P1010590Mood.

Hej bloggisen. En sak som jag stör mig på rätt rejält är när man måste köpa till wifi på hotell. Det är en sån onödig grej. Jag ser hellre att hotellet tar mer betalt för rum, där wifi då ingår än att man måste köpa det separat. Omodernt. Anyway, familjen tog sitt pick och pack ner till lobbyn för att köpa lite intenet idag. En dyr och tråkig historia, men välbehövlig. En annan historia, som också handlar om pengar, är nämligen en liten diskussion om mig och om resan jag befinner mig på.

Jag uttalade mig innan jul om att strunta i onödiga paket och istället lägga pengar på att rädda utsatta människors liv, om inte minst underlätta flykten. I ett gratissamarbete med Unicef så la jag upp en lista på saker som är önskade i flyktingläger och uttryckte mig om att det är mer behövligt för en familj på flykt att få rent vatten än det är för mig att få nya vantar. 2015 har varit ett jävla skitår för världen och ingen kan väl omöjligt missat flyktingkatastrofen? Vill farmor verkligen ha den där tröjan som du köpte när du var stressad och inte kom på något annat? Behöver pappa verkligen en till kökskniv? Fick inte lillasyster en liknande parfym förra året? Ni fattar. Självklart får man önska sig saker, men känns det värt? Folk gick banananananaz. Under inläggen fanns kommentarer som ”jag tänker köpa vad fan jag vill i julklapp till min familj, du kan inte stoppa mig!”. Haha. Nej, jag kan inte stoppa dig. Kör hårt med julklapparna Klas, 49. I inlägget som jag postade på Instagram så vände jag mig först och främst till folk som mig själv, som redan har allt. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag verkligen har allt och lite till och det skulle därför kännas larvigt att önska sig något när jag vet att människor flyr för sina liv. Folk verkar ha hakat upp sig på att det var just julkapparna som skulle bort. Jag tyckte dock det made perfect sense, eftersom julen är en högtid som handlar om gemenskap, värme och kärlek.

Med den inställningen så får man tyvärr inte åka utomlands. Inte för folk på twitter i alla fall! För nu är jag stygg och dum som har tagit semester i ett annat land. Give. Me. A. Fucking. Break. Jag är så utomordentligt trött på den här ”got you”-attityden. Jag är less på människorna, som också av någon anledning alltid är SD-sympatisörer (?), som ständigt försöker sätta sit folk som vill uppmana andra till att göra någonting bra. Samma människor som t.ex. lusläste Adam Tenstas texter från 2007 då han sa ”bitches will be bitches” i en intervju för att sedan trycka upp det i ansiktet på honom efter hans protest mot TV4 och deras paroll Noll Rasism. Recap här. Måste jag tillägga att det alltså är samma människor som bashar feminister, som helt plötligt vill bry sig om ett sexistiskt uttalande för ca 10 år sedan? Samma människor som vill stänga gränserna till Europa vill nu ha exakta siffror på mina gåvor. Suck. Människor som vill smutskasta och throw shade på något som från första början är en god tanke får mig att sooommmnnnaaa. Det jag jag ansåg var en positiv gärning vänds nu emot mig för att få mig att se ut som en dålig person. Detta sker hela tiden på internet. Så tröttsamt. ”Jaha, du räddade en miljon föräldralösa utterbebisar? Men jag ser här att du köpte mjölk förra veckan som inte var ekologisk. Fyfan för dig din HYCKLARE!!!!” Alltså, den här hetsen om att catcha någon med byxorna nere måste bort. For real. 

De som använder ”got you”-attityden vill aldrig folk väl. Jag lovar er. Deras enda drivkraft i livet är att sätta folk på plats. Man ba goooorrrlll jag vet att du och dina Jimmie Åkesson-dyrkare till kompisar har noll empati för för folk som är utomeuropeiska. När började ni bry er om att hbtq, icke-vita och kvinnor förtrycks? Usch, jag blir riktigt arg på den här attityden. Ja, jag vill ge pengar till flyktingar. Ja, jag tar semester och åker till Jamaica. Varför kan man inte göra båda? Varför ska allt vara svart eller vitt? Får jag inte spendera alls? Varför måste jag förklara mig? ZZzzzzzz… Så ni som blev så upprörda över lite medmänsklighet – köp era onödiga julklappar.  På riktigt, lägg era pengar på vad fan ni vill. För er som fortfarande vill hjälpa till – gå in på Unicef och köp ett flyktingpaket HÄR. 

2015-12-31 Zara

Kommentarer

a dude 10 månader sen

Finns en del att säga om detta till synes fjortisinlägg. Men tänker inte säga annat än att du hade lika gärna kunnat skriva en mening som lyder ”Jag har tolkningsföreträde för att jag är kändis. Det har inte ni!”.

Ha de!

Sandra 3 år sen

Word! Heja dig!!

A 3 år sen

Håller helt och hållet med dig Z. Bara för att man tycker synd och vill hjälpa flyktingar betyder det inte att man inte får unna sig själv då och då. Alla får hjälpa till hur mycket de vill och kan. Ibland kan man donera och ibland kan man köpa saker till sig själv, ingen ska komma och ”straffa” dig för hur du prioriterar dina pengar. Förstår inte varför folk bara ser saker och ting i svart eller vitt, antingen spenderar man hela sitt studiebidrag på kläder och skönhetsprodukter eller så spenderar man alla sina pengar på flyktingar, som om det inte finns något mellan. Egentligen, om man tänker på det så tjänar du på att donera också, du känner dig som en god människa och du har gjort en god gärning och det är ingenting man kan köpa från Bik bok eller Åhléns.

Sofia 3 år sen

Jag firar jul tillsammans med min familj på 7 personer, inklusive mig, plus 4 mor- och farföräldrar. Vi skänkte alla familjens julklappspengar samt julbesparingar (till bland annat julmat, gran osv) till UNHCR. Detta är inte första året vi väljer att göra så, även om det kändes mer lägligt än någonsin just 2015. Det kanske ska tilläggas att vi är Sverigedemokrater och för all del, vita.

ono 3 år sen

Konstigt fenomen..så fort man blir en så kallad kändis..då är det inne att ha åsikter om det mesta.

Erika 3 år sen

Så bra inlägg. Det är verkligen så.. Stå på dig! Kram

Wictoria 3 år sen

Vart är like-knappen på detta inlägg? ;):)))

Miranda 3 år sen

Jättebra sagt!!
Jag förstår precis vad du menar.
I år köpte min familj flyktingpaket till alla vuxna i släkten i stället för något annat, då vi tyckte att det var viktigare att ge till människor som verkligen behöver hjälp och har nytta av det.

Linnea 3 år sen

Vart har du köpt den marinblåa jumpsuiten som du lagt in på både Twitter och Instagram? Tacksam för svar ☺️

elin 3 år sen

tycker det är grymt av dig som står upp för dig själv, folk kommer alltid missuppfatta och försöka hitta fel när dom inte har nåt bättre för sig… its not their business vad du gör och inte gör egentligen. hoppas ni har det härligt i värmen :)

Matte 3 år sen

Skyll dig själv om du får skit. Att först peka på andra och säga att dom ska göra si och så och sedan dra till karibien och slösa pengar som du mycket gott och väl kunnat ge till UNICEF eller nå’t liknande. Men ni ”kändisar” tycker att ni är värda lyx bara för att ni öppnar era goda käftar och moralpredikar över andra!

Svar på kommentaren:
Anna 3 år sen

Det där gäller väl hela den vita svenska övre medelklassen, inte bara kändisarna. Det är dessa människor som är problemet och förbrukar alla resurser och är dyra i drift, inte vanliga svenskar som bara får det att gå runt månad för månad. Detta vill naturligtvis den vita svenska övre medelklassen INTE erkänna. Inte ska väl den vita svenska övre medelklassen behöva ändra på sin livsstil? Klart den ska få åka till karibiska öar, oavsett vad dessa pengar kunde gått till istället när det kommer till att hjälpa människor i nöd och oavsett hur mycket dessa resor sliter på vår miljö. Det är bara för den vita svenska övre medelklassen att skriva något käckt på sociala medier, så blir världen mycket bättre igen och alla problem är lösta.

Anna 3 år sen

Eller så kan ju alla svenskar göra en liknande resa varje år så får vi se hur hållbart det blir i längden. Eller vi fortsätter med att bara en liten klick av världens befolkning ska få förbruka pengar och miljöresurser på det sättet? Vit övre medelklass? Det kanske är bäst så, så får vi andra försöka städa upp miljöproblemen sen.

Evelina 3 år sen

Hahahaha Personen över måste nog vara den mest avundsjuka personen 2016

Anna 3 år sen

Ja herregud något annat argument hade jag väl inte väntat mig. Inte kan väl svensk vit övre medelklass göra något fel inte, trots sin ohållbara livsstil. Alla andra är ju bara aaaavundsjuka, såklart. Bra där Evelina, genialiskt!
Skaffa dig ett klassperspektiv.

R U Z A N N A♥ 3 år sen

SÅ SÅ himla bra skrivet håller verkligen med dig, självklart kan man göra båda! :) KOLLA in min blogg: ♥ ruzannas .se ♥

Elsa 3 år sen

Nej, är du?

m 3 år sen

Preaaaach preach preach preach. Åh du är så klok.

Alva 3 år sen

BÄÄÄÄÄST DU ÄR! Grymt jävla skrivet, folk har alldeles för mycket fritid som dem slösar på att leta ”fel” hos andra för att sedan kunna sätta dit dem! YOU GO GUUUURL

Farah 3 år sen

Du har ingen som helst förståelse för att personer som ej har det lika gott ställt som du, som förmodligen känner stor stress kring julen och all köphysteri, som kanske känner sig som dåliga föräldrar för att de ej kan ge sina barn lika fina julklappar som barnens kompisar får, att dessa personer blir irriterade när en 18:åring som är ekonomiskt oberoende säger att man ska strunta i julklappar?

Och ja, av ditt uttalande förstod jag att det gällde onödiga julklappar.

Svar på kommentaren:
Rebecca 3 år sen

Hon talade ju om just DOM som har det bra ställt. Hon skrev att hon vänder sig först och främst till de som har allt och lite till. Läs innan du komenterar.

M 3 år sen

Mycket kärlek till dig!

Zaw 3 år sen

Varför inte gå ett steg längre och husera en flyktingfamilj eller två hemma hos er?

Rebecca 3 år sen

Jag spyr på vuxna människor som inte har någonting bättre för sig. Till er illamåendeskapande människor vill jag säga: Lägg dom jävla timmarna ni näthatar på att köpa och ge bort dessa jävla julklappar istället och umgås med era barn, jag är övertygad om att dem behöver det. Låt resten av världen bry sig om flyktingkatastrofen om den vill det and back off!

Urk.

Svar på kommentaren:
Titty Lover 3 år sen

Hej Rebecca! Har du stora pattar? Jag älskar brudar med stora pattar <3

Cecilia 2 år sen

Heja Rebecka!
Och Titty Lover – det märks. Dina hängpattar skumpar runt på dina bilringar när du går. Man-bra kanske?

Elsa 3 år sen

Du är väll typ den ända 18 åringen i Sverige som kan säga att du har ALLT. Flyktingarna äter för 500 kr per person och dag. Du kan ge alla dessa flyktingar en smartphone i julklapp och ändå åka på semester. GE du som kan. Vi andra får väll unna oss våra familjer för ett HÅRT arbetande år. Sluta hyckla, du om någon kan ju ge ALLA flyktingar någonting.

Svar på kommentaren:
Josefin 3 år sen

Är du lite efterbliven?

Jennie 3 år sen

Haha detta var nog den dummaste kommentaren jag läst.

Cilla 2 år sen

Här kommer en liten lektion i ekonomi – u need it basket. Om du äter för 500 kr/dag måste du leva på rysk kaviar och oxfilé. Eller kanske äta alla måltider på restaurang? Och det gör du inte. Alltså. Mat i flyktingförläggning kostar ca 30kr/person och dag. Att sedan privatpersoner som Bert Karlsson tar 500kr/pers och dag exkl boendet som staten och kommuner får betala honom, är en helt annan fråga. Ta ditt hat och kör upp det. Todelo!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Protected by WP Anti Spam

Relaterade inlägg

Jag upplever vid återkommande tillfällen någon slags sömnparalys. Jag befinner mig i vad jag tror jag vara limbo mellan vakenhet och sömn. Jag kan kontrollera mina drömmar men jag är heller inte…

Ser ut som att jag har en förkärlek till crack-cocain pga sjukdom. Don’t judge. Hej bloggisen. Här sitter jag i vad som känns som vargtimman, trots att klockan är ynka 23:00, på en…