IMG_5365 IMG_5370

Godmorgon bloggisen. Idag är det stråååålande sol, precis som vanligt, så därför bestämde jag och mamsen oss för att lägga oss vid poolen en stund innan jag ränner iväg till studion. Det blir nog en sen session idag och då känns det extra skönt att vi vila upp sig lite så jag orkar. Dock har jag vänt på dygnet igen. Hur fan bär jag mig åt? Hur gör jag det? Jag vet inte.

Killar grinar ju ögonen ur sig efter mitt inlägg igår. Mansdagen kommer inte tas bort och jag tänker inte heller starta en internationell kupp för att få min vilja igenom. Jag tycker helt enkelt bara att den är lite onödig. Jag pratar inte ens om bara Sverige. Det är en INTERNATIONELL DAG som även uppmärksammas i länder där det är helt ok att slå sin fru och barn. Jag blir provocerade av att visa verkar inte ens VILJA förstå. Det känns som att många bara skummar igenom texten lite snabbt utan att faktiskt läsa det jag skriver. Jag har hur många fina killkompisar som helst, med hjärtat och hjärnan på rätt plats, men oavsett om dom personerna som individer är underbara så förtrycks kvinnor av män i grupp. Jag har många falsifierade kompisar och ingen av oss bryr sig om ursprung eller liknande när vi umgås. Jag som individ förtrycker inte mina kompisar, men i grupp så gör jag det. Min vita kropp förtrycker, men inte fan lägger jag mig ner och bölar för det samt kallar rasifierade för ”jävla rasister!!!”.

Jag läste någon kommentar som menade på att istället för att se hudfärg, kön och andra tillhörigheter så borde vi bara se människor. Det är fint sagt, det tycker jag verkligen! Men det fungerar inte så. Hur tror ni svarta tog tillbaka sina rättigheter för 60 år sedan? Genom att stryka vita personer medhårs eller? Nej. Vi måste erkänna att det finns klasser, rasism och sexism i samhället för att kunna göra en förändring. För att se strukturer så måste man generalisera. Vem säger att jag skyller på männen? Jag skyller på det patriarkala samhället (som råkar styras av män lol vilken slump) som vi lever i och som skadar både män och kvinnor. Könsroller och sociala normer påverkar alla kön. 

Jag retweetade lite grejer på Twitter där folk pratade om inlägget. T.ex. ”hoppas horan dör” eller varför inte ”Zara blev du slagen av en kille som liten eller hatar du dom bara? Dina inlägg är så jävla dumma. Hoppas du blir påkörd.” eller varför inte en personlig favorit som går rakt på sak ”Kan du bara hålla käften?” osv osv osv osv. Men ni har säkert rätt! Vem behöver feminism? Jyoti Singh kanske? Hon hade behövt lite… Eller rättare sagt männen som våldtog och misshandlade henne hade behövt det.

2015-03-10 Zara

Kommentarer

Fredrik 6 år sen

Alla män VÅLDTAR OCH SLÅR INTE KVINNOR! Detta verkar du inte ha fattat?

Svar på kommentaren:
Mila 6 år sen

Men det är ju du som inte verkar fatta vad det är hon skriver, hur jävla trög får man vara? Hon skriver ju BOKSTAVLIGEN vad hon menar och ändå väljer du att inte fatta. Hopplösa jävla pajas fan vad less man blir asså

frida 6 år sen

Kärlek till dig <333 fortsätt med detta och låt inte idioterna köra över dig!

Sara 6 år sen

Jag får typ rysningar av att se hur du orkar kämpa på med dina åsikter och ta fighten trots att så många obildade personer uttalar sig utan att ens vara insatta i ämnet. Du är stark och en förebild. Vi är många som håller med dig och hejar på dig!!!

Victor 6 år sen

Du är så extremt äckligt jävla snygg, du har en sån extremt go kropp. Du säger att du inte gillar när man ser det som objekt men du är så sjukt snygg

Anna 6 år sen

Fortsätt kämpa! även fast de ”snälla” kommentarerna bara glider förbi och det känns som att alla är emot dig så vill jag bara säga att det är hur många som helst som håller med dig men som inte kommenterar.

Jag är sååå tacksam att du kämpar. Du behövs så JÄVLA mycket, du når ut till så många och du är så jävla bra bara som inte tystnar. Vi ska aldrig tysta. Vi ska kämpa!
Jag tycker det är så bra av dig att FORTSÄTTA försöka förklara feminism för alla som verkar ha bestämt sig vad de tycker redan.
Fortsätt kämpa och vad du gör, tystna inte.

Anonym 6 år sen

Men lägg ner förfan. ”Kvinnor blir våldtagna!!!”. Ja, det kan män bli också, fast inte lika ofta, skyll inte på alla män när bara vissa är våldtäkts män. Du snackar om att du hatar sexism fast du är själv sexist.

markus 6 år sen

Jag tycker att det är väldigt intressant att du jämför kvinnors situation idag med ”svartas” situation för 60 år sedan. Något gick nog fel där i ditt tanke sätt.

Svar på kommentaren:
Ki 6 år sen

Vad exakt var det som var ”väldigt intressant” med att jämföra ett slags strukturellt förtryck med ett annat? Och vad var det som ”nog gick lite fel” i hennes tankesätt? Tyckte att det var jävligt relevant och riktigt.

hanna 6 år sen

du är så jävla grym!

yvonne 6 år sen

Använder du droger eller??? Mycket från dig den senaste tiden verkar vara väldigt flummigt för en 17-åring!!

Svar på kommentaren:
Sara 6 år sen

Men vafan är probelemet låt henne vara skaffa en egen blogg om du pallar, kvinnor ska inte förtrycka varandra. Jag e fan 14 år och fattar mer än dej. *Facepalm*

Mick 6 år sen

Jävligt omoget av dig Yvonne!

Amanda 6 år sen

Använder DU droger eller som uppenbarligen inte förstått budskapet i detta extremt tydliga inlägg?

Anna 6 år sen

Hej, jag vill bara säga att jag är så glad över att du har fattat hur allt ligger till och över att du förhoppningsvis kan få andra att vakna upp och inse detsamma. Ge aldrig upp fastän det känns som om hela jävla världen är emot dig, för det du gör är så viktigt!

Anna 6 år sen

När du skriver följande: ” Jag har många falsifierade kompisar och ingen av oss bryr sig om ursprung eller liknande när vi umgås. Jag som individ förtrycker inte mina kompisar, men i grupp så gör jag det. Min vita kropp förtrycker, men inte fan lägger jag mig ner och bölar för det samt kallar…” undrar jag vad du menar. Att förtrycka en person är en handling och inte något som skapas med sin blotta existens.

Svar på kommentaren:
Julia 6 år sen

Tack!!!!!!!!!!

Undrar också.

Ja, det finns mycket viktigare saker att bekämpa än att jag känner mig kränkt över såna uttalanden, men det förändrar inte att jag uppfattar det så.

Förstår du vad jag menar? Säger man att man blir kränkt över att kallas en aktiv förtryckare, på det sättet som många uttalar det, tror dom man är för rasism eller någon som vill blunda för förändring eller blunda för dagens rasism i samhället. Och så är det inte. Jag tycker rasism är hemskt och mänskliga rättigheter är något som vi alla borde kämpa aktivt och hårt emot, MEN jag tycker det är otroligt konstigt hur man kan tycka att man förtrycker endast genom att existera. I vilket perspektiv, och hur, undrar jag hur det ska föra antirasismens utveckling framåt, att vi vita ska påstå att vi förtrycker genom att existera? Om någon kan förklara uppskattar jag det, i mina ögon är det ett väldigt avhumaniserande uttalande iallafall!

K 6 år sen

”Att förtrycka en person är en handling och inte något som skapas med sin blotta existens.”

THIS.

Marlene 6 år sen

Helt rätt!! Sta pa dig!! Märkligt hur hotade vissa känner sig av feminister.

emilia 6 år sen

Håller me dig helt bra skrivet :)

Sara 6 år sen

Du är grym!! Sluta aldrig synliggöra förtrycket, du är en förebild för så många!

Christian 6 år sen

Heja dig!
Är väldigt imponerad och glad över din insikt och starka integritet. Inspirerande :)

Oliver 6 år sen

Grymt

Björne 6 år sen

Hej

Kan du inte läsa vad syftet med mansdagen är och sen förklara varför du tycker den är onödig.

Att generalisera och säga att den är till för att hylla män som du säger är ju felaktigt. I stort sett syftar den till samma saker som kvinnodagen. Dagen avser att fokusera på pojkars och mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer samt lyfta fram positiva manliga förebilder.

Hur kan det vara fel, och varför skulle den stå i nån sorts motsättning till vad kvinnodagen vill förmedla? Jag förstår inte.

Linnea 6 år sen

Du är bäst!!

Kerstin 6 år sen

För det första.. Sverige behöver absolut inte ett feministiskt parti som styr landet. Sverige har det så jämställt det bara kan bli vad det gäller kvinnor och män. Att såna som du och alla andra feminister drar upp att kvinnor blir våldtagna osv i ANDRA länder. Och vafan hjälper det att Sverige styrs av feministisk politik när det inte är i SVERIGE problemet finns. Att vara feminist i Irak eller något sådant land där kvinnor blir behandlade som djur, okej. Men här? Öh nej tack, finns inte på kartan. Det är redan olagligt att våldta och kränka andra människor oavsett man eller kvinna, att Gudrun Schyman sitter som statsminister kommer inte minska på något. Kvinnor får lika bra lön som män om kvinnor tar tummen ur och förhandlar sig till högre lön. Men som tur är lär ju inte feministiskt initiativ komma någon längre vart anyway. Tur att folk tänker steget längre då, feminister är anledningen till att män hatar kvinnor, kvinnor hatar ju män. Och det har du skrivit på bloggen så det går ju inte att neka till iallafall. Förstår männen till 100%.

Svar på kommentaren:
Anna 6 år sen

Hahahah! Dummaste jag någonsin hört! Hoppas du skojar annars är världen illa ute.

Kristina 6 år sen

Bara för att Sverige är mer jämställt än andra länder så betyder inte det att Sverige är jämställt! Problemen finns visst i Sverige men du har rätt i att fler problem kanske finns i andra länder men ska vi då låta problemen i Sverige vara bara för att andra länder har det värre?

Siri 6 år sen

100 våldtäkter begås varje dag i Sverige. Kvinnor tjänar i genomsnitt under sitt liv 3 miljoner mindre än sin pappa, sina bröder och manliga vänner. Om Sverige är ett av de mest jämställda i världen är det extremt pinsamt att vi inte är mer jämställda!

Elin 6 år sen

Alltså förlåt. Men är du född i farstun eller? Reagerar speciellt på det du skriver om att ”kvinnor får lika bra lön som män om kvinnor tar tummen ur och förhandlar sig till högre lön. ” Du kanske lever väldigt isolerat? I så fall föreslår jag att du tar en titt utanför dörren och ser hur världen ser ut i verkligheten. Visst har vi det bra i Sverige jämfört med till exempel Irak. Men att du verkar tro att vi är fullt jämställda får mig bara att bli rädd. Att det finns människor som inte är mer pålästa och tror att vi inte behöver belysa skillnaden i samhället mellan att vara man och kvinna skrämmer mig.

Jag har tre kvinnor i min närhet som blivit våldtagna. En av dom blev våldtagen i en grupp av män. Sen säger jag inte att alla män är sjuka. Dom människor som behöver utöva sin makt över en annan människa är sjuk!

En feminist tycker inte illa om män. En feminist vill att alla MÄNNISKOR ska ha lika rättigheter. Och så ser det inte ut i varken Sverige eller restan av världen i dag. Utan feminism skulle kvinnor inte ens ha rösträtt. Vadå, ska vi bara sluta nu då och inte utvecklas mer?

Ellen 6 år sen

Jag vill bara säga det här!
Hm.. så jämställt det kan bli? Varför får männen i 9/10 i alla fall alltid jobbet om det står mellan en kvinna och en man? Varför får männen högre lön än kvinnan om de har samma jobb?
SVAR!!: För att det är alltid kvinnan som är hemma med barnet. Då tar ju arbetsgivaren för givet ”hon kommer säkert inte jobba ut alla sina arbetsdagar men han däremot” SJÄLVKLART! Vill får den som jobbar mest, mest lön och alla tar ju för givet att det alltid är kvinann som ska vara hemma och snyta ungarna. Min mamma berättade att hon inte gick tidigare från jobbet för att hämta mig och då FRÅGADE JU ALLA ”Tänker inte du på barnet?” HALLÅ, JAG HAR EN PAPPA OCKSÅ! Men självklart ska ju inte mannen gå tidigare från jobbet för att hämta ungen.
Så stifta om att vabbningen måste va lika annars så kommer det ju alltid vara kvinnan som är hemma. Annars kommer ju kvinnan självklart få lägre lön. Arbetsgivaren vill självklart ha en man som han vet alltid kommer vara där.

L 6 år sen

Att säga att det är onödigt att vara feminist i Sverige för att det är ”jämställt” här är som att säga att det är onödigt att kämpa för fred för att krig inte existerar här. Förutom att ojämställdhet faktiskt existerar här.

moa 6 år sen

LOVE U GIRL

Svar på kommentaren:
Siri 6 år sen

100 våldtäkter begås varje dag i Sverige. Kvinnor tjänar i genomsnitt under sitt liv 3 miljoner mindre än sin pappa, sina bröder och manliga vänner. Om Sverige är ett av de mest jämställda i världen är det extremt pinsamt att vi inte är mer jämställda!

Johnny 6 år sen

Förutom att 100 våldtäkter per dag är ren lögn så är det enda intressanta faktumet att runt 200 våldtäktsmän DÖMS varje år. Vi har alltså väldigt lite våldtäkter i Sverige.

Linda 6 år sen

Vet inte riktigt vad jag ska säga. Du är så ung och klok! Är så tacksam för dina inlägg, de betyder väldigt mycket för mig och säkerligen för många andra kvinnor. Många menar att kvinnoförtryck inte sker här i Sverige, samtidigt som våldtäktsoffer ifrågasätts om provocerande kläder under rättegångar och våldtäktsmän släpps fria. Att folk ens vågar mena på att feminism gått för långt. Dessa människor vet inte vad de pratar om.

Svar på kommentaren:
Kristina 6 år sen

Håller med dig fullständigt! Jag själv märkte inte av dessa kvinnoförtryck för några år sedan för det var ”vardagligt” för mig. Nu har jag öppnat ögonen och insett att Sverige har en bra bit kvar innan vi kan kalla det jämställt!

Meyya 6 år sen

Jag fucking älskar dig.

Lisa 6 år sen

Du är så FKN grym!!

Calle 6 år sen

Gå in och läs kommentarerna till tv24 senaste inlägg om dig, inga fina grejer precis…

Elza 6 år sen

Du är queen.

Julia 6 år sen

Fyfan vad grym du är! En riktig förebild asså!

Sanna 6 år sen

Ja eller Rihanna när Chris Brown misshandlade henne… Din polare…

Sofia 6 år sen

Grym är du!

Lena 6 år sen

fyfan vad du är klok och fyfan vad jag älskar att du inte viker undan bara för att du får dödshot och hatkommentarer!

Melanie 6 år sen

Ta åt dig av alla positiva komenarer för du är verkligen värd varenda en av dom! Du är så otroligt modig och stark som vågar och fortsätter kämpa trots allt hat från idioterna. Skit i dom, du vet att du har 10000 gånger mer än dom!! Det är sånna som dig som är riktiga förebilder och vi behöver fler sådana i vårt samhälle. Tack för att du gör en förändring, det är dags för det nu. Älskar dig på riktigt

Alicia 6 år sen

Så jäkla grym!

sofia 6 år sen

Preeeeach!!! Förstår inte hur killarna som anser att feminism är onödigt kan bli provoserade av något så självklart som jämställdhet? Mansdagen är endast för att provocera enligt mig, och ack så onödig. Hur utsatta är män EGENTLIGEN? Ser man sig omkring i världen så är kvinnor mer utsatta än män & det är ett problem. Det är äkta orättvisa. Man kan inte hålla på och driva & tycka att kvinnodagen är onödig & orättvis när en kvinna våldtas varranan sekund, unga flickor får syra kastat i ansiktet på sig för dem går till skolan, kvinnovåldet växer, och flickor så unga som nio år gifts bort. Flickor. Kvinnor. Detta händer inte män och det kan ingen fucking neka. Killar kan sluta whina och stå upp för sina kvinnor istället för att skapa större klyftor mellan könen. Sänk garden och erkänn att det ÄR så ,precis som att jag som vit absolut erkänner & tycker att svarta blir kränkta av vita är fel. Och det faktum att jag erkänner och inser att det är fel gör att klyftan minskar. Alla killar är inte svin, men dem som inte erkänner att dem tar majoriteten för att dem har för mycket stolthet , är dem som skapar klyftan. Dem drar sig själva över gränsen som dem inte vill ha.

Svar på kommentaren:
amanda 6 år sen

Killar är förtryckta de med. Feminister måste lära sig att se utanför sin lilla bubbla. Visste du att 70% av alla som begår självmord i Sverige är män? Och vad beror detta på då? Jo, killar är ständigt pressade att hela tiden vara ”starka”. För en kille är det oftast svårare att söka hjälp just för den här normen kring killar. Så visst behöver vi en mansdag lika mycket som en kvinnodag.

Tuva 6 år sen

Helt grymt alltså!! Du har helt rätt i allt du skriver och dom som skriver något annat borde tänka efter lite mer

Linus 6 år sen

Du är grym!

Skit i vad alla volvoraggare i sina epatraktorer där ute på landet tycker om dig!

Lisa 6 år sen

I fuckin’ love you. Alltså seriöst, jag har inte mycket hopp kvar. Men när jag läser dina inlägg så vägrar jag ge upp. Alltså du är gud. Jag vet/antar att du får ta mycket skit, och det är jävligt sorgligt, men jag vet också att du är en av få som kan ta det. Du får aldrig sluta stå upp för det här. Du är mitt hopp, så låt dom inte slå ner dig, för det du gör är så jävla viktigt. You go girl.

Johan 6 år sen

Jag tror en internationell mansdag behövs och kommer att bli mer och mer viktig. Dagens ungdom som växer upp präglas av intryck som ligger nära deras vardag och det som är inne för denna generation är mycket datorspel och tv-tittande.

Denna ”värld” är väldigt mansdominerad och anpassad just för män. Och just detta är problemet att denna värld skiljer sig otroligt från den verkliga världen. Det är av just denna anledning vi behöver lyfta fram män som är anpassade för det moderna samhället, som vi ungdomar kan se upp till. Jag tror att det näst intill viktigare med en mansdag, då det främst är männen som behöver förändra sitt förhållningssätt till samhället och kvinnor.

Att gå andra vägen att tror jag är fel, visst kan kvinnors rättigheter behöva belysas och stärkas men det kommer att ta alldeles för lång tid, troligen så lång tid att vi aldrig kommer uppleva det.

Svar på kommentaren:
henrik 6 år sen

Johan du påstår att ”dagen samhälle är anpassad för män” vet du vad det beror på? PATRIARKATET. Det är just pågrund av den anledning feminism behövs och den internationella kvinnodagen för att belysa hur KVINNOR BEHANDLAS. och det här med att det bara är män som spelar tv-spel och tittar på tv?? vad grundar du det på?? männen KOMMER INTE att ändra sitt förhållningssätt till samhället och kvinnor med hjälp av en mansdag, tro mig annars hade vi inte behövt feminism.

När du säger att ”visst kan kvinnors rättigheter behövas belysas och stärkas med det kommer att ta alldeles för lång tid, så lång tid att vi aldrig kommer att uppleva det” hur tänker du då?? om man inte börjar och kämpar någonstans kommer absolut ingenting att förbättras, det är viktigt att komma ihåg att feminismen har kommit väldigt lång men såklart finns det mycket kvart att jobba för.

Johan 6 år sen

Jag vet inte var du hittar det du citerar (”dagen samhälle är anpassad för män”). Det jag skrev om var inte ”dagens samhälle” utan just datorspelsvärlden och hur riktad den är mot just killar och hur den lyfter fram killar/män i krigar och andra hittepåvärldar (typ GTA, krigsspel mm.)

Och ytterligare läser du fel igen, jag har aldrig påstått ”det bara är män som spelar tv-spel och tittar på tv”. Det jag påstår är en dominans av världar (spel/tv) där män framställs som bl.a. krigshjältar och kriminella.

Hur jag tänker i mitt sista resonemang är väl kanske lite svårt att sammanfatta, men i alla fall tycker jag att man bör mötas någonstans i mitten. Varför skall ena sidan dra hela lasset om ett problem som i stort bör motverkas av alla parter.
”männen KOMMER INTE att ändra sitt förhållningssätt till samhället och kvinnor med hjälp av en mansdag” För att citera dig själv återigen ”om man inte börjar och kämpar någonstans kommer absolut ingenting att förbättras”

Och sist vill jag säga att detta är vad jag anser applicerbart i Sverige, vad beträffar övriga världen så lämnar jag det öppet, främst för jag inte har tillräckliga livserfarenheter om hur det ser ut i övriga länder och aldrig har intresserat mig för det.

Elin 6 år sen

Såg Indiens dotter igår och blev så tagen och arg. Hur kan man se någon i ögonen och säga att feminismen har gått för långt när det fortfarande finns så skeva kvinnosyner och sådan enormt förtryck.

Svar på kommentaren:
E 6 år sen

Såg en likvärdig dokumentär igår (minns ej vad den hette så det kan ha varit samma på repris) om unga tjejer som blev sålda till bordeller där de blev våldtagna och misshandlade, psykiskt och fysiskt. Av män.
Men utåt såg samhället dem bara som ”smutsiga prostituerade”.
Lyckades de rymma ville inte deras familj ta emot dem eftersom alla tyckte att de var horor (anses vara dåligt) och en skam för familjen.
Man fick se många tjejer som blivit illa behandlade och missgynnade i livet av män. Men det var såklart alltid kvinnornas fel, inget konstigt med det enligt samhället de lever i.
Inte heller var det något konstigt att kvinnorna inte skulle utbilda sig för att männen inte vill ha en för välutbildad kvinna.
Sedan måste ju hon hjälpa till hemma, för mer duger hon inte till resonerar de där.

Det folk inte vill förstå är att kvinnosynen är utbredd och att detta inte är något speciellt i dessa länder. Män i länder med mycket kvinnoförtryck föds inte som idioter vilket många vill tycka som inte tror på strukturer.
Vi har kommit längre men kvinnoförtryck, slutshaming och våld mot kvinnor för att de är kvinnor pågår även här och det gör mig sjukt ledsen när folk säger att feminism inte behövs och att vi bara hatar män.
Alla människor över hela världen behöver förstå att vi har ett strukturellt förtryck mot kvinnor och icke-män. Precis som att vita förtrycker mörkhyade strukturellt och har gjort under en rätt lång tid. Nu syns det inte lika tydligt så nu vill vissa inte tro att det existerar bara för att det tar sig uttryck på mer diskreta sätt. Även fast det inte är så diskret om man tar sig tid att observera och lyssna. Vilket många inte gör för då skulle nog fler människor förstå feminismen bättre.

Madeleine 6 år sen

Hello! Ville bara säga att du är fucking underbar, älskar din atityd, din stil och allt. Du är ju sjukt snygg på köpet också! Inte för att du behöver höra det, men fortsätt stå upp för dig själv! Du är awesume. Kramisar.

Gabriella 6 år sen

Oherre, du är så otroligt klockren! Vill bara lägga mig ned och gråta en skvätt glädjetårar när jag läser dina inlägg – det finns hopp för oss kvinnor, det finns fortfarande människor som kämpar för oss! Det betyder så mycket att du vågar stå upp för det kvinnliga släktet, att du uppmärksammar ojämställdheten i samhället, för det känns som att människor (framförallt män…) glömmer bort hur jävligt kvinnor fortfarande behandlas.

Johanna 6 år sen

älskar dig.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Protected by WP Anti Spam

Relaterade inlägg

Jag upplever vid återkommande tillfällen någon slags sömnparalys. Jag befinner mig i vad jag tror jag vara limbo mellan vakenhet och sömn. Jag kan kontrollera mina drömmar men jag är heller inte…

Ser ut som att jag har en förkärlek till crack-cocain pga sjukdom. Don’t judge. Hej bloggisen. Här sitter jag i vad som känns som vargtimman, trots att klockan är ynka 23:00, på en…