Bild 2013-09-27 kl. 08.39

Hej bloggisen. Jag vaknade nyss. Ganska tidigt om jag får säga det själv! Igår vaknade jag runt halv 5, haha. Jag orkar ändå inte vända tillbaka på dygnet eftersom vi förmodligen åker till USA inatt eller imorgon. Jag vet inte om jag är redo eller inte. Det känns väldigt spännande och roligt men samtidigt lite läskigt.

Igår la jag upp en bild på mitt ben där jag hade trätt en kondom över det och skrev ”till alla killar som säger att ni har för stor kuk för kondomer, sätt er ner”. Jag gjorde det som en rolig grej bara. Sedan ser jag hur tidningar skriver om vilket feministiskt geni jag är! För det första, vet ni ens vad ett geni är? Carry on… Det som blir problematiskt här är att jag verkligen inte är ett feminitiskt geni, inte på den bilden i alla fall. Folk blir, som förväntat, väldigt provocerade över mina icke förtjänade hyllningar och börjar då skriva lite halvt elaka saker om/till mig. Vad fan ska jag göra åt saken? Haha. Det här låter så jävla larvigt men jag vet verkligen inte varifrån alla så kallade hyllningar kommer ifrån. Jag, personligen, anser inte mig själv vara någon slags heliga Maria över feminismen. Det har liksom bara blivit så av okänd anledning. Jag är fullt medveten om att det finns många, många tjejer som är bättre än mig på detta på så extremt många sätt och som får för lite uppmärksamhet.

Jag tycker det är fantastiskt att folk kan se upp till mig och kanske lära sig något, på samma sätt som jag lär mig av andra på t.ex Twitter. Jag är blond, svensk, blåögd och smal. Jag passar ju perfekt in i samhällets mall för hur en tjej ska se ut, även om jag inte tycker om att samhället ens har en mall. Jag har aldrig blivit utsatt för rasism eller tjockhat och jag erkänner att jag verkligen inte vet hur det känns. Jag kan inte relatera. Klart någon har pratat negativt om mig och kallat mig ”whity” eller liknande men HAHA jag har ingen rätt att bli ledsen över det eftersom vit rasism inte existerar. Jag har sagt och skrivit dumma saker som inte känts så smarta i efterhand och då blivit uppläxad av mina följare. Även om det känns lite surt i stunden när folk skäller på mig med versaler så lär jag mig något eller kanske inser saker jag aldrig tänkt på, om bland annat rasism (eftersom jag inte har några personliga upplevelser).

Sammanfattning: Det finns otroligt många unga tjejer som borde uppmärksammas för sina feministiska idéer och texter istället för moi. Jag vet att jag inte är perfekt. Jag vet att jag sagt konstiga saker, men som jag verkligen vill kunna ta tillbaka (hahaha lol). Jag kommer troligtvis att göra fler misstag och jag hoppas då att ni slår mig på fingrarna och läxar upp mig. Puss.

2015-01-06 Zara

Kommentarer

Rangel 4 år sen

Du ser ut som en knarkare ifrån en skräckfilm xD
Feminist kanske, geni knappast.
Har du tex. någon gång tagit upp problemen om hur kvinnorna behandlas och lever i mellanöstern?

Chris 4 år sen

Feminist som utnyttjar killar för deras pengar har rätt att skriva om sånt här.
Hålla fjolla innan du vräker ur dig hur dumma och idiotiska killar är Kolla på dig själv.

”Ni tjejer är minst lika idiotiska som oss killar”
är ihop med killar för deras pengar inte deras hjärta och hittar ni någon rikare knullar ni runt med den personen för att sedan: Amen guuuuu. men hallå POLIS han våldtog MIIIG!

Och du ska vara känd HAHAHAHAHAHA.

Anders 5 år sen

Ni fruntimmer är så otacksamma ni får ju suga kuk håll käften o va glada våldtäkt är inte ett brott vi män har ju också behov var glada att ni får visa er utomhus ni får ju tåla lite stryk

Svar på kommentaren:
Tova 5 år sen

Fick sätta mig ner och spendera ett par minuter åt att enbart försöka förstå mig på vad du skrivit och hur du använder dig av svensk grammatik.
Nu när jag ser vad du skrivit måste jag bara skriva att det var vidrigt skrivet.

1. DU ska vara glad att du får visa dig ute, för du borde inte få vistas ute bärande på dessa vidriga, hemska åsikter.

2. Den här texten hittade jag på ”Polis.se”. Du borde verkligen läsa den:

Våldtäkt

Våldtäkt är ett av de allvarligaste sexualbrotten. Den som med våld eller hot tvingar en annan person till en sexuell handling som är allvarligt kränkande döms för våldtäkt till fängelse i lägst två och högst sex år. Straffet för grov våldtäkt är fängelse i lägst fyra och högst tio år.

Den sexuella handlingen kan vara samlag, men också andra sexuella handlingar som på grund av tvång eller andra omständigheter är allvarligt kränkande kan leda till att en person döms för våldtäkt. Den som utnyttjar någon som sover, är medvetslös, berusad eller påverkad av annan drog, psykiskt störd, sjuk eller på annat sätt är i särskilt utsatt situation döms också för våldtäkt.

Så det jag vill säga med det här är att du är ett j**** äckel.

Christian 5 år sen

Konstigt att ni tjejer i Sverige inte förstår att feminism är sexism.

Svar på kommentaren:
Linus 5 år sen

Håller med till 100%

Robert 6 år sen

Vad har du att säga till oss killar som HAR problem med kondomer då? Själv så behöver jag helt klart stora modeller. En del av oss killar är mer välutrustade än andra om man säger så, haha. ;P

Svar på kommentaren:
Ella 6 år sen

Det finns XXL-kondomer :) Rekommenderar starkt att köpa dem, är sjukt irriterande när kondomen går sönder för killen är för stor så man måste ta akut p-piller och riskera graviditet..

Robert 6 år sen

Jo, jag vet. ;) My size 69 mm är bra, fast min är så stor att jag t.o.m. blivit nobbad av tjejer pga av den. :P

Malin 6 år sen

Är grymt imponerad över hur klok du är, var inte alls så klok när jag var i din ålder. Kondombilden var fantastisk, btw!

Jennifer 6 år sen

Kan inte du visa hur du bor i USA? Kram

Johanna 6 år sen

Jag tror att anledningen till att du blir så hyllad är för att det inte är många andra kändisar som vågar uttrycka sig om sådant, i alla fall inte i samma mån som du gör. Jag tror också att det beror på att du har många unga följare som ser upp till dig – både tjejer och killar. Jag kan tänka mig att många duktiga feminister inte har samma ”publik” ifall du fattar vad jag menar? De som följer dem är nog mest andra feminister. Sist men inte minst tror jag det beror på att du visar att en feminist kan vara vem som helst och se ut hur som helst – även om man är framgångsrik och precis som du säger ser ut som samhällets mall.

Jag tycker du är inspirerande som vågar stå upp för dig själv även om du får en del skit för det. Fortsätt med det du håller på med, du är asbra.

Sara 6 år sen

Vill ärligt SKRIKA RAKT UT när jag läser alla kommentarer om att ”vit rasism faktiskt existerar, jag blev faktiskt kallad viting en gång buhuuuuuu” HAAHHAHA byeeee

Svar på kommentaren:
Sara 6 år sen

Men IK RIGHT

Maja 6 år sen

hur kan du sitta o skriva att vit rasism inte existerar?! Så de svenska kvinnor som blir kallade horor o våldtagna av invandrare de är inte rasism??
Att bli kallad jävla svenne de är inte rasism?! Bara två enkla exempel.
Lägg ner o tro att du är så viktig och kunnig och läs på lite!

Svar på kommentaren:
Sara 6 år sen

Alltså. De svenska kvinnor som blir kallade horor och blir våldtagna av invandrare (som för övrigt inte sker mer än att svenska män våldtar) är offer av patriarkatet och sexism, inte rasism. Att en svensk blir kallad jävla svenne är inte på något sätt jämförbart med att en rasifierad blir kallas för n-ordet.
Läs på historia och rasism, förtryck och hur det ser ut i vårt samhälle så inser du att ”vit rasism” inte kan existera.

edin 6 år sen

Knip igen lilla du.merparten av svenska tjejer är nazister och pekar mer eller mindre finger åt ”blattar” när de vill dejta de.

Nora Flygt 6 år sen

Som du skrev i inlägget finns det många feminister som borde få mer uppmärksamhet för deras idéer.
Eftersom du har en sådan stor blogg är en idé att du kan ha ”månadens feminist” eller liknande där du kan lyfta fram okända tjejer (och killar) som gjort insats för feminism. Haha, hoppas du förstår min idé-

Skulle vara kul att se fler unga för feminism!

Kram,
Nora

Svar på kommentaren:
Antonia 6 år sen

Jag tycker det är fantastiskt att dom uppmärksammar ditt intresse i ämnet överhuvudtaget! Du har en så fantastisk chans att göra skillnad! Om du inte vill det, snälla lyft upp oss andra som försöker! Jag försöker göra skillnad, men jag är grus för världen, jag behöver det stödet du får men vet inte vart man ska börja, om vi nu ska föreställa framtiden, vart finns intresset?

Micke 6 år sen

En snorunge som häver ur sig feminist-floskler som hon övat in under en tid, som i nästa sekund hyllar Chris Brown.
Hallå… vakna, gumman!!

Billie Baltatzis 6 år sen

<3

Johanna 6 år sen

Det faktum att du är medveten om att det finns de som förtjänar uppmärksamhet kring sina feministiska texter etc. mer än vad du gör, det gör dig så grym! DET är vad feminism handlar om, du är sjukt bra!

Sven 6 år sen

Det är inte okej att sprida feminist och höja kvinnans status genom att trycka ner männen, kom ihåg att feminism handlar om att stärka kvinnan inte att trycka ner männen.

Svar på kommentaren:
Sara 6 år sen

Ok Sven.

Earthlingorgeous 6 år sen

I love how honest you are. Keep blogging! :)

Isabella P 6 år sen

Rätt så häftigt att US Cosmopolitan har skrivit om dig:) Kan tydligen inte länka dig artikeln men gå in på deras hemsida vetja!!
Besök gärna min blogg också:) kram

Jenni 6 år sen

Du är så himla bra!!!

Moa 6 år sen

Vad tycker du om att ph calle har kontrat ditt inlägg?

Charlie 6 år sen

Hallå du trendar på Buzzfeed!!!

http: //www .buzzfeed. com/ rossalynwarren/ this-woman-put-a-condom-on-her-leg-to-prove-men-arent-too-bi

Johanna 6 år sen

du är så duktig, fortsätt med det du gör! :)
läs gärna min nya blogg :)

clara 6 år sen

fin blogg!

pierre andersson 6 år sen

Youtube pierre andersson -tjejkraft

Alisson 6 år sen

Would u mind if i aske you whats your bra siZe please answer

Johnny 6 år sen

”Feministiskt geni” låter som en oxymoron…

viviana 6 år sen

You never got the nipple piercing right? Because in the pic you put, it doesnt seem u have one…

Jennifer 6 år sen

Många verkar ha hakat upp sig på det du skrev om vit rasism.
Jag själv tog det lite med glimten i ögat.

Det har ju blivit lite så att samhället ser värre på ord som ”blatte” än på ord som ”svenne”.
Och att man då som ”svenne” inte har ”rätt” att känna sig lika kränkt som ”blatten”.

För mig handlar det inte så mycket om orden, utan mer om meningen bakom dom. Vad personen har för avsikt när dom uttalas/skrivs.

Svar på kommentaren:
Stina 6 år sen

Men skillnaden på att säga ”svenne” och ”blatte” är ju stor. Ska jag bli kränkt över att jag är ”svensk” = ”svenne” och skrika tillbaka hudfärgen som skällsord? (som ”blatte” syftar på?) förstår du?

Sven 6 år sen

Om du flyttar utomlands och folk skriker ”Svenne” eller kallar dig för ”party svensk” så är väll ändå det kränkande.

ahmed 6 år sen

Svenne är nedsättande.
Här i förorten är svenne bland det mest nedvärderande ord som finns och jag förstår inte att folk inte reagerar mer mot användandet av ordet.
Är du svenne eller? är inte menat som är du svensk.
Ta tunnelbanan ut i förorten och fråga gängen som hänger där vad de menar när det säger svenne så kanske det klarnar för de som inte förstår hur nedsättande det ordet är.
Blatte är mindre nedsättande än svenne och det säger jag som själv är blatte.

Petra 6 år sen

Oavsett vilken mall man passar eller inte passar i, din bild och kommentaren är fruktansvärt slagkraftig och konkret!
Ingen kan missförstå budskapet eller syftet med det.
Önskar som du att fler slagkraftiga, klyftiga tjejer får mer uppmärksamhet. Det är så vi når en förändring i attityder, tillsammans, med tydliga budskap och likavärdes-tänk.

Jocke 6 år sen

Alltså vit rasism inte existerar? Människor som är vita har aldrig någonsin på något viss gett uttryck för sina fördomar mot människor av ett annat etniskt ursprung? Dom är inte ens kapabla att tänka i sådana banor, endast vita människor har den svagheten tydligen? Samtliga människor sedan urminnes tider har väl varit rädda för personer som ser olika ut och utövat rasism mot andra etniciteter.

Ebba 6 år sen

Alltså jag gillar dig och (oftast) dina åsikter. Men att säga att rasism mot vita inte existera bevisar mest bara att du inte har så mycket kunskap om vad som pågår/pågått utanför Sveriges gränser. Det har pågått mycket mer rasism mot vita människor än vad du tror, bland annat i Sydafrika. Om du inte vet det så är det ett av dom mest civiliserade ställena i Afrika där det under många århundraden bott blandat vita och svarta människor. Vet inte om du pratat eller hört något från en vit människa därifrån men det har jag. Det har hänt otroligt mycket i världen som vi inte har någon aning om och som inte tas upp för det är så långt borta från VÅRAN verklighet. Tänker inte sitta och ha en historialektion här men vill bara be dig om en sak, källkritik och starkare grunder på vad du säger så kan du nog nå fram till väldigt många!

Svar på kommentaren:
Ellinor 6 år sen

Lol. Du tänker alltså använda Sydafrika som ett exempel på vit rasism? Du är medveten om vad som har skett i Sydafrika va? Jag menar, apartheiden som skedde var ju inte sådär jätteobehaglig för de vita. Tänk om, tänk rätt!

Lisa 6 år sen

Googla på ”murders boers (/farmers) South Africa” så får du källor från bl.a. Telegraph och CNN

Dedu 6 år sen

Det jag verkligen reagerade på va att ”vit rasism” inte existerar. Asså va? Det är klart det existerar. Om mörkhyade avskyr vita så är ju det rasism pga av att de är en annan ”ras”/ religion osv. Tänk på att det är över 60 000 muslimer som vill döda alla kristna. Det är ett grymt exempel. Så snälla, tänk efter lite för ärligt så blev jag sur av det du skrev då jag och min kompis pratade om det idag.

Svar på kommentaren:
Karin 6 år sen

Du vet inte vad strukturell rasism är, va? Det finns ingen strukturell rasism mot vita. Möjligtvis i dina fantasier.

Jesper 6 år sen

Det är klart det finns vit strukturell rasism. Men den är sjukt mycket mindre än den mörka rasismen, så den vita rasismen är det inte värt att lägga tid på då vi har det förhållandevis väldigt bra, men den finns.

Linnéa 6 år sen

Bra sagt Jesper!

Dedu 6 år sen

Ja Jesper, den finns. Och det var precis det jag menade. Så man kan inte skriva att den inte finns. Den finns men den är mkt mindre än den mörka rasismen.

Emma 6 år sen

Det var ju bara en rolig grej men man kanske ändå inte lägger upp det offentligt tycker jag!

KondomTorget.se 6 år sen

Feministiskt geni eller ej – du är bäst! :D Du borde utan tvekan vara modell för TheyFit®-kondomer. Hehehe

Kramar, värme och kärlek,
Kondomtorget

Anonyma Jag 6 år sen

Hej! Jag har en blogg där jag skriver om mitt liv med social fobi, vägen ut ur det och mina tankar kring det mesta! Jag driver dels bloggen för att öppna folks ögon kring psykiskt ohälsa och då främst om social fobi! Ibland är inläggen positiva men ofta negativa! Men det kan vara läsvärt! Kika gärna in! Kram!

Linnéa 6 år sen

Älskar att du är feminist! Är inte alla offentliga personer som är/vågar det. Men en sak reagerade jag på, att du skriver att vit rasism inte existerar. Vit rasism existerar i hög grad <3

Svar på kommentaren:
Patrik 6 år sen

Vad menar du? Nästan alla offentliga personer titulerar sig feminist på en rak fråga, för annars sätter twittereliten och månglarna av det fina hatet igång sina drev som pågår tills personen pudlar och snällt faller in i ledet. Det som hade varit imponerande är att som offentlig person säga att man inte stödjer den perverserade versionen av feminism som idag härjar i Sverige och istället står för jämlikhet och lika villkor.

Det hade varit något imponerande.

Jonna 6 år sen

På vilket sätt existerar vit rasism tho?? Vita kan inte uppleva rasism, om det händer en vit människa något på grund av dennes hudfärg är det ej rasism??

Karin 6 år sen

Du vet inte vad strukturell rasism är, va? Det finns ingen strukturell rasism mot vita. Möjligtvis i dina fantasier.

Linnéa 6 år sen

Patrik och Jonna, det är intressant och lärorikt att få veta vad andra har för åsikter, det uppskattar jag att få höra!
Karin, det är bra att du har dina åsikter men det är onödigt att använda den tonen som du gör mot mig. Jag sa min åsikt och du sa din men jag anser att det är bättre att vi har en trevlig ton mot varandra <3

Anna 6 år sen

Måhända ingen strukturell rasism, men att påstå att vita generellt (på det individuella planet) anser sin egen ”ras” överlägsen i större utsträckning än andra folkgrupper – är väl rasism?

Sara 6 år sen

Patrik, du inser att du är feminist va? Med tanke på att du står för jämlikhet och lika villkor. Det du inte inser är att det liksom inte finns något ”mittemellan”. Står du för lika villkor, jämlikhet och anser att kvinnor är människor? Då är du feminist! Om inte? Då är du inte feminist.

Patrik 6 år sen

Sara, nej, det är jag inte. Din definition av feminismen kanske är att den står för jämlikhet, men det är inte alls en kamp som den samtida feminismen för. Feminismen brukade göra det, och för tio år sedan kanske jag hade kallat mig feminism, men inte idag. Feminismen har blivit en extrem vänsterideologi som inte alls handlar om jämlikhet eller lika villkor längre. Jag stödjer till exempel inte galenskap som kvotering (som är direkt sexism) eller att tvinga människor att dela sin föräldraledighet på mitten. Det du inte inser är att feminismen i dagens Sverige är en ideologi som aktivt försöker höja kvinnan och sänka mannen, som påstår galenskaper som att ”kön är en social konstruktion”, som förespråkar utökad överstatlig inblandning i medborgares liv och som drivs av hat och mobbning mot oliktänkande. Detta är för dig otänkbart, såklart, för ni för ”den goda kampen”. Jag tänker aldrig ge en sådan ideologi något stöd. Men jag tänker alltid kämpa för lika villkor och jämlikhet.

Olof 6 år sen

haha Patrik lugna ner dig, nej du måste inte vara aktiv F!-medlem och kidnappa hederliga borgliga barn att göra genusbäbisar av, eller vilja hårdkvotera allt dygnet runt, eller trä in dig i tolv kondomer och skrika GUDRUN AHKBAR fem gånger om dagen för att räkna dig som feminist… är du för jämställdhet så är du feminist varesig du vill vara det eller ej, punkt.

Jag får för övrigt ganska jävla ont/tappar känsel efter bara en 20-30 min med kondom även stor modell, att nån kan trä en över benet spelar mindre roll då… Hoppas verkligen de där p-pillren för män kommer snart.

Patrik 6 år sen

Olof, nej, feminism och jämställdhet är inte synonymer. Att du anser det betyder inte att du har rätten att ”bestämma” huruvida jag är feminist eller inte. Jag är snarare humanist, då jag ser individen och vill stärka individens rätt. Feminismens mål är att lyfta kvinnan, för att på så sätt nå jämställdhet. Säg mig senast en svensk framstående feminist förde en kamp för manliga intressen? När representanter för KDU krävde en lagstiftning som motverkade _allt_ relationsvåld (inte bara relationsvåld mot kvinnor, så som det är idag) så slog den feministiska rörelsen bakut och man blev till och med motarbetade av KDs kvinnoförbund som kallade det att ”föra mänsklig utveckling bakåt”! Om du inbillar dig att feministrörelsen idag handlar om jämlikhet

Sara 6 år sen

Precis, Patrik! Feminismens kamp handlar om att stärka kvinnans roll i samhället. ”Men varför då? Det är ju inte jämställt! Man ska väl i så fall stärka mannens roll också?”. Nej. För att förstå feminism måste du också förstå och göra en analys av hur samhället ser ut. Idag, och genom hela historien, så ligger mannen på plus. Mannen har fler fördelar och står helt enkelt över kvinnan, dvs vi lever i ett patriarkat. För att det ska bli jämställt, dvs att kvinnan och mannen ska ha precis samma förutsättningar osv i sociala, ekonomiska och politiska sammanhang krävs det att vi höjer just KVINNANS roll och inte mannens. Det är därför feminismen främst fokuserar på just hur kvinnor kan stärkas och lyftas fram i samhället. Dock är det inte bara kvinnor, utan även också män som skadas av vårt patriarkala samhälle även om en kanske inte tror det.

Sen det du nämner om kvotering, att feminism förespråkar statlig inblandning i individens liv osv är definitivt inte något som alla feminister är överens om. Det finns extremt mycket olika åsikter inom feminismen och alla är verkligen inte likasinnade förutom i det faktum att alla förespråkar jämställdhet och menar att för att komma dit måste kvinnan stärkas och inte mannen. Något du dock har fel i är att feminism försöker sänka mannen. Vi försöker helt enkelt bara göra så att kvinnan och mannen är på samma nivå (helst då att kvinnan höjs och inte att mannen sänks).

Sen måste man också komma ihåg att det finns extremister inom alla ideologier och jag påstår inte att feminismen är perfekt på alla håll.

Patrik 6 år sen

Ledsen Sara, men det där är en grov förenkling av samhällsbilden, och den grova förenklingen är en del i varför jag aldrig skulle kalla mig feminist. Ja, kvinnan står i många sammanhang under mannen. Men att bara höja kvinnan inom dessa sammanhang är _inte_ att uppnå jämlikhet, eftersom det finns även många sammanhang där kvinnan står över mannen. Dessa frågor behandlar humanismen medan feminismen å andra sidan inte bara inte bryr sig om dessa frågor, utan i vissa fall AKTIVT MOTARBETAR (som i fallet med våld i nära relationer t.ex) frågorna. Anledningen till att män har en ”högre roll” än kvinnor i dagens samhälle är historisk, män fick fördelar genom att vara den grupp som arbetade utanför hemmet i det pre-industriella samhället (man fick en egen lön, men var den som producerade resurser, man hade en större möjlighet att skaffa sig inflytande i att forma samhällsutvecklingen etc). Detta kämpar feminismen nu för att upplösa, vilket är rimligt eftersom att detta var fördelar som män tillskansade sig under en tid då samhället var väldigt ojämställt. Men feminismen kämpar inte överhuvudtaget för att motverka dom nackdelar som män också ådrog sig under detta samhällsformande. Nackdelar som att män anses vara en ”förbrukningsvara”. Det har helt enkelt ansetts viktigare att skydda kvinnoliv än mansliv. Samtliga jobb i samhället som innebär en hög risk för att dö eller fysiskt skadas är ”manliga” arbeten (gruvarbetare, byggnadsarbetare, vägarbetare, sjöman, oljeplattformsarbetare). Det har även varit mäns uppgift att försvara sitt land mot angripare i krig, till exempel. Samtidigt så har det blivit naturligt för män att vara borta från sin familj större delen av det vakna dygnet. En man visade sin kärlek till familjen genom att försörja den. Detta yttrar sig i dag till exempel i att en pappa har oerhört svag rätt gentemot en mamma i en vårdnadstvist. Även om det nu skulle vara sant det du säger, att feminismen inte försöker att sänka mannen så är det i alla fall så att feminismen försöker att rätta till historiens orättvisor – men bara vissa av dom, bara dom som var negativa mot kvinnor. Ja, män har ett historiskt försprång, men det är också ett försprång som män har fått betala ett högt pris för, ett pris som feminismen inte är det minsta intresserade av att diskutera. Ett extremt tydligt exempel på detta är hur feminismens kamp i senmodern historia har handlat väldigt mycket om kvinnors tillgång till arbetsmarknaden men ingenting om att behöva ta del av männens lagstadgade värnplikt. Sammanfattningsvis kan väl sägas att: ja, det är extremt viktigt att höja kvinnans roll i dom områden där den inte är likställd med mannens – men det är bara halva arbetat. Feminismen väljer att medvetet ignorera (och ibland motarbeta) den andra halvan, det gör inte humanismen.

Sara 6 år sen

Fast nej. Jag vet inte vilka feminister eller vilken typ av feminism du har stött på, eftersom att det du beskriver inte alls stämmer överens med min feminism och den feminism som jag i otroligt många olika kretsar har sett. Feminismen handlar som sagt om jämställdhet och också självklart om hur mannen påverkas negativt av patriarkatet. Som jag nämnde innan så är det självklart inte bara kvinnan som påverkas, utan även mannen. Att det skulle vara så att kvinnans liv är viktigare än mannen är helt fel, vet inte vilken värld du lever i men det är snarare tvärtom. Allmän värnplikt är dessutom något som har avskaffats och något som feminismen är emot. Feminismen anser att varken män eller kvinnor ska behöva ta del av den mot sin egen vilja, och har därför självklart inte kämpat för att kvinnor också ska ta del av den.
Sen det du beskriver om mannens roll i samhället handlar om genus, och om du vet något alls om feminism så vet du också att detta är något som starkt motarbetas. Med ett jämställt samhälle menas att alla individer, oavsett kön, kan göra vad de vill och att de har precis samma förutsättningar. Något av det som sätter stopp för detta är könsroller, så som du beskriver. Inbilla dig inte att feminismen inte bryr sig om män eller att vi är manshatande monster, för så är inte fallet. Anledningen till att det däremot finns ett större fokus på kvinnan är som jag beskrivit förut, helt enkelt att kvinnans situation i samhället jämfört med mannens är betydligt lägre i alla avseenden.
Det finns, som du säger, få avseenden där kvinnan står över mannen. Dock är det väldigt ignorant och ganska hånfullt att jämföra dessa med de avseenden där mannen står över kvinnan eftersom att kvinnan utsätts för extremt mycket mer förtryck än mannen. Detta skulle i alla fall vara i vårdnadstvister, och jag håller med om att det är dåligt och att det bör åtgärdas.
Det andra du nämner, om att det finns en uppfattning om att män ska vara macho, att det är de som ska vara i krig, de ska inte gråta, de ska vara starka osv handlar som sagt om könsroller och är något som påverkar både män och kvinnor negativt och är något som feminismen motarbetar. Ett exempel från nyligen är då skådespelaren Shia LaBeouf blev våldtagen och flertalet män sa att ”män kan inte bli våldtagna!”, ”du skulle ha njutit” osv är en konsekvens av dessa könsroller. Dock såg jag extremt många feminister som var på hans sida och stöttade honom.
Feminismen ignorerar och motarbetar inte det negativa som patriarkatet för med till männen. Dock finns det inte ett lika stort fokus på det eftersom att det i kvinnans fall ofta är mycket värre. Detta är hur verkligheten ser ut och om du inte förstår att fokuset ser ut som det gör så ber jag dig att läsa på mer.

Julia 6 år sen

haha men blir du inte lite irriterad när du läser vad ex. @gahimbaress på twitter skrivit? orkar inte DUBBELMORALEN alltså inte som du har utan många som hatar på ”whhiiIIIiiIteyysSS” har. BUHUU asså NÄÄÄÄÄÄ

Respekt åt ALLA HÅLL om ja får be! Jag som vit ska ge respekt, jag som vit ska FÅ respekt. Jag ska inte ”ta emot” p.g.a vit? VAD HAR JAG GJORT? förlåt att jag föddes vit då, jesus!!!!

Svar på kommentaren:
Sara 6 år sen

Vi som vita är förtryckare vare sig vi vill det eller ej och det är helt enkelt så samhället ser ut just nu. Det handlar heller inte om individnivå, utan om strukturer som genomsyrar hela samhället och det är på den nivån som svarta blir förtryckta och vi vita är förtryckarna. Man kan heller inte ignorera historien när man pratar om vit och svart rasism. Svarta har en historia av ett extremt förtryck vilket vita inte har – och därför går det inte att jämföra och säga att det är lika dåligt att vi vita blir kallade för ”whitys” som att svarta blir kallade för N-ordet. Vi vita är privilegierade, vi är förtryckarna. En förtryckt kan inte förtrycka sin förtryckare.

Sen – för jag vet att nån kommer undra. Att jag är en förtryckare pga att jag är vit har ingenting med att göra med hur jag är som person. Som sagt: det handlar inte om individnivå.

Anna 6 år sen

Begreppet rasism (iallafall de definitioner jag hittat – har du någon annan så dela gärna med dig :) ) kräver på intet sätt att diskrimineringen ska ske på samhällsnivå, eller att den rasism som sker idag ska vara historiskt förankrad. Det kan väl snarare vara tvärtom – de förtryckta blir ”förtryckarna”, se exempelvis folkmordet i Rwanda. Jag påstår absolut inte att detta är fallet i det svenska samhället! Jag anser personligen inte att rasism är begränsat till att endast kunna rikta sig mot vissa grupper (eller alla grupper utom en, som många tydligen tycker – är inte det rasism?!), omvänd rasism råkar faktiskt vara namnet på sådan som riktar sig mot majoriteten.

Julia 6 år sen

Svar till Sara:

Jag är inte för rasism – tvärtom ja hatar orättvisor. MEN jag tycker det är BARNSLIGT och FEL hur många skriver på twitter om ”vita”. Bryr mig inte ett skit om jag blir kallad vitlök. jag FÖRSTÅR att det är annorlunda för svarta. Jag FÖRSTÅR att det är en rasism som behövs bekämpas, och att vita INTE blir förtryckta på strukturell nivå, men det är som sagt inte de jag ifrågasätter heller. Jag TÅL inte de som verkligen HATAR vita och hur de skriver på twitter, haha ja får PANIK!!!

Sättet @waterstain uttrycker sig på e ett annat bra exempel på ett sätt som jag tycker e jättefel?? Fattar inte VARFÖR man ska uttrycka ett SÅNT hat mot en hel befolkning…

Jag FATTAR att personen e upprörd – och vill kritisera normer som behövs krossas… MEN, hatet e så stort att jag som vit anser att det e kränkande.

MEN MEN MEN dom e ju inte till för mina vita tårar så att EH.. :) Synd för mig:) :):) …. ….!..!

Sara 6 år sen

Julia, jag förstår vad du menar. Och självklart är det fel att kränka andra. Men så som jag personligen uppfattar hennes twitter är att hon skämtar om, gör narr av och starkt kritiserar vita och framförallt de förutsättningar som de får. Och jag tror också att hon här syftar på ett större perspektiv, och menar inte att alla vita personer är hemska. Och enligt mig tycker jag att en faktiskt är berättigad till att känna så just pga att det är helt korrekt att vita får privilegier som ingen annan och att det sker och har skett mord, förnedring, förtryck osv som begåtts av vita mot rasifierade. Vad är några ord på twitter jämfört med det liksom?

Julia 6 år sen

Haha.. beundrar din storsinthet! Man vinner nog på att vara mer som dig än mig haha :)..

Men kan väll tillägga att jag inte är så påläst heller, historia har aldrig intresserat mig och förutom min vithet har jag nog inte haft så många privilegier i min uppväxt. Så grejen e att de känns typ som vi är på samma plan men att jag är den som ska ge massa företräde typ fast jag aldrig upplevt mig ”högre” än dom i min omgivning?.. De blir liksom konstigt…

Anna 6 år sen

Aahhh kan inte få min kommentar att postas, försöker igen imorn!

Stolt feminist tack vare dig 6 år sen

Det är inte många som vågar stå upp för feminism och jag tror det är därför du har fått sån uppmärksamhet. Dessutom har är du så ung och har många kloka tankar runt ämnet, även om som jag förstått, ibland tvivlar på det.

Henrik 6 år sen

Svär inte så jävla mycket!

Alan 6 år sen

Oj, såg inte det. Var inte meningen att ifrågasätta din feminism. Eftersom du vann argumentationen så kan väl jag bjuda dig på en kaffe som vinst.

Victor 6 år sen

Håller med och förstår dig fullt ut, du är en offentlig person men du nåste kunna göra nåt på skämt utan att alla blir helt till sig.
Jag undrar dock hur du menade med att ”vit rasism” inte existerar? Tycker du verkligen det eller var du sarkastisk? :) no hate, älskar det du gör och det du står för

Svar på kommentaren:
Martin 6 år sen

Den här kommentaren är precis som om det vore mina egna ord. Skulle uppskatta en förklaring / svar på Victors fråga.

Lisa 6 år sen

Håller med fullständigt!

Fanny 6 år sen

Ge exempel på ”vit rasism” som existerar om ni nu tycker det

Lisa 6 år sen

Är också nyfiken på svar…

Lisa 6 år sen

”Vit” rasism existerar väl på samma sätt som ”svart” (?) rasism – människor som har en föreställning om att vissa människor är mer värda bara p.g.a. sin hudfärg eller religion? Ett konkret exempel är ju förföljelsen av vita i Sydafrika.

Lisa 6 år sen

Eller Isis förtryck av kristna i mellanöstern!

L 6 år sen

Tänkte bara säga att isis, eller is som de nu har bytt namn till, förtrycker muslimer (som är shia) lika mycket som de förtrycker kristna, så just det argumentet går tyvärr inte att använda här.

Lisa 6 år sen

Så bara för att de förtrycker flera grupper innebär det att det inte är rasism gentemot den första? Om nynazister hatar muslimer, judar, asiater och andra svenskar, så är det väl fortfarande rasism mot alla dessa grupper? Annat exempel, samma princip.

hej 6 år sen

Vad är det för förföljelse av vita i Sydafrika många pratar om? Vita är inte förföljda som grupp i Sydafrika. De enda som utövar rasism i Sydafrika är just vita. Och absolut stämmer det att IS vill döda kristna, men de kristna i mellanöstern är inte vita och det har alltså inget med rasism mot vita att göra.

Lisa 6 år sen

Försökte skicka en länk här, men det funkar tydligen inte. Googla på ”murders boers South Africa” så får du källor från bl.a. Telegraph och CNN. Även skrivits om det i Aftonbladet.
Så du menar att kristna från mellanöstern kan bli utsatta för rasism, men inte ”vita” kristna? För visst är väl Isis inte särskilt trevliga mot någon av dessa

QA-gänget 6 år sen

Hej ”hej”. Jag håller med. Du är klok. Stor kram. *Ler*. /Ewerth

hej 6 år sen

Jag hittar endast en länk till Telegraph som jag antar att du syftar på, där det står om ett par brutala rånmord på två bönder. Dessa är alltså rånmord och har inget med hudfärg att göra. Vad jag kan se står det inte heller vilken hudfärg rånmördarna har och jag tänker inte heller anta vilken hudfärg de har. Jag vet inte riktigt hur du menar när du blandar ihop vita med kristna. Kristendomen är inte en vit religion, den är utbredd över hela sydamerika, afrika, många delar av asien samt europa. De kristna i andra världsdelar än europa är inte nödvändigtvis vita (ganska otroligt att de är just vita), och vad jag vet har inte IS gått in i t ex sydstaterna i USA än med syftet att döda vita kristna.

Lisa 6 år sen

Då har du alltså inte hittat artikeln från Aftonbladet som benämns ”Mordvåg på vita farmare”, mycket mer går att finna där det bl.a. kallas folkmord.
Nu frångår vi väl ämnet något här, vad mitt exempel syftade till att lyfta fram var att skillnad då uppenbarligen görs mellan ”icke-vita” kristna och ”vita” kristna om endast förstnämnda grupp kan bli föremål för rasism.

Maya 6 år sen

ÄNTLIGEN någon som förstår att vit rasism inte ens finns, så fkn trött på alla rassen00bs som ba ”oh no blir själv utsatt för rasism av invandrare, kallad viting osv” pls

Svar på kommentaren:
Elin 6 år sen

Vad är det som gör att det är rasism om man säger ”svarting” men inte om man säger ”viting”? Skulle uppskatta om du förklarade lite noggrannare.

Kristina 6 år sen

(Som svar till Elin) ”Vita människor” har aldrig utnyttjats som människor från andra kulturer med andra utseenden. Folk har kallats för negrer, samtidigt som de blir ihjälslagna, våldtagna och utnyttjade som slavar. Därför är ordet neger, negativt värdeladdat och skall inte användas (är så jävla trött på att folk fortfarande vill använda ordet för ett bakverk).

Att bli kallad för vit, eller viting, är bara en hänvisning till att de vita fortfarande generellt inte lever jämställt med svarta.

linus 6 år sen

Det lustiga med ditt uttalande Kristina att du jämför äpplen och päron. Elin förde en diskution om ”viting” kontra ”svarting”. Att plötsligt referera till det du gör är inte bara befängt utan också felaktigt. Anser man att en av dessa uttryck är soccaltaccepterat, borde man rimligtvis även ha rätten att bruka det andra. Där kommer den personliga åsikten in och där har man rätt att resonera som man vill.

Patrik 6 år sen

(Svar till Kristina) Du skämtar, inte sant? ”Vita människor” (snygg generalisering, förresten) har aldrig utnyttjats? Vad sägs om de trälar som vikingar plockade hem från plundringståg i England och Frankrike? Du menar alltså att dessa människor inte blev utnyttjade, ihjälslagna och våldtagna för att dom är vita. Eller menar du helt enkelt att deras lidande inte spelar någon roll för att dom råkar vara vita? Dom kanske förtjänade det? Eller dom irländska slavar som engelsmännen sålde till Amerika på 1640-talet? Räknas inte dom heller? Har dom inte blivit utsatta? Vad sägs om det vita slaveriet på Barbarkusten på 1500-talet? Hände det aldrig, eller? Eller, det kanske hände men det var ok för att slavarna råkade vara vita? Och vita, ja, dom förtjänar ju att förslavas?

Släpp sargen och kom in i matchen, för fan.

Newnamous 6 år sen

Nja Linus, det där är ju din uppfattning och åsikt och inte någon slags sanning.
Då det finns en en helt annan historia av förtryck, våld och orättvisor bakom det ena uttrycket som det andra inte har gör det att orden inte kan jämföras på ett likvärdigt sätt. Att båda uttrycken är otrevliga att använda är en sak men att det finns en historisk skillnad mellan uttrycken går inte att komma ifrån – att tro eller påstå något annat vore ju både felaktigt och befängt.

Det är väl för övrigt endast fördomsfulla människor utan vare sig utbildning, vettig uppfostran eller empati som ens skulle få för sig att använda något av uttrycken eller som skulel tycka att något av uttrycken är socialt accepterat, båda är som sagt otrevligt att använda och visar mer på fördomar och dumhet av användaren oavsett vem det är och oavsett vilket av uttrycken man använder.

Sanna 6 år sen

Rasismens kärna är väl inte vilka skällsord man använder, för visst kan jag hålla med om att ”neger” är allvarligare än ”viting”, och ej heller hur människor behandlades på andra sidan jordklotet för hundratals år sedan – utan människors inställning och uppfattning om att det egna folket etc. är mer värt! Att säga att detta bara är något som förekommer bland ”vita” är väldigt inskränkt.

Sara 6 år sen

Men eller hur haha, no offense men jag såg bilden som en rolig grej, och sen när väldigt många typ ”praise the queen”, asså va! Tycker du ska fortsätta göra din grej och de som missförstår negativt eller tar åt sig kan ju dra!

Elin 6 år sen

Kärlek och styrka till dig! Oerhört imponerad över hur klok och tuff du är! Tyckte bilden var både rolig och träffsäker. :)

kagjerde 6 år sen

Når det er noen som løfter deg fram som et ”feministisk geni”, så kan det naturlig nok henge sammen med at de selv føler seg tjent med det. De ser en jente mange ser opp til, og som attpåtil har litt ”edge”, og prøver å ta henne til inntekt for sin egen agenda, nemlig feminismen slik de selv forstår den. Det er lett å la seg flattere over at noen kaller en geni. Men personlig ville jeg blitt temmelig pissed hvis noen forsøkte å ”bruke” meg på den måten.

Alan 6 år sen

Din bild du la upp på instagram för ca 3-4 veckor sedan visar hur dubbelmoral du är när det kommer till feminismen. Då syftar jag på ”Real men” bilden som förklarar hur en ”riktig man” ska vara enligt samhällets mall, som du nu påstår inte ska existera.

Svar på kommentaren:
Zara Larsson 6 år sen

Men HAHA har du har du hört talas om satir eller? Eftersom jag taggade bilden med det? Inte? Okej, gå in och läs texten igen, googla satir så förstår du säkert vad jag menar. Om inte så får jag be dig återkomma.

Selma 6 år sen

Bilden är allt

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Protected by WP Anti Spam

Relaterade inlägg

Jag upplever vid återkommande tillfällen någon slags sömnparalys. Jag befinner mig i vad jag tror jag vara limbo mellan vakenhet och sömn. Jag kan kontrollera mina drömmar men jag är heller inte…

Ser ut som att jag har en förkärlek till crack-cocain pga sjukdom. Don’t judge. Hej bloggisen. Här sitter jag i vad som känns som vargtimman, trots att klockan är ynka 23:00, på en…