fifty-shades-grey

Hej bloggisen. Jag har faktiskt inte baaaaara legat i sängen!!! Igårkväll gick jag och en kompis på 50 Shades of Grey. Läs 50 Shades of shit. Kort och gott så sög den. Låt mig förklara varför. Först och främst så har den ingen handling. Den är förutsägbar och klyschig. Jag tycker inte om förutsägbart och klyschigt, men det är ju givetvis en smaksak. Av någon okänd anledning så tycker han om henne trots att hon är fruktansvärt blyg. Alltså, jobbigt blyg, Anywayz han vill ha henne blah blah blah. Han binder fast henne och tar henne i missionären (av alla ställningar?) och hon gör massa överdrivna orgasmgrimaser och slingrar runt som en ål i sängen när han kittlar henne med en fjäder på fingertopparna. Hon ser inte riktigt bekväm ut, liksom. Det är ju egentligen inte så konstigt eftersom hon är oskuld. Såklart. Såklart så ska hon vara oskuld!!! När hon berättar detta blir Mr. Grey riktigt upphetsad och frågar ”where have you been all my life?” som att hon skulle vara en ”renare och bättre” tjej då. Hon biter sig oskuldsfullt i läppen som en snorig jävla 3-åring och han blir kåt och galen!!! Detta händer alltså efter typ 3 dejter. Dom betér sig som att dom är djupt förälskade, TROTS att han absolut inte sysslar med romantik (!!!!!! han är stenhård!!!)

Från att ha varit väldigt försiktig så ber Anastasia, som hon då heter, honom att piska sönder henne vilket han villigt går med på.. Hon vill veta hur han tänker straffa henne på värsta tänkbara sätt. Hon går från 0 to a 100 real quick! Real fucking quick! När han är färdig börjar Anastasia skrika att hon hatar honom och drar sin kos, trots att hon har ett kodord om hon vill att han skulle sluta. Hon verkar helt enkelt inte ha fattat grejen.

Mr. Grey är psykopat. Han har ett traumatsikt förflutet och saknar därför några bestick i lådan, vilket är förståeligt. Det jag vill säga är att det känns som att författaren har försökt täcka över hans psycho-sidor med BDSM. Lemme tell you something. Oavsett om jag skulle bli fastbunden och beordrad i sängen så skulle aldrig min kille få tala om för mig vad jag ska äta, vad jag ska ha på mig, vad jag får dricka, vem jag får prata med eller stalka mig. Det undergivna och dominanta rollspelet stannar där det ska stanna, i sovrummet (eller the red room) annars tror jag nog inte man mår så bra i en relation. Det är inte kärlek. Det är inte BDSM, men det är precis det som Christian Grey gör och han kommer undan med det eftersom han är sexig, svinigt rik, och skämmer bort henne med massa bilar och flygturer hit och dit. Han bestraffar henne när hon är stygg och belönar när hon är dutti. Som en liten hund. Voff voff. Han älskar henne och hon älskar honom men deras förhållande är ju åt pipsvängen. Romantiserandet av detta är inte snyggt. Jag är fullt medveten om att det ”bara är en film” men hur tror ni egentligen vi alla blir påverkade i samhället? Av media, tidningar, böcker, FILMER. Man måste inse att det är ett problem. Ni som har läst böckerna vet ju hur det slutar (KLYSCHIGT!!!!)

Tips på bra filmer är Whiplash, som jag såg på planet för en vecka sedan. Handlar om en kille vars dröm är att bli världens bästa trummis. Han blir pushad av en överdrivet sträng lärare med sadistiska drag. Fruktansvärt bra. Det får en att tänka på att man kan så mycket mer än vad man tror. Även Blue is the warmest color som jag såg här om dagen. En fransk film som är så otroligt fin och äkta. Handlar om två lesbiska tjejer som älskar varandra och hur deras liv formas utifrån det. Fnissade åt dom larviga sexscenerna i 50 Shades of Grey efter jag sett den. Såklart Interstellar, Birdman, Dead poets society, Catch me if you can, Nyckeln till frihet, American history X, Forrest gump osv osv osv MEN FAN INTE 50 SHADES OF GREY.

Nå. Vad tycker ni? Ni som sätt filmen och läst böckerna?

2015-02-17 Zara

Kommentarer

Dennis Mårtensson 3 år sen

Jag tycker det är skönt med människor som kan, vill, vågar och gör det som behövs, och utrycker dessa tankar – även med risken att bli hatade, förföljda, ogillade och med mera. Som det kan leda till – även om detta ju aldrig är syftet med vad vi gör. Även om jag inte delar alla dina tankar och omdömen – i olika frågor – ber jag dig att kämpa på.
Skit i vad andra tycker – näthatare och andra vill bara tysta tankar som dom stör sig på, huruvida dom är sanna och faktiska, och giltiga, eller bara subjektiva åsikter i olika mer eller mindre viktiga frågor.

Jag är trött på alla dessa svenskar som hatar alla som utrycker – andra – åsikter än deras egna, har lyckats bli kändisar, tex genom Youtube, Bloggande elller genom andra förmågor – för att dom innerst inne faktiskt bara ger utryck åt sin avundsjuka. Jag är trött på alla dessa påhopp, förföljelser och allt annat skit det medför för så många – vanlga människor och kända likaså. Som dom vill tysta, driva bort från publicerande och att vara del av den globala webens lika rättigheter – att få utrycka sig och vara. Varför skall dom få mobba alla andra som inför deras sinnen – ” sticker ut” och inte är en tyst, tillbakadragen sävlig Svenson,,,,,,,,,,,,,,,,,
eller liknande.

Olikheten är nyttig liksom individen som del av massan – ochså i kampen för förändringar av sammhällena, och för att driva på samhällsutväcklingen till nya och hälst bättre alternativa existenser.
Ge aldrig upp.

mrsra 5 år sen

Till på råga på allt detta hat och oenigheter kring om man gillar böckerna eller inte så kommer nu…..Grey : Femtio nyanser av honom enligt Christian. Vad tycker ni om det?
Själv ser jag fram emot det och jag gillar att läsa böckerna oavsett vad någon annan tycker. Har även sett filmen och den var väl si så där men böckerna gillade jag och ser fram emot att läsa uppföljaren.
Ha det bäst alla!!

Anders 5 år sen

Jag lever med BDSM och jag håller med Emelie för tre månader sedan.

Jag har FÖRSÖKT att läsa böckerna (värdelöst skrivna och visar ett väldigt ensidigt upplägg för BDSM det lilla jag han läsa, vilket det inte skall vara för allt skall ske ömsesidigt.)

Jag har FÖRSÖKT att se filmen men jag dog lite inombords vid lekrumsscenen då hon frågade vad hon får ut av att han gör desa saker med henne och han säger ”Mig”….

Eeeeerhm….sådana människor har enligt mig och många i ”scenen” INGET att göra inom ”scenen”.

Representerar första boken/filmen BDSM bra?
Nej.

Har serien däremot hjälpt till att väcka nyfikenhet och mer acceptans kring BDSM?
Absolut.

Så HELT kasst har det inte varit fast det visar saker på fel sätt i mina ögon.

Om man skall se filmen….se den som en romantisk klyscha och inget annat.

Namaa 5 år sen

Asså du är bara dum i huvet håll din käft stängd istället filmen va as bra jävla idiot håll dina tankar i ditt fula huvet

Svar på kommentaren:
kasjfj 5 år sen

hörru knip igen käften om du int har nå bra att säga

Jenny H 5 år sen

Är det kul att skälla på folk du inte känner?

sabina 5 år sen

Först och främst! Har du inte läst böckerna så fattar du ingenting om vad filmen igentligen handlar om, varför han beter sig dominant är pga sin dåliga uppväxt, och ana förändrar honom. i andra boken gifter dem sig och i tredje boken får dom barn, till skillnad från första boken och filmen så handllar allt bara om sexet. vissa personer är sånna i sitt sätt, att de vill kontrollera osv, det är inget fel med det, herregud. du borde verkligen mogna i ditt sätt att skriva, du är ursel på att skriva recension. Acceptera att en del gillar sånt sex och att bli uppvaktade, för i helvete. gillar ni den inte ? KLAGA INTE.

Svar på kommentaren:
Emelie 5 år sen

Jag lever i ett BDSM-förhållande, har diverse vänner och kontakter inom BDSM, och har gjort en hel del research på ämnet. Och ja, det finns folk som gillar att bli våldtagna, piskade och smiskade, vissa gillar även att ha hela sina liv styrda av en annan person (ett total power exchange, TPE, förhållande, eller 24/7-förhållande). Skillnaden är den att på riktigt, i ett hälsosamt BDSM-förhållande, så sker allt på ett säkert sätt, med uppsatta regler och förhållningar, allt bestäms in i nästan minsta detalj innan något händer, och båda parter är helt överens om vad som skall hända, och vad som borde hända om något annat händer. Till exempel så finns det något som kallas för aftercare, vilket Grey inte sysslar med. Det går ut på att ta hand om varandra efter en scen (ett BDSM-tillfälle) på det sättet som den undergivne behöver. Min undergivne vill ha en massa kramar, men vissa kan behöva vara ensamma, vill ha en kopp te, kanske lite massage, eller vad som behövs för att lugna ner sig och komma tillbaka ner till jorden.
En annan sak, Grey påstår att han vill ha en submissive (undergiven), fast ger Ana ett slave contract. Det är mycket skillnad mellan en submisive och en slave. Men EL James har ju inte direkt gjort någon research, förutom den dåliga ”BDSM”-boken från sjuttiotalet, och har verkligen inte gjort alla sexscener i boken, vilket hon har påstått att hon har. Nej.
Grey är en våldtäktsman, han utnyttjar kvinnor, har en svinig syn på dem tack vare sin stackars mamma, och djupt rotade problem på grund av att någon räddade honom (wtf?). Han blev introducerad till BDSM av en pedofil och insåg att, shit, jag kan använda detta för att dölja att jag är ett abusive asshole, och istället säga att jag är en dom! Hans problem med beröring kommer och går lite sisådär, beroende på hur mycket han kan manipulera Ana med det, vilket inte är fallet med en riktig fobi.
Ana, å andra sidan, är en otroligt efterbliven (i brist på bättre ord, inget illa menat till alla ni med riktiga problem) tjej som knappt ens kan använda internet och som tydligen inte har en mailadress, trots att hon egentligen borde ha två för att ens kunna gå på universitet hon gör (fast, detta ändras lite, James kan inte riktigt hålla koll på vilken av skolorna Ana går på, och inte heller vilken stad hon bor i. Men fan, vem behöver google och research?), som aldrig ens testat att onanera (vilket är något som de flesta faktiskt börjar med genom misstag, genom att råka röra könet och tänka ”Hey, detta var ju rätt så skönt!” och fortsätta, eller ”Gud, vad händer, jag vill inte!” och slutar. Finns andra versioner), och är en sådan Mary Sue att det inte ens finns (google om du inte vet, gör mer research än EL James gjorde, det kommer löna sig i slutändan). Hon är taskig mot sina vänner och respekterar inte Greys låtsasfobi, utan fortsätter att försöka pusha honom (man skall inte göra så. Särskilt inte när det är en hard line i en överenskommelse i ett BDSM-kontrakt, även om hon aldrig skriver på). Hon är otroligt bortskämd och väldigt oblivious till sin omvärld, har antagligen en personlighetsstörning eftersom hon är tvungen att använda sina röster i huvudet till att hjälpa henne med olika känslor och annat, och använder ”Oh my” så mycket att jag var tvungen att ta hjälp av George Takei för att inte bli galen (återigen, google is your friend, och det gäller även dig EL James!).
Men, allvarligt talat, när den lilla tjugotvååriga svenska flickan utan fullständig gymnasieutbildning är bättre på engelsk grammatik än den medelålders engelska författarinnan… Nä… Viss fanfic skall inte bli publicerad, och jag tror att FSoG passade bättre som Twilight-fanfic på en hemsida, än en riktig bok i bokhandlarna.
(BTW, kan någon ge mig en ordentlig tidslinje för händelserna i boken? För såvitt jag vet så hoppar hon fram och tillbaka mellan maj och juni, istället för att köra igenom maj och sedan fortsätta igenom juni.)

Jw 5 år sen

Emelie:
Håller med till 100%. Vidriga böcker.
Kolla snark squads rescension av fsog, helt underbara! :)

TheMoonbarking 5 år sen

50 Shades… Vi blev mer intresserade av kändisvärlden som var och såg den. Och i och för sig också fascinerade av varenda tjej i Sverige som älskar pyskot Grey. Det här tycker vi är oerhört märkligt och vi spånar på vilken kändis som är dominant och vem som är undergiven här och det börjar på riktigt 14:53 in. Just click the link!

Lina 5 år sen

Du säger att böcker och media påverkar oss, självklart gör de det. men vore det lika intressant att läsa en bok om ett vanligt förhållande, utan det där extra som Mr. Greys personlighet ger? Vissa av oss som tycker om boken (och filmen) har faktiskt lite sunt förnuft och inser att det som Christian och Ana har inte är ett sunt förhållande, och att det inte är något att sträva efter. Men man kan fortfarande tycka att det är en fascinerande berättelse.
Sen håller jag med om att filmen inte var särskilt bra, men det hade enligt mig mer med skådespelarna att göra än storyn.

Svar på kommentaren:
themoonbarking 5 år sen

Filmen var dålig??! Alltså böckerna…. Hjälp!

Rebecka Fernqvist 5 år sen

Du har ett fantastiskt sätt att skriva på! Vilken energi. Alltid lika kul att läsa.

Håller med. Tyckte Grey-scenerna var direkt pinsamma efter att ha sett Blue is The Warmest Color… vilken ironi!

Linda Lampenius 5 år sen

Filmen är motbjudande och manschauvinistisk…

J 5 år sen

Förstår inte riktigt vad folk har för problem med den här filmen? Är det bara jag som faktiskt ser något fint i den? Du beskriver den som att allt han gör är totalt fel osv osv och ja det är det ju men när han träffar Ana så börjar han att förändras till det bättre och gör saker han aldrig har gjort förut. Känns som att du bara har fastnat på det negativa i filmer, tyvärr.

Svar på kommentaren:
Agnes 5 år sen

Positivt ^^

David Eriksson 5 år sen

Kopierat vad median säger eller, de är väl såklart att man kan se en handling i det hela.
Val val val… Hon behöver inte gå med på något han säger… Det var ett ”avtal”, som hon inte ens skrev på, och deras relation fortsatte ändå..
Filmen är ingen nyhet av vad som redan finns i våran värld.
Du missar nog en del utav metan.
Ligga på 2-5e dejten är väl inge super konstigt, varför skulle man inte kunna vara förälskad då också.
Förälskad: kär; betuttad.

Nathalie 5 år sen

Om du har läst böckerna (antar att du har gjort det eftersom du skrev att du vet hur det slutar) så tycker jag att du av alla borde veta att filmen var dåligt gjord.

Såå mycket de tog bort som boken som dessutom var viktiga detaljer, så ja filmen var inte den bästa men böckerna var faktiskt bra! Varför läste du alla 3 böcker isåfall om du inte tyckte om dom liksom?

Sofia 5 år sen

Hahahahahha Gud, så ironiskt. Läs boken också innan du ska klaga. Jag vet inte hur världen påverkas av denna roman eller film men är inte det en del av livet? & jsom jag utgår från dina åsikter så blir filmen bara värre, den hade sugit. Hur dåliga hade inte skådespelarna blivit då. Om inte Grey hade varit dominant så hade det inte blivit någon bra film, plus att nu har regissören gjort filmen från en roman och som är skriven av EL James och jag är så fucking stolt över henne som sticker ut och är annorlunda och vågar skriva lite mer väckande! Tack gode Gud för henne. :-) peace

Sofia Johansson 5 år sen

Varför gick du ens och såg den och skänkte pengar till detta sexistiska spektakel? Du som feminist borde ha insett redan innan vad detta handlade om och du gjorde mig lite besviken faktiskt!

Svar på kommentaren:
Erika 5 år sen

men böla för att hon såg en film herre min jävla gud

Annica 5 år sen

Jag läste böckerna på engelska efter en vadslagning, sämsta skit jag någonsin läst (jag läser mycket). Så dåligt språk, man retade upp sig på det hela tiden och efter max 30 sidor höll jag på att bli galen. Totalt ointresserad av att se filmen!

Karin 5 år sen

Håller helt med! Såg filmen igår och blev sjukt irriterad. Man önskade att hon bara skulle behöva honom dra åt helvete.

jolle 5 år sen

Varför skall alla kritisera boken/filmen så himla mycket? Det är en romantisk fantasy-berättelse som har sina ups&downs. Vad skulle det vara för bok/film om Mr.Grey skulle vara en ”normal” ungkarl och han och Ana skulle leva ett ”normalt” liv? Boken är klyschig, men sånt gillar folk (men inte alla förstås). Varför skall alla bli så himla påverkade av den? DET ÄR EN BOK!

Svar på kommentaren:
Matilda 5 år sen

Eh, det är inte fantasy? Det är en roman? Den är en fanfic på en fantasyroman (Twilight), men FSoG är ren och skär roman utan några övernaturliga inslag. Alltså inte fantasy.
Och alla blir så påverkade utav den på grund utav att den är dåligt skriven, saknar en ordentlig plot och ordentliga karaktärsutvecklingar, och den försöker romantisera ett sjukt ohälsosamt förhållande genom att försöka få det till något det inte är (BDSM). Och som hon skrev, böcker, filmer, media, osv PÅVERKAR FOLK, INFLUERAR FOLK, FÅR FOLK ATT GE SIG IN PÅ SAKER DE INTE BORDE UTAN ORDENTLIG RESEARCH. Därför vill vissa försöka få andra att inse att nej, detta är inte bra, och det leder till diskussioner, bland annat.

Alice 5 år sen

Vad tycker du om att Beyoncé har två låtar med i filmen? Bara nyfiken :)

Karin 5 år sen

Håller helt med din recension av filmen. Blir väldigt imponerad av dig. Att du är så ung och har sån järnkoll på saker och ting. Blir förvånad över att du hunnit bli så klok på så kort tid i livet. Ofta behöver man ju få många egna bra och dåliga erfarenheter innan man börjar få koll på saker (läs jag själv).
Viktigt att du fortsätter framföra dina kloka ord. På så sätt tror jag att du kommer stärka många unga personer.
Go girl!

Svar på kommentaren:
Henganbengan 5 år sen

Det tog dig kanske så pass lång tid eftersom du är utvecklingsstörd. Inget fel med det.

Sara 5 år sen

bra skrivit ! Har sätt filmen å tyckte den sög på precis samma sätt som du skrev , tycker de är bra att du tar upp de faktiskt :)

Ylva 5 år sen

Word!

m 5 år sen

Amen

Svar på kommentaren:
;) 5 år sen

!!

David 5 år sen

Det mest ironiska och intressanta i hela denna diskussion är att ju mer ni kritiserar filmen, desto mer visar ni hur lättpåverkade ni är av media, filmer, böcker och allt ”populärt” mainstream runt omkring er. Så det är ni själva som väljer att bli påverkade genom att analysera sönder och kritisera.

Svar på kommentaren:
Frida 5 år sen

Spot on!

Tiger 5 år sen

smaken är ju som bekant som baken. Och på tal om baken så handlar ju bdsm mer om smisk i sovrummet. Du verkar inte ha så stor koll när du skriver att det och detta inte är bdsm. Om du kollar upp 24/7 lekar så finns de dem som gillar att någon bestämmer när de ska äta, att de måste diska .. Ja i princip allting…. Så jo det är bdsm men som sagt du kanske borde kolla upp mer innan du uttalar dig.

Svar på kommentaren:
Anders 5 år sen

VAR visar hon att hon faktiskt VILL detta?

Ingenstans, varken det jag läste av böckerna och det jag såg av filmen.

Hon skrev aldrig på slavkontraktet (kudos för det) eftersom hon var tveksam.
Således var agerandet fel av karaktären Grey.

P 5 år sen

Låt varje bok och film ha sin egen kreativa historia. Ska vi sätta oss och analysera varje historia som en människas fantasi byggt upp så finns det inte mycket kvar för oss att höra, läsa eller se på. Dömer man filmen utan att ha läst böckerna, så gör man ett misstag. I filmen har dom tagit bort oändligt mycket, bland annat vid hennes oskuldsbekännelse så blir han rädd och inte förtjust som dom gjorde i filmen. Alla får reagera, känna och tycka vad man vill. Men ska vi fortsätta gå runt och analysera varje historia vi möter på i en film eller bok, vet jag inte vart vi hamnar i en fantasilös värld.

Svar på kommentaren:
Diana 5 år sen

Bra skrivet! Har läst böckerna o tycker de är jättebra. (har inte sett filmen) Allt som är lite annorlunda ska analyseras sönder nuförtiden…

Sofia 5 år sen

tänker precis samma sak,
thank you looooord

Hanna 5 år sen

Alla har olika åsikter om allt och alla har rätten att få ha en åsikt, dock blir jag lite irriterad över ditt inlägg. Att du tycker att filmen suger tycker jag inte är någonting att skapa debatt om, om du tycker det så får du självklart göra det, men när du spånar vidare på varför du tycker det så tappar du lite respekt i mina ögon, tyvärr. ”Av en okänd anledning så tycker han om henne fast hon är fruktansvärt blyg. Alltså, jobbigt blyg.” Varför ska detta ens behöva vara en ”okänd anledning”? Varför skulle man inte kunna tycka om någon som råkar vara blyg?

Jag tycker att all denna kalabalik om att denna film ger en dålig påverkan på samhället bara är snabbt dömda förutfattade meningar. Jag kan förstå att filmen kan väcka reaktioner då det kan uppfattas på fel sätt, och det är helt fritt att tycka/reagera hur man vill. Men alla argument jag har sett på andra sociala medier, och i ditt inlägg nu om att det ger en bild av BDSM. Det är som att döma en bok från omslaget. Hela filmen bygger på en betydligt större historia bakom det som syns på skärmen, precis som många andra filmer. Denna film har bara blivit så uppmärksammad för att det råka handla om sexuella handlingar. Varför ska det vara en skillnad från filmer som handlar om våld och kriminella handlingar, ger inte det en dålig påverkan på samhället? Varför uppmärksammas inte filmer som innefattar det?
Denna film bygger på att man ska kunna analysera handlingen, precis som många andra filmer. Det gäller att försöka förstå orsakerna bakom allt som händer för att man ska kunna förstå historian helt ut, jag säger inte att det är ett måste men att det blir lite komiskt att man väljer att döma någonting så snabbt då man tydligt inte har analyserat det man dömer innan. Som att döma en bok från dess omslag. Jag ser det mest som onödig energi att lägga ner på att ta illa vid av denna film då dess argument tydligt visar att man inte har analyserat historian.

”Hon ser inte riktigt bekväm ut, liksom. Det är ju egentligen inte så konstigt eftersom hon är oskuld. Såklart. Såklart så ska hon vara oskuld!!! När hon berättar detta blir Mr. Grey riktigt upphetsad och frågar ”where have you been all my life?” som att hon skulle vara en ”renare och bättre” tjej då.” Har du läst böckerna eller alternativt valt att analyserat historian så kan man se varför detta sägs i filmen. Det har ingenting med att Ana ska vara ”renare och bättre” tjej eller ens i närheten.

Jag personligen tycker att dessa böcker är fruktansvärt bra. Filmen blev jag dock lite besviken över då det inte fick fram en lika stark sida av handlingen som böckerna ger eftersom jag totalt älskar historian från början till slut. Jag tycker att denna författare är grym, precis som många andra författare som skriver och vågar använda fantasin. Det kanske inte fångar upp allas intresse, så är det. Men varför av alla världens böcker och filmer ska denna få ta så mycket skit?

Svar på kommentaren:
Skalman 5 år sen

Du har så rätt Hanna. Har man dessutom läst böckerna från början till slut så får man ihop hela historien på ett bra sätt istället för att bara ha sett filmen. Jag tror att när de andra två filmerna har kommit ut så blir det en bättre story av det hela, när man får se vad som händer sen. Det är lite som Sagan om ringen och Harry Potter mfl, du får inget riktigt slut förrän du har sett sista filmen. Då går allt ihop. Det är en triologi!

Sofia 5 år sen

Gråter för du har fullkomligt rätt. Bra skrivet!

J 5 år sen

Jag håller med dig så mycket, och jag kommer absolut inte stötta filmen genom att se den, för som du säger, den påverkar samhället utan att vi tänker på det

Svar på kommentaren:
David 5 år sen

”kommer absolut inte stötta filmen genom att se den”

Hur ska du då kunna veta hur filmen verkligen är? *FACEPALM*
Du är alltså en sån där person som bara gör som alla andra, baserar all din kunskap på vad andra säger och tycker istället för att gå till botten hur det verkligen ligger till. Tar man inte in information har man inget att gå på.

Magdalena 5 år sen

Jag är så glad att jag besökte din blogg (via Gaffa) för den gjorde mig glad och mycket hoppfull. Jag har hört dig sjunga och såg dig på tv i julas och du är extremt begåvad. Nu är jag en annan generation än du och dina följare – jag är 52 – men jag blir så imponerad av din klokskap och ditt sätt att resonera. Dessutom tycks du vara en lika stor tallang när det gäller att skriva som att sjunga. Jag är så glad att jag tittade in i och fick ta del av bloggisen. Tack! Magdalena

Niihm 5 år sen

Som BDSM utövare blir jag ledsen över din kommentar om vad som är kärlek eller inte.
Bara för att jag som undergiven GER min dominante makten att styra över min vardag så betyder inte det att jag är psykiskt svag eller han psykopat.

Att säga att bdsm enbart handlar om sovrumslekar är okunnigt och tråkigt att du ser ner på så många människor.

En undergiven ska i regel styra den dominante ochmed att jag när som helst ska kunna stoppa lek och dey handlar om samtal. SÅ mycket samtal mellan alla inblandade i en bdsmrelation.

Däremot Ja. 50nyanser återspeglar en dålig bild av bdsm.

Kaltrina 5 år sen

Jag älskade filmen! Jag förstår inte riktigt hur du orkade skriva allt det där om en film du precis tyckte sög? Jag menar visst är det din åsikt men att säga att filmen inte har en handling var nog det sjukaste du kunde säga. Du har antagligen inte läst böckerna eller så är du allmänt korkad. Du har varit så himla grym på mycket av det du skrivit och jag har hållt med det mesta. Nu vet jag inte om din åsikt till filmen har mycket med att du är feminist o göra för då kan jag förstå om du tyckte den dominanta biten var för mycket eller sex scenerna. Det jag först och främst vill påpeka är att handlingen är en kärlekshistoria mellan en man (som gått igenom mycket) och en kvinna. Vad som får mig att älska/tycka om filmen är att han äntligen låter någon komma in och bestämma över honom, som säger ifrån och vågar ändra saker hos honom. JUST den här filmen är inte kliché, just den här filmen är annorlunda från alla romantiska ”kärlekshistorier”. Den är inte förutsägbar, vem visste att filmen skulle sluta så om man inte läst boken? Ingen. Tänk om det här var sista filmen, då hade slutet sugit enligt oss, vi hade velat ha den ”happy ending” vi nu kommer få pga uppföljarna. Vad förväntade du dig egentligen? all detaljerad sex och ex: tampong händelsen från boken, nja de hade nog varit mindre lockande för det handlar inte bara om det. Det är mer än så, det finns en mening bakom varje scen och det är en fin historia.. Försök o sammanfatta hela ditt liv i en film på 2h så får vi se hur långt du kommer. F

Svar på kommentaren:
Karin 5 år sen

Jag är feminist och tycker inte att sexscenerna var problemet med filmen, om de båda gillar bdsm så fine. Men kärlekshistorian som du kallar det, är ju rent fruktansvärd, han ska bestämma allt över henne, stalkar henne, är svartsjuk men hon har inget att säga till om och gråter på kvällen när de har haft sex för hon vill ha kärlek och närhet och det vill inte han. Det är vad jag har problem med.

Kaltrina 5 år sen

Karin självklart är han sådan i början då han är dominant och inte vill att någon ska ändra eller bestämma men hon lyckas göra det ändå när han går med på att ta henne på dejt osv… Hon får säga om mycket då han faktiskt inte alls kontrollerar henne så mycket som man kan tro att han gör. Hon ändrar hans ”kontrakt”, hon lämnar honom pga det han gör i slutet mot henne, om det nu var så som ni upplever det då hade hon aldrig lämnat honom utan låtit sig tro att det är okej att göra så.

Johnny 5 år sen

Filmen är en praktkalkon. Skrattretande dialog med undermåliga skådisar. Bland det värsta skit jag någonsin sett på bio faktiskt.

Elisabet 5 år sen

Jag lyckades komma ur ett förhållande med ”Grey” i höstas.. tyvärr lyckades inte min kärlek bota honom. Ni kan få numret till honom om ni är sugna.. och sen önskar jag er lycka till!

Natalie 5 år sen

Jag har läst böckerna, men ej sett filmen, har för mig att hon i boken faktiskt sa kodordet men han slutade inte slå henne, men jag kanske minns fel. Men hur som haver, jag tyckte inte om boken just av samma anledning, han är en psykopat med sjuklig kontrollbehov över henne, relationen dem sins emellan är helt enkelt inte hälsosam. Att du ”bara är 17 år” förstår jag inte vad det har med saken att göra som vissa tydligen så gärna vill skriva, jag är 38 år, väger då min åsikt då tyngre? Nä, vill jag bli upphetsad så tittar jag kort och gott på porr istället för att läsa en bok

Hanna 5 år sen

Är så glad att du skriver om detta! Det har gnagt lite hos mig enda sedan jag läst om filmen och böckerna och förstått dess innebörd. Skrattar åt alla som säger ”Du har inte läst böckerna!” ”Det är bara film!” – SO? Det handlar om hur hela grejen framställs, vad det ger för bild. Att det ”okej” att en kvinna blir bestraffad och ledd till sex mot sin vilja. Och det handlar inte bara om att denna Christian Grey är äckligt kontrollerande och nästintill våldtäktsman utan jag blir mest äcklad av att tjejer i min omgivning påstår att detta är deras ”dream guy”. Det skrämmer mig.
Du är grym. Tack för mig.

Svar på kommentaren:
M 5 år sen

Hur visar det att det är okej att en kvinna blir bestraffad? Vad jag kommer ihåg så kan hon säga nej när hon vill till vad hon vill i filmen. Mr. Grey tvingar henne inte till att göra något hon inte vill göra, hon bestämmer själv.

David 5 år sen

På vilket sätt säger budskapet att det skulle vara ”okej att en kvinna blir bestraffad”? Bara för det finns en scen i filmen där tjejen blir bestraffad betyder det inte att budskapet är att det skulle vara ”okej”… Så när folk dödar varandra i filmer, betyder det att budskapet är att ”okej” att döda folk? Bra logik där.

Robin 5 år sen

Rape fantasies HALLÅÅÅÅÅÅÅ?! Google is your friend.

malin 5 år sen

Blir bara irriterad när jag läser ditt inlägg.

Svar på kommentaren:
J 5 år sen

Och jag blir bara irriterad när jag läser din kommentar

FrkBlodskam 5 år sen

Inte BDSM med maktförskjutning? BDSM enbart i sängen? Det är uppenbart att ni inte har en aning om vad BDSM kan innebära.
Dömande och trångsynta är vad ni är.

L 5 år sen

Jag blev förbannad av att se den här skitfilmen. Vad ger det osäkra tjejer och killar för bild? Romantiserande av psykopater och att det är lite spännande att bli piskad tills man gråter för att man egentligen inte vill, mem gör de för man e ju sååå kär i den snygga mystiska framgångsrika mannen

Det de pysslar med i filmen är inte BDSM utan en psykopat med kasst bagage som utnyttjar en osäker tjej som blir kär och galen i the bad boy. En av grundstenarna i BDSM är att man är lika inför varandra, att man litar på varandra och att båda uppskattar det som sker. Det Grey sysslar med är ett sjukt utnyttjande.

Boken är också ett tragiskt exempel på hur man inte ska skriva en bok. Litterär våldtäkt. Ni som säger att den är djup och resterande miljarder som läst den: HAHAHAHA!!!!!

Svar på kommentaren:
David 5 år sen

Osäkra tjejer och killar är inte osäkra pga av nån film eller media…Dom är osäkra pga av sig själva. Lycka kommer inifrån, inte utifrån. Läs på lite.

Frank 5 år sen

Intressant hur kommentarerna hittills består av (1) de som dissar författaren för att hon är ung, utan att komma med egentliga motargument (2) de som väljer att störa sig på enstaka ord ”oskuld” ”missionären” och tar dessa ur sammanhanget.

Jag skulle påstå att det inte är möjligt att göra en vettig BDSM film för vaniljmänniskor, eftersom förr eller senare kommer man till någon punkt där reaktionen blir ”vafan gör dom”. Författarens kritik ser jag som en blandning av detta, samt en annan olustig känsla som kommer från ännu en mainstreamprodukt där en kvinna degraderas, även om det sker på ett estetiskt sätt.

Ni (framför allt män) som aldrig upplevt den känslan, googla upp någon bdsm-porrfilm på temat ”slave boy” och se hur det känns att titta på den.

Peter 5 år sen

Tycker att ni tar detta på allt för stort allvar. Det är hennes blogg och hennes åsikter. Vad förväntar ni er av nån som är 17 ? Djup analys av vikten kring den psykiska dominansen, med hänvisningar till forskningsrapporter?

Tycker det är smickrande att få se ett perspektiv på detta ur någon så pass livsoerfaren faktiskt. Kommer ni ihåg själva hur ni resonerade back in the days ?

Mia 5 år sen

AMEN!
Dessutom till er som kommenterar ”Du har inte läst böckerna”, vad spelar det ens för roll när filmen har en stor påverkan inom populärkulturen och därav på oss människor…. Om det speglas som ett _onyttigt förhållande_ spelar det ingen roll att det finns ’förklaringar’ i boken. Oavsett anledningar och tråkiga motiv bidrar det till en negativ effekt då den normaliserar våld.

Peter Axelsson 5 år sen

Hej
Sitter med mina vänner vid matbordet hos en vän och läser ditt inlägg. Kunde inte låta bli att kommentera ditt inlägg. Lite meningsutbyte till efterätt så att säga. :)
Jag skulle vilja påstå att i en 17 årings värld finns bara svart och vitt,, dvs bara ja eller nej och nått mittemellan excisterar inte. Ju äldre man blir destå mer lär man sig av den stora världen och bladen fylls på sakteligen med information. När du bli 27 kommer du till insikt att du som 17 åring hade en helt annan livsåskådning (väldigt juvenil sådan) än som 27 åring. När man är 17 är man alltför självsäker på sin sak, ungefär som 18 åringar med körkort. De kör för fort, förhastade beslut, olycka ser lätt etc.
Din reaktion är baserad på din korta livserfarenhet och har egentligen inget konsekvenstänkande som bygger på erfarenhet eller livslångt lärande.
Men det är kul att läsa din skrivelse, en slags dejavu när man själv var 17 år och alltför säker på sin sak.

Svar på kommentaren:
ida 5 år sen

Bara för att din värld bara var svart och vit när du var 17 så betyder det inte att alla 17åringar har samma livsyn som du hade? ! Jag är 17år och jag ser faktiskt inte svart och vitt på världen. Jag brukar ofta säga att allt är inte svart och vitt. Jag tror det har med med personligheten att göra, hur naiv man tex. Är. Visst man tänker annorlunda som 17åring och 27 men jag tycket det är väldigt dumt av dig att påstå att ALLA 17 åringar är ”dumma” bara för att du själv var det.

Casandra 5 år sen

Hee! Jag tog mig en sväng till din blogg efter att jag läste lite om din kritik på Svd.
Jag har varken sett filmen eller läst boken. Jag skulle kunna tänka mig att läsa boken och kanske långt senare se filmen. Jag tror att den är mamainstream, liksom att den är väldigt kommersiell vilket inte är min stil.
Det jag vill säga till dig att utifrån vilken åsikt du har om filmen (vilket du får tycka precis vad du vill) så tycker jag att några av dina åsikter är väldigt ensidiga. Du gör kritik utifrån din egen verklighet, som om det vore det enda giltiga. Som det du säger om BDSM, att du aldrig skulle låta din kille beodra vad du ska äta osv. Visst jag skulle inte heller göra det, men det finns de som gillar och de som gör det och det är inte mindre fel för de. Det är bra för dig att sexlivet stannar i sovrummet men du har en viss överlägnsenhet när du uttrycker dig. Sex är så personligt och vad en tänder på med. Jag läste lite i någons kommentar att du är feminist? Jag hoppas att folk inte får för sig att en är mindre feminist för att en gillar att bli beodrad vad en ska äta, eller ha på sig etc etc i sängen.
Så intressant också att det här med blå är den varmaste färgen, så tyckte många lesbiska också att den var jätte klyschigt, att sexscenerna inte alls var bra (personligen älskade jag filmen). Men det är bara så vi vet att vi uppfattar saker på olika sätt, vi gillar olika saker. Det är ok men vi ska intw trycka ner andra som om det en säger är det enda giltiga.

Paulina 5 år sen

Jag märker att du ej läst böckerna!

Danni 5 år sen

Det är en film! Allt måste inte vara precis som det hade vatt i din värld eller som det ”brukar” vara i någons värld. Du får såklart ha din egen åsikt men jag tycker ärligt att du börjar bli lite väl kaxig i dina inlägg, många saker du skriver kan anses som väldigt kränkande för vissa personer och jag tycker man borde ta lite hänsyn till det iaf, yttrandefrihet i all ära men tycker inte det är okej att gå så långt att folk kan känna sig nertryckta.

Elize 5 år sen

som att det skulle vara fel att vara blyg, att vara oskuld eller att gilla missionären ”av alla ställningar”? Absolut har många av dina inlägg tidigare varit bra, men detta är över gränsen och du beter dig som om du vet bäst om allt i världen……..

Nina 5 år sen

Du har all rätt till dina egna åsikter och vet inte om du är ute efter att provocera men dina argument är ytliga och kränkande för vissa personer (ex blyga). Sluta trycka ner allt och alla och försök se djupet i saker och ting. Filmen (böckerna) har mer djup än vad du har förstått och det är vad som gör dem bra. Försök ägna lite tid och förståelse för andra så ska du se att världen är lite bättre än vad du får den att framstå som.

Svar på kommentaren:
Sofia 5 år sen

Håller me.

A 5 år sen

+1

Sofia 5 år sen

Jag tycker att du kan dra ner på skit snacket och på att skriva vad du tycker hela tiden, om du tycker det så visst men du behöver då f** inte alltid berätta. Först har jag gillat dig men nu tycker jag bara att du är en snobb som verkar så desperat efter uppmärksamhet och gör allt för att bara få 1:a rubrik i tidningarna!

Svar på kommentaren:

Läs inte hennes blogg då… Så himla enkel lösning liksom!

Sofia 5 år sen

Nehe det säger du inte….

E 5 år sen

Varför läser du hennes blogg då om du stör dig på det hon skriver och är medveten om att du inte behöver läsa hennes inlägg? Det är hennes blogg och är det någon här som är desperat efter uppmärksamhet är det du som bemödar dig att sitta och skicka hat i hennes kommentarsfält. Det är rent ut sagt bara pinsamt.

Sofia 5 år sen

Jag skriver inte hat, att skriva hat är att kalla någon ful osv så där har du fel. Jag sa vad jag tyckte precis som hon. Jag tycker bara att hon ska minska ner på vad hon tycker hela tiden för det är typ det enda hon skriver om samt att hon sårar folk och hon missuppfattar filmen. + Att nu skriver du hat till mig isf tänk på det.

E 5 år sen

Fast varför ska hon inte få skriva det hon tycker på sin egen blogg? Är det du som bestämmer vad hon ska/inte ska skriva? Och för mig låter faktisk ”du är en snobb som verkar så desperat efter uppmärksamhet” som hat. Du säger att du bara säger vad du tycker men för mig är det rent personangrepp. Förstår inte heller hur du resonerar om du säger att hat är när man kallar någon ful men sen säger att jag skickar hat.

Sofia 5 år sen

Visst jag erkänner det är hennes blogg och hon skriver vad hon vill men jag tycker att hon kan tänka sig för och inte skriva allt hon tycker 24/7.
Du skrev att det är jag som vill bara ha uppmärksamhet och är snobb och du skrev att du anser att det är hat och då skickar ju du hat till mig om du skriver att du tycker att jag är det och att sådant är hat. Tänk till lite mer innan du dömer.

Elin 5 år sen

Hej! Jag har många gånger beundrat dig för dina åsikter och beundrat dig för att vara ärlig med dem på ett smart sätt. Men nu blir jag uppriktigt ledsen av det du skriver. Jag råkar vara den blyga tjejen som dessutom är oskuld, vad är det du tycker är fel med det?! Kan killar inte tända på det? Är det en annan typ av tjej som krävs för det? Det är mycket möjligt att det inte alls är så du menar, men du borde tänka till lite på hur du uttrycker dig i så fall! Tänka först, skriva sen. Ha det bra! //Elin

Alice Edwards 5 år sen

ALLTSÅ ÄR SÅ LYCKLIG ÖVER ATT DU TAR STÄLLNING OCH ALLTID BERÄTTAR VAD DU TYCKER!!!!! Att du aldrig står för misogyn skit och ser till att folk vet detta. Du har så otroligt mycket makt i och med ditt kändisskap och det känns så fucking jävla härligt att det är en BEE QUEEN FEMINIST med riktigt vettiga åsikter som så många lyssnar, läser och skriver om som har den makten. ÄNDRA ALDRIG DETTA OM DIG SJÄLV!!!!! Du förstår principerna och du är officiellt min favvo ever <3 <3 <3 Love!

Zeb 5 år sen

Fattar inte konceptet med att bli påverkad av en film så gör man det i verkligheten. Jag har inte läst boken men sett filmen, kan hålla med om att filmen är jävligt tråkig och så. Men om folk blivit så påverkade av böcker, film, spel och musik så dem beger sig in i dåliga relationer eller dödar någon så skulle vi haft en epidemi men människor som är psykiskt sjuka. Finns inga som helst studier som visar att det påverkar människor på ett sådant sätt att dem sedan utför dessa handlingar. Fan du brukar skriva vettiga grejer men här är du helt opåläst och fattar inte vad du pratar om. Känns nästan som att du skriver för att få uppmärksamhet, men för helvete vi har redan kissie och du kan prestera så mycket bättre än det här.

Svar på kommentaren:
Tom 5 år sen

att media och det som framställs där i är påverkar är väl ingen hemlighet? romantiserande av stalking, misogyni och allt annat psykopatiskt beteende är problematiskt. Du säger ”men om folk blir så påverkade av böcker, film, spel och musik så dem ger sig in i dåliga relationer eller dödar någon skulle vi haft en epedemi men[med] människor som är psykiskt sjuka” men det är väl klart om jag är psykopat och är osäker på om vad jag känner och tänker är på rätt sida av okej och sen kommer en film där det som finns i mitt huvud framställs positivt, tom. blir romantiserat kommer det självfallet påverka vad jag tänker. Det kanske får mig att tänka att de finns andra som tänker som jag; ’det är ju en populär film som alla verkar tycka om. Vad säger jag tycker och tänker egentligen är fel?’ (det finns många studier och en vetenskaplig konsensus som påvisar medians påverkan). Det leder till en normalisering av det sjuka, och det är därför det är viktigt att framställa saker som de är eller i alla fall visa på att det som händer inte är normalt eller accepterat. själv har jag varken läst bökerna eller sett filmen men media, huruvida den framställer något bra eller dåligt, påverkar betydligt mer än vad man tror.

Mia 5 år sen

Ok… Har du läst boken, har du förstått?

”Han binder fast henne och tar henne i missionären (av alla ställningar?!)”. Du skriver även att det är så klyschigt att hon är oskuld- och att han tänder på det… Ööhh, läst boken?

Han ångrar att han tagit hem henne och får väldigt svårt att veta vad han ska ta sig till när han hör att hon är oskuld. Han har aldrig haft ”vaniljsex” med någon, men känner att han (om han och hon ska kunna ha något förhållande öht) vill visa henne hur man har ”vanligt sex” innan han presenterar henne för BDSM. Han har aldrig upplevt annat än BDSM…
Anledningen till att han binder händerna eller håller dem ovanför hennes huvud när de har sex har flera anledningar- bland annat att han inte vill att någon rör hans kropp då han har fysiska och psykiska är…

”Oavsett om jag skulle bli fastbunden och beordrad i sängen så skulle aldrig min kille få tala om för mig vad jag ska äta, vad jag ska ha på mig, vad jag får dricka, vem jag får prata med eller stalka mig. Det undergivna och dominanta rollspelet stannar där det ska stanna, i sovrummet (eller the red room) annars tror jag nog inte man mår så bra i en relation” VA?! Somnade du under filmen? Han VILL bestämma allt detta, och har gjort det tidigare med sina tidigare undergivna genom skriftliga avtal, men Anastasia är inte bekväm i detta. Hon vägrar låta honom bestämma vad hon ska äta, vad hon ska ha på sig, dricker eller prata med- hon både berättar det för honom och visar det genom att göra allt som han inte vill att hon ska göra. Han går med på hennes krav, och berättar även att det är därför han dras till henne- hon vågar trotsa honom.

Äh, tyck vad du vill, men jag känner att du inte förstått stora delar av filmen- och undrar om du läst boken?

Svar på kommentaren:
Linnea 5 år sen

Gud, vad bra skrivit! Håller med till fullo!

Sofie 5 år sen

Det var det bästa jag läst bland alla dessa kommentarer! Tycker inte man ska uttala sig om det man inte vet allt om.

Michelle 5 år sen

Så sant! Bra skrivet

Camilla 5 år sen

Bra skrivet!!

Victoria 5 år sen

Man får så klart ha sin egen åsikt om filmen och böckerna, men jag håller tyvärr inte med om det du skriver. För det första så vet de som har läst alla böcker att det är en kärlekshistoria, som dock är lite annorlunda. Visst han är en dominant, men Anastasia går med på allt de gör och han frågar dessutom henne innan han gör något flera gånger. Hon är ingen liten hund valp utan hon väljer själv och om man vet hela historien så vet man att hon trotsar honom väldigt ofta, och det är en del han gillar hos henne. Men som sagt alla har sin egen åsikt.
Det är dock en del av det du skrev som jag reagera väldigt starkt på, och det är det här: ”Av någon okänd anledning så tycker han om henne trots att hon är fruktansvärt blyg”. Det spelar väll ingen roll ifall hon är blyg eller?? Varför skulle inte en utåtriktad person gilla en blyg tjej/kille för??

Svar på kommentaren:
hjkj 5 år sen

exakt!

sophie 5 år sen

Håller med!

Felicia 5 år sen

Tänker inte klaga på att du inte gillar filmen, som sagt alla har olika typer av filmer/böcker som man gillar. Men vad menar du med att han, jag citerar: ”Av någon okänd anledning så tycker han om henne trots att hon är fruktansvärt blyg.”
Varför skulle han inte kunna tycka om henne pga detta??? Skulle inte en snygg, framgångsrik kille kunna tycka om en blyg tjej?? Är det något fel med detta? Jag som är en väldigt blyg person kan lätt tolka att detta riktas till alla oss som är blyga. Skulle inte vi kunna få en tjej/kille som inte är detta?

Emmy 5 år sen

TACKTACKTACKTACKTACK! Åh fy fan vad skönt att någon med inflytande sätter ner foten kring filmjäveln. För mig som har levt i en destruktiv relation blev vissa delar av boken otäckt verkliga och att de varken ifrågasätts eller problematiseras är så jävlajävla vidrigt. Människor som påstår att verket skildrar en kärleksrelation är ute och cyklar och det är ett jävla hån mot alla människor som levt / lever i en destruktiv relation och inte har nån möjlighet att ta sig ur.

Svar på kommentaren:
zeb 5 år sen

Om du är påläst om bdsm så är faktiskt båda med på det och inte bara ena parten. tråkigt att du varit i ett destruktivt förhållande. Men det du beskriver handlar ju inte om BDSM, det är ju misshandel och hot som är ett destruktivt förhållande. BDSM är en läggning människor har för att förstärka sina sexuella lustar. Givetvis är båda parterna med på det hela och har redan före bestämt vad och hur dem kommer göra, BDSM är också omvänt även killen kan vara den undergivna. Jag beskyddar uttrycksfriheten och inget annat.

Emmy 5 år sen

Svar till zeb: Det är inte bokens skildring av sex som gör mig illa till mods (även om skilldringen av är orealistisk och skrattretande). Det som är obehagligt är det kontrollerande beteende som Christian Grey besitter, då han genom att köpa saker istället för att ”vara snäll” försöker väga upp det faktum att han inte kan kommunicera på ett sunt sätt. Jag känner igen mig då jag själv upplevt hur det är att få en dyr present istället för en ursäkt, fått mina kläder kastade i soptunnan utan mitt medgivande, blivit avskärmad från mina vänner etc. Det är detta som är det problematiska. Att boken uppmuntrar till att man som kvinna ska kämpa för att omvända en bad guy. Det går inte. Det funkar inte så. Kärlek är inte starkare än den typen av dominans och även om det oftast kommer ur en svår uppväxt så är det sällan att den maktutövande har det register som Christian Grey har. De flesta kvinnor slutar som misshandlade, mördade eller spenderar resten av sina liv förföljda.

Amanda 5 år sen

Alltså, det här är ju en EROTIKBOK, den är inte menad för filmduken. Hur tänker dom?

Martina 5 år sen

Har inte sett filmen än men läst alla böcker, och vet du allt om bdsm? Det finns människor som inte vill lämna undergivenheten i sovrummet, utan också njuter av det utanför, i olika former. Och nej det är inte bara kvinnor med dåligt självförtroende eller svaga kvinnor som inte vågar säga nej till en man som gillar sånt. Sen kan jag hålla med om att sexakterna är överdrivna, så enkelt är det inte att få orgasm som kvinna, särskilt inte första gången.

Linda 5 år sen

Ingen film passar alla, inga böcker passar alla. Det är påhittad läsning, det är en påhittad film. Sen är det alla som ser den/läser böckernas egna känslor, intryck , tolkningar osv av vad den står för, precis som det ska vara med påhittad film och böcker, det är väl därför vi läser o ser film? för att kunna försvinna i en annan värld en stund. Förstår kanske inte heller varför man ser filmen om man tyckt att boken är så fruktansvärd?? . Författaren är stolt över sina böcker och filmen, den har blivit precis som hon tänkt. Vad är det som gör att just denna film är sånt stort ramaskri om? Hur många filmer görs inte som innehåller massmördare, krig, kärlek o svek, psykiskt sjuka osv osv, som också är hemskt och förnedrande i vissa fall? men det är ju just det här som gör hypen Fifty Shades ÄNNU större, att alla läser och skriver om den :-) själv ser jag fram emot film nummer två :-)

Matilda 5 år sen

Andreas, du verkar ju inte ens förstå skillnaden mellan detta å verkligheten fast du utger dig för att du vet. Låt mig förklara. Ja tänder man på BDSM så gillar man att vara dominat/undergiven. Men det ska vara på lika villkor, att tända på att binda fast någon var väl inget nytt. Skulle du fortsätta SLÅ kvinnan/mannen fast hon uppenbarligen led? Där är skillnaden. Dessutom är hon oskuld och förvirrad. Hon ”vet” kanske inte så jävla mycket bättre än att stå ut med han eftersom hon uppenbarligen är kär!! Hörtalats om ett destuktivt förhållande med vål? Googla, han kommer vara din vän. Har du inte haft ett sådant förhållande, förstår jag också hur du inte kan förstå att andra reagerar på detta.

Svar på kommentaren:
Andreas 5 år sen

Jo jag förstår gott och väl skillnaden mellan film och verklighet. Det är klart att det ska vara på samma villkor, han tappar kontrollen över sig själv för att det är de enda han vet, han har aldrig haft ett förhållande, han har aldrig haft vanligt vanilj sex. Om du hade läst böckerna så kanske du hade förstått innan du precis sitter och skriver emot mig?

Har aldrig haft ett destruktiv förhållande, men jag vet folk i min närhet som har haft de, och varför skulle jag inte reagera på de? Varför jag inte reagerar på detta så pass mycket är för att jag har faktiskt läst böckerna vilket typ 50% av alla som skriver wierda kommentarer inte har gjort. Så jag SER vad som händer, och jag vet VAD som kommer att hända. Det är så otroligt mycket mera varför han är så senare i andra boken och tredje. Men jag kan gärna spoila allt direkt så att folk fattar, C. Grey har blivit slagen av sin mamma’s hallick under 3 år, samt att han blev bränd av ciggaretter, han känner sig absolut inte älskad på något sätt. Men ska inte behöva sitta och förklara hela bokserien. Men jag säger direkt, Ana kommer iaf att gifta sig samt att få 2 barn med honom i tredje boken.

(Yes jag är ett svin som spoilar)

Edith 5 år sen

Andreas: Fast det är just det här som gör att jag är emot dehär böckerna. Inte för att de inte är feministiska eller för att han är kontrollerande eller nåt sånt. Utan för att författarna gett dig med flera den här inställningen. Som du skriver: ”…Så jag SER vad som händer, och jag vet VAD som kommer att hända. Det är så otroligt mycket mera varför han är så senare i andra boken och tredje. Men jag kan gärna spoila allt direkt så att folk fattar, C. Grey har blivit slagen av sin mamma’s hallick under 3 år, samt att han blev bränd av ciggaretter, han känner sig absolut inte älskad på något sätt”.

Alltså… Det är så fel att författaren öppnar för att man ska behöva vara tvungen att ha en förklaring till sin sexuella läggning. Författaren är nyfiken på BDSM men tycker att det känns lite fel och pinsamt så hon bortförklarar det genom att ge Christian en ”anledning” till att han är som han är. Liksom ”jag vill piska flickor för att jag blev misshandlad som liten”, istället för ”jag vill piska flickor för att jag tänder på det”. Det finns så sjukt mkt tjejer och killar som tänder på BDSM enbart för att de GÖR det. Inte för att de är monster eller haft en trasig barndom eller är 50 shades fucked up. Det är jättetråkigt att boken/filmen ger folk den bilden.

Matilda 5 år sen

Så jävla bra skrivet! Jag hatar allt med grey. Hur folk kan hylla denna trilogi.. vill spy. Den är oerhört kvinnokränkande. Han är en psykopat precis som du skiver. Exakt som att hon är en jävla hund. Och nej det handlar fan inte om sexuella läggningar. VEM FAN NJUTER AV ATT SLÅ NÅGON SÅ DEN ANDRA GRINAR. En djupt twisted person. Och vadfaan ska alla unga oskulda tjejer förvänta sig? Vad ska de tro?? Ja visst det är en FILM, det är fiktion men det är även en film som är verklighet för många kvinnor. Och fattar helt enkelt inte hur man kan hylla denna film/trilogi. Stå på dig, du är gul!

Svar på kommentaren:
DM 5 år sen

Jo, det finns faktiskt dem som tänder på sådant… Även om du lever i en värld där du väljer att inte tro på det eftersom du är så ”normal”………

MEN, både i filmen och boken visar det sig att Grey endast slår henne så hårt en gång- och det är när hon själv ber honom. Han frågar flera gånger om hon är säker på det och om hon kommer ihåg stoppordet… Hon låter bli att säga det, och han mår jättedåligt efteråt när han förstår att hon inte gillade det.

Emma 5 år sen

Jag har läst alla tre böcker och sett filmen och håller inte med dig till 110%. För det kvittar vad du skriver så har det hela tiden med feminism att göra. Sen tycker jag också att man skall kunna skilja på bok/film/tv-serie och verklighet. Detta är inte verkligt för fem öre, inse att det är en film baserad på en bok vars författare har haft livlig fantasi och tagit fram denna underbara bok.

Billie Baltatzis 5 år sen

Håller med att normaliseringen av hand makövertag är helt fel, och att detta ses som okej för att det visas på bioduken är vidrigt. För sådan kontroll som christian grey har över henne är så extremt steriotypisk ”den starka sexgalna mannen” och hon är ”den oskuldsfulla omedvetna skönheten” Det borde inte romantiseras. För vad leder det till? och vad har det för inverkan?. jo att det är okej för män att ha makt över kvinnan. Så ser jag fifty shades of gray.

Men jag tror att man kan välja att se det lite som ett societyexpriment. För det är just detta maktövertag som fifty shades utstrålar som många feminister länga pratat om. Maktroller. Så det är ju lite intressant att se allas reaktioner. vakeupKanske detta blir en wake up call för några. Det hoppas iaf jag på.

Svar på kommentaren:
Henrik 5 år sen

Makt? Jag har inte sett filmen, bara läst böckerna. Men jag tycker du ska göra en djupare analys av vem som har makt över vem.

Jossan 5 år sen

Word på Hannahs kommentar. Glöm inte ”Min alldeles egna Christian Grey klubba”… Alltsååå…blev bara IRRITERAD. Hoppas den inre gudinnan inte var med i filmen.

Emil 5 år sen

Du är en riktig förebild! Klok, smart och med genomtänkta åsikter. Fortsätt vara som du är :)

Alice 5 år sen

Har kollat runt på lite olika intervjuer med dig på youtube och det verkar ju gå jättebra! Måste ju vara sjukt nervöst att behöva prata på engelska, men du verkar stencool ändå! Du verkar inte alls lika nervös när du sjunger längre! Kom ihåg att du förut alltid skrev att du var supernervös inför uppträdanden, men det verkar ha släppt! En fråga bara, varför sjunger du alltid acapella på intervjuerna i USA? Tro mig, det låter jättebra, men är det inte skönare att sjunga med musik i bakgrunden? Massa kramar!! :)

Matilda 5 år sen

Oj jäklar du gillar verkligen inte filmen ;) jag tyckte den var bra och överensstämde med boken. Smaken är som baken och den är ju som sagt pålåtsas, precis som skräckfilmer/actionfilmer som också är lika (eller ännu mer) sjuka. Tycker inte att man ska ta illa upp av den.

Anon 5 år sen

Måste du ärligt blanda in alla feminist tankar i allt som du skriver om?! Kan du aldrig bara säga hur du tycker utan att lägga i allt med att mön har det bättre än kvinnor?!?!

agneta 5 år sen

Hej.
Gillade inte boken…försökte verkligen läsa den men blev bara arg.
Såg filmen och blev irriterad, arg och ledsen.
Fanns de som grät i biosalongen.
Absolut ingenting för mej.
Mvh Agneta.

Madde 5 år sen

Asså detta är löjligt, det är en film och filmer är påhittade och de har fantasier. Varför göra just denna filmen till en så stor deal?!? Då kan man ju lika gärna diskutera om Harry Potter typ! ba varför finns det magi? Så är det ju inte i verkligen?. 50 shades of Grey var skitbra enligt mig och den är som vilken annan film som helst, EN FILM!.

Svar på kommentaren:
anna 5 år sen

bdsm finns i verkligheten. så, ja.. Ska man göra film som handlar delvis om det så kanske man borde läsa på lite innan.

Andreas 5 år sen

Anna du har dock lite fel, så kan det se ut i verkligheten. Jag har själv aldrig varit med om ett sådan här förhållande, men jag har använt mig utav BDSM i sänghalmen med tjejer, och jag kan säga dig att det behövs inte läsas på så mycket, för det är ungefär så här det ser ut.

BDSM är i grund och botten bara en dominant och undergiven person, sen med sadistiska inslag till en viss gräns, allt handlar om att få kontroll över sin partner, och det är de dom tänder på. Så mycket mera research hade inte behövs till filmen, tror han fick med ganska mycket.

Madde som svar på din kommentar, du borde verkligen läsa lite på internet, det verkar som att du är 14år och har ingen koll på verkligheten. Detta är varför jag hade velat att det skulle ha varit 18 års gräns på denna filmen. Det finns mycket väl många personer som gör detta i sex, och det kan vara väldigt tändande att kunna ha kontroll över sin partner. Att man t e x binder fast någon under sexet är ett sätt att kunna visa sin dominans och partner släpper all kontroll och blir den undergivna.

Agnes Åberg 5 år sen

Håller med om att han är traumatiserad men det är väl inte så konstigt efter hans uppväxt. Ana låter ju inte honom göra något hon inte vill, hon sätter gränser och i slutet av filmen lämnar hon honom – perfekt slut på första filmen måste jag medge! Visst, det är klyschigt förutsägbart men hallå, det är en romantisk film och man kan behöva lite klyschig romantik ibland. Jag har inte läst hela andra boken men redan där så släpper Christian på sina gränser och i tredje boken har jag hört att han till slut blir rätt lik ”normal” (hur normal man nu kan bli efter den uppväxten). Vad jag säger är att han vet ju inget annat, BDSM och hur likt det är vad han gör i filmen har jag ingenn ning om (dåligt påläst) men det han gör är i alla fall det enda han vet om. Ana öppnade en ny sida hos honom och jag tycker att det är ganska romantiskt, hon räddade honom från sig själv. Klyschig romantisk film och böcker, men det är rätt härligt det också :)

Wilma 5 år sen

Jag blir så jävla irriterad! Det är ingen bok eller film om våldtäckt eller kvinnoförtryck. Det handlar om två människor som är helt olika, en är bestämmande, vet vad han vill, får som han vill och en annan är blyg, tillbakadragen. Dem träffas och han berättar om kontraktet och hon skriver inte under, och det som nån skrev här ”han gör saker ändå mot henne fast hon inte skriver under” det är väl självklart när hon vill att han ska göra saker, för hon märker att hon gillar att vara en underkastelse, hon gillar det han gör men mot slutet av filmen så vill hon att dmr ska ha ett normalt förhållande och att hon ska kunna sova med honom, röra honom osv och han tycker det är obehagligt för att han har en mörk barndom, och den barndomen får du veta mycket mer om i andra boken.. Jag tycker synd om Christinan efter att läst alla böcker.. Filmen var inte alls lika bra som boken, men det brukar aldrig en film vara heller.. Men det om att han bestämmer vem hon träffar, vad hon äter osv kan jsg hålla med om är överdrivet men på samma gång så är han ett kontrollfreak ocj det säger hon åt honom flera gånger i filmen… Men man lär sig mer om Christian i andra boken. Jag tycker ni som inte läst böckerna ska göra de innan ni ser filmen, då får ni en annan upplevelse och ni ser storyn för vad den där, en romantisk story mellan två helt olika individer som blir kära i varandra, han blir kär och det har han aldrig varit förr, hon blir kär i honom, ocj det hade hon aldrig tänkt sig att hon skulle kunna bli kär i en dominant person. Men jsg är less på att läsa ”våldtäckt, kvinnoförtryck, sexuella ofredande” läs böckerna!!

Svar på kommentaren:
Hannah 5 år sen

Jag har läst böckerna och jag tycker ändå att det är helt rätt skrivit. Pinsamt jobbiga att läsa var de också, fruktansvärt dåligt skrivna och tidslinjen.. Alltså är det ingen som har reagerat på den j*vla tidslinjen eller?! Hon kan inte leeeeeva utan honom åhhhhhh, hon bara dör, de bara döööör utan varandra – och tio minuter har passerat. Nej, förlåt, var det fyra dagar? Detta säger jag som kallar mig en totalt obotlig romantiker, älskar alla klyschor och förutsägbara kärlekshistorier. Men böckerna är ju sorgliga? Läser inte allmänheten längre? Vet ni inte vad en bra bok är?!
Nej, det räcker inte med att säga ”läs böckerna” till alla som kritiserar, vissa av oss har läst böckerna och kräkts på dem också. Jag väntade sida för sida att något bättre skulle ske men till slut skumläste jag över bara för att komma till det förbaskade slutet. Som var astöntigt, precis som resten av böckerna. Ber om ursäkt till alla ordentliga författare där ute som blivit bestulna rampljuset för en sexbok skriven av en femåring. Tiden jag la ner är för evigt förlorad, rest in peace. Förövrigt, fattar jag inte hur någon vuxen människa kunde läsa dessa böckerna seriöst utan att pinka ner sig av skratt över hur det pirrar till i hennes ”inre gudinna” hela tiden.. Hahahahahahaha

Felicia 5 år sen

Hannah. Anledning till att böckerna är så dåligt skrivna är för att det är en fanfiction inspirerad av Twilight böckerna. Författaren till 50 Shades är en ”vanlig” person ingen författare. Hon skrev en fanfiction som blev så stor att hon valde att göra en bok av den, så förlåt om språket suger och berättelsen går för snabbt framåt, men det är en FANFICTION!!!

circus 5 år sen

jag älskar dig christian grey t

kristin 5 år sen

Men alltså ni som säger att böckerna är bra. Whuuuut? Om man bortser från att handlingen är under all kritik (det är utan att överdriva den sämsta bok jag någonsin läst. Och då har jag läst mycket) så språket!!!? Och det här jävla ”mmmhm han närmade sig mitt könshår” och hennes ”inre gudinna”. Nej nej nej NEJ. Får eksem bara av att tänka på det.

Svar på kommentaren:
Hannah 5 år sen

Varför kan man inte trycka gilla? Jag vill bara trycka gilla här ett par gånger!

Jossan 5 år sen

Läste första boken, det räckte. Ja, han är ju både en stalker och psycho… Och jag tänker att om man nu hänger sig åt BDSM borde man väl vilja ha en partner som med gillar det och är med på vad det handlar om….

Paulina 5 år sen

Håller med dig!

Emma 5 år sen

TACK! Jag tror det är viktigt att call out filmer/böcker som kan påverka omedvetna människor, särskilt när det handlar om bdsm osv.. Har inte sett, läst lite, tänker nog inte se.

Beatrice 5 år sen

Jag har aldrig läst böckerna då jag i princip avskyr att läsa men jag tycker filmen var bra, väl gjord dock lite to mutch, för min del var det lite väl ”rått” men jag ser fram emot uppföljarna!

Jovi 5 år sen

Böckerna är asbra men filmen sög!

Jovi 5 år sen

Böckerna är asbra men filmen såg!

Nathalie 5 år sen

Håller helt med dig. Det är att glorifiera våldtäkt kände jag nästan när jag kollade på den. Det kändes obehagligt då hon inte hade skrivit på det och han gör så mot henne ändå. Den makten blev obehaglig och allmänt konstig. Usch, nja. Grey må vara snygg men filmen blev ingen riktigt hit och jag förstår verkligen inte vad författaren ville föra fram för budskap???

Julia 5 år sen

Och en annan sak jag också reagerat på är alla som skriver ”men hallå han har haft en taskig bakgrund det är därför han gör si och så” Jahaaaa, aja men dåså. Liksom facepalm. Kan förstå om man handskas med situationer på ett fel sätt om man har en taskig bakgrund, men kom inte och säg att det gör det ok.

Julia 5 år sen

Har inte läst böckerna eller sett filmen. Men efter allas reaktioner känns det som att jag åtminstone kommer ta mig tiden till att se filmen. En sak jag dock inte hänger med på är en dels resonemang. Många skriver som du att filmen inte är bra för att den ger en skev bild av verkligheten och att man lätt blir influerad av filmer osv. Och då kommer där en skara som menar att i sista boken så blir han faktiskt annorlunda och de (spoiler!!) gifter sig dooooh. Men alltså det om något är väl bara überklyschigt och verkligen inte en bra bild att förmedla till unga. Alltså hela den här grejen med att tjejer ser badboys på film och hur den kvinnliga huvudrollsinnehavaren är the one som ändrar honom och gör personen till en stabil kille med villa och volvo och sedan tror de att de kan hända i verkligheten. Kanske överanalyserar men är rätt trött på just den storyn i filmer. Vill inte att det ska skapas någon slags acceptans kring män som behandlar kvinnor illa. Förlåt om kommentaren makes no sense, är väldigt trött. Men ja, jag ska se filmen och oavsett vad jag tycker om den så tror jag det är bra att ämnet diskuteras.

Maria 5 år sen

Håller inte alls med dig. Älskar filmen.

Josse 5 år sen

Filmen var inte riktigt vad jag förväntat mig nej och sexet var lite fjöntigt ja. Slutet var också lite konstigt då filmen slutar när handlingen kind of precis börjat. Men du tar i liite väl mycket kan jag tycka, visst du vill skapa rubriker det fattar vi med men ändå..! Hade du läst boken hade du också förstått varför han är som han är och varför deras relation blir så speciell då hon förändrar honom. Böckerna är svinbra! Så det är inget fel alls på författaren snarare regissören i sådant fall! Men även, om man som du går in med inställningen att den ska vara skitdålig (vilket jag förstått via din twitter att du tycker böckerna är trots att du ej läst dom?) så kan det ju inte bli helt wow, då letar man bara fel.

Rebecca 5 år sen

Bra att du sätter ord på vad som är fel och skaver med filmen!!! Har själv funderat på att se den, men bestämt mig för att skita i det. Själva romantiseringen/trivialiseringen av en så destruktiv relation skrämmer mig

sandra 5 år sen

Har läst första och halva andra boken, tyckte de var rätt bra när det kom till sex delarna men de är som du säger väldigt klyschigt och det var även därför jag inte orkade läsa klart hela serien. Håller med i allt du säger, verkligen ingen sund relation, hon vill ju egentligen inte utan gör det bara för att hon tror att hon ska få ett förhållande ur det hela.

Ebba 5 år sen

Haha ja filmen må vara den värsta jag sett! Något jag poängterade och hakade upp mig på var hur de två verkar hopplöst förälskade i varandra efter sammanlagt 3 timmar umgänge? Liksom va? När dom tar en kaffe och han flippar ur när hon säger att hon är romantisk och ba ” I AM NOT THE RIGHT MAN FOR YOU………” Eeeeeeeh hahahah satt bokstavligen och garvade i bion

Emelie 5 år sen

Kan inte du snälla lägga upp din spotifylist?? Skulle va kul att se vad du lyssnar på

Emma 5 år sen

Spoila lagom för de som inte sett.. Jag gillade den iaf, fast gick på bion utan några som helst förväntningar då jag inte läst eller hört mycket alls om den. Men jag gillar ju klyschigt:)

Emma 5 år sen

Word!

rebecca 5 år sen

Preach it! Allt jag har att säga, spot on analys. Speciellt det om folk som säger att ”det är bara en film”.

Ebba 5 år sen

Jag håller inte alls med dig. Jag tycker att böckerna är väldigt bra och på ett sätt är de även feministiska, då Anastasia får njuta lika mycket av sex som en man hade fått. Hon har SJÄLV valt att ha sex med Christian och om man läst böckerna förstår man hur mycket hon vill vara med honom och hur mycket han vill vara med henne.

Svar på kommentaren:
rebecca 5 år sen

Fast sexet är ju inte det som är problemet? Problemet är att han dyker upp på hennes jobb efter att de träffats en gång trots att det ligger långt ifrån hans bostad. Problemet är att han vill styra över vad hon äter och hur mycket hon tränar. Problemet är att han gör sig av med hennes gamla bil och ersätter den med en som passar honom utan att ens prata med henne. Problemet är att han blir flyförbannad när hon bokar en resa till sin mor utan att fråga om lov först. Problemet är att han får henne att tro att allt detta är i sin ordning pga att de håller på med vad han kallar bdsm. Sexet är fan det minst problematiska med dena franchise.

Sara 5 år sen

jag har läst alla tre böckerna och sett filmen. Böckerna är dock bättre än filmen då alls små detaljer som spelar en stor roll i berättelsen är med, det har dom tyvärr missat i filmen, och dom har även kortat ner alla händelser så själva förhållandet som Christian och Anastasia har ser ut att ha gått på 5 minuter i filmen pga dom missat de där detaljerna runt om kring allt.
Men jag väntar med spänning på nästa film och ser fram emot den!

amanda 5 år sen

jag har läst alla böckerna, och jag älskar dom. men ja, filmen sög, jag skulle tyckt precis som dig om jag inte läst böckerna. att christian grey är ett jävla äckligt svin, och att allt va överdrivet på alla plan. det som skulle framgå som sexigt var ju bara komiskt.
jag blev väldigt besviken med tanke på att så många grejer var borttagna,viktiga delar som avgjorde.
i filmen så gick allt så fort, i boken gick inte anastasia från 0 till 100 på så kort tid. det va så många andra saker som spelade in.
i böckerna så va det mycket sex och sjuka grejer meeeeen i slutändan så var det så himla fint. okej det va dock lite klyschigt men ack så fint. du vet, allt för kärlek slutet typ.

btw, jag ÄLSKAR dina inlägg som typ detta. det får mig att tänka till!
du är bäst. puss och kram!

Svar på kommentaren:
Josse 5 år sen

Håller med dig till 100 angående filmen. Älskar böckerna dock!

m 5 år sen

Har varken sett filmen eller läst boken och kommer troligtvis inte göra det, tänkte bara påpeka att det är en fanfiction av twilight från början

Svar på kommentaren:
långtbortistan 5 år sen

Nej, där har du fel. Men däremot filmen ”The Secretary”, där huvudskådespelaren tillochmed heter Mr Grey…
Hur i #¤%& du fick det till twilight begriper jag inte !!?

:) 5 år sen

Tycker att du beskriver filmen ganska bra! :)

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Protected by WP Anti Spam

Relaterade inlägg

Jag upplever vid återkommande tillfällen någon slags sömnparalys. Jag befinner mig i vad jag tror jag vara limbo mellan vakenhet och sömn. Jag kan kontrollera mina drömmar men jag är heller inte…

Ser ut som att jag har en förkärlek till crack-cocain pga sjukdom. Don’t judge. Hej bloggisen. Här sitter jag i vad som känns som vargtimman, trots att klockan är ynka 23:00, på en…