snarare tvärt om. Det finns inga sidor i denna diskussion och att försöka skapa sidor kommer bara göra det svårare att få fram budskapet.
För övrigt, ingen har påstått att det är rätt att jämföra mens med avföring.

Carolina 6 år sen

Motsvarigheten till mannens sperma är en kvinnas ejakulation? Helt ärligt, du är helt ute och cyklar. Lär dig att förstå sammanhanget i rätt kontext! Vad hon menar är att MANNENS SPERMA BEHÖVS FÖR BEFRUKTNING, kvinnan behöver ha menstruation varje månad för att kunna bli gravid (oftast). Utan mens så kan de flesta kvinnorna inte ens få barn. Så därav jämförelsen att båda är viktiga för mannen och kvinnans produktion och för befruktning! En kvinnas orgasm ‘fontänorgasm’ har ingen betydelse i relation till befruktning.

Kopierade från en fruktansvärt klok människa i en annan kommentar.

Fredrika 6 år sen

Skitbra skrivet!!!! Allt du säger är helt rätt! fortsätt så! :)

bus 6 år sen

Det här har ingenting med mens och göra, men en naken rumpa är för mycket! Kanske fröken borde lugna ner sig lite…

Lotta 6 år sen

Så jävla bra skrivet!

Fitore 6 år sen

You go girl! Tell em’!

. 6 år sen

Håller med dem som säger att du borde göra musik kring alla dina tankar och åsikter! Blir bara så otroligt trött på att kvinnorna hela tiden ska nedvärderas, vi alla är människor och borde alla stöttas oavsett om man är man, kvinna, queer, transa osv. ALLA ska få bli accepterade, och det är därför du aldrig får sluta med att vara dig själv, sluta aldrig med att uttrycka dina åsikter för dem är grymma precis som du!

KlasBanan 6 år sen

Du e så klok å smart! En förebild för starka unga tjejer!

Malin A. Fridh 6 år sen

All the awards!

Johanna 6 år sen

Så ayy Imaoo, då borde du rimligtvis bli otroligt äcklad av att se en toapappersrulle eftersom den fyller samma funktion som en tampong? Det har inte stått ngt om att lägga ut bilder på blodiga tamponger… Suck

Anna 6 år sen

Nu togs ju bort bilden ner pga Instagrams nolltolerans mot nakna rumpor och inte för att den är relaterad till mens men OK

Svar på kommentaren:
Sandra 6 år sen

Så du tror att bilden inte censurerats om samma bild haft ett band i sidan som skulle kunnat vara en del av en stringtrosa?

A. 6 år sen

Ja, vill man ändra sånt här måste man protestera mot storföretag som Apple, Facebook (som äger Instagram), Google, Microsoft och andra storföretag från USA som ”äger hela internet” (ni fattar vad jag menar) och bestämmer vad som ska vara tillåtet och inte och dessutom övervakar allt vi gör. Men det vill inte folk för folk tycker ju om tjänsterna som erbjuds och har accepterat reglerna och avtalen om vad som får publiceras.

Anna 6 år sen

Asså det här med juridik är inte enkelt och det blandar sig inte ihop med relativitet och vad vi anser vara naket. Nu har jag inte läst HELA Instagrams avtal men det står definitivt en definition av ”naket” där (eftersom det måste göra det) och om bilden inte hade överskridit den definitionen så tror jag inte att bilden ahade tagits bort nej.

Det här får mig att tänka på när sångerskan Taylor Momsen från The pretty reckless stod på scen en gång för något år sedan i sina minimala kläder som hon alltid brukar ha, typ en kort kjol och linne eller så, men det som var annorlunda den gången var att en fotograf tog bild på hennes underdel och då kunde man se ett tampongsnöre som hade letat sig ut och hängde längs med innerlåret. Om man zoomade in mycket på bilden. Hennes fans blev ”chockade”, det blev en ”skandal” och folk spekulerade i ifall hon hade valt att visa snöret med flit för att ”provocera”. Ingen tänkte på att snöret kanske råkat trilla ut från troskanten när hon dansat runt eller whatever. Det var ”fruktansvärt” enligt media iaf. Helt jävla sjuka reaktioner. Googla ”Taylor Momsen + tampon string” så får du se. Jäkla människor alltså.

Tom 6 år sen

Jag läser Saras text och tänker att det är mycket bra skrivet, men att hon ändå måste överdriva lite när hon beskriver de kommentarer hon har fått på Insta efter att hon hade lagt upp bilden. Men av ett antal av kommentarerna här att döma så överdriver hon inte alls.

Shit Alabama, somliga är ju helt tomma i huvudet.

Guran 6 år sen

Mycket bra skrivet!
Tänker inte ge mig in i diskussionen om vad som är äckligt eller inte eftersom allt som ovan diskuterats är normala kroppsliga funktioner och således inte borde vara mer eller mindre äckliga. Däremot är det ju så att genom historia, kultur och tradition tillåts kvinnors kroppar i princip inte ha några som helst andra funktioner än att tillfredsställa mannen och för reproduktion (även om det senare också är omgärdat av en massa tabun). Kvinnor får ju knappt ens svettas, i vart fall inte lukta svett, medan lite svettlukt på en man väl bara anses ”manligt”?! Medan många män tycker det är helt ok att ställa sig och kissa lite vart som helst förväntas kvinnor gömma sig och stänga in sig även om det innebär att hon måste hålla sig så länge att hon riskerar urinvägsinfektion. Och då kan vi ju ändå konstatera att det syns väldigt mycket mindre av en kvinnas intima delar än av en mans i samma situation. Då ska vi inte tala om att bajsa. Jag har hört om tjejer som inte törs gå på toaletten och bajsa hemma hos pojkvännen eller någon annanstans än i egna hemmet för att de är rädda att det ska märkas (eller ännu värre, gud förbjude, lukta!!) att de faktiskt har dessa behov, även om det riskerar leda till förstoppning. Det är ju helt sjukt.
Om män har svårt att acceptera dessa fullt normala funktioner hos både män och kvinnor så blir det väl än svårare med något de inte alls förstår sig på eller har erfarenhet av antar jag. Fast jag måste säga att jag mött många män som inte alls tycks ha problem med mens. Liksom jag faktiskt också måste säga att jag hittills aldrig mött en kvinna som sagt sig bli upphetsad av att ha sperma i ansiktet. Snarare ett obehag som hon är villig att utsätta sig för för att göra sin partner glad. Ledsen om det gjorde er besvikna killar.
Fram för kropparnas och själarnas jämställdhet!

Svar på kommentaren:
Nille 6 år sen

Håller med, och när vi ändå håller på så tycker jag att instagram borde tillåta oss killar att ladda upp lite bilder på t.ex. sperma, t.ex. i tjejers ansikten, det är ju ändå naturligt med sperma. Inget ska ju censureras eller hållas privat, allt är ju naturligt! LEVE REVOLUTIONEN

Marcus 6 år sen

Hej Nille,

vad menar du?

Guran 6 år sen

Nille, jag menade inte att det inte finns sådant som bör vara privat, snarare ville jag peka på hur otroligt ojämlikt vi ser på vad som bör vara privat och vad som kan visas. Kanske det är så att män borde fundera lite mer över att dölja vissa kroppsliga funktioner?!
Och det där du skriver om att ladda upp bilder är ju bara trams. Det lär finnas otroligt mycket mer bilder därute på sperma som sprutar lite överallt, hela porrindustrin lever väl på det.

Ditte 6 år sen

Väldigt bra inlägg! Det är inte bara du håller med dig till 100%!

= ) 6 år sen

skriv en låt om feminism!

sandra 6 år sen

Äntligen någon som har fattat! Så glad att läsa sånt här … fortsätt med dina grymma ord och sätt dom på plats!

A. 6 år sen

Om du omvandlar ditt engagemang för såna här frågor in i din musik så tror jag det kommer bli riktigt bra. Alltså texter som handlar om såna här frågor? Det hör man inte ofta liksom. Skulle få folk att reagera. Finns så många texter om kärlek och fest ändå. :)

Svar på kommentaren:
Marcus 6 år sen

Håller med dig, A.

Musiktips: lyssna t.ex. på Riot med Säkert!

Amand 6 år sen

Kunde inte hålla med dig mer!!!!! Så sjukt bra skrivet

Steven 6 år sen

Diarrhea is also very natural and we all expeience no matter male or female, so should we show pictures of it everywhere? Also, would you react the same way if it was a man’s private body part? Sure not, stop being a hypocrite.

Svar på kommentaren:
Marcus 6 år sen

Dear Steven! A tampon string and diarreha? Please read the text and look at the picture one more time! And please do not miss the point next time.

Leona 6 år sen

why so stupid?

Kenny Strömberg 6 år sen

Hur jag trillade in på din blogg och detta inlägg vet jag inte, denna fantastiska mediavärld! Hur som helst, jag ville mest, eller nej jag kände mig nästan tvungen att åtminstone lämna en liten kommentar. Jag tycker det var väldigt bra skrivet, och jag håller med dig fullständigt! Överdrivet mycket mer än så har jag väl för tillfället inte att tillägga. Tack, du är Chef, fortsätt med det.

M.v.h, Kenny S.J Strömberg

Cattis 6 år sen

Råkade bara komma över ditt superba inlägg. Egentligen är det ju bara tragiskt att det ens behövs ett sådant inlägg – eller hur! Kroppsvätskor av olika slag och av olika anledningar men ”Pure natural”!
Utan mens inga kids ( inte heller några pojkar)
Tyvärr är det ju oftast så att idioterna ( förtryckare) syns och
hörs mest. Alla vettiga människor dvs både män och kvinnor behöver därför synas mer och stå upp för ett jämlikt och humanistiskt samhälle!

Svar på kommentaren:
Marcus 6 år sen

Instämmer helt med dig, Cattis, bra skrivet!

W 6 år sen

Jag tycker bara att man ska avstå från att ens visa något så’nt. Det är ju ingen som vill höra om hur skönt det var att skita eller pissa imorse eller ja hur blodig din mens var. Det är en social norm att inte prata öppet och högt om sådana saker som folk inte vill höra, och det får ni fan respektera. Det hade väl blivit samma reaktion om inte värre ifall det var en bild på en killes ben med sperma på golvet som jag läste i en tidigare kommentar.

Svar på kommentaren:
Marcus 6 år sen

W,

du menar avstå från att visa ett vitt tampongsnöre? Varför?

Lennart 6 år sen

Du läste inte artikeln va??? Förstod du budskapet bakom bilden??

ayy lmaoo 6 år sen

Håller med fullständigt, ska jag ta bilder på innehållet i toastolen efter användning och lägga upp på instagram?

t 6 år sen

Vore det inte vettigare att bryta normerna så att folk blir bekväma med att prata om dessa saker? Folk vill inte höra sånt för att man bivit intalad att sånt är äckligt. Men samtidigt är det de mest naturliga sakerna att göra i världen. Det är vi själva som sätter normerna, då kan vi också bryta dem.

Marcus 6 år sen

ayy Imaoo,

hur fungerar din liknelse? Jag förstår inte.

Nenne 6 år sen

Jämföra ett tampongsnöre med att publicera sitt kiss och bajs? For real? Jösses. Tampongsnöret borde isf jämföras med toapapper. Man ser inget blod på bilden, man ser en liten bit av ett snöre. Herregud, en del borde aldrig fått äntra livmodern på något sätt…

Lennart 6 år sen

Mkt bra inlägg!
Eftersom jag själv fotar en hel del så förstår jag din syn på problemet och har ofta tänkt likadant.

Vid de tillfällen jag har stött på en ”naturligt” vacker kvinna och frågat om hon vill ställa upp på några bilder så blir genast svaret ”Jag ställer inte upp på några nakenbilder”

När man sedan har förklarat att det inte handlar om varken nakenbilder eller sexiga bilder så blir frågan ”varför?”

Många män objektifierar kvinnan och har en skev syn på deras existens och hur man skall behandla dem.

Likväl så har många kvinnor en skev bild av hur män är och tänker.
ALLA män är inte potentiella våldtäktsmän och kåtbockar.

Om jag vill ta en bild av en kvinna så är det för att förmedla ett budskap med bilden, En känsla, Eller bara en vacker naturlighet.

”tråkigt” säger kanske en del, Tja det är upp till betraktaren, Men JAG gillar att se kvinnan i sitt naturliga fodral utan smink och påklistrad personlighet..

Kvinnor duger precis som dom är, Om ngn säger annat så är det deras problem och inte ditt.

Var dig själv och skit i vad alla andra tycker och tänker, Då kommer du finna din lycka över dig själv och din kropp.

Elin 6 år sen

Du sätter ord på det så bra!! Du är GRYM! Jag håller precis med dig, jag är sjukt trött på den ständiga objektifieringen av kvinnokroppen och på våldtäktskulturen o.s.v. Men framför allt är jag så jävla trött på MOTSTÅNDET man får när man försöker lyfta fram de här ämnena. Alltid ska det jämföras med mäns situationer; ”Men det finns ju bilder på vältränade killar som får oss killar att må dåligt” och ”killar har det också jobbigt på det här sättet bla bla bla”. Javisst killar utsätts i viss mån för objektifiering dem me, men det är ingenting i jämförelse med den mängd som kvinnor objektifieras! Jag är så trött på alla som ger ett så starkt motstånd till att förändra detta, kan man inte bara förstå att ALLA tjänar på ett samhälle där kvinnokroppen inte objektifieras på detta sätt eftersom det leder till en syn på kvinnor som inte är hälsosam för varken män eller kvinnor.

Fortsätt stå upp för dina åsiker, det behövs förebilder som du <3

Sumping 6 år sen

Vet inte hur jag hamnade här? Hur som helst, man slutar aldrig att förvånas över vicka jävla puckon det finns…

Anna 6 år sen

Grymt bra skrivet! Heja!

Patriarken (feminist hatarn) 6 år sen

Det är en jävla skillnad mellan mens och sperma/bajs, äter tio gånger hällre bajs med spermasås än och slicka lite på din mens. Anledningen till att instagram tar bort dina tampongbilder är för att ingen vill se det, det många fler som vill se Goa naken bilden på Goa damer.

Svar på kommentaren:
Anastasia 6 år sen

Du behöver vård ditt jävla vider.

Marcus 6 år sen

Hej Patriarkern (feminist hatarn),

varför är du så arg? Ska vi förstå det som att du anser att det är något positivt att vi lever i ett patriatkat?

Med vänlig hälsning, Hanna

Nina 6 år sen

Synd bara att du aldrig kommer att få någon go dam jävla äckel. Du kommer ingenstans med din kvinnosyn fuck off.

Marcus 6 år sen

Med vänlig hälsning, Hanna och Marcus

Malin 6 år sen

Du maste gilla killar va, patriarken?

therese 6 år sen

Så du käkar heller bajs med sperma än att bli slagen på käften så du böjar blöda och får blod i munnen? Blod som blod liksom… och håll dina bajsfetischer för dig själv, inget vi andra vill läsa om…

Felle 6 år sen

Ha aldrig sex utan kondom.. Ungen skulle bli rakt av puckad med en förälder som dig.

ayy lmaoo 6 år sen

Patriarken, så jävla based
Ni som svarar och tror att inlägget är 100% seriöst behöver fan ta mig söka vård

Bella 6 år sen

Håller med dig fullständigt!!!

Lina Ressner 6 år sen

Underbart med alla kvinnor som vill göra skillnad genom att peka på att mens konstigt nog fortfarande är ett laddat ämne för många.

Julia Ström 6 år sen

du är så jävla bra.

Samantha 6 år sen

så jävla grym och så bra skrivet, kan inget annat än att hålla med

Elinor Ahlström 6 år sen

Mycket bra skrivet och jag håller med dig till 100%

johan 6 år sen

Haha, wow! Detta går ju längre o längre! Hade de vart en bild på en mans ben och lite spermier på golvet (eller liknande)! Tror jag att reaktionen hade blivit precis samma sätt!

Svar på kommentaren:
Marcus 6 år sen

johan,

”lite spermier på golvet”…?

Ta dig samman och engagera dig i den feministiska kampen istället! Du behövs.

Erik 6 år sen

Ja, nu är det ju så att man inte SER mensen, man ser strängen till en tampong :)

Victor 6 år sen

Du likställer bilden i inlägget med en bild över sperma på en killes ben. Du bekräftar ju precis det texten handlar om Johan. Det faktum att du jämför en sexuell handling med en kvinnas menstruation tyder på att du bara ser den nakna kroppen som ett sexuellt objekt, och när du helt plötsligt fick syn på tampongsnöret blev du äcklad. Förstår du nu? Ditt tankesätt är inte friskt

Anja 6 år sen

Ett mycket bra inlägg! Sådana som du behövs verkligen i kampen mot orättvisor och förtryck :-) Keep up the good work!

Lina Forss 6 år sen

Tror du är den coolaste levande unga kvinnan just nu. Älskar vreden i ditt språk, utan att du låter arg. Sluta aldrig.

Nicke 6 år sen

Om halva befolkningen kallar sig ”Jag och min kropp” – då är de 2 personer var alltså dubbelt så många? Kroppen + personen =”Jag och min kropp” alltså? Om man sen förstör någon annans säng så borde ni betala för skadegörelsen eller på annat sätt se till att andra inte betalar för skadegörelsen. Det kanske inte är det roligaste att vakna i någon kärrings blodpöl och hela ens säng är förstörd pga att en kärring råkar vara ”riklig”.

Svar på kommentaren:
Marcus 6 år sen

Hej Nicke,

är du på riktigt? Om ja så är jag rädd att du blir tvungen att utveckla ditt resonemang, för jag kan inte följa dig.

Med vänlig hälsning, Marcus

Marie 6 år sen

Du förtjänar inte att sova i någon ”kärrings” säng, så tror inte du behöver oroa dig. Alternativt kan du väl sluta umgås med kärringar, eftersom du tycker det är så jobbigt med mens. Vet du vad? Det är jobbigt med trångsynta och oförstående män också.

Marie 6 år sen

Du förtjänar inte heller att sova med någon ”kärring”, så som sagt, var inte orolig. Ingen vill bloda ner din säng…

Henke 6 år sen

Köp en egen säng då..el flytta.
Blodfobi får man ha, men ta inte ut det på någon annan. Du vill alltså sätta din dotter el sambo/fru i ett skjul?
Är det så jag ska tolka dig?

emma 6 år sen

1. en tjej har aldrig så riklig mens så att du skulle vakna i en blodpöl.
2.sant att det kanske inte är så jävla kul att det kommer lite blod i sängen, men då får du vell se till så att hon kommer ihåg å byter sin tampong innan hon går och lägger sig då så slipper du det! om du har sex med en tjej å sprutar på lakanet betalar du för det då oxå eller? skulle inte tro det utan ni får ju se till att det inte händer eller hur, samma sak som att man får se till att det inte händer att det kommer blod i sängen..

Nenne 6 år sen

Alltså, skulle faktiskt tro att alla i möjligaste mån undviker blodfläckar i sängen, för det vill väl ingen ha. Så långt kan vi vara överens. I övrigt kan jag väl bara säga: ”Lycka till med din högernäve” (eller om du nu kör vänster)…

Ida 6 år sen

så bra skrivet med väldigt bra liknelser! Vi ska liksom älska att få sperma på oss men mens som är samma sak är dö äckligt! Som du skrev! Go girl!

Evelina 6 år sen

Så jääääkla bra skrivet!! Håller vekligen med där!!

David 6 år sen

Slutade läsa efter första meningen. Hälften av jordens befolkning mensustrerar inte. Äldre och barn tänkte jag mest på.

Svar på kommentaren:
Madde 6 år sen

Nä, men dom har eller ska!

Marcus 6 år sen

Snälla David, läs vidare så att du får nya insikter. Det skulle göra dig gott tror jag.

Med vänlig hälsning, Marcus

Ellen 6 år sen

Fast då är du ju helt borta? Du menar att äldre aldrig har menstruerat, och barn aldrig kommer? Eller?

sonia Uribe 6 år sen

Sonia

sonia Uribe 6 år sen

Jag är 72 år, mina barnbarn är 8 och 6 år gammal, de vet hur man gör och hur bebisar kommer till världen. Så tala inte om vi äldre eller barn, som bild skulle vara pest, det finns andra valörer som jag skulle tänka mig att är verkligen mycket viktigt, rättvisa i världen mot små flickor och pojkar, och att misstolkas ordentligt och vänlig land och lurar oss till en fascist system. Det måste oroa oss.

Parks 6 år sen

Sedd som sex objekt? Hur många objekt? Sexobjekt är ett ord, du. Bra text annars.

Johanna Lagerfors 6 år sen

Hej!

Det är min artikel i GP du länkat till, roligt att du gillade den! Jag är frilansjournalist och bland annat redaktör för ett magasin som heter Re:public, där jag och en annan journalist, Johanna Wiman, skrivit ett mycket större reportage om mens (alltså längre än det som rymdes i GP-artikeln). Kika gärna om du är intresserad!!

http://tidningenrepublic.se/mensmakt

Svar på kommentaren:
sonia Uribe 6 år sen

Hej, du är mycket intelligent och modig kvinna, fortsätt gå den vägen, det är den bästa. Mycket bra skrivet, hälsningar från en nästa vecka 73 år gammal farmor!

Micke 6 år sen

Du e en smart och talangfull ung tjej. Fortsätt att stå upp för det du tror på, och gör vad DU tycker är rätt så kommer du att gå långt.

Frida 6 år sen

PREACH!!!!!!

Ida 6 år sen

Jag håller med dig fullständigt!!!
Du är bäst! ♡

Emma 6 år sen

Bra skrivet!

Kurt 6 år sen

Bra skrivet, det är så sant! Stå på dig!

Rasmus Biasi 6 år sen

Du är verkligen helt fenomenal på att formulera dig!

Fortsätt så, det bästa sättet att få folk att till slut förstå är att dela med sig av sina tankar och berätta varför man tänker dom.

Enormt imponerande, du är ung men skriver fan bättre än många som är dubbelt så gamla och har det som arbete!

Keep up the good work och lycka till i staterna! :)

Jesper 6 år sen

Bra skrivet! Fortsätt göra din grej och bry dig aldrig någonsin om alla galningar med skeva åsikter som finns därute!

Veronica 6 år sen

Man ska skydda barn mfl på instagram. Och ändå tillåts hashtags som leder direkt till konton som uppmuntrar ätstörningar av alla dess slag. Men mens och bröst får man inte ha.
Fast ätstörningar skadar nog inte barn lika mycket som ett tampongsnöre…

JohanP 6 år sen

Bra skrivet och bra att du, som idol och förebild, tar upp denna frågeställningen. Vi har tyvärr många riter/traditioner skapade av män i syfte att utföra makt.

Sandra 6 år sen

Tack för att du uppmärksammar, blir förbannad och säger ifrån!
Är trött på samhällets syn på naturlighet.

Elin 6 år sen

Vill först bara tydliggöra att jag inte likställer bajs med mens. Och därefter ge en känga till de som gör det och påminna om att till skillnad från mens, som 50 % av världens befolkning har, så är bajs något som 100 % producerar. Men även där så är det framförallt personer som definierar sig som kvinnor förväntas låtsas som om de aaaaldrig gör nummer två. Det känns lite självdestruktivt att vi har skapat ett samhälle där en ska behöva smyga och skämmas över kroppsliga funktioner, vare sig de har med fortplantning eller födointag att göra.

Svar på kommentaren:
Ellen 6 år sen

Fruktansvärt bra resonerat!

Oskar 6 år sen

Instämmer! Bra skrivet!! :)

En mamma på 40 6 år sen

Jätte bra blogginlägg Sara! Det finns verkligen hopp om framtiden när unga kloka tjejer som du och Molly S tar ton! Beundrar dig verkligen. Du sjunger fantastiskt men sen är du en mycket bra förebild för unga tjejer!!

agnes 6 år sen

tacktacktack och apploderapploderapploder. vad vore världen utan tjejer med mens, inget

Sandra 6 år sen

*applåderar* Mycket kloka (och självklara) ord!! Mycket bra skrivet.

Johanna 6 år sen

Du verkar vara en väldigt klok och fin person! :) Hörde dig prata på kulturnyheterna tror jag det var..där du sa något om att du ville skriva mer eget, det tycker jag absolut att du borde göra!!! Du har sjukt fin röst och inget fel på det du sjunger nu, men skulle vara jätte kul att höra dina egna ord :D speciellt om du skulle skriva lite ”politiskt”. Det är ju rätt ovanligt inom pop-genren.

Veronika 6 år sen

Jag uppskattar och glädjs av att se debatten uppe. Riktigt vackert foto och förstår inte heller hur Instagram tänker där… Tumme upp för dig iaf!

Kim 6 år sen

Västerländska synen är väl till stor del styrd av amerikanska ”värderingar” där ungdomar bötfäll seller blir dömda som sexförbrytre för att de skicka halvnakna bilder åt varandra på whatsapp och ändå produceras det mer porrfilm i det landet än någon annanstans.
På ryska motsvarigheten till Facebook vk.com så är det fritt fram att ha helnakna profilbilder om man så vill. Men nu är ju amerikanerna och rör om där i grytan med sina ”moraliskt överlägsna och korrekta” värderingar.
Sant är ju också att i utvecklingsländer så är det nog tyvärr som i ditt inlägg :-/ . Synd och skam är det ju och oftast tyck det ju vara kopplat till religion.

amanda 6 år sen

Att jämföra mens med bajs är nog det dummaste jag hört i hela mitt liv. Det är BLOD. Ungefär samma sak som kommer ut ur armen om du skär dig, bara att det kommer ut mellan benen. Det är inte smutsigt eller äckligt så länge man sköter sin personliga hygien. Det är blod, tar man illa vid sig av blod så fine, men det är ju knappast värre än något annat blod. Alla friska, icke-trans tjejer har mens. Visst är det många gånger som man önskar att det där jäkla blodet kunde stanna kvar i kroppen så man slapp alla PMS symptom men det är en del av de vi är.

Att instagram tog bort den bilden visar bara ännu en gång att det inte är okej att vara naken på bilder om man har mens. Då är vi inget sexobjekt längre utan en människa med kroppsliga funktioner. Vadå skydda barn från nakenhet? Är det någon gång som man ser nakna människor mer än när man är barn? Hade vi bott i ett varmare klimat för 1000 år sedan hade vi till stor del varit nakna hela tiden och ingen hade brytt sig. Ingen bryr sig egentligen. Så länge vi inte har mens.

Christoffer 6 år sen

Jag håller helt med. Det finns inget äckligt med menstruation och objektifieringen av både kvinnor och män är något som gör skada. Bra skrivet

Per 6 år sen

Jag är så lycklig att jag vuxit med kvinnor och öppenhet runt mig och inte är en del av dessa förvirrade män du pratar om. Rädsla för de man inte vet något om är vad det handlar om. Sexualkunskap i skolan, där delas pojkar och flickor upp när mens kommer på kartan! Idioti. Ändring från grunden är ett måste!

Sandra 6 år sen

Då bra skrivet! Älskar dina inlägg!

Riri 6 år sen

Bra skrivet! Jag tycker inte att bilden alls är ng dåligt, den är vacker tycker jag för den speglar hur kvinnan faktiskt ”ser ut” var fjärde vecka. Så jag förstår inte hur instagram tänker när de tar bort den. Du visar inget ”olämpligt” eller så och den visar bara kvinnoformer och ett tampongsnöre. Vad fan lixom?!

Jag tycker att man borde starta ett pärlande om detta (Våga Älska och Aldrigensam), som man gör nu för att skänka pengar till att stödja alla tjejers mens. Så att man skall även i Sverige kunna prata mer öppet om det, att killar skall få mer information (det finns många killar som har okunskaper om det, och det är oftast därför de agerar så dumt.), man skall få gratis tamponger och trosskydd på allmänna toaletter eller så för det är inte alltid man har med sig det! Men framför allt skall vi hjälpa de andra länderna som har liknande situationer som denna som Sara beskriver. Att de inte skall behöva gå iväg, att de inte skall behöva vara ensamma, att de inte skall behöva skämmas, att de inte skall behöva sätta ut sitt eget liv på spel. Jag tror inte att de är emot att vi kommer och säger till, jag tror att dessa tjejer väntar och hoppas på hjälp! För de behöver ng som kommer och säger till och hjälper dem. Deras samhälle behöver också utvecklas som vårat kolla bara tillbaka 60 år. Om inte männen axepterar så kan vi skapa ng plats eller hus som alla kvinnorna kan samlas och vara tillsammans under deras vecka, så kan det kanske bli deras roliga vecka istället för deras överlevnads vecka!

Jag vill bara säga till dig Anton som kommenterade här och alla andra killar som resonerar så.
Tänk dig att du en vecka var fjärde månad måste ge dig av till skogen eller ng öde plats och tillbringa veckan alldeles ensam, du får fixa maten själv, ingen får röra eller prata med dig. Du kan under denna veckan bli våldtagen eller dödad. Samtidigt så har du en blödning som du inte kan stoppa och du har verkar i din mage som inte går bort. Detta får du uppleva en gång i månaden kanske resten av ditt liv. När du har inbillat dig det, får vi se om du resonerar samma. Inget personligt, men tänk så. ;)

Jenny 6 år sen

Wow! Mycket bra skrivet om jätteviktigt ämne!! Modigt och klokt!

Emma 6 år sen

Bra skrivet! Viktigt att fortsätta reagera och kritisera normer som leder till förtryck.

jenny 6 år sen

Du har en mycket bra poäng där :-)
Själv är jag inte riktigt lika blyg när det kommer till själva biten att ha det. Ordet mens däremot känns tabu. Är inte riktigt lika lätt att säga ”jag har mens” som ”jag har mina månatliga besvär”
Men jag jobbar på det. Ord som är känsloladdade, pinsamma eller mycket hysch hysch kring är bra att överanvända, förlöjliga, säga komiskt eller kärleksfullt för då förlorar omständigheterna sin ”makt” över ordet.
Jah hoppas någon förstod vad jag menar :-)

Ola 6 år sen

Jag har inte riktigt bestämt mig om vad jag tycker om den öppna diskussionen om mens som inte bara du har dragit igång. Mens så som en del annat är en del av det naturliga men nått man inte pratar om eller visar öppet. Alla vet att det finns men i det dålda.
Det jag dock jag med bestämdhet kan säga är att bilden som du la upp inte borde censureras, det finns så många fler bilder som visar eller anspelar till mycket mer.

Svar på kommentaren:
Marcus 6 år sen

Hej Ola,
ja, det är exakt därför vi ska börja tala om mens. För att ta bort stigmatiseringen.

DIProgan 6 år sen

Självklart ska inte kvinnor råka illa ut för sin mens men till skillnad från sperma är mens en avfallsprodukt åtminstone delvis så det går inget vidare att jämställa.

Svar på kommentaren:
Anna 6 år sen

Ursäkta? Ska du börja värdera olika kroppsvätskor? Sperma är väl avfallsprodukt så tillvida att det endast är EN liten fejkcell som EVENTUELLT kan ha någon nytta om den råkar få fusera med en kvinlig könscell – allt annat i sperman förutom lite grejs som spermien kan gosa in sig i är värdelöst? Mens är lika mycket avfallsprodukt som saliv och tårar, dvs, ett tecken på en biologisk funktion som inte är något att värdera som ”dåligt” eller ”skämmigt”.
Killar som har problem med mens är killar som borde söka sig till andra killar eller go solo, för det är fan kränkande att lägga en värdering i någon annan människas naturliga kroppsprocesser. Som dessutom är the fucking reason that they are alive.

Saga 6 år sen

Hej! Bra blogginlägg, men det känns som du glömmer vissa saker. Till att börja med så finns det massor med kvinnor som inte mensar, och heller aldrig kommer göra det. Till exempel transkvinnor då vi inte har en livmoder. Samtidigt finns det många transmän och icke-binära transpersoner som mensar. För att få ett mer inkluderande språkbruk så kan du när du talar om mens/graviditet/abort använda ord som ”livmoderbärare” samt ”penisbärare”, då det är personer med livmoder som menstruerar.

Vidare tänker jag att det som vit kan bli fel att tala om ”konstiga” seder i andra länder/kulturer, då en själv faktiskt har vithetsprivilegier och dylikt kan öka stigmatiseringen för personer som blir rasifierade.

Tack för att du är feminist, och föratt du orkade läsa hela vägen hit :)

Svar på kommentaren:
KC 6 år sen

Man kan ju fan inte säga någonting alls utan att det är kränkande i dessa tider. Hon skrev ”halva jordens befolkning.” Det är könsneutralt. Låt det vara.

elizabeta 6 år sen

Alltså varför tar de i te bort kim kardashians nakenbilder hon la upp på insta då? De e ok eller? Jävla insta…men bra skrivet

Imene 6 år sen

du är så jävla bra !! Du har 110% rätt!! Förstår inte iheller vafan det är som händer, att denna sjuka värld kan tillåta porr och att det ska vara så lätt åtkomligt, helt sjukt! Men en bild på instagram där man ser en tampong snöre jävlar vad tabu! Jag är så jävla arg på den här skiten ! You go girl !!

Kim 6 år sen

Så bra skrivet , man blir äcklad av hur världen ser ut :/ att mensen skulle vara något fult eller något man måste ”gömma” när det är så naturligt jag förstår inte det , den lilla veckan / dagar i månaden de faktiskt gäller kan man väl vara lite extra snäll o förstående istället? För trots att det är en så naturlig grej så är det många tjejer som verkligen får ont o mår dåligt av det! Hemskt o se hur vår värld ser ut! Skäms på er människor

Efi 6 år sen

Ni menar på allvar att det skulle vara okej att visa en bild på en penis i en tidning, eller vadå? Det är lika äckligt att visa denna bilden som att visa bilder på sex i en tidning, det hör inte till, fel forum.

Tro inte att det enbart är tjejer som blir objektifierade, skillnaden är att fokusen ligger på olika områden.

Låt inte känslorna överrösta resonemanget, kolla nyanserat innan ni kommenterar.

Svar på kommentaren:
Sti 6 år sen

Men Efi, detta är ju inte en bild på en vagina (vilket skulle kunna jämföras med en penis) , det är en bild på ett lår, taget från sidan, med ett snöre som hänger ner. Vad är egentligen stötande med den bilden? Egentligen? Det är ju bara dina föreställningar om mens som något dåligt, äckligt, sexrelaterat (vad vet jag?) Jag tycker du ska följa ditt eget råd och ”kolla nyanserat” innan du kommenterar.

Anna 6 år sen

Men seriöst, problemet är att det är HELT OK att visa kvinnokroppar så länge bilderna är till för att stimulera mäns och kvinnors sexfantasier, men så fort bilderna inte används i detta syfte utan helt enkelt visar kvinnokroppar rakt upp och ner, då är det något som är skämmigt och fel och motbjudande?

Evelina 6 år sen

Hon har väl inte sagt något om att kvinnor ska visa vaginan? Bilden ovan visar enbart profilen av en rumpa, och ett tampongsnöre. Hur kan du jämföra det med en bild på en penis? Jämför det istället med att en man skulle visa sidan av sin rumpa. För jag tror att du vet att reaktionen för en sån bild skulle vara annorlunda.
Och hon nämner även bröst. Det är som hon säger, HELT JÄVLA NATURLIGT!
och hur vi har fått det till något sexuellt och olämpligt, är oförståeligt. Bröst är till för att amma barn och inte till för att tillfredsställa män. Vi blir utkastade från restauranger, när vi RÅKAR visa en bit av bröstvårtan, och folk blir illa till mods, när de ser en kvinna amma sitt barn offentligt. TROTS ATT DE INTE VISAR BRÖSTVÅRTAN. Många anser tillomed att det är ”onaturligt”. Att man matar sitt barn med flaska är onaturligt. Och att skydda barn från en sån sak nakenhet, resulterar bara med att att de lär sig att det är tabu.
Så jag anser att det är DU som borde titta ”nyanserat” innan du kommenterar.

Jan 6 år sen

Riktigt bra. Dels att du tar upp det
och dels hur enkelt samt träffsäkert du skriver

Martina Stenbom 6 år sen

Så himla bra skrivet! Jag blir också så förbannad på att kvinnokroppens fysiska funktioner väcker så mycket anstöt. Det är samma med amning. Kvinnobröstens fysiska funktion, att amma, väcker ju tydligen negativa känslor hos vissa, men att exponera bröst i ett enbart kommersialistiskt syfte är helt ok. Sjukt!

Hannah 6 år sen

Du är så modig och stark! Tack för att du gör det här. Så mycket LOVE<3

hannah 6 år sen

HAr även noterat att det är helt otroligt stötande med bilder på kvinnor som ammar, men en kvinna i mini-trollor som skrevar en motorcylel och låtsas täcka sina gigantiska silicon-pattar med ena handen det ÄR INTE stötande, utan heeelt normalt… Visst kvinnor ska om dom vill få vara sexiga, MEN mest av allt är vi också MÄNNISKOR, som har kroppsliga funktioner och förstås den fantastiska funktionen att kunna fösa barn :)

Per 6 år sen

Problemet är nog att bedömningen av bilderna är alldeles för subjektiv. Det behövs nog mer ”detaljerade” regler för vad som ska vara tillåtet och inte. Vem vill ha deltaljstyrning? Ja, kanske inte många, men det är nog det som krävs.

Svar på kommentaren:
Marcus 6 år sen

Hej Per,
ja, eller en nedmontering av könsmaktsordningen. Det är den som gör att bilder ovan plockas bort och andra bilder får vara kvar.

Lina Assad 6 år sen

Du är en fin person som är smart och klok, fortsätt vara dig själv men dina synda tycken och värderingar du kommer långt på det. Önska fler var som du.

Diana 6 år sen

Amen.

Sophia-Maltabloggen 6 år sen

men fan så bra du är som tar upp detta !

Darksess 6 år sen

Bra skrivet!

elin 6 år sen

Du är så GRYM! Fortsätt med det du gör!

Sassitch 6 år sen

Bra inlägg! Hur det ser ut i världen gör mig mörkrädd, men hemma? Är det så illa? I Norrland är det inte så?? Eller så är det jag som är svår att kränka….

MENS INGET KONSTIGT 6 år sen

Du är så bra, önskar att nån som du funnits när jag var i din ålder. Kommer ihåg ångesten varje gång det var gympa eller bad i skolan när jag hade mens. Det var fruktansvärt jobbigt. Fick mens väldigt tidigt så det pratades mycket bakom min rygg och jag blev utittad och retad om jag inte var med på gympa eller badet. Otroligt jobbigt. Fortsätt med det du gör, du kommer att bli stor :)

Lina 6 år sen

Du får en att tänka till så mycket! Och man börjar fundera mer på saker man inte tänker på så mycket! Jag blir så otroligt frustrerad när jag läser detta, då allt är sant! Världen är så otroligt rubbad och är tydligen även otroligt seg på att utvecklas inom dessa områden. Alla kvinnor kanske bör ta bort livmodern så att vi slipper denna ”äckliga” mens, det skulle ju lösa alla problem och mänskligheten skulle dö ut… Great!

sandra 6 år sen

Fyfan va bra!!!!!!

Lina 6 år sen

ASBRA att du tar upp detta! Bort med den jävla tabun och kvinnoförnedringen! Detta behövs! :D

Louise 6 år sen

du är grym! Helt rätt och grymt skrivet. Keep going girl!

Lena 6 år sen

jag är stolt över att du finns, lyfter detta som alltid är lika aktuellt oavsett om jag är i Sverige eller ngn annanstans. Så länge det finns en negativ vinkling på det som är naturligt så behöver vi lyfta det. Fortsätt som du gör BERÖR :)

Sofie 6 år sen

En oskyldig bild, sjukt att den tas bort när tex @danbilzerian bilder på instagram får vara kvar (och får tusentals likes)

Micke 6 år sen

Vill nog ändå tro att denna grupp av män som ser ner på kvinnokroppen i Sverige, inte är en grupp av riktiga män eller speciell stor ändå. Utan en liten grupp av omogna pojkar som knappt kan torka sig själva än efter toabesök. Alt arga, unga och kränkta ”män” som troligtvis bara sett en kvinnokropp på någon porrsajt.

Men klart upplever sig den unga tjejen sig kränkt och problemet stort skriv på, med all rätt. Men kan nog säga ändå att de som behöver läsa och lyssna på din text. Kommer till stor del inte ens läsa första raden då deras verklighet och hjärna spelar i en annan lägre division.

Men runt hörnet finns vi riktiga män/killar som kan tänka och nog allt är denna grupp överlägsen både i antal och intellektuellt, vill bara påtala det i den allt mörka beskrivning. Så nog finns det väl hopp även i framtiden för fortsatt samspel mellan könen :)…

Svar på kommentaren:
Marcus 6 år sen

Micke, jag hoppas, hoppas att det är som du säger! För ett feministiskt samhälle med lika möjligheter och rättigheter för alla!

Micke 6 år sen

Vet att gruppen män som står för rättvisa och respekt är större än gruppen som är insnöad i gamla mossiga ideal och normer kring kvinnokroppen. Men kan dock medge att vi allt skulle kunna lyfta fram budskapet om rättvisa och höras mer i denna debatt.

För, allt för ofta hörs den andra gruppen och således blir någon slags verklighet ute i samhället, blir lätt att generalisera och måla allt i svart. Vill absolut inte förminska problemet här. Men som jag skrev tidigare, så har iallafall jag svårt att ta dessa ”låtsas-män” på allvar och samhället kanske utmålas lite väl mörk ibland.

Marcus 6 år sen

Jag håller med dig Micke, bra skrivet! Vi män måste ta större ansvar i den feministiska kampen.

Anton 6 år sen

Bevisa först att bilden skulle skapa samma reaktioner nästan 20 år senare, sen kan vi diskutera det här. Annars är ju inlägget värdelöst.

Det som händer i Nepal kan vi inte och bör vi inte försöka påverka, även om det naturligtvis låter fruktansvärt i våra västerländska öron vad som händer. Kulturer är olika, och förändring måste komma inifrån för att den ska vara meningsfull. Vi västerlänningar kan inte åka överallt som några moralpoliser och säga vad de gör ”rätt” och ”fel” som om det vore universellt, lika lite som de kan komma hit och säga vad vi gör rätt och fel. Hoppas du inser det.

Svar på kommentaren:
Josefine 6 år sen

Så du tycker att vi ska ignorera att unga tjejer runt om i världen tvingas exkluderas på grund av något de inte kan kontrollera och som följd våldtas, attackeras av djur eller dö? För att vi lever i olika kulturer? För att det som händer ”bara” låter hemskt i våra västerländska öron? Tror du inte att dessa unga tjejer upplever det här som hemskt?
Läs bibeln och där står hur smutsig en kvinna är när hon har mens och att ingen får vidröra henne under mensen eller ens sitta på en stol hon suttit på. Vi har samma gamla kultur i Sverige, och tabun och uppfattningen om att mens är något ”äckligt” finns kvar på grund av den än i dag.
Skillnaden är att vi haft möjligheten att kräva mänskliga rättigheter och därmed fått ett rättvisare samhälle, där kvinnor har rätt att ses som människor även när de har mens.
Vi kan visst påverka andra länder, för alla människors lika värde, det är vårt ansvar.

maria 6 år sen

men Anton, bilden fick ju reaktionen att nens var äckligt som bajs. lär dig läsa jävla snorunge

Marcus 6 år sen

Hej Anton, jag vet inte hur gammal du är? Om du vill får du gärna komma på studiebesök till min skola där jag undervisar i internationella relationer. Kulturer är inte fastlåsta, de är dynamiska. Jag antar att du är för att Sverige ska avsäga sig sitt medlemskap i FN då du inte vill att vi ska vara en del av världssamfundet.

Anton 6 år sen

Jag erkänner mig besegrad efter att ha läst lite närmre in och reflekterat över det. Jag håller med nu, i detta specifika fall.

Jag reagerade mest på att ofta överdriver västerländsk media ondhet eller liknande som finns i länder långt borta, jag tyckte det här lät som ett sådant fall. Sånt här har ofta naturliga anledningar (hygien, vill man ha folk blödandes överallt? Det kan ju sprida en mängd sjukdomar. Ingen optimal lösning men de kanske helt enkelt inte var mer påhittiga än så), eller djupt rotade kulturella (som ofta bottnar i en naturlig anledning (se på Kosher, vid tiden det hittades på var exempelvis griskött farligt att äta). Vi kan inte agera moralpoliser i länder vi inte vet nåt om, speciellt inte på internet, här bryllar det av reflexryckande reaktioner. Ofta vet vi inte tillräckligt.

Kineserna har ju den gamla klassikern ”hål-i-golvet”-toan, den tycker vi ju är superäcklig och primitiv, inte sant? Faktum är att de faktiskt är en hel del mer hygieniska som offentliga toaletter än våra västerländska motsvarigheter. Inte ser du kineser komma hit och läxa upp oss för vår äcklighet? Fy, vem vet vilken rumpa som har kommit i kontakt med den?

Och kära Maria, svordomar och smutskastning vinner du inga debatter med.

JN 6 år sen

Vi i Sverige kan inte alltid förvänta oss att allt vi gör är perfekt och att de andra 7 miljarderna gör fel så att ta upp det leder ingenstans. Vi har inte ens rätt att bestämma vad våra vänner ska tycka. Därmed inte sagt att man inte kan bli arg över saker. Men med all orättvisa, krig mm finns det mycket som irriterar oss. En blogg är ett peffekt sätt att vädra sina åsikter pga att du inte bestämmer vad andra ska tycka och läsa utan visar din egen syn på olika saker. Men då får man också ta att alla inte håller med. Men att skriva elaka kommentarer är också onödigt för att du ändrar ju inte din syn på det.

Svar på kommentaren:
stina 6 år sen

Men alla ni som säger att vi inte har rätt att lägga oss i lyssna! Hur skulle det se ut om vi inte tog ståndpunkt mot isis till exempel? Det är förmodligen så att du känner medlidande för den manliga Amerikanska militären som halshöggs men inte för kvinnor som mot sin vilja lämnas och dö i en lada för att du inte är en kvinna själv och har en snedvriden bild som etsat sig in i din hjärna sen du va liten. Isis har också en kultur och religion, ska vi låta bli att ta ståndpunkt då tycker ni?

Hanna 6 år sen

Jag undrar om dessa ”män” som ogillar kvinnans mens så statkt vill att vi ska bära och föda deras barn? Det hänger liksom ihop. Undrar också om vi ska äcklas över deras säd som även det helt naturligt också leder till befrukning. Kanske är det så att om vi inte vill bli gravida heller inte låta männen komma när vi har sex. (Uppror)
Jag har så svårt att se hur det kan anses vara så äckligt när något så naturligt och faktiskt blod är ju helt ofarligt (om du är frisk) men är det bara för att de kommer ur vårt underliv? Är det kanske så att vi bör sluta ha sex pga att våra underliv är äckliga?

Kvinnor måste ta plats och få ett värde!!!
Jag har haft mens i 20 år, mensvärk varje gång med kräkningar som följd. Men nu är jag gravid och min lilla kille ska minnsan aldrig föras bakom ljuset när det gäller kunskap om hur kvinnokroppen fungerar.

Hurrni killar… Vi har flytningar oxå!

Pappa 6 år sen

Hej Sara,
Som pappa till en tjej på snart 14, så vill jag säga, tack för att du finns.
Jag är glad över att du reflekterar hur fucked up bilden över kvinnor förväntas vara.
Fortsätt att vara en röst för de som inte kan eller vågar höras, så kommer du se att de snart ansluter till kören.
Du har inte tappat det. Du har precis plockat upp det för att det är dags för förändring.
Keep on fighting!

Elin 6 år sen

Helt rätt. Och ang. rätt och fel bröstvårtor så har du ett ännu bättre exempel i porrtuttar och amningstuttar. Det senare är ju naturligtvis äckligt, anstötande och onaturligt…

Elin 6 år sen

Helt rätt. Och ang. rätt och fel bröstvårtor så har du ett ännu bättre exempel i porrtuttar och amningstuttar. Det senare är ju naturligtvis äckligt, anstötande och onaturlig

Roland 6 år sen

Problemet ligger i att vi alla vill vara bättre än alla andra. Rakar jag armhålan blir hår där magiskt äckligt. Duschar jag blir svett äckligt. Vill jag vara stor och stark blir kvinnor äckliga. Något hårdraget men inte mindre sant. Kanske så att vi ska vara lite försiktiga så att vi i våra fördömmanden inte begår de brott vi vill fördömma.

Christian 6 år sen

Hej! Läste inlägget här och du har helt rätt om allt. Forsätt med att göra en så bra blogg, du är förebild för alla unga tjejer.
Men jag förstår inte instagram, det är ju dubbelmoral, har någon sett att man kan söka på #seductive på instagram och då kommer värsta Sexistiska bilder upp.. Varning det är verkligen skrämmande bilder där.

Sanna 6 år sen

Många här verkar vara helt dumma i huvudet så jag skriver lite för att ta udden av det de säger. Du har helt rätt, det du skriver är bra och viktigt. Du är modig som vågar ta fajten mot det patriarkala system som dödar barn, unga tjejer och kvinnor dagligen. Bravo!

Mari 6 år sen

Jättebra skrivet av dig och jättebra att, du som många unga tjejers förebild, vågar ta ställning och lyfta detta till debatt! Att våga vara stolta för den vi är, för hur vi ser ut, för hur vi fungerar. Att få mens och utvecklas till kvinna, betyder att vi förhoppningsvis kan få ge liv till en annan människa. Är inte det helt fantastiskt?! Hade en kvinna inte haft sin mens så hade inte du, eller jag, haft möjlighet att kommentera här :)
(Och ni män behöver inte lägga till att det även behövs en man för att ge liv åt en ny människa – jag vet det ;))

John 6 år sen

tråkigt att du inte har kunskap och insikt nog att inte dra alla killar över en kant. Du tar endast upp de värsta av det värsta och försöker placera in resten av alla män i det facket. Och hetsen till lättklädda bilder är det tjejerna själva som skapat, det har inte vi män mycket att göra det. Kul att du delar dina egna tankar och vågar göra det men ibland blir det väldigt fel som det blev när du drev detta inlägget.

Svar på kommentaren:
Polarbjörn 6 år sen

Drar alla killar över en kant? Nyvaken eller? Hon har för bövelen inte skrivit ett ord om ”alla killar”! Och tjejer har självklart skapat alla porriga bilder, jodå, eller hur. Du tänker väldigt mycket John, tyvärr väldigt, väldigt fel! Ta en kopp kaffe och vakna till så går det nog bättre

Sigrid 6 år sen

Alla bor lagga upp bilden pa instagram i protest

jessie 6 år sen

Dina tankar och hur du lyckas formulera dem kommer ta dig långt i världen. Fortsätt vara du!

der 6 år sen

Eehmm.. Varför måste man ha en sådan bild då? Är det okej för er kvinnor att män skulle lägga upp bilder med en kukring då? Sluta hyckla.

Dessutom så är det väl okej att man ska anpassa sig efter sverige om man flyttar hit. Men seriöst, vad ger er rätten o döma andra länder om ens förvänta er att ni vill dom ska anpassa sig där borta efter sverige för att bli respekterade på världskartan? Sluta jämföra er själva mot kulturer ni inte förstår.

Det snackas så hemskt mycket om att man ska acceptera kvinnokroppar i alla dess former men ni kvinnor, verkligen i princip nästan alla… Accepterar inte, ser mer på och spottar på den manliga kroppen såvida han inte ser ut som en celvin clein modell med en tränad kropp på 10 års gym. Sluta hyckla seriöst.

Svar på kommentaren:
Andreas 6 år sen

Buhu, stackars dig, väx upp och tänk efter innan du vräker ur dig hur synd det är om mannen.

lois 6 år sen

Det handlar om mänskliga rättigheter, inte att trycka ner andras kulturer. Och angående calvin klein-kroppar. .. så fel.

Emma 6 år sen

Intressant att du först angklagar inlägget för att dra alla män över samma kam – när du gör
PRECIS lika dant i ditt svar och drar alla kvinnor över samma kam och hävdar att vi klagar på manskroppen.

Johanna 6 år sen

Hej, jag tycker denna texten är jättebra! Men, du måste tänka på att alla tjejer inte får mens, alla tjejer har inte bröst och fitta. Alla som har bröst och fitta är inte heller tjejer. (Transpersoner)

Svar på kommentaren:
Maja 6 år sen

Lättkränkt? Man kan inte alltid inkludera alla i sina texter.

CIS-man 6 år sen

Johanna – Välkommen till internet.

Johanna 6 år sen

Jag ville bara berätta det, eftersom jag själv inte var insatt i det för bara några månader sen. Självklart kan man inte alltid inkludera alla, men just transpersoner inkluderas nästan aldrig, blir diskriminerade och skrattade åt. Jag tänkte att man kan försöka inkludera så många som möjligt.

Malin 6 år sen

Jag håller med dig helt och fullt i det du skriver. Jättebra skrivet och en stor eloge till dig som lyfter debatten

kia 6 år sen

Grymt skrivet. Allt jag har att säga

Lena 6 år sen

Det är så trevligt och inspirerande att läsa en ung kvinnas välformulerade tankar. Det är superlöjligt att tjejer i Sverige ska behöva smussla med att de har mens. Vi borde vara mer upplysta än så. Jag hymlar inte med mina barn om mens. Det är en naturlig del av livet. Hur det är i en del andra länder är bara helt obegripligt men kan ha med vinklingar av religionstolkning och gamla traditioner att göra. Det gör det inte mer rätt men i stället svårare att ändra speciellt eftersom det ofta är mannen som i princip har tagit på sig ensamrätt att tolka religionen och bestämma vilka regler som ska gälla. Det är trots allt inte så länge sedan vi fick kvinnliga präster och biskopar i Sverige. Jag tror jag har sett något program för länge sedan om en afrikansk stam där kvinnor med mens hyllades som gudinnor men jag kan ha fel :-)

Morta 6 år sen

Problemet är mycket mindre än du tror. De som är kunniga och toleranta skriker inte högst. Detsamma gäller reaktionen mot dina inlägg. En sak som du MÅSTE lära dig är att även om man är en ängel så kommer det alltid finnas någon jävel som tycker du gör fel. Det är naturligt att man tar åt sig det negativa över all positiv reaktion man får men försök att inte göra det så mår du lite bättre. Tillbaka till menstruation, jag håller med om att okunskap råder kring ämnet i många delar av världen. Ofta är samma delar av världen väldigt okunniga i andra ämnen som vi tycker är självklara. Tänk hur olummiga man var för 50-100 år sedan så ser du att vi åtminstone är på väg åt rätt håll. Räkna båda sidor, inte bara de okunnigas sida. Jag skriver inte detta för att argumentera emot dig eller visa att du har fel för det har du inte. Jag skriver för jag vill ge en annan infallsvinkel.

Kärlek och respekt till dig ✌ ♥ Tycker du verkar vara en himla härlig brud. Xx

Johan 6 år sen

Det är intressant när man läser texten till bilden och är lite källkritisk. Men källkritik vet väl inte ens folk vad det är nuförtiden.

Ulf 6 år sen

Jamen va fan. Du är så himla nära att få till ett bra inlägg, men sen i slutet skjuter du dig själv i foten genom att säga porriga bilder gör mer skada än oporriga nakenbilder. Vadå skada? om du vill få mens att bli accepterat får du ju sluta förstärka tabun genom att dra fokus till tabun.

Låt oss nu utgå ifrån att mens är accepterat. Hur bemöts ideen då? Pratar man ens om det? Den största skillnaden jag ser mellan mens tabun och sperma tabun är att sperma tabun är mycket svagare men fortfarande tabulagd nog så att sperma skämt kan va roliga. Det kanske kan förstås eftersom sperma skämten har dragit så många gånger så att till och med ben stiller kommer undan med de i den där mary. Han är ju fruktansvärt tråkig och dödar all fräckhet i världen. Men hade ben stiller (inte för att den tråkmånsen skulle ställa upp) istället hånglat upp mary efter att hon använt mens som läppstift då de riktiga va slut hade den filmen varit mer skrattretande. Och som med alla skämt så blir de gamla och allmänt självklara.

https://40.media.tumblr.com/5d54e64b8f9cefe62772b802cbae4dae/tumblr_na68z1OYSR1raw03zo1_500.jpg

Svar på kommentaren:
Sofia 6 år sen

Om det är någon som är omogen så är det du.

Sofia 6 år sen

Oj svara på fel kommentar, sorry!

Paulina 6 år sen

Väldigt smart och bra inlägg. Det är sjukt vad kvinnor får utsättas för trots att det är dem som föder upp hela världen.

DetÄrInteDinEnsak 6 år sen

Det är fan inte mer än rätt åt dig! Ska jag fota min röv och lägga upp? Tror du folk vill se det? Jag själv vill inte ens se min en röv, så nu ska jag vara en 201% nolifer och anmäla ALLT på din instagram jag anser vara olämpligt!

Sätt dig för helvete i sandlådan och lek, kom tillbaka först när du mognat.

Svar på kommentaren:
DetÄrInteDinEnsak 6 år sen

Min egen röv*. Stavfel pga att jag är trött.

Sofia 6 år sen

Om det är någon som är omogen så är det du.

Sara 6 år sen

Oj. Den som borde resa sig från sandlådan och mogna upp är nog du.

DetÄrInteDinEnsak 6 år sen

Sara & Sofia: Skillnaden mellan mig och er är att jag tagit mig från sandlådan, och det för länge sedan.

herregud 6 år sen

Jamen nu får det väl räcka med allt jävla ta illa upp för allt litet som finns… JA kvinnor menstruerar, men vafan… ska man ta kort på det och lägga ut det på internet och ba ”KOLLA KOLLA KOLLA JA MENSAR, JAG ÄR KVINNA DET ÄR NORMALT, ALLT SKA UPP PÅ INTERNET”.. Nä snälla sluta, de här börjar bli jävligt löjligt.

Svar på kommentaren:
Marcus 6 år sen

Hej herregud,

jag förstår inte din kommentar.

menar du att det är ett LITET problem att kvinnor ständigt objektifieras i vårt samhälle? Har du förmågan att tänka i flera steg och förstå vad denna objektifiering leder till?

Tänk till innan en stund innan du skriver din nästa upprörda kommentar med versaler.

johan 6 år sen

Det finns ju många som lägger upp sitt bajs på internet också för att dom är stolta över vad dom har åstakommit i sitt liv.

Både i ord och bild…

Sofia 6 år sen

”ta illa upp för allt litet som finns”?!??!??!!? Du måste skämta. Nej. Nej. Nej. Det handlar inte om mens. Det handlar om kvinnor och synen på kvinnor som den ser ut och förmodligen kommer att se ut långt framöver i denna jävla sjuka sexfixerade värld.

J 6 år sen

Skit i va andra tycker! Är själv kille och fattar då inte vad vissa har i golfbollen.. Dina åsikter behövs i denna värld även om de tydligen är ”annorlunda”! Men en pakistansk tjej som tydligen tänkte ”annorlunda” vann ju ett fredspris nyss!
Beklagar över Ludde! /Manlig isbjörn från norr!

Anna 6 år sen

Klok som en bok. <3

mathias 6 år sen

Grymt bra skrivet, håller med dig fullständigt i det du säger!

s 6 år sen

Ja e Ludvigs nära vän. Kan ej säga ngt men han e helt förstörd. Va fan e ditt problem . Har du sett för många ansikten på dig eller varit otrogen din jävla smuts . Långdistans fungerar inte. … my ass . Ja vet hur fan den jävla musik branschen fungerar

Raven 6 år sen

Hej!
Tack för en intressant artikel!

Ena 6 år sen

Det är jättekul att unga tjejer som du ifrågasätter och diskuterar olika sociala frågor. Men det är så lätt för dig att skriva. Du är ung, ser bra ut och är populär. Finns nog ingen kille som tackar nej till dig, o troligtvis har dina föräldrar alltid stött dina val och varit dina största fans under hela ditt liv och kanske har dem skämt bort dig lite med. Det jag försöker säga är att du vet inte hur tjejer i andra kulturer egentligen har det, du måste förstå att dom växer upp i den auran och det enda dem vet är att chaupadi är normalt och är nöjda med det livet. Säger absolut inte att det är okej o att jag håller med med att stänga in tjejerna för att dem har mens men DU är inte deras röst, du har inte den rätten att döma, och inte göra något åt det. Du skriver om det och tycker det är fucked up men efter du skrivit klart blogginlägget tar du kort på dig själv i underkläder, tar en pose, och lägger upp bilden på instagram.. Och det här med jämnställdhet. 1. En kvinna behöver inte kriga för sitt land, för att hon är en kvinna. (I en del länder är det obligatoriskt för alla män som blir kallade till militären att bidra, om man inte är sjuk osv). 2. Kvinnor och barn är först på livräddarbåtarna om en färja skulle sjunka. (Varför?) 3. Jag får stanna hemma från skolan om jag har svår mensvärk och mina lärare förstår helt och hållet (what about blue balls? Gör nog minst lika ont). Slutpunkt: Kvinnor och män är inte lika biologiskt, det borde finnas gränser för båda könen för vi klarar inte av det fysiskt eller psykiskt. En man kan inte känna likadant som vi kvinnor gör när vi börjar böla till the notebook för det är deras natur biologiskt vi är inte byggda likadant. Din framtida man är inte meningen att vara hemma med barnen och ge tutte för han är inte byggd så. Han är byggd till att vara man och du till kvinna, tillsammans kompletterar man den naturliga livscykeln. Mannen kan inte hoppa på livsbåten (eller vad dom kallas) utan att se sin fru och sitt barn i säkerhet, han kan bara inte kolla på er när ni sjunker och han själv rullas ner till vattnet i säkerhet för det är inbyggt i han, världen funkar inte så. Jag är för lika löner, lika strafflagar osv. Men that’s it. Jag älskar att vara kvinna. Du kan inte sitta o påstå att du älskar din mens och att du hade låtit någon äta din tampong bara för att ni borde vara lika. Vill du inte att han ska smeta sin sperma på dina bröst eller ditt ansikte så e de ok, tror inte han gör det såvida han inte gör det med våld.

Svar på kommentaren:
anton.frisater@gmail.com 6 år sen

Nej. Bara. Nej.

Mejja 6 år sen

vilken grotta kröp du ut ur??? Männen kan inte vara med barnen… Vara inte röst åt de som inte har ett wtf. Du ska veta en sak mån gråter till filmer precis som kvinnor gör i mer eller mindre skala… Kag vet kvinnor som tycker att sånt känslosam smörja kan någon annan titta på. Den enda generaliserande kommentar man kan göra utan att missta sig är att alla…ALLA människor är olika… Män, kvinnor, hen what ever. En kvinna är inte den andra lik. Och om mens… Man kan skatta som försäljare för rakvattnet/parfym… Testa att skicka in för bindor och tamponger hahaha där ser du synen på mens…

John 6 år sen

Mycket bra skrivet, även om precis allt är en definition..

E 6 år sen

Tycker bara det du skriver är helt sjukt.

v 6 år sen

Alltså det dubbletter är ju helt sjukt? Du skriver inget vettigt och har inte något att göra med det hon skrev i bloggen. Hon skriver att det inte borde vara ok att kvinnors kroppar bara ska synas som SEB OBJEKT. Om de inte är sexiga så ska man inte visa kvinnans kropp?
Och hon ska inte var röst för dom stackars kvinnorna i Nepal. Ursäkta? Så har man inte ”rätt” bakgrund så har man inte rätt att uppmärksamma hemskheterna som pågår! Det är väl bra att NÅGON tar upp det!
Och om skillnader mellan kvinnor och män har INGET att göra med att kvinnans kropp bara ska synas som ett sexobjekt?

Herregud vad är det för fel människa. ..

Johan 6 år sen

Unga arga tjejjer som gör revolt mot samhället och har hittat feminismens predika har lätt att dra olika slutsatser baserat på deras teologi(ja jag skrev rätt) även fast de är felaktiga.

Feminismen är ungefär som de arga manligasubkulturerna som har funnits under en längre tidsperiod. Där man precis i enlighet med gällande doktriner har målat upp en extern fiende för att ena gruppen.

Man har precis som dessa subkulturer målat upp olika sanningar som kompletterar varandra för att tillsämmans göra en väv av lögner som man försöker lura in folk i. Oftast bygger dessa på psykologiska grundprinciper om tillit och liknande där man luras in i att tro på mer och mer absurda teorier och fenomen.

Det som är ganska fascinerande är att så många människor i relativt höga åldrar fortfarande håller på med detta och kontinueligt värvas till verksamheten.

hej 6 år sen

Jag måste bara påpeka att det du sa om att kvinnor och barn får kliva på livbåtarna först om en färja skulle sjunka. Det är väl uppenbarligen inte kvinnor som bestämt det? Den ”normen/regeln” har funnits länge så vitt jag vet, och för länge sedan hade kvinnor i stort sett ingen talan alls i samhället. Eventuellt kan det varit män som då velat bevara sin stolthet kanske?

Johan 6 år sen

Hej Johan, det är uppenbart att du behöver läsa på om feminism. Du och jag och alla andra har mycket att vinna på en nedmontering av patriarkatet och machokulturen.

Douglas Anderberg 6 år sen

Tyckte bilden var sexig jag

Elin 6 år sen

Jävligt bra skrivet!

Å ska det ändå snackas om kroppsvätskor till höger och vänster vad som anses mest normalt att ”kleta in brösten med” – har jag en fråga till er killar. Många verkar tro att det rinner till för tjejer bara av tanken av att få sperma på kroppen, och att många tjejer som inte vill ha sperman på sig anses tråkiga och ”onormala.” Därför undrar jag; om din tjej får en äkta fontänorgasm, där det kommer ORDENTLIGT med vätska – är din första tanke då att sörpla i dig det och gnugga in dina bröst med det då? Nää skulle inte tro det.

Svar på kommentaren:
Ture 6 år sen

Du borde sluta kolla på porrfilmer för att det är oftast inte så ett vanligt samlag ser ut. Du borde inte heller tala för alla kvinnor och män för det finns många som tänder på sperma och fontänorgasmer i nyllet. Tror du inte att det även finns lesbiska par som älskar när det blir en tsunami i sängen?

Calle the man 6 år sen

Haha Tore är ju ganska skön! Många tjejer uppskattar inte sperma på kroppen så som Elin beskriver det, alltså att man sprutar på dem och de ska tända på de… De är många som inte gör det men det finns jj såklart undantag som det alltid gör men kom inte o säg att tjejer uppskattar sperma i ansiktet!!!

John 6 år sen

Elin > Enligt mina erfarenheter är det ganska olika. En del tjejer tänder på sperma på olika sätt, en del gör det inte. Tror det är samma sak med fontänorgasmer också. Men det här med sperma är ju mer uppförstorat då det är väldigt standard inom porr vilket kan sätta en press på att man är tråkig om man inte gör som i porr då. Bättre att låta bli om man känner det är äckligt bara liksom. Sen tvärtom då, testa och låta fantasin flöda om man nu tänder på det.

Anton 6 år sen

Och många killar uppskattar att skjuta skiten i kondomen börjar bli alltmer vanligt att predika oskyddat sex

Ture 6 år sen

Calle the man: Det är ju som du säger att det finns undantag och dom undantagen är nog ganska många, vilka är vi att sitta och bedöma vad som är rätt och fel under ett samlag? Majoriteten skjuter antagligen inte sina orgasmer i ansiktet på sin partner.

Johan 6 år sen

Så länge människor inte skadar ändra människor i sin sexuella utlevnad får dom väl hålla på med vad dom vill, utan att bli dömda av människor som tycker det är onormalt och fel.

Att döma människor genom att måla upp vissa sexuella akter negativt som säkerligen många njuter av finner jag väldigt märkligt.

Svante 6 år sen

”Jag vill börja inlägget med lite fakta. Halva jordens befolkning menstruerar.”
Det är inte fakta. Flickor som inte kommit i puberteten menstruerar inte. Det gör inte heller kvinnor som genomgått klimakteriet (även om det kan ta ett tag). Visste du inte det innan, så vet du det nu.

Svar på kommentaren:
Mita 6 år sen

Egentligen borde jag inte svara på en så dum kommentar….
Men Jodå, hälften av jordens befolkning menstruerar någon gång under sin livstid !!!!!!

Svante 6 år sen

Förutom de som dör innan puberteten. Och de som inte kan menstruera på grund av någon sjukdom. Och med tanke på hur tidigt genomsnittsmedborgaren dör i vissa fattiga länder så är det inte alls sant att hälften av jordens befolkning menstruerar någon gång under sin livstid.

Ture 6 år sen

Hon skulle ha skrivit att ”ungefär” halva jordens befolkning menstruerar någon gång i livet, för att det finns inte en chans att man kan få en exakt siffra på hur många män och kvinnor som bor i världen.

Patrik 6 år sen

Och tyvärr så samställer du det med detta. Som något argument för att under trycka betydelse att något är fel med synnen på kvinnor i dag. Jag själv tycker det är tragiskt

Svante 6 år sen

Patrik: Riktar du dig till Ture eller till mig?

Liza 6 år sen

Helt rätt! ☝

Micke 6 år sen

”Halva jordens befolkning menstruerar. ”
Fel.
Halva jordens befolkning menstruerar någon gång under sitt liv, skulle tippa på att ca en sjättedel av jordens befolkning menstruerar den här månaden.
I övrigt så är jag väldigt trött på tjatet om objektifierade kvinnor när det aldrig pratas om hur men objektifieras. Kvinnor är tydligen värda mer än män i alla avsikter och på alla sätt, det är tröttsamt och upprörande.

Svar på kommentaren:
J. 6 år sen

Hur tycker du män objektifieras då?

Ture 6 år sen

J.

Har du inte sett filmer,serier,serietidningar,reklamer,actionfigurer osv, där männen objektifieras som vältränade och macho? Man tar till exempel inte en överviktig man som har hygienproblem och ger honom en plats i rampljuset.

Svante 6 år sen

J.: Chippendale’s shower, t ex. Nu är de väl inte så vitt spridda, förstås.

Janus 6 år sen

@J.
Det händer, du måste väl ändå veta om det? Sanna feminister kämpar för att även objektifiering av män ska försvinna så att förneka den vore anti-feministiskt.

Marcus 6 år sen

Hej Micke,

du är noggrann du, rätt ska vara rätt… Det är tråkigt att se att det är det du reagerar på först i detta viktiga inlägg!

Du är välkommen att stå upp mot machokulturen tillsammans med mig och många andra. Den feministiska rörelsen är verktyget i kampen för ett jämställt samhälle där alla kommer att vara subjekt istället för objekt. Kom med!

Johan 6 år sen

Objektifieringen, feminismens ord på marknadsekonomin…

Frigörelsen, feminismens ord på att få vara delaktiga i marknadsekonomin…

Männen, feminismens ord på orsaken till detta…

Logik, finns ej i feminismens ordlista…

Marcus 6 år sen

Hej Johan, du måste nog argumentera för varför du anser att den feministiska ideologin är ”ologisk”. Anser inte du att vi lever i ett patriarkalt samhälle?

Astrid 6 år sen

du är så jävla bra! Feminism är en kunskapsfråga inte en åsikt!! Kämpa ! :)

Svar på kommentaren:
Calle 6 år sen

Jag förstår hur du tänker men jag tycker man bör även tillåta kritik.
Feminismen är något jag stödjer men det finns ett spektrum med femenister och jag kan inte ställa mig bakom alla.
Att säga att feminismen bara är en kunskapsfråga och att man, bara för att det låter feministiskt, skaköpa det helt utan eftertanke är nog farligt.

fuckherrightinthepussy 6 år sen

Är det inte lite dubbelmoral att en person motsätter sig sexism samtidigt som den lägger upp bilder på sig själv i underkläder på instagram?

Svar på kommentaren:
isurecan 6 år sen

I was sitting on my poorch, sippin on some beers and fucked her right in the pussy!

J. 6 år sen

Nej?

”Sexism innebär fördomsladdad diskriminering, förtryck och utnyttjande av människor enbart på grund av könstillhörighet.”

Vill en kille eller en tjej lägga upp bilder på sig själv så är man fri att göra det. I valfri klädsel, dessutom. Det är inte sexism, det är att bestämma över sig själv och sin kropp och göra det man själv vill med den. Man kanske till och med vill motverka sexism genom att utnyttja den rätten.

Johanna 6 år sen

Du har så jävla rätt!!!! All cred till dig, så bra att se att folk fattar nuförtiden. Att folk kommenterar att du har dubbelmoral eftersom du lägger upp ”sexiga” bilder på dig är så vrickat. Du får lägga upp de bilder DU känner dig bekväm i, kvittar vad andra tycker om dem. Du är girlpower (och människopower) rakt igenom, you go girl!!!!

elvis 6 år sen

Sexobjekt. Ett ord.

Johan 6 år sen

Jag tror ofta att killar och tjejer ser mens-prat på olika nivå. Medan tjejer/kvinnor ser vikt i att få tala öppet om det i så många situationer som möjligt (rucka på tabu:n genom att putta gränsen för när det är lämpligt att tala om mens), så tror jag att killar vill förbehålla sig rätten att tycka att det är äckligt. Vissa killars ogenomtänkta respons blir nog då att gå till motattack genom påhopp och dåliga liknelser för att visa hur äckligt de uppfattar mens, medan tjejer uppfattar det som ett försök att begränsa deras yttrandefrihet i frågan.

Hör jag ordet mens så måste jag ärligt erkänna att det väcks milda obehagskänslor hos mig. Kanske går det att träna bort, kanske är dessa känslor av evolutionära anledningar lika ingrodda som obehagskänslorna vi upplever då vi ser var? (kan lätt föreställa mig evolutionära fördelar med att hålla sig borta från blödande kön, och att detta uppmuntras via känslor av obehag).
Men hos mig avtar obehaget ganska snabbt om det ingår i en djupare diskussion med till exempel medicinsk-, sexuell- eller samhälls-inriktning. Men till vardags så slipper jag helst visualiseringen av såväl mens som sperma, flytningar, flensost, avföring, var, inflammerade tandkött eller öppna sår… vilket kan bli svårt att undvika de gånger folk nämner sådana saker.

Någon 100%-ig liknelse för mens hittar jag inte, men rent hypotetiskt, hur sugen skulle du själv vara att höra utsagor / diskussioner kring blödande penisar? Det kvinnliga könsorganet är iaf för mig något som väcker sexuella lustar, det är såväl spännande som vackert i många fall. Att bli påmind om att det en vecka i månaden rinner blod där är lite som att skämda den närmast romantiska / heliga bild en kille kan ha till en så åtråvärd kroppsdel, hur naturligt de än må vara. Hade jag en näsfetish så kanske jag likaså inte varit så pigg på tanken kring förkylda näsor även om det är en del av livet.

Nepp, bäst jag slutar innan mina liknelser spårar ur totalt. Tack för en intressant läsning.

Daniel Holm 6 år sen

Strålande skrivit!

Maya 6 år sen

Tack, för underbara åsikter och tack för att du uppmärksammar samhällets problem. Har tänkt på detta väldigt mycket den senaste tiden och blir så lycklig när jag ser någon med ordets gåva som känner likadant.

Linda 6 år sen

Hoho! Hur kan man ens jämföra urin, avföring, sperma och mens? Bajs är för det första inte rent någonstans, kiss är ju sterilt men blir på vägen ut förorenad. Sperma (och likaså det sekret som kommer ur kvinnor vid orgasm) är rent. Klart att det finns sjukdomar odyl som sprids via kroppsvätskor, men dessa vätskor i sig är ju inte farliga. Förmodligen fräschare att slicka en tjej med mens än att hångla med henne, munnen på folk är ju rena bakteriehärden. Mensen när den väl är framme går ju inte att kontrollera på samma sätt som ovan nämnda vätskor. Detta gäller ju såklart inte för små barn, äldre med inkontinens, eller de som av olika orsaker lider av något som förhindrar kontrollen av kroppsvätskor. Men ni fattar väl vad jag menar. Förövrigt är det tragiskt hur folk i övrigt är så sjukt skrämda för andras och sina egna kroppsvätskor. Särskilt synen på mens – det visar på ett fungerande organ som vill hålla sig ren och fräsch och som eventuellt en dag skall hålla ett liv.

Alice 6 år sen

Åh tack för att du använder lite av uppmärksamheten du får till att skriva såhär jäkligt klockrena texter (som borde vara självklara men tydligen ses som mycket konstiga-.-). Tack<3 Hoppas bara att folk kan läsa öppet och vaket istället för att skjuta bort allt med deras lilla skyddsbubbla från verkligheten.

HannaBHanna 6 år sen

Gillar hur du tänker. Önskar att du skrev på engelska så jag kunde dela med mina vänner här i USA. Svenskar har så mycket mer common sense än de flesta amerikaner.

Mia 6 år sen

Varför hänger ni upp er på spermier o reklam? När budskapet som jag tolkar det, till stor del handlar om andra världsdelar omänskliga sätt att se på något så naturligt som mens. Kvinnor har inte valt mens och män har inte valt sperma. Varför göms då kvinnor undan i dessa perioder men inte män när de ejakulerar. Män kan dessutom välja att få sperman att komma ut. Kvinnor har ej det valet. Läs Zahras text. Igen.

Svar på kommentaren:
C. 6 år sen

Är det inte problematiskt med mens i väst eller vad menar du när du pratar om andra världsdelar?

Josefin 6 år sen

Bra skrivet!

Christina 6 år sen

TACK, jag säger bara TACK för att du delar med dig av dessa tankar. Dina ord är klockrena!

Joakim 6 år sen

Hej alla ny-feminister! Jag vill varken se sperma, mens eller bajs på reklamer.

Du säger att en tampong kan jämföras med sperma, men jag har då aldrig sett det på en reklam.

Ni tjejer som hejar och hurrar på detta inlägg om att det ”äntligen” är någon som vågar skriva om sånt här, har ni levt under en sten senaste åren eller?

Alla bloggerskor ska ju klaga på könsdiskriminering nu, det är ju inne.

Ni kan ju inte allihopa bli ”kränkta” av allt ni ser, och om ni nu blir det så ska ni vara jävligt glada att ni bor i Sverige i alla fall.

Svar på kommentaren:
Silver 6 år sen

Det är du som har levt under en sten om du inbillar dig att feminism och kamp mot förtryck är något nytt och ”inne” snarare än det faktum att det pågått i flera århundrande (om ej längre).

Det är du som ska vara glad att du är född till man i denna värld där kvinnor och icke-män alltid har setts som lägre stående varelser vars frihet till rättigheter över något så basalt som sina egna kroppar inskränks och inte alltid ens juridiskt ansetts vara människor på samma sätt som män.

Tror du ärligen att motton som ”det kunde alltid varit sämre” – vilket din kommentar förespråkar – någonsin har lett till förbättring av folks liv och rättigheter?

My 6 år sen

Buhu :(( det måste vara jobbigt att vara en kränkt man. Håller tummarna för att du överlever debatten om könsdiskriminering. Stay strong, gubben mim! <3

Elsa 6 år sen

Hej Joakim!
Ju fler som pratar om mens och hur NATURLIGT det faktiskt är desto enklare kommer det att vara för unga tjejer som får sin mens att faktiskt inte skämmas. Jättebra att bloggerskor pratar om detta då många av deras läsare är just unga tjejer.
Jag vill då inte att min dotter en dag ska skämmas och blir utsatt för påhopp om hon har råkat få en mensfläck för att hennes binda inte suttit rätt. Vet du varför? För att det är helt jävla naturligt med blod och inget farligt att få en mensfläck. Det är bara att byta byxor…

Silver 6 år sen

Eller hur My! Kvinnor och icke-män blir kränkta av att förtrycket mot oss leder till våldtäkt, tittar på rapeporr, kvinnomisshandel, mord, ej vara röstberättigade, ej bestämma över vår fortplantningsförmåga, ej ha lika lön för samma arbete, inte ens ha rättigheter att arbeta och köra bil, vara tvungna att skyla oss för att ej bli antastade/bryta mot lagen…

Somliga män på internet blir kränkte över att kvinnor/folk skriver om att vi vägrar finna oss i detta längre.

Ture 6 år sen

Silver.

Detta har ingenting med huvudkommentaren men du får inte glömma bort att det finns hundratals olika sorters feminister. Det finns till exempel hårt manshatande feminister som tycker män är onödiga och äckliga. All feminism är inte en kamp för alla lika värde.

Eric 6 år sen

Det finns ingen mens i den här bilden. Det finns ett snöre och en människa. Att jämföra en tampong, eller snöret vi ser, med sperma funkar inte någonstans. Du ser reklam för tamponger på TV stup i kvarten, kondomer är inget konstigt heller. Nakna kroppar, framförallt på kvinnor, förekommer hela tiden. Vad är det du reagerar på?

Christoffer 6 år sen

Lugn nu ;) är väl inget att bli upprörd över. Ett bra skrivet blogginlägg om en tidningsframsida, inte en reklam. Det viktigaste är väl slutet om att hennes bild togs bort men inte en porrskådis. Likt detta tidningsomslag togs bort men inte alla porrtidningars omslag.

Joakim 6 år sen

Alltid lika roligt att det enda ni svarar på är det som är minst relevant.

Självklart hjälper det ingen att ha inställningen att det kunde varit värre, men ni får det att låta som att svenska kvinnor blir kränkta, misshandlade och våldtagna bara ni får utanför dörren.

Och ”My”, kommentarer som dina är varför folk inte tar er seriöst.

Uppenbarligen finns det viktigare saker att lägga energi på i samhället, se bara hur det gick för Fi i valet.

Sofia 6 år sen

Jag är ingen radikalfeminist utan en hederlig vardagsfeminist som tycker att ett samhälle ska ge alla lika möjligheter oavsett kön, religion, etnicitet eller sexuell läggning. Förmodligen något som många håller med om

Med det sagt. Det är uppfriskande att en ung kvinna som Z visar att det svenska samhället fortfarande har mannen som norm.
Så jag undrar. Vad är det för fel på det? Varför inte visa sanningen? Varför inte vara kritisk till normer, traditioner och framförallt genus? Jag hade uppskattat om fler var det

Annie 6 år sen

Nej Joakim, bara för att alla kvinnor i Sverige inte blir våldtagna, misshandlade eller kränkta betyder det inte att vi har ett helt jämnlikt samhälle och borde därför inte kämpa vidare för att få det.

Therese 6 år sen

Joakim, vi RISKERAR att blir kränkta, våldtagna och misshandlade så fort vi går utanför dörren.
Du menar att det inte är så farligt, att vi ska tagga ner lite och chilla, eftersom det ju bara händer en del av oss, ibland?

Svante 6 år sen

My: Hade det inte varit bättre att faktiskt komma med argument mot vad Joakim säger, istället för att sarkastiskt antyda att en man inte kan bli kränkt? För jo, det kan vi. Vi har det absolut inte lika kasst som kvinnor, det ska jag inte hymla om, men din kommentar stärker bara den orättvisa stereotypen att feminismen är emot män.

Silver 6 år sen

Joakim:
I Sverige sker över 100 våldtäkter varje dag. Av offren är 96 procent kvinnor och av förövarna är 98 procent män. Källa BRÅ.
Detta är inte ett jämställt samhälle och jo, det behövs kamp.
F! tog för övrigt mandat i 13 kommuner. Samt kom in i EUparlamentet.

Mensdebatten kanske inte är viktig för DIG men den är viktig för många av OSS ANDRA. Bara för att något inte är viktigt för dig PERSONLIGEN betyder det inte att det inte är viktigt. Simpe as that.
Att minska tabun kring mens är en av dom många bäckar feminister engagerar sig för att bilda den ocean vilken är målet: jämställdhet.

Ture:
Manshatande feminister hatar män för att dessa män föraktar kvinnor och så stor del av män utsätter kvinnor för förtryck. Manshat dödar inga män, utan är mest arga kommentarer och texter på internet. Kvinnohat dödar tusentals kvinnor varje år.

Svante 6 år sen

Silver: Jag förstår att du inte själv är manshatare, utan bara försöker sätta saker i sitt sammanhang, och det respekterar jag. Men det hade ändå varit bra med någon brasklapp där du förtydligar att det självklart aldrig är moraliskt rätt att hata folk på grund av deras kön.

Ture 6 år sen

Silver:
Jag tycker att det är kul att diskutera och undrar vad du tycker om att F!’s partiledare ”Gudrun Schyman” inte kunde någonting alls om ekonomi och sade i varje debatt innan valet att ekonomin inte spelar någon roll i politik, Hon blev satt på pottan om och om igen ifrån lite alla möjliga politiker.
Sedan så hatar många manshatare ALLA män bara för att dom har en snopp, det har många gånger ingenting med enstaka män som sitter som chef på ett arbete. Jag har många gånger känt mig hatad utav vissa kvinnor bland feministrörelser utan att jag ens har gjort någonting fel. Jag arbetar och betalar skatt. Ska jag behöva bli hatad för det? Du kan tyvärr inte skydda alla feminister som hatar män genom att peka på någon enstaka man. Många sorters feminister lever med en ideologi som är vedervärdig och felande.

Anna 6 år sen

Typisk vit, kränkt man? I think so!

Svante 6 år sen

Anna: Hade det inte varit bättre att skriva några faktiska argument?

Marcus 6 år sen

Hej Ture,

jag vet inte hur gammal du är, men du kan inte vara så gammal iom att du inte känner till att Gudrun Schyman är en av Sveriges allra mest erfarna politiker, så ditt påstående om att Schyman inte skulle kunna något om ekonomi är tämligen magstarkt.

Du bör nog läsa på om den feministiska ideologins (och dess förgreningars) förhållningssätt till ekonomi.

Mvh, Marcus

Anna 6 år sen

Jävligt bra skrivet. Precis så här i tänkandet har jag med varit men aldrig fått ut de i text så här jävla bra. Alltså detta är så klockrent o så bra. Kunde inte skrivit de bättre själv. Du fick ur precis så som jag tycker o tänker.
Mer av sånt här.. jämför diskutera lägg upp mer åsikter och tankar detta va grymt. Du kan din grej. Mycket bra!!

Lena 6 år sen

Sååå bra skrivet och kul med en ung känd artist som står upp för kvinnors rättigheter :)

roger 6 år sen

Jag blir riktigt sur över alla killar som har något negativt att säga om detta. Vi kan bara vara tacksamma över att vi slapp vara den som bar på egget till liv. Då dom stackarna inte försvinner lika enkelt som våra spermier så kan vi faktiskt ge det att vara kvinna är inte lätt. Så varför ska vi göra det svårare?

Svar på kommentaren:
Ture 6 år sen

Det är inget fel med att ge lite kritik då det oftast finns för och nackdelar med det mesta.

Silver 6 år sen

roger:
<3

Ture:
Dom relativt få inlägg som finns i debatten som förespråkande av öppenhet angående mens, Larssons text inräknad, är en droppe jämfört med den vilda flooood som strömmar av kritik och avsky mot just detta ämne: mens.
Så nej, mer av den varan är totalt överflödig.

Emma 6 år sen

Bästa kommentaren hittills, tack! äntligen en kille som kan se detta med ett bredare perspektiv.

Marcus 6 år sen

Hej Ture,

menar du att det finns nackdelar med mens?

orelevant 6 år sen

Jag skulle kunna sälja kalsonger ett helt år med hjälp av david beckhams skulpterade magrutor, men inte en jävel skulle vilja se en REKLAMBILD där han står och torkar sig i röven.

Det är riktigt stor skillnad på att jämföra bajs, mens och sperma. Det håller jag med om. Men vi får inte glömma att det här var med i en REKLAM. Vad passar att ha med i reklam för allmänheten?
Jag vet inte vad du tycker om hur reklam borde se ut, men om det enda du kan komma och tänka på är nakna tjejer som mensar och kletar in sperma i ansiktet har du ganska fel idéer enligt min mening.

Varje dag kan vem som helst se ”objektifierade” män i spel, tidningar, tv etc. Muskulösa och helt onaturligt definerade muskler. Gärna med bar överkropp också. Dom ska gärna prestera bättre än allmänheten på vad dom gör.
Men det är det absolut ingen som bryr sig om.
Varför ska du bry dig om vad andra väljer? Om någon vill posera sexuellt för en bild så har den personen all rätt i världen att göra det.
Ingen tvingar dig att göra det och ingen tvingar dig att försöka se ut som dem på bilderna. Men låt andra göra vad dom vill. Och låt andra tycka om vad dom vill.

En sista sak som egentligen inte hör hemma här är ni som klagar på objektifiering inom spel. Nej, det är absolut inte för att du som kvinna ska se karaktären i spelet och känna att du måste försöka se likadan ut. Det är för att vi som faktiskt utvecklar och vi som spelar slutprodukten gillar innehållet. Inte för att du ska kunna komma med din militanta åsikt om att alla ska tycka som du gör

Svar på kommentaren:
lisa 6 år sen

Alltså, fattar inte varför folk blir arga? Hon säger ”varför blir folk så arga över denna helt oskyldiga, inte alls äckliga bild på något så naturligt som ett tampongsnöre” du säger ”JAG ÄR SKITARG O SKA PÅPEKA DETALJER I TEXTEN MED DÅLIGT UNDERBYGGDA ARGUMENT FÖR JAG ÄR SÅ JÄVLA UPPRÖRD”… varför? denna bild är inte ens avsedd som reklam, det är för att göra uppmärksamhet till faror med tamponger??? som sagt, varför? vem är du? hur är ditt liv?

Anna 6 år sen

En som inte fatta texten, eller en som tar åt sig… Gå och lägg dig.

roger 6 år sen

Du har typ inte förstått något. I din egen machtio stil så tror du att det här är en fajt mellan könen. Lägg av, det här är ett upprop för att fatta att en kvinnas kropp också normalt innehåller en tampong en gång i månaden. Inse att du har det bra mycket bättre när du behöver raka dig varje dag.

Sofie 6 år sen

WORD Lisa!

Silver 6 år sen

Orelevant:
Alltså… Detta att klaga över att Larsson ej har rätt att ”pracka på” andra sina åsikter PÅ HENNES EGEN BLOGG som DU aktivt uppsöker för att göra just det samma – ”pracka på” henne din åsikt om att vi inte ska ”pracka på” varandra våra åsikter.

Du ägde dig själv baklänges, som dom säger på plattan.

roger 6 år sen

Jag hade ett av mina första hångel med en tjej i en mörk toalett och när vi avslutat och hon lämnat toaletten. Då tände jag lyset, jag var helt blodig på min hand men inte mindre lycklig. Jag hade ju som amerikanarna säger kommit till bas tre. Vem tror att blod är olika från var det kommer, har man inte på något sätt varit vaken i skolan? Eller litar man mer på föräldrar och sin tro mer än till verkligheten?

Elin 6 år sen

Mycket bra skrivet! killarna som precis skrivit som hakar upp sig på att du gett fel % i hur många som har mens. Hallå, alla kvinnor har, kommer att ha eller har haft mens. Häng inte upp er på det utan det hon försöker få fram i texten ist.

Svar på kommentaren:
Johanna 6 år sen

Alla tjejer kommer inte få mens. Alla tjejer har inte fitta, och alla som har fitta är inte tjejer (transpersoner)

Yrsa 6 år sen

Fel! Alla kvinnor kommer inte ha mens. Och nu pratar jag inte om transpersoner. Jag pratar om kvinnor som föds utan en livmoder som gör att man inte kan få mens och i slutändan inte barn heller om man inte adopterar.

Oscar Björneklett 6 år sen

Du skriver i din text att du tycker att mens kan jämföras med sperma och lite längre ned skriver du att bilden på en naken kvinna med ett synligt tampongsnöre är helt okej. Menar du också att det skulle vara helt accepterat med en bild på en naken man som nyss onanerat och står och torkar bort sin sperma? Jag tror inte att det skulle vara ”helt ok” men jag kanske bara är ute och cyklar i din mening.

Svar på kommentaren:
Elsa 6 år sen

Cykla vidare. Detta är tydligen inget ämne för dig.

Marcus 6 år sen

Hej Oscar,

ja, du är alldeles riktigt ute och cyklar. Sluta cykla och engagera dig i den feministiska kampen istället!

J. 6 år sen

Ni som blir arga borde tänka på att för att något ska hända så måste ilskan riktas åt rätt håll. I detta fall Instagram/Facebook. Det är inte ”samhället” eller något som tog bort bilden. Bilden bröt mot amerikanska regler (Instagram/Facebook) och det är de reglerna man måste försöka ändra på.

Menar bara att det är enda vägen att gå om man vill ändra något på riktigt.

Emilia Arvidsson 6 år sen

OCH måste säga att vad fan är det för stolpskott du måste stå ut med. Som vi alla måste stå ut med! Läser nästan aldrig sådana här kommenterar, men wtf? vad fan är det för fel med människor? och det mest irriterande är att jag tror dom flesta som skriver är vuxna?? man kan ju tycka att man ska ha något inom pannbenet. Och dom som är yngre, HOPPAS dom ändrar sin syn på det här. Helt sjukt hur efterblivna vissa är. Och det här är ju knappast påhopp, för det du skriver är RÄTT.

Jenny 6 år sen

Fast bajs ÄR faktiskt naturligt….sen om det är äckligt…tja det luktar kanske inte så jävla hallon men det gör inte sperma o mens heller. Kiss/bajs/sperma/mens it´s all good inget att hänga upp sig över.

Josefin 6 år sen

Den här artikeln var seriöst helt jävla grym! Jag har hört liknade saker förut men aldrig riktigt lyssnat och din text slog verkligen upp ögonen för mig om hur vårat samhälle ser ut. Helt sjukt! Håll huvudet högt, du kommer klara dig bra i USA :)

Emilia Arvidsson 6 år sen

Så JÄVLA bra skrivet. Äntligen någon som vågar ta fram feministiska frågor utan att bry sig ett skit. Mer sådana behövs, speciellt av folk som syns i media.
You go giiiiirl

roger 6 år sen

Så skönt att ett ungt stjärnstoff reagerar och inte bara acceptetar som många andra gör bara för att få chansen.
Jag kan tro att i den branschen så finns det många en förälder inte skall lämna sin dotter med.

Fredrik 6 år sen

Inte ”halva befolkningen”. 68% av alla kvinnor som lever är antingen för unga eller för gamla för att ha mens. Så det är ca 15% av befolkningen som har mens.

Svar på kommentaren:
Maja 6 år sen

Men dessa kvinnor eller tjejer har haft/ kommer att ha mens så det är fortfarande ingen onaturligt oavsett om det är 15 % eller ej. Hur har du föresten kommit fram till det? För om det är 68 % av alla kvinnor som inte har mens borde det inte vara så att 32 % av kvinnorna har mens? Din statistik håller inte.

Silver 6 år sen

Fredrik:
Alltid lika underhållande med folk som medvetet misstolkar och vrider ens ord emot en för att under falska premisser ogiltigförklara ens budskap.

Det är väl uppenbart för alla som läser här att det handlar om att halva befolkningen menstruerar under en period av flertalet år i livet.

:)

Marcus 6 år sen

Hej Fredrik,
du är noggrann du, rätt ska vara rätt… Det är tråkigt att se att det är det du reagerar på i detta viktiga inlägg!
Du är välkommen att stå upp mot machokulturen tillsammans med mig och många andra. Den feministiska rörelsen är verktyget i kampen för ett jämställt samhälle där alla kommer att vara subjekt istället för objekt. Kom med!

sda 6 år sen

Redan i din första rad ljög du. Fakta, kallar du det… Jag kallar det lögn, då inte ens nästan 50% av jordens befolkning menstruerar (presens). 1/6, stämmer lite bättre om man kollar statistik. Kvinnor över 45~ har menopaus, och kvinnor under åldern 13 har ännu inte menstruerat än.

Din text är full av nonsens. Substanslöst dravel som inte leder till någon sorts lösning eller ens valid poäng. Att kvinnors bröst censureras har ju med biologi att göra…

”Recent studies have found that nipple stimulation enhances sexual arousal in the great majority of women, and it activates the same brain areas as vaginal and clitoral stimulation. When a sexual partner touches, massages or nibbles a woman’s breasts, Young said, this triggers the release of oxytocin in the woman’s brain, just like what happens when a baby nurses. But in this context, the oxytocin focuses the woman’s attention on her sexual partner, strengthening her desire to bond with this person.

In other words, men can make themselves more desirable by stimulating a woman’s breasts during foreplay and sex. Evolution has, in a sense, made men want to do this.”

Svar på kommentaren:
Johanna 6 år sen

Men gud va löjligt skrivet! Skrev hon just nu? För om det är just i denna sekund som det gäller så är ju dina siffror helt ute och cyklar med, för jag har då inte mens just i skrivande stund. Det hon ganska uppenbart menade var att 50% av jordens befolkning är kvinnor och alla dessa har haft mens, har mens eller kommer ha mens. Ganska naturligt om du frågar mig.

Och till bröstvårtorna då, mina t ex är inte det minsta känsliga, har faktiskt knappt någon känsel i dom alls. Så då borde ju dom inte räknas som sexuella då, bra att veta.
Sen vet jag att ganska många killar har känsliga bröstvårtor och blir sexuellt upphetsade av att de berörs, så då är dom sexuella?
Hör ni det Instagram, ni måste testa känseln på alla bröstvårtor för att se om de är sexuella eller inte!

Anonym Anonymous 6 år sen

KUNG!

Anonym Anonymous 6 år sen

sda=KUNG!

f!menist 6 år sen

Du är inte så jävla smart va?

Elsa 6 år sen

Sda, varför känner du dig hotad av att kvinnor har mens och vill vara öppna med att dom faktiskt har det under någon period av deras liv?
Varför?

nat 6 år sen

Åh vad fantastisk du är <3

Linnea 6 år sen

Helt rätt skrivet!!!!

Sara 6 år sen

på tiden att du skiver något vettigt!

Daniella 6 år sen

Queen Z

Marie 6 år sen

Så jävla sant det du säger. Fortsätt skriva och göra skillnad, många ser upp till dig, du har chansen att göra skillnad <3

Hemliga ture 6 år sen

Om du inte förstår vilka signaler såna här bilder sänder så är du helt enkelt inte mogen ännu för att du inte törs tänka kritiskt. Mens är ett normalt kroppsligt avfall lika som kiss, bajs och sperma. Befruktas inte en kvinnas ägg så är det endast ett kroppsligt avfall och ingenting mer.

Svar på kommentaren:
Marina 6 år sen

Jag är definitivt tillräckligt mogen, men förstår ändå inte vilka signaler du syftar på. Du kanske skulle kunna vara så god och förklara?

Hemliga ture 6 år sen

En signal skulle kunna vara att elever i grundskolan skulle mobbas om såna här bilder cirkulerade allt för vilt. Är man extremt mobbad, olycklig och osäker tjej i grundskolan och såna här bilder ger mobbare gyllene situationer som river upp stora onödiga sår.

Mens är väldigt personligt. Det är ungefär likadant med sädestömning för killar. Det är ingenting man direkt vill skylta med.

Hemliga ture 6 år sen

Ursäkta min slarviga text.

*Är man en extremt mobbad, olycklig och osäker tjej i grundskolan, så kan såna här bilder ger mobbare gyllene situationer som river upp stora onödiga sår.*

Hemliga ture 6 år sen

Börjar bli trött.
*ge mobbare gyllene situationer*
=]

Silver 6 år sen

Ture
1. Mens är inte smittspridande eller giftigt som smittat vanligt blod och vanlig avföring är.

2. Ingen kommer tvinga tjejer att berätta varje liten detalj om sin mens/ta kort och instaposta dessa om det är det du är rädd för, däremot ska vi som menstruerar kunna göra det om vi vill!

Olivia 6 år sen

Grymt bra skrivet! Gillar att du tar del av denna diskussion som råder kring kvinnors rätt att få existera – oavsett vad. Denna illusion om kvinnan måste brytas. Att folk folk som är så unga som du faktiskt inser och vill förstå problematiken kring dessa normer och strukturer som finns i detta samhälle ger mig hopp haha.

Sofie 6 år sen

Så jäkla sant! Du är helt rätt ute med ditt inlägg. Det är dags att vi en gång för alla tar bort denna skam med att ha mens, även i vårt västerländska samhälle. Det är bara blod(!) och skär man sig i fingret stoppar man den i munnn direkt för att stoppa blödningen. Varför är då blod från andra delar av kroppen så ”äcklig”?? Fortsätt med din kamp Sara, vi är många som står bakom dig!!!

Svar på kommentaren:
Hemliga ture 6 år sen

”Bara blod” Du kanske borde läsa på vad som mens har för funktion.

Flicka 6 år sen

Till hemliga ture: förmodligen blod som man inte borde skämmas för eller vara äcklad av. Eller menar du att innehållet i mensblodet är något att vara rädd för?

Lucas 6 år sen

Alla män är inte upprörda av bilden, men alla som är upprörda av bilden är män. #feminist4life

Svar på kommentaren:
Silver 6 år sen

<3

karin mörnerud 6 år sen

sant sant sant!!! killar är rent utav rädda för mens. När jaga fick mens en gång och var ute och cyklade med några hanar så cyklade dom därifrån som om min mens skulle komma och jaga dom. Lyssna as-gärna på Liv strömquist sommar i p1 (du kommer älska det)!!! / karin

Svar på kommentaren:
Fredrik 6 år sen

Snälla, gruppera inte mig med sådana idioter tack. Vi är alla människor, inte bara kvinnor och män :) Vet även kvinnor som är rädda för mens, då de tror att de dör första gången det inträffar dem. Detta beror på okunskap, något som både kvinnor och män lider av…

Hemliga ture 6 år sen

Så du menar att det inte finns kvinnor som även dom skulle cykla ifrån dig om du fick mens? Om en mobbad kvinna får mens så blir hon utstirrad av de kvinnor som mobbar. Har du någon motargumentation mot detta påstående?

Sofie 6 år sen

Du är en klok ung kvinna och en jävligt bra förebild! Bra skrivet och fortsätt kämpa för det som alla kvinnor (och män) har rätt till. – att bli bemött som den människan hen är, inte för vilket kön!

Linda 6 år sen

Jag verkligen älskar dig för att du skrev detta!! Så ung men ack så klok! Grym röst har du också!

Nadia Melin 6 år sen

Fantastiskt bra skrivet!!!
Jag är en kvinna, 42, som är grymt imponerad över din inställning och ditt mod. Wow!

Linnéa 6 år sen

Alltså <3

Emelie 6 år sen

Otroligt bra skrivet!

Jessica 6 år sen

Christy mack är för övrigt en porrstjärna och då förstår man ju varför hon lägger ut sådana bilder som hon gör. Som jag kan se det så gör hon bara sitt jobb (Genom att skaffa reklam åt sig själv) – Det är vad en porrstjärna gör.

Men självklart håller jag med dig. Männ tar allting för givet och relaterar allt till sex.

Svar på kommentaren:
Josefin 6 år sen

Jessica det var ju inte varför Christy lägger ut den typ av bilder som var relevant, det var ju instagrams val av censur, hur man kan tycka att hennes bilder är okej, men att de censurerade den här, och hävdade att den skulle vara skadlig för barn!

Karin 6 år sen

Tack.

nellie 6 år sen

jag tycker allt du skriver i detta inlägg är rätt o riktigt. tvivla aldrig på de vad folk än säger. du är klok. folk är idioter. människan är svag.lta på din magkänsla :)

Felicia 6 år sen

Läste att dina ”gummisnoddar” till tandställningen blivit gula, ett tips jag fick när jag första gången skulle sätta i tandställning var att ha gråa gummisnoddar då dom döljer mycket mer. För mina kompisar sa att vitt är fint ja, men efter några dagar det tänderna gula ut så ta istället grå för då smälter dom in i tandställningen mycket mer.
Kram :)

Amanda 6 år sen

Du är så jävla smart, blir så genuint glad över att du skriver så mycket om feminism och orkar fortsätta trots alla hjärndöda kommentarer. Fortsätt, du är jävligt bra!

Elin 6 år sen

Suveränt bra skrivet! Håller med om varje ord. Det är skrämmande att det är så här & ännu mer skrämmande att vissa människor tycker att det är så det ska vara.
Kvinnan objektifieras & mannen utför stordåd. Superbra av dig som offentlig person att lyfta detta! Kram på dig!

Alice 6 år sen

LOVE U!!!!!!!<3<3<3 klockrentklockrentklockrent.<3<3<3

Elias 6 år sen

Tack för väldigt kloka ord!
Hoppas många läser detta och tar det till sig.

Anna Pettersson 6 år sen

Vi måste starta en hashtag! Där alla lägger ut en bild på ett tampingsnöre!

Svar på kommentaren:
jacqueline 6 år sen

Instämmer!

Tess 6 år sen

Håller verkligen med dig! Folk måste lära sig att den kvinnliga kroppen är naturlig och inte enbart till för män att se som sexuella. Det är inget som är äckligt med mens och att det blodet är så tabu, medan blödande sårskador inte är det är så otroligt gammaldags.

Malin 6 år sen

Om man censurerar tampongsnöret, är bilden ok då?
Sjukt!!

Klara 6 år sen

Så jäla bra skrivet, vårt samhälle är helt sick.

Louise Sundell 6 år sen

”Skydda barn och unga från nakenhet”? Det är väl ändå det sista vi borde göra?

Nakenhet ska vara något naturligt, inte något skamfullt! Alla är nakna under kläderna, eller hur?

Svar på kommentaren:
Anna Betlehem 6 år sen

så himla sant!

Tina 6 år sen

Vad är grejen? Är väl det mest naturliga av mycket i vår värld?

Kristin 6 år sen

Tycker att det i allmänt är en mycket bra text som du skrivit och måste säga att det är sjukt fantastiskt att du står upp för detta, särskilt med tanke på all det mediala utrymme som du har. Folk ser upp till dig och du tar till vara på det på det bästa tänkbara sätt.

Liten notering bara (jag ser att andra har nämnt det också) – Alla kvinnor har inte en livmoder och alla med livmoder är inte kvinnor. (Det kan därför finnas en poäng i att sådana här gånger när en snackar om menstruation istället prata om livmoderbärare eller liknande istället för kvinnor.)

Keep up the good work annars! Kram :)

Linnea 6 år sen

Alltså, du är BÄST! <3 <3 <3

Så jäkla bra skrivet!

Elin 6 år sen

jag vill bara säga att du är fantastisk Sara! Så härligt med en ung person med så mycket klokheter. Låt dig inte tystas ned. Not ever!

Cecilia 6 år sen

Så bra reflekterat och skrivet! Det berörde verkligen. Tack för att du lyfter detta viktiga ämne!

chrille 6 år sen

Det här var det dummaste jag läst.
Du kan ju inte jämföra mens med sperma.
Sperma har ju en direkt koppling till sex. Det har inte mens.
Det som kan jämföras med sperman är er vätska ni utsöndrar vid er ejakulation. Det är inte lika många killar som tycker det är äckligt.

Mens är helt naturligt, givetvis. Och det har med fortplantning att göra, visst. Men det har inte samma koppling till sex. Och tanken av en annan persons blod är ju inte speciellt attraherande för alla eller hur?
Det här kan gå åt andra hållet. Ni kan tycka att sperma är äckligt också visst. Men eftersom det är så nära kopplat till sex, vilket er ejakulationsvätska också är så har det inte ansetts vara lika äckligt.

Svar på kommentaren:
Silver 6 år sen

Det har inte samma koppling till sex just pga hur vi blir socialiserade att se det som något fult och äckligt. En samhällsillusion som går att förändra, av människan skapad.
(Inte för att jag personligen VILL att ännu en sak med kvinnors kroppar ska sexualiseras och objektifiera kvinnor än mer).

Men det är underligt att en bild tas bort då den ej anspelar på sex och inga intima delar syns – medan dito bilder som anspelar på sex och dessutom visar mer får ligga kvar.

(btw: Finns mensporr, så uppenbarligen finns det folk som tänder på’t. Och sure, det finns scatporr, men till skillnad från avföring är mens ej giftigt, så den jämförelsen funkar ej).

Lolis 6 år sen

Mens har med fortplantning att göra! Lika så spermier! Äggledare osv! Läs på! Själva spermien har inget med”sex” att göra, utan är till för FORTPLANTNING!

chrille 6 år sen

Nej det har inte samma koppling alls. Och det beror mycket på det du säger.
Hur naturligt det än är med mens så är tanken av en annan människas blod något både kvinnor och män helst vill undvika. Och det kan krävas en hel del för att det tänket ska ändras.

Med det sagt är det såklart en process man absolut som kvinna inte ska behövas skämmas över eller behöva lida för på grund av att andra finner det äckligt.

Angående bilden förstår jag ert argument. Men tyvärr är ju saker folk anser lämpligt och olämpligt något så subjektivt vilket kan förklara varför den togs bort.

chrille 6 år sen

@Lolis

Förstår inte riktigt vad din poäng är. Läs vad jag skrev. Sperma är direkt kopplat till sex. Har du sex som man får du utlösning. Mens är inte direkt kopplat till sex eller hur? Er ejakulationsvätska däremot kan jämföras med sperman. Det var poängen med det jag ville säga.
På grund av dessa två vätskor från båda könen som är direkt kopplade till sex har det blivit så att många finner det som något så naturligt vid sex, och möjligtvis attraherande.
Medan mens, inte ger samma tankeeffekt då tanken av en annans blod är en tanke många män och kvinnor helst vill undvika.

Madde 6 år sen

Men ni ”män” ser det annorlunda en vad vi kvinnor gör. Och jag vet att killar kan få sperma utan att ha sex med kvinnan/handen. Just saying. Det är exakt lika med när ni lägger upp bilder på er bara överkropp, men vi kvinnor får inte göra det för det anses vara för sexistiskt. Det är fel, vissa får inte ens lägga upp på sin bikini. USCH! ändring tack. :) men ett bra svar chrille :)

Silver 6 år sen

Att mens skulle kunna likställas med vanligt blod är ju något Boken Folk-böckerna präntat in i oss och blivit en norm som levt kvar trots att vi idag vet att mens = ägg och livmodersslemhinna och inte är smittspridande som blod kunde vara på den tiden – och såklart kan vara än idag.

Alltså sviktar logiken för samhället att hålla kvar vid den föreställningen.
Allt subjektivt skapas ju av personliga erfarenheter och socialiseringsprocessen, och genom inlägg i debatten som Larssons här kan denna bild ändras :)

chrille 6 år sen

@Madde

Tror vi hamnar lite utanför ämnet nu, men visst. Sättet vårt samhälle är uppbyggt på leder till att könen behandlas olika. Angående det där med naken överkropp kan du ju tänka dig varför det är så och hur det skulle se ut annars. Och vad det skulle ha för konsekvenser. Ställer mig inte på någon sida, men vill du se förändring, engagera dig! ;)

Silver 6 år sen

Alltså: Bokens Folk-skrifterna fördömer kroppskontakt med menstruerande personer och förbjuder sexuella akter i synnerhet vid mestruationen. Därför associerar vi inte mens med sperma på samma sätt – trots att det är mer logiskt att likställa dom kroppsliga funktioner som överhuvutaget krävs för barnalstrande än lubrikation och sperma.

Kuken står = funktion för att underätta att genomföra samlag
Lubrikation = funktion för att underlätta att genomföra samlag

Sperma = funktion för barnalstrande
Ägg och Slemhinna = funktion för barnalstrande

chrille 6 år sen

@Silver
Ja, många saker som vi tycker och gör i livet beror på vad samhället printat in i våra hjärnor. Och det kan ju diskuteras hur man kan göra för att förändra sånt.
Hursomhelst handlar frågan inte om hur smittsamt det är. Tror de flesta män tycker som de gör för att det är blod hur man än ser på det. Blödningar från livmoderslemhinnan är vad mens är.
Alltså alla män tycker ju inte att det är äckligt med mens. Men ni måste ju förstå varför många inte tycker det är så nice när det förknippas med sex. Det är ju tanken av en annan människas blod. Och den tanken kan många tycka är helt naturligt, medan andra inte lika. Hur tycker ni om att röra andra människors blod?
Jag förstår helt och hållet er sida, om hur naturligt det är, men ni måste ju kunna förstå den andra sidan också.
Vill ni ändra bilden måste ni ändra på media, biologilektioner på grundskola och gymnasiet osv. Att få alla att tycka det är så naturligt med tanken av en annan människas blod så krävs det en hel del.

Feministiska bloggar 6 år sen

Hurra! Sjukt bra skrivet! Har delat inlägget på Facebooksidan ”Feministiska bloggar” som är tänkt som en plattform där vi kan dela blogginlägg med feministiska budskap så att fler kan ta del av dem. http://www.facebook.com/feministiskabloggar

Anna 6 år sen

Fan vad bra du är! En fantastisk förebild för unga tjejer. Jag blir peppad och hoppfull.

PhotoByPierre 6 år sen

Som jag sa på Insta, YOU GO GIRL!!! I’ve got your back when the idiots get’s even stupider ;)

Johanna 6 år sen

Håller tummarna förstår min lilla dotter växer upp och blir lika cool och grym och smart som dig!

Svar på kommentaren:
JohannA 6 år sen

för att…

Beatrice 6 år sen

DU ÄR SÅ JÄVLA BRA!
Tack för att du säger detta.

Thilde 6 år sen

Oj vad du växte i mina ögon med detta inlägget! Kunde inte sagt det bättre själv. Heja!!

Silver 6 år sen

Något annat som är också är viktigt att folk lär sig är det faktum att det även finns män som menstruerar.
Och att det finns kvinnor som aldrig menstruerar.

Svar på kommentaren:
Ludde 6 år sen

Ursäkta mig men, va?

Sosso 6 år sen

Tänkte säga exakt samma sak. Transmän och icke-binära kan ha också mens.

Ludde 6 år sen

Och då är man, per definition, inte ”man”. Utan en transman. Eller helt enkelt, en om-opererad kvinna. Håll isär begreppen. Lika lamt resonemang som att prata om ”den gravida mannen” om kvinnan som tog testosteron-tabletter och lät skägget växa och brösten försvinna. Nej, nix, icke. Fortfarande kvinna. Män kan inte få en menstruation. Om-opererade kvinnor kan, eller kvinnor som klär sig som män. En fantastisk skillnad.

Nina 6 år sen

Så bra skrivet, mitt i prick.

Tack för det!!

Markus 6 år sen

Vilken drottning du är fortsätt så :) kram till dig

Nils 6 år sen

Lol om du hade lagt upp en bild på en brud med sperma i ansiktet hade jag blivit oerhört äcklad.

Marie 6 år sen

Hurra! Håller med. Rakt igenom! Bra och modigt skrivet!

Åza 6 år sen

Underbart skrivet!!! Fantastiskt bra!

Sara 6 år sen

Fint skrivet! You go girl!

elin 6 år sen

TACK för att du orkar ta denna diskussion 2014, det skulle verkligen inte behövas, men uppenbarligen gör det det. Mens är naturligt, punkt.

Oskar 6 år sen

Jättebra inlägg!

Julia Jin Jönsson 6 år sen

Bra text. Underbart att du skriver om de här föreställningarna och konsekvenserna det leder till.

Helena 6 år sen

Så jävla bra!

Emma 6 år sen

Så jävla rätt! Att den där bilden togs bort var ju bara ett stort fett ”va?”. Vad är det för samhälle vi lever i, där kvinnor och tjejer inte har rätten till att bara vara normala.

Jax 6 år sen

BRAVO! *klappar*

Matilda 6 år sen

KVINNA DU ÄR SÅ FANTASTISK <3 hoppas många läser detta och tänker till.

jasmine 6 år sen

Du är bara BÄST!! Det finns inga ord!!!

Mikael 6 år sen

Instagram är amerikanskt, och amerikanska regler och värderingar styr. Jämställdheten är faktiskt en ganska bra bit bortom våran i Sverige, och faktiskt lite i Europa överlag också, och man har en oerhört stark prydhet med nästan lika stor dubbelmoral. Allt som är naket eller sexuellt är väldigt tabu, men är det ”sexigt” kan det gå igenom ändå. Därför censureras amning, medan någon plastig halvnaken modell är okej.
Våld däremot har man inga problem med. Det är iofs så i Europa ocskå, men skevheten är ännu större i staterna. ”Feminist” är ett skällsord.

Kan dra ett exempel med åldersmärkning på TV- och datorspel. I Europa finns ett åldermärkningssystem, i USA ett annat. I Europa har man en rak åldersmärkning för 3, 7, 11, 15 och 18 år som gränser. I USA kör man med titlar som ungefär ger tillåtet för alla, från 10, 13, 17 och 18 år. De där två sista ser ju ut som en löjlig skillnad, men den är i själva verket milsvid. De som blir märkta med 18 år (heter Adult only) är sådant som innehåller extremt våld _eller_ ej implicit naket eller sexuellt innehåll. Grovt våld kvalar bara in på 17 år (mature). Till saken hör att spel märkta som Adult only inte säljs alls i flera av de stora amerikanska megamarknaderna (bl a Best buy, Wall-mart), och de som säljer behandlar det inte sällan som rena porrfilmer, skymda bortom överblick, fastän det kanske rör sig om ”vanliga” spel. Av ren princip.

Ett bra exempel är spelet Fahrenheit. Det innehåller en explicit sexscen, men inte värre än vad som finns i vanliga filmer. Man ser inga kön. Det fick märkningen 16 i Europa, medan i USA blev det Adult only. Och så fortsätter det. Många spelmakare drar sig medvetet för att lägga in något sexuellt, för att inte riskera en AO-stämpel på en amerikanska marknaden, då det allvarligt begränsar försäljningen. En del gör besväret att göra olika utgåvor, där den amerikanska har det sexuella/nakna bortplockat. Och då pratar vi om saker som är vanligt i de flesta filmer. En narrativ ingrediens, inte pornografi.

Det hade varit intressant om du lade upp bilden på en svensk blogg eller liknande. Dessvärre tror jag att risken är rätt stor att den skulle plockas bort där också. Moralen på internet följer väldigt mycket den amerikanska. Men ändå, prova :)

Emma 6 år sen

Word! Finns kulturer där de hyllar mensen. Köpte en present till min lillasyster när den kom. För att de va kul.Se det som en gåva istället, du kan få barn!
Detta är en diskussion som inte ska behövas år 2014.
Till alla män som är så emot mens, det finns andra alternativ om ni så uppenbart avskyr kvinnokroppen och dess egenheter.

Anonym 6 år sen

Äckliga manshatare. Att du ens orkar sitta och klaga på bilder på instagram ger ju bra bild av din fågelhjärna. Dessutom jämför du sperma med mens.. Snacka om stolpskott. Snälla gå och engagera dig på annat som pedofiler, rasism och mobbning tex.

Svar på kommentaren:
C 6 år sen

Utan sperma – inga barn. Utan mens – inga barn. Synd att du var den som simmade snabbast.

Silver 6 år sen

Anonym:
Öhm, det du håller på med just nu är mobbning? En mkt hatfull kommentar du riktar mot denna fantastiska tjej i försök att få henne att må dåligt, en tjej som försöker belysa och kämpar emot den sexism och förtryck kvinnor blir utsatta världen över.

Du kanske borde göra något vettigare än att klaga på ett blogginlägg?

Nina 6 år sen

Skriver aldrig kommentarer, men nu kunde jag inte låta bli… GRYMT BRA SKRIVET!

Adam Opinio 6 år sen

Mycket bra skrivet!

Marcus 6 år sen

10/10 poäng! Det har sedan länge varit på tiden att grottmännen tar en titt på sig själva.

Laura 6 år sen

Grym är du!

Silver 6 år sen

Superviktig text! Bör få stor spridning så att folk slutar skamma och visa äckel över menstruerande! Och slutar upprätthålla föreställningen om att en kvinna främst är till för att värderas efter hur bra sexighet hon utstrålar.

<3 till dig!

Sofie 6 år sen

Jätte bra att du tar upp det här. Det är alldeles för få som gör det. Massa cred till dig!

Anders 6 år sen

Nu är ju mens jävligt äckligt, så håll det för er själva för i helvete xD

Svar på kommentaren:
Silver 6 år sen

Eller så kan ju du behålla dina skammande och äcklade mobbingkommentarer för dig själv och inse att problemet ligger hos dig allena. Dags för självrannsakning? :)

Sarha 6 år sen

Sperma är minst lika äckligt, men den håller ju män sällan för sig själva …

Anna 6 år sen

Antar att du är en ”finnig fjortiskille” dvs, att du är omogen och inte förstår bättre! med en sån jävla kommentar! Hoppas du växer upp och blir en stor VETTIG MAN en vacker dag, annars är det jävligt synd om dig!!

Johanna 6 år sen

Word!

Richard 6 år sen

All respekt till ditt inlägg! Står bakom varje ord trots att jag är man ;-)

Svar på kommentaren:
Silver 6 år sen

Behövs fler män som du! :D

Sofia 6 år sen

Du är unik Richard.

Linda 6 år sen

Så bra skrivet! Min 6-åriga dotter älskar dig och blev världens lyckligaste när hon fick din autograf genom en kompis som känner din mamma. Tack för autografen och ett ännu större tack för att du är du och är en fantastisk förebild för min dotter och flera andra tjejer där ute!

Kämpa på och fortsätt vara den du är! Kram Linda

Anna 6 år sen

Jävlar i mig vad du är grym!

Sophie 6 år sen

Support till dig! Så jävla bra att du tar upp det här, håller med till 100%!

Nicco 6 år sen

Fantastiskt bra skrivet! Dock publicerades bilden 1995, skulle vara intressant att se folks reaktion om den publicerades idag, både i Sverige och USA. För jag tror och hoppas att det blivit lite bätte, i alla fall sen 1995…

Emma 6 år sen

Duär så klok i dina åsikter, kan inte annat än hålla med! Du sätter ord på det man tänker, gryym är du! Heja dig!! /Emma http://www.emmasves.blogg.se

PlanA 6 år sen

Att jämföra mens med sperma är också fan att vara ute och cykla, varför inte jämför det med en kvinnlig ejakulation istället? Tror ingen av könen har några problem med att få dessa båda vätskor på kroppen under en sexakt, medan mestruationsblod kanske inte är lika tilltalande(?). Man kan ju fråga sig själv om man fick välja, vad skulle man helst ” kleta in på brösten eller ta i ansiktet!” under en sexakt? sperma eller mestruationsblod? Detta kan ju höra ihop med associationer, blod kanske är lite avtändande rent sexuellt även om det är naturligt?
Vidare så tycker jag att det är helt sjukt att kvinnor skall behöva skämmas och särbehandlas över detta dock kanske inte så vettigt att blanda in sexuella anspelningar i frågan, alla tänder inte på blod precis som att alla inte tänder på att få sperma i ansiktet.. Spara det till sovrummet..

Charlotte 6 år sen

Så bra skrivet! Heja dig!!

Sara 6 år sen

Kolla Dan bilzerian på instagram
http://instagram.com/danbilzerian

Hur kan hans bilder vara kvar?

Julia 6 år sen

Åå jag blir så jävla arg!! Du försöker kämpa för kvinnornas rättigheter och folk bara käftar emot?! HUR kan man inte hålla med dlg!?!!? Jag håller med dig till 100% verkligen! Jävla horungar där ute som gämmer sig bakom datorskärmar!

Svar på kommentaren:
Sara 6 år sen

Att heja på när någon kämpar för mänskliga rättigheter och sedan kalla folk som käftar emot för horungar känns dock jävligt kontraproduktivt.

mira 6 år sen

Fan riktigt jävla sant!

Maria 6 år sen

King

Julia 6 år sen

Men JA!!! Så himla bra skrivet!

Anna 6 år sen

<3

amanda 6 år sen

Ville bara säga att du är bäst och att du är en stor förebild för mig!!♡♡♡♡

Alice 6 år sen

Världen hade varit bättre om det fanns fler som var lika kloka som du. Håller med dig helt och tycker det du skriver är så grymt bra!

Maja 6 år sen

Heja dig!!!!!!!

Emma 6 år sen

Kan inte annat än att hålla meed!!!!!!!!!

Laila 6 år sen

FYFAN vad bra skrivet! Så jävla rätt och fruktansvärt sant. King är du!!

Espen karlsen 6 år sen

Snalla ga och lagg dig, snorunge

Svar på kommentaren:
Julia Jin Jönsson 6 år sen

@Espen Karlsen Oj, där bevisade du verkligen din överlägsna mognad! Allvarligt, lägg av med personangreppen. Har du inte några argument kan du lika gärna låta bli att skriva något.

Sandra 6 år sen

Det är bara för vissa som följer dig på insta är efterblivna och sexister och de har anmält ditt foto.. Då tar insta ner fotot om det får för många anmälningar. DU är bäst!!!!

Emma 6 år sen

Föredömligt inlägg! Glad att det kommer från dig som många unga tjejer ser upp till.

Mikaela 6 år sen

Fortsätt, du är grym!! 24-årigt superfan som önskar att jag var lika stark som du när jag var i din ålder. Du är fantastisk!

Malin 6 år sen

Word! Kampen fortsätter!

Rebecca 6 år sen

Håller med till 100 %.. Var till och med tvungen att skriva ett eget inlägg om dehär på min blogg. Man blir ju så jävla stört irriterad på både instagram och fan hela mänskligheten ibland. Så kul att du vågar stå upp för din åsikt trots så många som följer dig både här och på instagram. U go girl <3

Vendela o Vanessa 6 år sen

Du har så himla rätt ! Vågat och så bra skrivet !
http://wlaukkanens.se

Sean4you Shepherd 6 år sen

Mensblod är inget äckligare än annan kroppsvätska. Kommer ju inifrån. O så kan sexet bli bättre under perioden för en del. Kanon att du sätter fokus på det. Sån dubbelmoral, det går bra att visa avklädda brudar med närbild på skakande o juckande rumpor i musikvideos (Anaconda o JLos booty) men skulle ett 1 mm tjockt bomullssnöre synas är det plötsligt äckligt. Yack.

Ebba 6 år sen

Shit va du är bra, kan inte annat än att hålla med dig fullkomligt i vad du tycker!

Sean4you Shepherd 6 år sen

Härligt med ditt sätt att vara spontan och eftertänksam. Sååå imponerad av din personlighet och utveckling. Låt inte grottmänniskor(läs mindre utvecklade män o kvinnor) ta för mycket energi. Mer positiv energi till dig underbara människa.

Hanna 6 år sen

Du är så jäkla bra! Glad över att du finns!

rebecka 6 år sen

++++ fet jävla credd till att du skrev ”NÄSTAN alla tjejer”, SÅ RÄTT. Så jävla pk. Så jävla bra. <3

rebecka 6 år sen

ALLTSÅ ÄLSKAR DIG SÅ MYCKETTTTTTTTTT. Håller med dig till 1000%. (+btw, on another note, älskar ditt album, herrejävlar, på repeat hela tiden).

amanda 6 år sen

BAAM! så bra!

isabelle 6 år sen

Håller med dig fullständigt! Mensen är ju ett tecken på att man kan få barn, kan inte alla istället (både män och kvinnor) bli jätteglada om kvinnan får mens? Okej det kanske är lite äckligt med blod som rinner ut där en killes könsdel ska in (om man tänker från en mans perperspektiv nu) men det är så naturligt med mens. Varför kan inte alla fira en gång i månaden över att ens tjej, fru, mamma, syster, kvinnor över lag, har fått mens? Finns ju några stycken som inte får mens och kan därför inte få barn, är ju sjukt synd om de om de verkligen vill ha en biologisk dotter/son.

Svar på kommentaren:
maddä 6 år sen

Om folk skulle börja fira för att jag får mens en gång i månaden skulle dessa åka på stryk ;) (ligger helstunder täcket dessa dagar, då jag mår fruktansvärt dåligt av det)
Men jag förstår vad du menar och håller med dig (y)

HL 6 år sen

ÅH DU ÄR SÅ SMART OCH BRA!

John 6 år sen

Instagram ägs av Facebook och där har man en ganska underlig syn på vad som ska vara tillåtet och inte, tyvärr.

Tyckte om nya skivan förresten! :)

Sarah 6 år sen

Preach it sister! Får typ gåshud av hur fantastiskt klok du är.

Elin 6 år sen

Så sjukt bra!!!

hanna 6 år sen

preach

anonym 6 år sen

Så jävla grym! du skriver så sjukt bra, respekt!!

Jessica 6 år sen

Välskrivet!

Alan 6 år sen

Din höga IQ fortsätter att leverera (: Tack för att du försöker…

isabella 6 år sen

så jävla grym!!

anonym, 6 år sen

Börjar gilla dig som fan! Tack för att du står upp för oss girls!!! Bäst e du

Vera 6 år sen

Håller fullständigt med dig! Älskar dig för att du vågar ta upp ett ämnen som detta! Jag kan inte fatta att något så naturligt kan ses som fel och äckligt!

yrsa 6 år sen

Åh jag ÄLSKAR att du inte slås ner av patriarkatets mothugg utan bara fortsätter posta instas och blogginlägg där du är så jävla BRA!!!!

natalie 6 år sen

Så bra att en offentlig person som du har så jävla bra åsikter och värderingar. Det behövs verkligen! Tycker det är coolt att du fortsätter stå för dem med. Jag är med dig i allt du skriver!

G 6 år sen

Detta var det bästa jag läst i hela mitt liv. GIRLPOWER.

Ebba 6 år sen

Du är så jävla bra! Praise it!!!

Rebecca Aikio 6 år sen
deckre 6 år sen

Fan vad glad jag blir åt din text och åt kommentarerna! Mer pepp och kritiskt granska det samhälle vi lever i !

Hanna 6 år sen

Mår så illa av detta… DU ÄR GRYM.

Tribe chief united 6 år sen

Så jävla sjukt att du inte ens fyllt 17 men skriver så jävla vettiga saker. Mer mens åt folket för fan.

Sandra 6 år sen

SÅÅÅ bra skrivet. Underbart att du som ung kvinna och dessutom är offentlig vågar ta ställning.

Frida 6 år sen

Jag kan bara inte fatta. Vad är det här? Varför finns inte fler som fattar, som har en fungerande hjärna. Hjärnorna utvecklas åt fel håll. Folk verkar bli mer konstiga och jag fattar inteeeeee

Fanny 6 år sen

Boom! <3

Josefina 6 år sen

Tack för att du finns

J 6 år sen

Alltså du skriver så mycket kloka saker, men detta. DETTA var nog det bästa jag läst. Det behövs att någon tar ställning till sådant. Du du har fått mig att verkligen inse vikten av feminism.

Mimmi 6 år sen

Du är så jävla bra!

Amanda Holmgren 6 år sen

DU ÄR GRYM. FORTSÄTT BARA!!

Linda 6 år sen

Kunde inte ha sagt det bättre själv. Fortsätt ta plats!

Viktoria 6 år sen

fan vad du är grym att du vågar ta ställning! fler förebilder som dig tack!!

Isabelle 6 år sen

Håller med sig till 110%, världen är så jävla fel!!

filippa 6 år sen

bästa jag läst. helt rätt

LoLo 6 år sen

Bra skrivet! Vill bara saga att jag blir sa glad att du reagerar, protesterar och framforallt belyser detta! Kor hart och fortsatt inspirera, vi behover fler som dig!

Elle 6 år sen

Håller så med dig !! Vart är samhället påväg egentligen? Antar att det är upp till oss tjejer nu och ändra på allt det här och stå upp för oss själva(såsom många tjejer redan gör idag) för männen verkar inte vilja ändra sin syn på oss kvinnor. Fy säger jag bara

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Protected by WP Anti Spam

Relaterade inlägg

Jag upplever vid återkommande tillfällen någon slags sömnparalys. Jag befinner mig i vad jag tror jag vara limbo mellan vakenhet och sömn. Jag kan kontrollera mina drömmar men jag är heller inte…

Ser ut som att jag har en förkärlek till crack-cocain pga sjukdom. Don’t judge. Hej bloggisen. Här sitter jag i vad som känns som vargtimman, trots att klockan är ynka 23:00, på en…