P1170292

”En man har fyra kakor 

En kvinna har två kakor 

Det bakas två till kakor 

Jämställdisten vill ge en kaka till kvinnan och en kaka till mannen 

Så det ska bli rättvist 

Feministen vill ge båda två till kvinnan 

Så det ska bli rättvist på riktigt 

,”

2015-08-28 Zara

Kommentarer

Bullshit, iofs är du en idiot 4 år sen

Du idiotförklarar dig själv mer och mer för varje dag som går.

En tredje Lovisa 4 år sen

Problemet med detta är att jämställdhet har inget med hur många de HAR, att göra. Det har att göra med att alla ska FÅ, lika många. Tänk om kvinnan hade 200 kakor och åt 198? Mannen kanske inte har ätit en enda och hade bara 4. Varför ska då kvinnan få 2 extra för hon ätit upp massor?

Det är lätt att se något basalt och absurdt exempel som detta och hålla med utan att förstå att detta är sexism. Diskriminering beroende på könet. Måste alla ha samma mängd kakor? Då får man helt plötsligt ha koll på och/eller kontrollera hur många man måste äta också.

Jämställdhet är att alla har lika rättigheter (t ex kan få lika många kakor), samma skyldigheter (inget krav på hur många man behöver äta eller inte) och därför samma möjligheter (möjligheten att spara kakor, jobba hårdare för att få fler kakor eller bara äta upp varenda kaka direkt). Jämställdhet är INTE att allas resultat ska vara desamma. Folk vill och tycker om olika saker (yes, det är skillnad mellan kön i vad de överlag föredrar) och därför blir resultaten olika (olika jobb och därför olika medellöner inom ett helt land för könen (vilket dessutom är ett patetiskt och missvisande sätt att mäta ”lönegapet”)). Detta exemplet är förespråkande för sexism och ni som inte förstår detta borde kolla upp vad sexism är.

Svar på kommentaren:
Ann 4 år sen

Om man inte har lika mycket makt så kan man bara dela rättvist om den som har mer makt låter den som har mindre få lika mycket. Det har ju män som grupp inte alls gjort hittills.
Det är samma mekanismer i allt förtryck, i alla former av över- och underordning.
Om t ex inte vi i ”de rikare” länderna delar med oss, dvs ger tillbaka vad vi har sugit ut i ”de fattiga länderna”, dvs utnyttjat vår makt, vårt överläge, så kan de aldrig komma ikapp och få det bra.
Detsamma gäller även för män gentemot kvinnor.
Själv vill jag inte ha männens ”kakor”; men det är orättfärdigt att de har ca 99 % av jordens tillgångar och kvinnorna 1 %. De borde ge en rimlig del av sina ”kakor” till de fattiga i världen, så att de fattiga får mat för dagen (Det gäller även de rika kvinnorna givetvis).
OM kvinnor ägde det mesta skulle män givetvis protestera, med rätta.
Det är också extremt kärlekslöst att ta nästan allt från de som man säger sig älska och behålla det för sig själv.

Hej 4 år sen

Hej Hej,

Det är så fel tänk om det var kvinnan som hade så 4 kakor och manen hade 2 kakor då hade jämstäldisten gett en kaka till manen och 1 kaka till kvinnan medans femenisten hade gett 2 kakor till kvinnan!!

Svar på kommentaren:
JEn 4 år sen

Asså hur tänker du, om kvinnor hade haft 4 kakor hade de ju inte ens funnits feminism, utan då hade det ju varit mannen som varit utsatt, det är en helt annan situation och då måste man göra annorlunda

Greger 4 år sen

JEn: Så du menar att feminism egentligen inte är för jämställdhet?

Vahhg 4 år sen

Roligt hur feminister försöker få jämställdighet att låta fel när det finns så många andra grejer att hacka på för att få fram era åsikter

Skibi 5 år sen

Jo detta känner jag igen. Bjuder man en tjej på något gått så blir hon inte nöjd. Hon ska fan ha det man har köpt till sig själv också.

Ida ~foto & vardag~ 5 år sen

Var kan man gilla inlägg? Så jävla rätt!

Så ni feminister ska få lite bättre koll på vad Jämställdism egentligen är för ditt kakexempel visar att du inte har en aning om vad jämställdismen står för. Klicka på mitt alias.

Klicka på mitt alias så kommer du till sidan som visar hur det verkligen ligger till jämlikhetsmässig. Vi har nämligen redan uppnått jämlikhet på det flesta områden och feminister och jämställdister vill bägge ha jämlikhet

Sanningen ska göra dig fri! 5 år sen

Ids inte argumentera med dig för det är bättre att du i stället för att återupprepa Lady Dahmers och Gudrun Schymans åsikter som en hjärntvättad robot borde läsa på och forska och ifrågasätta lite själv.

Ta reda på om det dom säger verkligen är sant och rimligt eller till och med kan vara rena lögner i stil med de lögner Hitler hjärntvättade sina efterföljare med på 30-talen (olika ideologier men samma metod från dess ledare)… Upprepar man en lögn tillräckligt många gånger så…

Du beter dig som om du som artist hade varit en sån som bara tog emot det låtmaterial ditt skivbolag gav dig och se gick in i studio och sjöng in det på det sätt de ville utan att ens fundera på sångens mening, om den verkligen representerar det du vill stå för, om texten i den är bra eller om du gillar melodin och arrangemanget… Som en liten sångrobot helt enkelt utan egen vilja.

Så beter du dig gällande de manshatande radikalfeministiska åsikter du blivit matad med av Lady Dahmer och Gudrun Schyman sen barnsben. Som en viljelös hjärntvättad liten åsiktsrobot. Du blir utnyttjad helt enkelt och den som förlorar på det är du själv och de som vinner på det är dina ”mentorer”.

Jag tror du är tillräckligt smart för att kunna tänka själv och se igenom deras lögner så du inte blir utnyttjad, så varför beter du dig så viljelöst och robotaktigt gällande dina feminist mentorers påståenden…?

Det finns många sorters feminism och man kan kämpa för jämställdhet och rättvisa utan att hata och sprida ondska vännen, det viktiga är att man baserar sina åsikter på bevisade fakta och inte lögner som upprepats så många gånger att folk tror dom är sanna som folk gjorde i Nazi Tyskland.

♀ P E A C E R E V ♀ 5 år sen

Du har texten inom citattecken, så jag undrar vad källan är. Det skulle vara intressant att läsa den :)

Johan Wallerstein 5 år sen

Du är verkligen beundransvärd och klok Sara,
jag vill ändå påpeka att om det är just ”kakor”, d v s födoämnen vi ska fördela mellan män och kvinnor så äter män mer.

Det beror så klart på att män väger mer. Vi har ett större kaloribehov. Kanske att fördelningen för ”kakor” borde vara
mannen – 5
kvinnan – 4
?
eller möjligen 6:5, tror inte 4:3
Om vi talar ”kakor”. Pratar vi ”pengar” är det en annan femma. Där är det naturligt att det ska vara lika.
Lycka till i framtiden som är ljus

Svar på kommentaren:
Lovisa 5 år sen

Ahahahah, töntigaste kommentaren jag sett.

Det handlar om att dela det lika mellan könen. Du kan tänka det som typ sudd eller böcker eller vad som helst. Det kakorna är bara en symbol

Ida ~foto & vardag~ 5 år sen

Hahaa skrattar, rolig kommentar dock

Annan Lovisa 5 år sen

Så off topic

Anna 5 år sen

Du är klok Sara. TACK för att du är en röst för ett mer jämställt samhälle utöver att du ägnar dig åt musik. Bara genom att bli jämställda kan vi bli lyckliga.
Det är häftigt att din musik sprids över världen! Fortsatt med det du gör och lycka till med allt.

Linn Strömberg 5 år sen

Bra tankeställare!

Alva 5 år sen

fan vad bra!

Rickard 5 år sen

Skillnaden mellan feminism och jämställdism är hur man uppfattar verkligheten. I verkligheten har mannen kanske 4 kakor, statistiskt sett, och kvinnan 2. Men de flesta män och kvinnor har båda bara en kaka. En del har många fler (mest män som har sett till att skaffa sig fler kakor på andras bekostnad).
Ger man då två kakor till kvinnor så får de flesta kvinnor 3 kakor, medans de flesta män sitter där med sin enda kaka. De män som har typ 200 kakor bryr sig knappast…

Därför har jämställdisten rätt. Kvinnor och män bör få vars två kakor.

S 5 år sen

Är det fel som kille att tycka att det här inlägget är ganska smart?

Svar på kommentaren:
alva 5 år sen

aldrig, vrf skulle det? <3

En femte Lovisa 4 år sen

Det har inget att göra med ditt kön att du inte förstår sexismen som förespråkas i detta exemplet.

AW 5 år sen

Om istället kvinnan frågar mannen om hon inte kan få en av hans kakor så att det blir jämt och mannen ger kvinnan en kaka.
Skulle det vara feministiskt eller jämställdistiskt?

Anders 5 år sen

Här har ni ett tillfälle att ge de nybakade kakorna till några som inte är så privilegierade som majoriteten av er.

Gå till Stockholms stads hemsida ”Volontärer för ensamkommande flyktingungdomar”.

åojåpj 5 år sen

alert(’horäckel’);

Jennifer 5 år sen

Bästa jag hört idag…

Bengt Epperlein 5 år sen

Gillar frågeställningen.
Vad är rättvist när det gäller kakorna? Rent matematiskt blir det rättvist att kvinnan får bägge nybakade kakorna. Men är det rättvist att mannen har 4 ’gamla’ kakor medan kvinnan bara behöver ha 2 ’gamla’ tillsammans med 2 fräscha och nybakade?
Vore inte det mer rättvist om kvinnan tog över en av de ’gamla’ kakorna och gav en av de nya till mannen. Fortfarande 4 kakor var men mer rättvist fördelat ur alla aspekter. Eller ska det handla om att mannen minsann får stå tillbaka för att kvinnan i alla tider fått gjort det. Som jag ser det är den springande punkten hur vi hanterar historien. Antingen blickar vi bakåt och lär oss något. Eller så skall det alltid bli så att någon ska betala vad andra gjort fel.
Jag förordar att vi tillsammans ger varandra respekt och arbetar för allas möjlighet att bli och vara den man vill vara.

Svar på kommentaren:
M 5 år sen

Men skit i detaljerna, seriöst. Du fattar konceptet, att det ska vara rättvist hur många man får

Sid 5 år sen

Varför försöker du så gärna vrida argumentet? Bara inse att hon har rätt.

K 5 år sen

Som första tanke, resultatet man vill nå med jämställdhet är att båda har lika många ”resan” dit är oväsentlig, har mannen 4 och kvinnan 2, mannen får ge en kaka till kvinnan.

Ska man blanda in ny och gamla, det finns 6 ”gamla” (4 hos mannen och 2 hos kvinnan), vill man ha lika många, ge en till mannen och en till kvinnan, sen får mannen ge en gammal till kvinnan. På det sättet kommer båda ha 4 kakor, 3 gamla och 1 ny.

E.hilter 5 år sen

Varför ska kvinnan få mer när mannen har fått slava och arbeta hårdare för kakan? ser verkligen inte konceptet.

MJ 5 år sen

Skillnaden

Feminism:
Mannen har bakat tre kakor och kvinnan en kaka. Båda har två var. Mannen bakar två kakor till, staten tar de två nya kakorna och ger dem till kvinnan.

Jämstäldism:
Båda har samma möjlighet att baka kakor.

(Kakor finns ju inte av sig själva, någon måste baka dem)

Thea 5 år sen

Kan du inte skriva och förklara mer? Är det skillnad på att vara feminist och vara för jämställdhet? Kram

Svar på kommentaren:
Matilda 5 år sen

Jämställdhet är målet, feminism är verktyget.

K 5 år sen

Inser du betydelsen av ”feminism”? Nu har jag ingen direkt bra jämförelse men jag antar att man kan säga att det är maskulinismen/macho kulturen för män.

Jag kan hålla med till viss del att feminism är verktyget för att få ett jämställt samhälle, men glöm inte bort männen. Feminism är alltså inte det ända verktyget man ska använda för att nå jämställdhet.

Linnea 5 år sen

I ett liberal-feministiskt samhälle kan kvinnor ta makt och plats själva. I ett social-feministiskt samhälle omyndigdörklaras både män och kvinnor samt att makt GES till kvinnor. Makt på riktigt har man när man kan TA den själv. Kvotering etc. ska inte behövas.

Svar på kommentaren:
benjamin 5 år sen

Håller fullständigt med!

Oskar 5 år sen

Jämställdism är liberalism. Feminism är socialism.

Svar på kommentaren:
Magnus 5 år sen

Feminism är inte socialism, det är en fråga om mänskliga rättigheter. Det handlar inte om vem som diskar eller vem som bäddar. Ytterst handlar det om att kvinnor används som vapen i krig (de våldtas, används som sexslavar etc.) och att de i många kulturer helt saknar rättigheter. Att vi i Sverige har kommit långt i att jämställa könen innebär inte att arbetet är klart. Det finns mycket kvar att göra och inte (”/¶#”” är det socialism. Feminism handlar om att respektera alla människor och att alla människor har lika värde. Socialism är någonting helt annat (likaså är liberalism något helt annat).

MJ 5 år sen

Kvinnor våldtas och blir slavar, männen avrättas.
Stackars kvinnorna.

Tur att det finns de som tycker att kvinnor och män är lika mycket värda, som vill se till att även kvinnorna avrättas….

Angelica 4 år sen

Jag vet inte med dig, men jag skulle hellre bli dödad på fläcken än att våldtas och användas som sexslav och tvingas föda en massa barn… Chansen att bli befriad från det livet är dessutom minimalt.

Erika 5 år sen

Kul att ordet feministen är felstavat inte bara en men två gånger, i en artikel på sex rader. Imponerande!

Svar på kommentaren:
Johnny 5 år sen

Kan du öht läsa eller räkna?

Emma 5 år sen

Alltså detta inlägget är så bra älskar’t

vall 5 år sen

Problemet blir ju där kvinnor är i ”överläge” och feministen ändå ger kakan till kvinnan. Tyvärr verkar många glömma att det finns ett antal områden där män inte alls har det bättre är kvinnor.

Svar på kommentaren:
Maria 5 år sen

Vilka områden?

MJ 5 år sen

T.ex:
De flesta självmördare är män.
De flesta psykiskt sjuka är män.
De flesta som dör på arbetet är män.
De flesta hemlösa är män.
De flesta fattiga är män.
De flesta frihetsberövade är män.
De flesta mördade är män.
De flesta brottsoffer är män.
De flesta arbetslösa är män.
De flesta lågutbildade är män.
De flesta handikappade är män.

Marcus Henriksson 5 år sen

Uruselt exempel! En sann feminist och en jämnställdist vill båda ha ett rättvist samhälle. Tyvärr ser dock verkligheten annorlunda ut, där många ”feminister” vill se ett samhälle som är till kvinnors fördel, eftersom de tidigare i historien har haft det sämre än männen.

Svar på kommentaren:
Alice 5 år sen

”Tidigare i historien”? Så du menar att det är jämställd nu då eller?

Emma 5 år sen

Alltså du får hatet mot feminismen stt växa blir så jävla irriterad. Kan du sluta så kanske de riktiga feminismerna får synas och höras

Jasmin 5 år sen

jaha förstod nu vad du mena

Jasmin 5 år sen

om mannen har fyra kakor
och kvinnan har två kakor
och sedan får dem vars en
då har mannen fortfarande fem kakor medan kvinnan har tre
men jag förstod vad du ville komma fram till

Tobias 5 år sen

I praktiken är det jämnställdisten som vill ge båda kakorna till kvinnan medan feministen vill spotta på mannens kakor.

Svar på kommentaren:
Linnea 5 år sen

nej

Tilda 5 år sen

HELT rätt. Blir så peppad av att läsa detta, vill bevisa för alla att detta är det enda rätta.

Olivia 5 år sen

Jag kan verkligen inte se sambandet mellan ditt exempel och verkligheten?

Emilia Gustavsson 5 år sen

Så få ord, men så starkt inlägg. Bästa på länge<3

Jompa 5 år sen

Åh va du är bra. Du borde bara få positiva inlägg. Dom flesta svenskar är stolta över dig. Kram

Svar på kommentaren:
Emil 5 år sen

Instämmer med Jompa. Du ä fö ball ☺

Black 5 år sen

”In 2009, the annual arrests of teenage girls and women reached a record level of more than 250,000. Today, women still account for one in six of the arrests made (men and women) for violent attacks. ”

source: tinyurl.com/blamewomen101

Svar på kommentaren:
Johanna 5 år sen

Men dude!!! Källan?! Har du hört talas om källkritik eller? Hahahahahhahahaahahhaha

Emma 5 år sen

Bästa jag sett på länge! U go girl!!

Alexandra T 5 år sen

Jag tror att om kvinnorna fick styra våran olycksaliga värld att den skulle rocka! Sakta men säkert faller nutida samhället i samman och det ända vi inte har testat som botemedel är att låta kvinnorna få männens tron. Faaan så heller att jag ska gå och skämmas över mitt kön, JAG ÄLSKAR ATT VARA JAG, Och det ska inte betyda JAG ÄLSKAD ATT VARA ETT KÖN ett kön beskriver inte mig JAG gör det JAG ÄR MIN EGEN. Visst, ja! Jag har ett hat mot MÅNGA män, men dels för att har en MAN känt känslan att alltid gå med en magkänsla att du Inte är säker för din tröja visar mage? Har en man känt sig nedtryckt och maktlös mot en kvinna, för att han hade för kort tjol? Den ständiga rädslan över MÄN! Det är fördomsfullt, believe me i know, men också ligger det en poäng.
Jag vill gå i vad fan jag vill utan att bli frågad om jag ser utmanande ut!
JAG VILL ATT VI, för en gång skull, SKA FÅ ÖVERTAGET!
Kalla det fel och manshat, jag skiter i vilken. HEJ JAG HETER XXX OCH JAG ÄR 13 FEMENIST. JAG VILL OCH SKA INTE BLI DÖMD AV MITT KÖN, FORMEN PÅ MIN UNDERDEL, FETT KLUMPARNA PÅ MIN BRÖST KORG. Döm mig för den JAG är!

Svar på kommentaren:
Black 5 år sen

”JAG VILL ATT VI, för en gång skull, SKA FÅ ÖVERTAGET!”
This is why femenism is NOT about equality.

Eva 5 år sen

Det som gör mig otroligt ledsen och irriterad här som den feminist jag är, är att Alexandra T, genom att säga att kvinnor ska ha övertaget, inte längre vill nå ett feministiskt mål, och folk inser inte alltid att det är så det ligger till. Feminism handlar om jämställdhet mellan män och kvinnor, inget kön ska ha övertaget. Jag vill poängtera att bara för att någon säger att en ideologi/politisk rörelse står för något, betyder inte det att påståendet är sant. Om någon säger ”jag är socialist, men vill att alla ska få bestämma allt själva” betyder inte det att socialismen inte längre står för gemenskap. Det betyder att den här personen antingen missuppfattat ideologien, eller kanske delar tankar med socialism och liberalism, osv.

I detta fall har inte Alexandra T ändrat betydelsen av feminism, utan hon personligen känner att ett samhälle där kvinnor har makten skulle vara bättre. Men bara för att hon säger det i ”feminismens namn”, är inte eftersträvan feministisk.

Mikaela 5 år sen

Herregud, Alexandra! Lär dig skillnad på feminism och ”Kvinnor som vill ta över världen och trycka ner alla män till botten.” För sådant uttalande du just gjorde är det som skapar falska påståenden som feminism står för. Feminism handlar inte om att kvinnor ska ta över världen, de handlar om att män och kvinnor ska styra världen lika mycket!

Lina 5 år sen

YESSS!! Så bra. Vill trycka upp detta i ansiktet på dom som ej fattar

Alice 5 år sen

Ååh så grym text! Det blir så fruktansvärt självklart när man läser den! Du borde verkligen dela den på din instagram också!!!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Protected by WP Anti Spam

Relaterade inlägg

Jag upplever vid återkommande tillfällen någon slags sömnparalys. Jag befinner mig i vad jag tror jag vara limbo mellan vakenhet och sömn. Jag kan kontrollera mina drömmar men jag är heller inte…

Ser ut som att jag har en förkärlek till crack-cocain pga sjukdom. Don’t judge. Hej bloggisen. Här sitter jag i vad som känns som vargtimman, trots att klockan är ynka 23:00, på en…